Dragon Ball Z: Kakarot

Ζήστε πάλι τα παιδικά σας χρόνια

Release Date
16/01/2020
Platform
PC, PlayStation 4, Xbox One,
Developer
Bandai Namco Games, CyberConnect2
Publisher
Bandai Namco

Dragon Ball… Αχ από που να ξεκινήσω, θυμάμαι ως πιτσιρικάς περίμενα πως και πως το Σαββατοκύριακο προκειμένου να δω το αγαπημένο μου “παιδικό” λίγο πριν πάω για μπάλα. Τώρα λοιπόν μεγαλώνοντας, θέλησα να το δω πάλι από την αρχή αλλά που χρόνος με δουλειές και υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν ήρθε “από μηχανής θεός” το Dragon Ball Z: Kakarot προκειμένου να μας κάνει να ζήσουμε από την αρχή ολόκληρη την ιστορία του Dragon Ball.

Με το πέρασμα του χρόνου το franchise του Dragon Ball προσπάθησε πολλές φορές να μεταφερθεί στις κονσόλες μας, άλλες φορές με τεράστια επιτυχία και άλλες με πολύ κακά αποτελέσματα. Το Dragon Ball Z: Kakarot όμως αποτέλεσε το παιχνίδι που περιμέναμε; Ας το δούμε αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί.

Το παιχνίδι είναι εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένο στην Unreal Engine με τα γραφικά του να είναι σχεδιασμένα όπως πρέπει για έναν anime / manga τίτλο. Η CyberConnect2 λοιπόν αναλαμβάνει πλήρως τον προγραμματισμό του παιχνιδιού. Η ομάδα αυτή έχει δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι αγαπάει τα anime παιχνίδια και δίνει τη δέουσα σημασία ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm που όσοι έχουν ασχοληθεί γνωρίζουν πολύ καλά πως στέκεται τρομερά πιστά και αυθεντικά προς το anime/manga του Mashashi Kishimoto.

Πρόκειται για έναν action / adventure rpg, open world τίτλο, ο οποίος μας ταξιδεύει σε γνωστές περιοχές αλλά και μάχες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ερχόμαστε σε επαφή με πολύ γνώριμους ήχους και τραγούδια ελαφρώς μιξαρισμένα ώστε να δώσουν μία ευχάριστη νότα εξέλιξης. Χτυπώντας πάντα στη νοσταλγία των φαν της σειράς. Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο παιχνίδι από τα υπόλοιπα anime παιχνίδια και από τα υπόλοιπα Dragon Ball που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς; Το Dragon Ball Z: Kakarot, όπως προανέφερα είναι ένα open-world παιχνίδι χωρισμένο σε κομμάτια. Μας παρέχει αμέτρητες προαιρετικές αποστολές, ένα μοναδικό σύστημα αναβάθμισης κινήσεων και πολλά ακόμη. Η ιστορία του κυμαίνεται στο “Z” κεφάλαιο του anime, από την πρώτη εμφάνιση των Saiyan μέχρι και την εξόντωση του Buu. Ο παίκτης αρχικά ξεκινά έχοντας στον χειρισμό του τον Goku, ενώ στην πορεία θα αναλάβει τον έλεγχο επιπλέον χαρακτήρων που αποτελούν «κλειδιά» στην ιστορία (Gohan, Vegeta κτλ). Το Dragon Ball Z: Kakarot όσον αφορά την ιστορία αποτελεί την καλύτερη και λεπτομερέστερη μεταφορά του anime μέχρι και σήμερα. Ο θεατής μπορεί να απολαύσει τις αγαπημένες στιγμές των χαρακτήρων με φοβερή λεπτομέρεια και αγάπη προς το δημιούργημα του Akira Toriyama. Είναι ιδανικό για άτομα που δεν έχουν δει το anime και θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Το πως κατάφερε η CyberConnect2 να συμπιέσει ένα τόσο μεγάλο anime σε 40 ώρες παιχνιδιού είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα. Πήρε απλά τις σημαντικότερες στιγμές του anime και τις μετέφερε όσο πιο σωστά μπορούσε μέσα στο παιχνίδι της, πάλι καλά απέφυγαν τα filler. Συνολικά, το Dragon Ball Z: Kakarot είναι ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι και με τα side quests η διάρκειά του μεγαλώνει αισθητά. Υπάρχει όμως και ένα τεράστιο λάθος που έγινε κατά τη δημιουργία του παιχνιδιού το οποίο μας κάνει λίγο να το αναθεωρήσουμε. Θα αναφερθώ λοιπόν στα side quests, τα οποία έρχονται με ‘μηδέν’ φαντασία και πρόχειρη εκτέλεση. Το μόνο που κάνουν είναι απλά να προσθέτουν ώρες και μάλιστα ανούσιες στο όλο σύνολο. Πέρα από ένα με το πολύ δύο side quests που μου έκαναν εντύπωση, όλα τα υπόλοιπα είναι fetch quests ή μάχες με τους ίδιους και τους ίδιους εχθρούς που ανακυκλώνονται συνεχώς, κουράζοντας τον παίκτη όλο και περισσότερο.

Μιας και ερχόμαστε όλη την ώρα σε επαφή με τους κύριους χαρακτήρες της σειράς, τα side quests θα μπορούσαν να μας έδιναν περισσότερο screen time από τους υπόλοιπους χαρακτήρες του cast. Αν είχε συμβεί αυτό, τότε το παιχνίδι πραγματικά θα ήταν masterpiece. H δομή του παιχνιδιού έρχεται με έναν open-world κόσμο σπασμένο σε κομμάτια που μπορείτε να κάνετε fast travel μεταξύ τους. Ο κόσμος του αποτελεί μία πιστή αναπαράσταση από τα περιβάλλοντα και τις πόλεις που γνωρίσαμε στο anime και η περιήγηση σε αυτόν γίνεται ως επί το πλείστον πετώντας. Το ταξίδι στον κόσμο του παιχνιδιού είναι ευχάριστο, όμως αυτό που ίσως σας εκνευρίσει, είναι η ανακύκλωση εχθρών.

Προκειμένου να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το skill tree μας κατά τη διάρκεια του “ταξιδιού” μας θα πρέπει να μαζέψουμε Z Orbs. Θα έρθουμε σε επαφή και με άλλα quests που θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον, π.χ. ψάρεμα ή και αγώνες αυτοκινήτων. Κάτι απλό αλλά αρκετά διασκεδαστικό για τις ώρες που ήθελα να παίξω αλλά να μην με νοιάζει η ιστορία. Όπως και σε όλα τα rpg έτσι και στο συγκεκριμένο μπορούμε να μαζέψουμε υλικά για φαγητό και ύστερα να τα δώσουμε στην Chichi ώστε να μας τα μαγειρέψει. Κάθε φορά που ο χαρακτήρας μας τρώει κερδίζει ανεβασμένα στατιστικά.

Με λίγα λόγια το Dragon Ball Z: Kakarot είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στη νοσταλγία του κοινού με ένα απλό αλλά και υπέροχο button smashing μηχανισμό μάχης. Προορίζεται για έναν και μόνο παίχτη με μηδενικό ίχνος online στοιχείων. Τα γραφικά του είναι υπέροχα και αποδίδουν αυτό που θα ήθελε ο κάθε φαν των anime να δει. Τα cutscenes και τα boss fights μας μεταφέρουν τέλεια το anime, σε σημείο που ακόμα και οι κινήσεις των εχθρών μας παραμένουν ίδιες. Θα με ρωτήσετε όμως τώρα, κάποιος που δεν έχει δει το anime αξίζει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τίτλο; Η απάντησή μου είναι ίσως. Διότι όπως ανέφερα αρκετές φορές χτυπάει στην νοσταλγία των φαν. Αν κάποιου του αρέσουν τα anime και δεν έχει ασχοληθεί με το Dragon Ball (γιατί;;), τότε ναι αξίζει. Αν όμως κάποιος δεν έχει ιδέα από anime τότε ειλικρινά απλά θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Γραφικά
Ιστορία
Νοσταλγία
Σύστημα Μάχης
Μουσική
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Side Quests
Επανάληψη Εχθρών
Μικρό Screen Time σε δεύτερους χαρακτήρες
Frame Drops
7.5
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
More Stories
Κάποιος έκανε το Intro του Arrow στο στυλ του Batman ’66 και είναι επικό