Δείτε εδώ το νέο Βίντεο: Η εμπειρία και τα παιχνίδια του νέου PlayStation Plus (Extra/Premium)

Digital vs Physical! Τι πραγματικά προτιμάτε;

Το ερώτημα της ζωής!

Γιατί να αγοράζουμε δισκάκια; ‘’Άσε μας ρε φίλε τώρα πιάνουν τόπο. Βάζει κάθε 3 και λίγο στο store προσφορές θα αγοράζω από τα μαγαζιά;’’ !!!

Πόσες φορές έχουμε δει αυτή τη ‘’διαμάχη’’; Τι αξίζει λοιπόν να έχει κανείς; Μία συλλογή γεμάτη; Και αν δεν θέλει να έχει συλλογή να αγοράζει το εκάστοτε παιχνίδι σε retail μορφή ή να ψωνίζει διαδικτυακά; Στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκο το ζήτημα και κάθε τρόπος κτήσης έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Ας αναφέρουμε κάποια στοιχεία: Στη Ελλάδα και στη Κύπρο φαίνεται ότι η αγορά του Retail έχει πέσει και επικεντρώνεται ο κόσμος στις διαδικτυακές αγορές. Παλαιότερα, σε προσωπικό επίπεδο, είχα κάνει μία μικρή έρευνα με ερωτηματολόγιο αλλά ελάχιστος κόσμος είχε ανταποκριθεί. Τα συμπεράσματα όμως που έλαβα ήταν ότι στον Ελλαδικό χώρο, η αγορά Retail είχε γίνει δυσκολότερη για τον καταναλωτή λόγω τιμών. Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα αυτό είναι ρεαλιστικό και σπάνια κάποιος θα δώσει 70 ευρώ για ένα νέο παιχνίδι. Οι τιμές όμως πέφτουν κάποια στιγμή ενώ δύσκολα θα δούμε το ίδιο να γίνεται στα ψηφιακά Stores που οι τιμές παραμένουν ίδιες για μεγάλύτερο χρονικό διάστημα. Θέλει κάποιος για παράδειγμα να αγοράσει το Red Dead Redemption 2. Αυτή τη στιγμή κοστίζει 70 ευρώ σε γνωστό πολυκατάστημα. Όμως σύντομα η τιμή του θα πέσει όντας μεταχειρισμένο πλέον.

Σε μία πίο επίσημη έρευνα που διεχήχθει στις Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία οι αγοραστές απάντησαν ότι σε ποσοστό 32% προτιμούν να αγοράζουν Retail διότι απλά είναι συλλέκτες ή απλά τα θέλουν στη συλλογή τους. Σε ποσοστό 18% απάντησαν ότι αγόρασαν τον τίτλο σε Retail γιατί απλά το κατάστημα το είχε σε έκπτωση ενώ το 13% απάντησε ότι γενικά αγοράζουν Retail , γιατί απλά πάντα είναι φτηνότερα σε σχέση με το αντίστοιχο Store της κάθε εταιρείας. Το 17% απάντησε ότι αγοράζουν Retail γιατί θέλουν να παίζουν σε σπίτια φίλων ή σε άλλα σημεία όπου το Αccount τους δεν μπορεί να είναι πάντα διαθέσιμο ή απλά γιατί θέλουν να το δανείσουν σε κάποιο φίλο τους. Μία άλλη μικρή μερίδα του 13% απάντησε ότι απλά θέλει να το δίνει αλλού, ενώ το 12% απάντησε ‘’η μεταπώληση’’.

Όμως υπάρχει και η μερίδα που έχει θέματα με το internet:  Tο 7% απάντησε ότι επιλέγει το Retail έναντι του Digital γιατί απλά το Internet στη περιοχή τους έχει χαμηλή ταχύτητα.  Από τους τελευταίους ένα 5% γιατί απλά η χρήση του ιντερνέτ είναι περιορισμένη ενώ το 10% είπε ότι δεν τους αρέσει που τα Digital πιάνουν αρκετό χώρο στο σκληρό δίσκο. Άλλες απαντήσεις που δόθηκαν είχαν να κάνουν με την ικανότητα του αγοραστή να έχει Credit Card, να έχει λογαριασμό στο paypal και γενικά να έχει τη δυνατότητα ιντερνετικής συναλλαγής.Το 3% απάντησε ότι δεν έχουν πιστωτική ενώ το 4% δεν έχει λογαριασμό στο Paypal, όπως επίσης το 5% δεν εμπιστεύεται τις Online συναλλαγές. Τέλος το 6% απάντησε ότι ενδιαφέρεται για τις physical collectors, το 9% ότι τα καταστήματα είναι κοντά του και βρίσκουν ότι χρειάζονται ενώ το 6% δυσκολεύεται στη διαδικασία να κάνει Download ένα τίτλο από τα stores.

Από προσωπική μου εμπειρία σε κατάστημα πολύ καλού μου φίλου μπορώ να επιβεβαιώσω τα ακριβώς παραπάνω. Το αστείο είναι ότι τα 3 τελευταία ενώ φαίνονται ίσως ‘’γελοία’’ σε κάποιους, ισχύουν 100%. Πόσες φορές έχουν έρθει γονείς να ζητήσουν βοήθεια γιατί το 5 ετών  παιδί τους δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να αγοράσει κάποιο skin στο fortnite για παράδειγμα.

Στην αντίπερα όχθη, οι αγοραστές που αγοράζουν Digital απάντησαν ότι σε ποσοστό 30% αγοράζουν σε ψηφιακή μορφή διότι είναι φτηνότερα από τα Physical (αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ανέφεραν οι retail buyers) ενώ το 20% ανέφερε ότι βρίσκουν πολλές εκπτώσεις στα stores. To 16% απάντησε ότι αγοράζοντας Digital έχουν παντού το game μαζί τους, ενώ αυτό που κρατώ προσωπικά είναι ότι το 15% αγοράζει Digital γιατί απλά μερικά games δεν υπάρχουν σε Retail μορφή. Ένα άλλο 15% ανέφερε ότι θέλουν να παίζουν το παιχνίδι την ώρα που βγαίνει ενώ άλλοι σε ποσοστό 11% δεν θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι.(υπάρχουν και αυτοί). Το 7% απάντησε ότι δεν υπάρχουν μαγαζιά γύρω από τη περιοχή που μένουν ενώ ένα άλλο 7% λατρεύει τα Digital Preorders για να το έχει αμέσως στο Release. Ένα 10% απάντησε ότι τα Physical πιάνουν μεγάλο χώρο ενώ συνολικά το 23% απλά προτιμά τα Digital από τα Physical.

Βλέπουμε ότι πάνω κάτω οι απαντήσεις του κοινού είναι αυτομάτως και τα θετικά – αρνητικά της κάθε κατηγορίας. Εγώ θα σταθώ στη ‘’σύγκρουση’’ μεταξύ του που βρίσκουμε φτηνότερα games. Αυτό είναι κάτι το τυχαίο κάποιες φορές και κάτι το υποκειμενικό. Είμαι προσωπικά χρόνια συλλέκτης με πάνω από 700 τίτλους σε Physical μορφή. Για το που έχω δει φτηνότερα games πραγματικά δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι βρίσκω ευκαιρίες. Ακόμα και στα Digital όλα είναι ρευστά. Μπορεί μία εταιρεία μία μέρα να ξυπνήσει και να πει 50% σε όλα. Αυτό σημαίνει ότι τα Digital είναι πιο φτηνά; Μπορεί ένα κατάστημα να κλείνει και να τα βάλει όλα 50%. Αυτό σημαίνει ότι τα physical είναι πιο φτηνά; Μπορεί ένας που να θέλει άμεσα χρήματα να μεταπωλήσει ένα παιχνίδι στο 70% της αξίας του. Όλα είναι ρευστά. Εγώ απλά σταθώ στη μαγεία του να συλλέγεις. Για μένα ο μόνος λόγος που χρειάζονται τα Physical είναι απλά η συλλογή. Ίσως νεότερα παιδιά να μη το κατανοούν αλλά άτομα όπως η γενιά του 90’ που θυμάται τον εαυτό τoυς να μαζεύουν δραχμή δραχμή, χρήματα, για να αγοράσουν κάτι και να το κρατήσουν στα χέρια τους, κατανοούν τι εννοώ. Παρακάλια στους γονείς για να αγοράσεις μια κασέτα Game Boy και μετά να το παίζεις μάγκας στους φίλους στη γειτονιά. Είναι κάτι με το οποίο μεγαλώσαμε. Είναι αθώο και ταυτόχρονα ένας τρόπος να περάσεις στην επόμενη γενιά το Gaming.Τα θετικά του digital είναι τα γνωστά και τα προφανή. Όντως κάποιες φορές έχει φοβερές προσφορές. Δεν ξοδεύεις χώρο στο δωμάτιο σου, όπως και το γεγονός ότι το game δε θα χαθεί ή δε θα χαλάσει αν και έχουμε δει τελευταία άπειρες κλοπές account.

Εν κατακλείδι είναι στο άτομο τι θα επιλέξει. Δεν υπάρχει καλή ή κακή αγορά. Μόνο προσωπικά γούστα. Ο καθένας επιλέγει αυτό που θέλει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, τα οικονομικά του και τις συνήθειές του. Όλα είναι σχετικά και πολλές φορές θυμώνω όταν ο digiταλάκιας τη πέφτει στον Collector και το αντίθετο. Εμείς επιλέγουμε τη συλλογή γιατί έχουμε μεγαλώσει έτσι. Ήρθε μία μέρα ο πατέρας μας και μας έφερε το Diablo 1 στο σπίτι. Δεν μεγαλώσαμε με κινητά ούτε ξέραμε τι είναι το Playstore ή το PSN. Τα μάθαμε μετά αλλά η κουλτούρα μας επέβαλε κάτι άλλο. Έχουμε αγοράσει και εμείς Digital πράγματα όμως. Εγώ το μόνο που εύχομαι είναι πολλά games που είναι Digital να γίνουν Retail όπως επίσης εύχομαι συνολικά οι τιμές να πέσουν. Καλό gaming σε όλους!

Τι πιστεύετε εσείς πραγματικά; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social MediaBusted είστε!