Busted.gr

Devil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD Collection

Το Devil May Cry αποτελεί ένα franchise που όταν το πρωτογνωρίσαμε τον Οκτώβριο του 2001 στο PlayStation 2 έφερε επανάσταση στην έννοια hack n slash όταν αναφερόμαστε στο gaming. Τα 17 σχεδόν χρόνια που ακολούθησαν είδαμε αρκετά sequels του παιχνιδιού, μέχρι και reboot, και παρόλο την μέτρια αποδοχή μερικών εξ αυτών, το gameplay συνέχιζε να αποτελεί σημείο αναφοράς, προσφέροντας στιγμές απόλαυσης και καταιγιστικής διασκέδασης. Το πακέτο Devil May Cry HD Collection, που περιλαμβάνει τα πρώτα τρία παιχνίδια της σειράς, είχε κυκλοφορήσει ξανά από την Capcom ως Remaster το 2012 και για να μην μας λείψει περισσότερο κυκλοφορεί ξανά ως port του Remaster στις τωρινές κονσόλες και το PC.

Για να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, το Devil May Cry HD Collection αποτελεί ένα απευθείας port από την προηγούμενη κυκλοφορία του προ εξαετίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις και θα ξεκινήσω από τις οπτικές. Η ανάλυση που έτρεχαν για παράδειγμα τα παιχνίδια στο PlayStation 3 ήταν στα 720p ενώ πλέον αναβαθμίστηκε στα 1080p. Μην ξεγελιόμαστε όμως, η ανάλυση μπορεί να αναβαθμίστηκε αλλά πολλά στοιχεία των γραφικών θυμίζουν ακόμα εποχές PlayStation 2. Επίσης, οι μπάρες που δημιουργούσαν εικόνα wide screen στο Devil May Cry 3 έχουν αφαιρεθεί και πλέον το παιχνίδι καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη. Τέλος, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυκλοφορία του Collection, μπορούμε να επιστρέψουμε στην αρχική οθόνη επιλογής παιχνιδιών με το πάτημα ενός πλήκτρου αντί να χρειάζεται να κάνουμε έξοδο και ξανά φόρτωση. Θα μπορούσα να κλείσω το Review εδώ μιας και οι βασικές διαφορές μεταξύ των εκδόσεων του Collection που κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια με το σημερινό port είναι αυτές που μόλις αναφέρθηκαν. Μην μου ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχει λόγος να συνεχίσω και να δούμε τα παιχνίδια ξεχωριστά.

Στις βασικές πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζει κάποιος για το Devil May Cry είναι ότι χειριζόμαστε τον μισό άνθρωπο, μισό δαίμονα, Dante ο οποίος πηγαίνοντας από αποστολή σε αποστολή παρέα με το ξίφος και τα όπλα του καθαρίζει ορδές εχθρών και δαιμόνων με στυλ. Το πρώτο Devil May Cry αποτέλεσε αριστούργημα για την εποχή του, με καταπληκτική ατμόσφαιρα, σκηνικά, σενάριο και gameplay αλλά σήμερα θεωρώ πως δύσκολα θα τραβήξει νέο κοινό γιατί τα δεκαεπτά χρόνια που μεσολάβησαν πολλά από τα προαναφερόμενα θεωρούνται παρωχημένα. Στη συνέχεια, με τον θρυλικό Hideki Kamiya απών στο Devil May Cry 2 τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Φτωχή ιστορία, πολλές αλλαγές στην ατμόσφαιρα, τον χαρακτήρα και κυρίως την μείωση δυσκολίας, έφεραν το παιχνίδι σε θέση να λαμβάνει έντονη κριτική αλλά παρόλα αυτά δεν έπαψε να είναι διασκεδαστικό. Το επόμενο Devil May Cry 3 ήρθε με θάρρος να μας διηγηθεί μια ιστορία που αποτελεί prequel του αρχικού Devil May Cry και κατάφερε να αποτελέσει ένα παιχνίδι διασκεδαστικό, ενδιαφέρον και με σύγχρονους μηχανισμούς που μπορεί να σταθεί ακόμη και σήμερα.

Σας ανέφερα ήδη την αναβάθμιση της ανάλυσης στα 1080p καθώς και τα προβλήματα που εντοπίζονται σε στοιχεία όπως textures και διάφορα άλλα assets. Αισθητικά όμως το Devil May Cry HD Collection συνεχίζει να αφήνει την ίδια αίσθηση που αγαπήσαμε και μας έκανε να ασχολούμαστε μαζί του ξανά και ξανά. Ένας από τους κορυφαίους τομείς του παιχνιδιού θεωρώ ότι είναι ο ηχητικός, με εξαιρετικά soundtracks και μουσική που σε βάζει στο κλίμα, ανεξαρτήτου σκηνής.

Συνοψίζοντας, μιας και το Devil May Cry HD Collection αποτελεί ένα απευθείας port από την προηγούμενη κυκλοφορία του, αν κάποιος είχε ασχοληθεί μαζί του στο μεσοδιάστημα, δεν βρίσκω ουσιαστικό λόγο πέρα από τον συλλεκτικό για το αποκτήσει και να ξανά ασχοληθεί μαζί του. Οι νοσταλγοί και φανατικοί του Devil May Cry πιθανότατα όμως να θέλουν να απολαύσουν τον Dante και σε Full HD αλλά θεωρώ ότι δύσκολα η συλλογή θα προσελκύσει νέο κοινό με εξαίρεση ίσως το Devil May Cry 3 που υπολογίζεται ως πιο σύγχρονο και εναρμονισμένο περισσότερο με τα σημερινά πρότυπα. Άλλωστε το Devil May Cry συνήθιζε να είναι μπροστά από την εποχή του. Ας ελπίσουμε ότι το Devil May Cry HD Collection θα σταματήσει το ταξίδι του κάπου εδώ και δεν θα γίνει port και σε επόμενες γενιές κονσολών αλλά θα αποτελέσει προάγγελος ενός Devil May Cry 5 που περιμένουμε να ανακοινωθεί με πολύ ανυπομονησία.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Action, Hack n Slash
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13/03/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Capcom
Εταιρίες ανάπτυξης: Capcom

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

 

6 ΕΛΛΙΠΕΣ

The Good

  • Τα Devil May Cry και Devil May Cry 3 ξεχωρίζουν
  • Πάντα ευχάριστο Gameplay
  • Ατμοσφαιρικό

The Bad

  • Απλά αναβάθμιση σε 1080p
  • Ελάχιστες αλλαγές
  • Απευθείας port
  • Δεν μπορεί να προσελκύσει νέο κοινό
6 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Εμπνευστής, δημιουργός και αρχισυντάκτης του Busted.gr, ανήσυχο πνεύμα και φανατικός gamer για πολλά χρόνια. Υπολογιστές, κονσόλες, gadgets και γρήγορη σύνδεση στο internet θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία διαβίωσης! Facebook: @Dimitris Kara Instagram: @dimitriskara

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr