Dead Rising 4

To Dead Rising επιστρέφει με την τέταρτη συνέχειά του και μαζί ο αυθεντικός πρωταγωνιστής του και μεγάλη μου αδυναμία Frank West. Μάλιστα η επιστροφή για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μεταφερόμαστε στη πόλη του Willamette του Colorado, όπου ξεκίνησε η αρχική αποκάλυψη των ζόμπι. Η Capcom φαίνεται πως πήρε στα σοβαρά τη δημιουργία του Dead Rising 4, θέλοντας να δώσει ώθηση στο franchise και κρατώντας τα δυνατά στοιχεία του προκατόχου του αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει προβλήματα και παραλείψεις.

Το Dead Rising 4 λαμβάνει τόπο ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Dead Rising 3 με κεντρικό πρωταγωνιστή τον προ-αναφερόμενο Frank West, που πλέον εργάζεται ως καθηγητής πανεπιστημίου αλλά η μαθήτρια του Vicki Chu, που γνωρίζει κάποια πράγματα περισσότερα για τον Frank, τον πείθει ή καλύτερα τον παραπλανεί οδηγώντας τον σε μία έρευνα σε μία στρατιωτική βάση λίγο έξω από το Willamete. Εκεί ανακαλύπτουν ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούταν για έρευνες πάνω στα ζόμπι αλλά δεν καταφέρνουν να μάθουν περισσότερα πριν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη περιοχή. Λίγο καιρό αργότερα, ο Frank εντοπίζεται από έναν πράκτορα της ZDC που καταφέρνει να τον πείσει να ερευνήσει τη νέα αποκάλυψη των Ζόμπι που ξέσπασε στο Willamete, άκουσον άκουσον, την ημέρα των εκπτώσεων της Black Friday.

Όπως καταλαβαίνετε, βασικό πεδίο δράσης μας αποτελεί και το ξακουστό πλέον εμπορικό κέντρο του Willamete, όμως το Dead Rising 4 δεν μας περιορίζει μόνο σε αυτό, δίνοντας μας ελευθερία κίνησης και διαδραμάτισης γεγονότων σε διάφορα περιβάλλοντα μέσα στην πόλη. Επίσης, η Capcom θέλησε να αφαιρέσει και οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς, όπως χρονικούς, προκειμένου να δώσει μία μεγαλύτερη ευκολία εξερεύνησης του κόσμου του παιχνιδιού, τη δυνατότητα ολοκλήρωσης παράπλευρων αποστολών όπως την διάσωση επιζώντων, την ανεύρεση συλλεκτικών αντικειμένων και την αναβάθμιση των safe houses. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι γίνεται αρκετά πιο εύκολο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει και μετά την ολοκλήρωση του βασικού παιχνιδιού, που αποτελείται από έξι chapters, λίγα θα έχετε να δείτε και να εξερευνήσετε εάν δεν πηγαίνατε καθαρά γραμμικά από checkpoint σε checkpoint. Από την άλλη όμως, κι εδώ κλίνω περισσότερο κατά την προσωπική μου άποψη, δίνεται η πραγματική χαρά του παιχνιδιού και εξηγούμαι. Το Dead Rising στο πυρήνα του είναι ένα no-brain, no-mind, όπως θέλετε πείτε το, κυνηγητού και εξόντωσης ζόμπι. Εγώ και πολλοί άλλοι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το λατρέψαμε και ίσως γι’ αυτό το λόγο να έγινε διάσημη και η σειρά γενικότερα. Καλό το story, ωραία και η ανάπτυξη και παρουσίαση χαρακτήρων στο Dead Rising 4, αλλά στην τελική θέλουμε να βγούμε με τον σκουπιδοτενεκέ ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο που στα περισσότερα παιχνίδια είναι διακοσμητικό και μη αλληλεπιδράσιμο ανά χείρας και να κοπανάμε ορδές ζόμπι χωρίς να υπάρχει αύριο.

Στον εξοπλισμό, ο Frank έρχεται “οπλισμένος” με την φωτογραφική κάμερά του, που πλέον διαθέτει παραμετροποιήσεις και επιλογές εικόνας που μας βοηθούν στην ανεύρεση στοιχείων προκειμένου να προχωρήσουμε την έρευνα μας. Φωτογραφίες μπορούν να ληφθούν βέβαια και σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού, ακόμα και selfies με διάφορες γκριμάτσες του Frank ενώ από πίσω του μπορεί να γίνεται ο κακός ο χαμός και ανάλογα τη φωτογραφία μας και τι καταφέραμε να απαθανατίσουμε επιβραβευόμαστε με XP που χρησιμοποιούνται για να αναβαθμίσουμε τις ικανότητές μας. Όπως ήδη γνωρίζουμε, κάθε αντικείμενο μπορεί να γίνει θανατηφόρο όπλο απέναντι στις ορδές τον ζόμπι αλλά ο συνδυασμός μερικών, αφού προηγουμένως έχουμε ανακαλύψει το αντίστοιχο σχέδιο, μπορεί να δημιουργήσει το απόλυτο και το πιο περίεργο υπερ-όπλο. Επίσης, λάτρεψα την γρήγορη εναλλαγή με τη χρήση των πλήκτρων του “σταυρού” μεταξύ όπλων μικρής, σώμα με σώμα, και μεγάλης εμβέλειας. Ο συνδυασμός όμως δεν περιορίζεται μόνο στα όπλα αλλά, όπως συνηθίσαμε και στο Dead Rising 3, και στα οχήματα, προϋποθέτοντας πάλι όμως την ανακάλυψη του αντίστοιχου σχεδίου. Αξίζει να επισημάνω πως η δυνατότητα co-op στο campaign δεν είναι πλέον διαθέσιμη και έχει αντικατασταθεί από ένα multiplayer mode τεσσάρων παικτών που καλούνται να ολοκληρώσουν τυχαίες αποστολές. Αν και δυσκολεύτηκα να συνδεθώ εν τέλει προτίμησα τη μοναξιά του campaign.

Στον τεχνικό τομέα, το Dead Rising 4 είναι σαφώς βελτιωμένο από τον προκάτοχό του, τόσο σε επίπεδο απεικόνισης όσο και σε επίπεδο απόδοσης. Ίσως να θυμάστε τα απογοητευτικά σχόλια για την απόδοση του Dead Rising 3, με τα καρέ το δευτερόλεπτο να βρίσκονται μερικές φορές κάτω από τα 20, καθιστώντας το πραγματικό μπελά. Με τον καιρό και τα διάφορα patches βελτιώθηκε αλλά τα προβλήματα δεν εξαλείφθηκαν τελείως. Στο Dead Rising 4 έχουμε ως επί το πλείστον σταθερή ροή στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο με μερικές στιγμές να σημειώνεται πτώση αλλά όχι ιδιαίτερα τραγική σε σημείο πραγματικής ενόχλησης. Ενώ η αναβάθμιση από την native ανάλυση των 720p του Dead Rising 3 στα 900p του Dead Rising 4 είναι σαφώς αντιλήψιμη και καλοδεχούμενη καθώς συνοδεύεται και από βελτιωμένη απόδοση.

Ολοκληρώνοντας, αν και η απλούστευση του παιχνιδιού και η μείωση της πρόκλησης μπορεί να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι σε μένα λειτούργησε ευεργετικά όσον αφορά την καθαρή διασκέδαση και σε αυτό που έχει να προσφέρει το Dead Rising 4 στο πυρήνα του. Σε άλλους βέβαια μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά και να τους απωθήσει. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα στοιχεία που έκαναν το Dead Rising από τα γεννοφάσκια του διάσημο δηλώνουν παρών και η διασκέδαση είτε πολύ είτε λίγο θεωρείται εγγυημένη. Η Capcom καλό θα είναι να συνεχίσει με τη σοβαρότητα με την οποία φαίνεται πως ασχολήθηκε στο Dead Rising 4 και είμαι αισιόδοξος για ακόμα καλύτερη συνέχεια.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]dead-rising-4-box-art[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Xbox One
Είδος Παιχνιδιού: Action, Survival
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 06/12/2016
Κυκλοφορεί για: PC, Xbox One
Διάθεση για την Ελλάδα: Microsoft Hellas
Εταιρεία Ανάπτυξης: Capcom Vancouver
Εκδότρια Εταιρεία: Microsoft Studios[/vc_column][/vc_row]

More Stories
Εξέλιξη ή στασιμότητα στη gaming βιομηχανία