Busted.gr

Destiny 2

Destiny 2

Το Destiny 2 ήρθε ως το sequel ενός παιχνιδιού που όσους fans κι αν απέκτησε το 2014 που πρωτοκυκλοφόρησε άλλον τόσο προβληματισμό και αρνητισμό δημιούργησε απέναντι του. Η έλλειψη ιστορίας και backstory, το περιορισμένο περιεχόμενο μέχρι να βγουν τα καλά dlc αργότερα κ.α.  κατέστρεψαν την δυναμική και το βάρος που έδωσαν οι δημιουργοί του Halo στο πρώτο Destiny. Έτσι ερχόμαστε σήμερα να δούμε τι κατάφερε να δημιουργήσει η Bungie μετά από την πρώτη προσπάθεια της να απεμπλακεί από το βασικό της franchise.

Σε αυτό το review θέλω να χαλάσω λίγο την πεπατημένη και να σχολιάσω ξεχωριστά τα κομμάτια του παιχνιδιού για να μπορεί ο καθένας σας να διαβάσει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Ιστορία

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η ιστορία που βίωσα μαζί με την μουσική επένδυση και το όλο περιβάλλον του Destiny 2 είναι τόσο καλή που θα πρέπει να πω ένα  μεγάλο μπράβο στην ομάδα ανάπτυξης. Όλοι οι πλανήτες είναι γεμάτοι λεπτομέρειες, σε εκνευριστικό σημείο και φαίνεται ότι έδωσαν πολύ αγάπη στο παιχνίδι. Από την πρώτη εικόνα επιλογής του χαρακτήρα μας και το “χτίσιμο” των χαρακτηριστικών του η μουσική συνοδεύει τέλεια το παιχνίδι και σε προϊδεάζει για κάτι μεγάλο. Οι βασικές classes του παιχνιδιού είναι ο Warlock, ο Hunter και ο Titan. Οι τρεις αυτές επιλογές είναι καλοφτιαγμένες και μπορούν να σταθούν εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας και γενικότερα του παιχνιδιού. Αφού επιλέξετε τις λεπτομέρειες του χαρακτήρα σας έτσι ώστε να φαίνεται μοναδικός, το Destiny 2 σας πετάει κατευθείαν σε ένα πεδίο μάχης όπου οι βασικοί μας αντίπαλοι (Cabal) επιτίθενται στον πλανήτη μας.

Χωρίς να κάνω κάποιο spoiler για την ιστορία, καθώς πρόκειται για την αποστολή που είδε κάποιος και στην open beta του παιχνιδιού, θα σημειώσω ότι είναι τόσο επική και μεγάλης κλίμακας που σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα του παιχνιδιού και μετά από αυτήν θέλεις οπωσδήποτε να ανακαλύψεις την συνέχεια της. Τα cutscenes και τα voiceovers των πρωταγωνιστών είναι καλοφτιαγμένα και με λόγο ύπαρξης. Θα ήθελα να μιλάει και ο guardian κατά την διάρκεια των συνομιλιών αλλά γενικότερα το ghost δίνει αυτό που πρέπει να δώσει στην εξέλιξη της συνομιλίας.

Η προσπάθεια “αναρρίχησης” στα 20 level, που είναι και το level cap του παιχνιδιού, γίνεται απροβλημάτιστα κατά την διάρκεια της βασικής ιστορίας χωρίς να υπάρχει κάποια κοιλιά ή βαρετό σημείο. Όλα τα side quests και missions βοηθούν στην εύρεση νέων λεπτομερειών για τον κόσμο του Destiny 2 και δεν είναι επαναλαμβανόμενα όπως σε άλλα παιχνίδια αυτού του είδους. Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει είτε μέσω κάποιας ομάδας παικτών (Fireteam) είτε και solo. Το επίπεδο δυσκολίας προσφέρεται για μοναχική εξερεύνηση και δεν είναι τιμωρητικό.

Multiplayer

Προφανώς και το μεγαλύτερο κομμάτι του τίτλου είναι το multiplayer. Αυτό χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το PvE και το PvP. Η κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες χωρίζονται σε μικρότερες και θα τις αναλύσουμε σε λίγο. Επίσης, την εμφάνιση τους κάνουν και επίσημα στο παιχνίδι οι Clans. Προσπαθήστε να γίνετε μέλος κάποιας Clan καθώς τα διάφορα rewards που δίνονται είναι υπέρ του δέοντος καλά και θα σας βοηθήσουν να ανεβάσετε το Power του χαρακτήρα σας στην end-game περίοδο, αυτός είναι και ο σκοπός του παιχνιδιού άλλωστε, αφού φτάσετε τα 20 level.

Στο PvE κομμάτι του ο τίτλος χρειάζεται κάποια ομάδα. Για να ξεκλειδωθούν όλες οι αποστολές και τα events εννοείται ότι θα πρέπει να έχετε τελειώσει την βασική ιστορία. Η ομάδα σας (Fireteam) θα μπορεί να αποτελείται από 3 άτομα και μαζί θα εξερευνήσετε τους διάφορους πλανήτες και θα συμμετέχετε στα διάφορα events που παρουσιάζονται μπροστά σας. Το Destiny 2 σaw δίνει και την επιλογή να φαρμάερετε και μόνοι σας αλλά αυτό να το πάρετε ως συμβουλή, βρείτε ακόμη δύο φιλαράκια σας για να διευκολύνετε την ζωή σας.

Αφού αρχίσετε να κουράζεστε με αυτά τα τυχαία public events που εμφανίζονται στον χάρτη και τα side missions δεν σας γεμίζουν το μάτι πηγαίνουμε στα Strikes. Το Strike πρόκειται για μια αποστολή στην οποία είναι απαραίτητη η είσοδος σας με ομάδα καθώς το επίπεδο των αντιπάλων και η εναλλαγή στο είδος του όπλου που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δοκιμάσουν τις αντοχές σας. Εννοείται τα κέρδη σε loot είναι πολλά και γι’αυτό άλλωστε θα πρέπει να μάθουμε να τερματίζουμε τα Strikes.

Αν και πάλι συνεχίσετε να νιώθετε ότι βαριέστε και τα Strikes δεν έχουν να σας δώσουν κάτι περισσότερο για να ανεβάσουν το Power του χαρακτήρα σας εκεί έρχεται το Raid. Αυτήν την στιγμή έχει γίνει διαθέσιμο το Leviathan Raid το οποίο απευθύνεται σε ομάδες των 6 ατόμων. Το Raid και οι μηχανισμοί του χρειάζονται συνεργασία και απόλυτη συγκέντρωση, δεν είναι μια απλή αποστολή όπως όλες οι άλλες. Κάθε λάθος δικός σας ή συμπαίκτη σας μπορεί να αποβεί μοιραίο και να σκοτώσει όλη την ομάδα. Προφανώς και σε αυτήν την περίπτωση το loot στο τέλος θα είναι ανώτερο από οτιδήποτε άλλο έχετε δει ως τώρα στο παιχνίδι.

Το PvP (The Crucible) από την άλλη είναι γνωστό και παρόμοιο με άλλα παιχνίδια του είδους. Χωρίζεται στο “Quick Play” και στο “Competitive”. Και στα δύο είδη παιχνιδιού συναντάμε καινούργιες πίστες που είναι σχεδιασμένες για πόλεμο μεταξύ δύο ομάδων των τεσσάρων ατόμων. Προσφέρεται το κλασικό Deathmatch, το Control στο οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες σημαίες κ.α.

Να πω εδώ ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο τα είδη των όπλων που θα χρησιμοποιηθούν από τους παίκτες όσο και τα διάφορα skills και η super δύναμη που θα επιλέξει ο κάθε παίκτης. Το balance σε αυτά τα δύο έχει προσεχθεί αρκετά από την Bungie και το παιχνίδι δεν δείχνει να πάσχει κάπου σοβαρά έτσι ώστε να μην μπορεί να το παίξει κάποιος. Αναφέρω ότι το Power στο PvP κομμάτι δεν έχει καμία απολύτως σημασία καθώς και κάποιος που είναι σε χαμηλά level και μόλις αγόρασε το παιχνίδι μπορεί άνετα να δοκιμάσει την τύχη του στο Crucible. Αξίζει να σημειωθεί πως το loot “πέφτει βροχή” απαρέγκλιτα και στο PvP κομμάτι του Destiny 2 μετά το τέλος του κάθε παιχνιδιού.

Για να συνοψίσουμε, το Destiny 2 μοιάζει σαν μια μεγάλη παιδική χαρά. Προσφέρει δυνατές συγκινήσεις τόσο σε hardcore παίκτες όσο και σε πιο casual. Το σύμπαν και οι κόσμοι του σε “ρουφάνε” με αποτέλεσμα να χάνεις την ώρα, την ημέρα, πολλές φορές και το ίδιο το δωμάτιο  στο οποίο βρίσκεσαι. Μπείτε στο παιχνίδι, γνωρίστε κόσμο, κάντε πλάκα με τους μηχανισμούς του, διασκεδάστε, γι’αυτό άλλωστε υπάρχουν παιχνίδια σαν και αυτό. Δεν θα μετανιώσετε ούτε λεπτό από την ώρα παιχνιδιού σας.

See you soon Guardians!

Υ.Γ.1: Το Raid δεν το βγάλαμε μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο και γι’αυτό δεν επεκτάθηκα. Θα επανέλθω τόσο για το Raid όσο και για κάθε τι καινούργιο που θα εμφανίζεται στο παιχνίδι.

Υ.Γ.2: Ευχαριστώ τα παιδιά από την Clan μας Busted GuaRdians(κάντε join να παίζουμε παρέα) που με βοήθησαν στην βασική ιστορία αλλά και στο farming αμέσως μετά.

Υ.Γ.3: Ελπίζω να πάρουν μαθήματα από το Destiny 2 και άλλες εταιρίες για το πως γίνονται σωστά αυτού του είδους τα παιχνίδια.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος: Action role-playing game
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 06/09/2017
Διάθεση για την Ελλάδα: IGE Group
Εκδότρια εταιρία: Activision
Εταιρία ανάπτυξης: Bungie

9 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

 • Βασική ιστορία που δίνει σοβαρή υπόσταση στον κόσμο του παιχνιδιού
 • Οπτικοακουστικός τομέας
 • Βάθος στο gameplay
 • Άπειρο loot
 • Πολύ ποιοτικό end game περιεχόμενο

The Bad

 • Microtransactions και ας μην προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στο παιχνίδι παρά μόνο διακοσμητικά αντικείμενα
 • Το PvP κομμάτι θέλει λίγο περισσότερη δουλειά
9 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
9 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

 • Βασική ιστορία που δίνει σοβαρή υπόσταση στον κόσμο του παιχνιδιού
 • Οπτικοακουστικός τομέας
 • Βάθος στο gameplay
 • Άπειρο loot
 • Πολύ ποιοτικό end game περιεχόμενο

The Bad

 • Microtransactions και ας μην προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στο παιχνίδι παρά μόνο διακοσμητικά αντικείμενα
 • Το PvP κομμάτι θέλει λίγο περισσότερη δουλειά
9 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr