Dead or Alive 6

H Koei Tecmo μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς με τίτλους γνωστούς στο gaming κοινό όπως το Ninja Gaiden, την σειρά Dynasty Warriors αλλά και τα τελευταία χρόνια με το Nioh το οποίο ανέπτυξε η Team Ninja kai που είναι κομμάτι της Koei Tecmo. Η Ιαπωνική εταιρεία μέχρι το 2009 την γνωρίζαμε ως Tecmo και από το 2009 πλέον έχει συσταθεί με το όνομα που έχει σήμερα. Όμως πέρα από τα franchise που αναφέραμε πιο πάνω η εταιρεία είναι γνωστή και για ένα ακόμη video game το οποίο έχει αφήσει και αυτό το στίγμα του στην gaming βιομηχανία και δεν είναι άλλο από την fighting σειρά Dead or Alive όπου μαζί με το Tekken της Namco και το Virtual Fighter της Sega έχουν το δικό τους φανατικό κοινό σταfighting παιχνίδια με προέλευση την Άπω Ανατολή.

Βέβαια κατά καιρούς το παιχνίδι έχει κατηγορηθεί στο ότι τονίζει πολύ τον σεξισμό και στο ότι πολλοί χαρακτήρες θηλυκού γένους παρά είναι προκλητικοί. Όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας το Dead or Alive 6 με το οποίο θα ασχοληθούμε στο review επιστρέφει σε κάπως πιο Normal καταστάσεις και σύμφωνα με τους ιθύνοντες το έκτο επεισόδιο θα είναι ένα σεβαστό παιχνίδι αντάξιο με το όνομα που έχει δημιουργήσει κυρίως τα παλιότερα χρόνια. Επίσης, πολλές φορές η Koei Tecmo έχει κατηγορηθεί και για την πολιτική των DLC καθώς πολύ υλικό αλλά και χαρακτήρες τους βλέπουμε να έρχονται υπό την μορφή αυτή και σίγουρα για τους περισσότερους δεν είναι το πιο ευχάριστο. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα το παιχνίδι

To Dead or Alive 6 έρχεται με ένα Roster 24 χαρακτήρων οι οποίοι οι δύο εξ αυτών είναι διαθέσιμοι υπό την μορφή DLC. Βέβαια για τους νεοεισερχόμενους στην σειρά δεν θα τους φανεί και μικρό το roster αλλά για τους βετεράνους της σειράς ίσως θεωρηθεί πισωγύρισμα μιας και τα παλιότερα παιχνίδια είχαν πολύ μεγαλύτερο roster χαρακτήρων. Φυσικά υπάρχει μια ποικιλομορφία ως προς το στυλ του κάθε χαρακτήρα και είναι κάτι θετικό για τον τίτλο. Αφήνοντας το Roster, πάμε στα modes του παιχνιδιού όπου συναντούμε το γνωστό Arcade Mode, το Story Mode, το Survival Mode και δεν θα μπορούσε να λείπει και το Tutorial Mode. Επίσης, έχει προστεθεί και το Quest Mode όπου περιέχει 100 αποστολές και στο θετικό της υπόθεσης είναι πως λειτουργούν κάπως και αυτά ως tutorial μιας και επικαλείστε να ολοκληρώσετε αυτά που θα σας συζητηθούν σε κάθε αποστολή όπου μπορεί να είναι ένας συνδυασμός κινήσεων ή ένα combo κ.λ.π. Το εν λόγω mode το βρήκα διασκεδαστικό μιας και αρχίζει να σας βάζει στο κλίμα του παιχνιδιού αλλά πέρα από αυτό σας ξεκλειδώνει και κάποια κοδμητικά καλούδια όπου αργότερα μπορείτε να βρείτε μέσα στα options.

Επίσης, υπάρχει και ένα τυπικό in game currency για τον ίδιο σκοπό. Ένα αρνητικό βέβαια που βρήκα είναι το Story Mode το οποίο ακολουθεί την τακτική των ολιγόλεπτων επεισοδίων και η ουσία της ιστορίας είναι ανύπαρκτη καθώς μας εξιστορεί την προσωπική ζωή των χαρακτήρων όπου, μεταξύ μας, δεν υπάρχει και κανένα ενδιαφέρον. Ένα ακόμη θετικό πάντως για τον τίτλο είναι το Tutorial mode το οποίο είναι άκρως επεξηγηματικό και θα βοηθήσει πολύ τους νεοεισερχόμενους στην σειρά. Αφήνοντας το offline modeστο online mode θα μπείτε κατευθείαν στο ψητό μιας και οι αγώνες είναι ranked εξ΄αρχής και η αλήθεια είναι πως δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα καθώς όλα ήταν εξαιρετικά ομαλά. Εκεί ανάλογα με το Rank που έχετε θα σας βάλει αυτόματα αντιπάλους με αντίστοιχο rank και εννοείται πως μέσα από νίκες ανεβαίνετε συνεχώς στα Rank.


Gameplay


Παραμερίζοντας τα ανωτέρω, πάμε και στο gameplay του τίτλου όπου εδώ η Koei Tecmo συνεχίζει την καλή παράδοση και μας παραδίδει ένα παιχνίδι στο οποίο το gameplay και ο χειρισμός γενικότερα είναι πολύ φιλικός και δεν θα αποτρέψει έναν νεοεισερχόμενο να ασχοληθεί με το παιχνίδι. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως το παιχνίδι είναι επιφανειακό και δεν προσφέρει βάθος στους μηχανισμούς του αλλά αντιθέτως αν κάποιος ασχοληθεί με τον αγαπημένο του χαρακτήρα θα δει πως το ρεπερτόριο κινήσεων είναι πολύ μεγάλο και θα κάνει καιρό στο να μάθει καλά το χαρακτήρα της επιλογής του.

Βέβαια το να πατάμε γρήγορα τα κουμπιά με το λεγόμενο button mashing δεν βοηθάει και τόσο και η αλήθεια πως για να κερδίσετε έναν αγώνα και κυρίως στον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας θα δείτε πως θα πρέπει να παίξετε προσεκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις πιο στρατηγικά. Όπως προανέφερα και πιο πάνω για το πως θα μάθετε τους μηχανισμούς του gameplay θα σας διευκολύνει πολύ το tutorial mode αλλά και το quest mode όπου εκεί θα μπορέσετε να εξοικειωθείτε τόσο με το πως θα αμύνεστε όσο και πως θα αποτρέψετε πετυχημένα μια επίθεση (μέσω του Hold) ώστε αργότερα να μπορέσετε να αντεπιτεθείτε. Γενικώς η όλη υλοποίηση του gameplay μου άρεσε αρκετά και έτσι κάνει το παιχνίδι πολύ ευχάριστο και αρκετά εθιστικό.


Γραφικά – Ήχος


Αφήνοντας και το gameplay περνάμε στο τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού όπου το Dead or Alive 6 τρέχει σε μια νέα μηχανή γραφικών και ως προς τα μοντέλα των χαρακτήρων, τα ρούχα, τις υφές δέρματος κ.λ.π. θα σας αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους μιας και είναι εξαιρετικά λεπτομερές και νομίζω πως ως προς την απεικόνιση καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις σε αυτή την γενιά σε σχέση με τους άλλους fighting τίτλους.

Όμως τα περιβάλλοντα δεν εναρμονίζονται με τα γραφικά που προαναφέραμε ως προς τους χαρακτήρες μιας και textures δείχνουν πιο απλοϊκά και η διαφορά των μοντέλων σε σχέση με τα περιβάλλοντα πολλές φορές είναι εμφανή. Ίσως το Studio ανάπτυξης θεώρησε περιττό στο να προσφέρει εξαιρετικά λεπτομερές περιβάλλοντα ίσως γιατί πρώτον το μάτι δεν θα επικεντρώνεται εκ πρώτης όψεως σε αυτά μιας και μιλάμε για Fighting τίτλο και κατά δεύτερον ίσως ήθελε να κρατήσει και σταθερό το frame rate και κλειδωμένο στα 60 καρέ. Πάντως τα περιβάλλοντα είναι διαδραστικά και αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά στο να το εκμεταλλευτείτε και να φτάσετε σε μία νίκη. Όσον αφορά την μουσική επένδυση δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι μιας και τα μουσικά κομμάτια αρμόζουν πλήρως με το ύφος του τίτλου.


Εν Κατακλείδι


Αν θέλετε αυτόν τον καιρό να επενδύσετε σε έναν fighting τίτλο και γοητεύεστε από το είδος, το ύφος και την κουλτούρα που μας έχουν συνηθίσει οι Ιάπωνες τόσο καιρό νομίζω πως το Dead or Alive 6 είναι μια πολύ καλή περίπτωση καθώς προσφέρει ένα επαρκές roster χαρακτήρων που όμως υπάρχει περίπτωση να ξενίσει τους βετεράνους της σειράς. Το gameplay θα το χαρακτήριζα φιλικό και ως προς τους νεοεισερχόμενους gamers στην σειρά και είναι κάτι πολύ θετικό αλλά σαφώς όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί περαιτέρω το gameplay θα τον ανταμείψει. Αδύναμα σημεία του τίτλου αποτελούν το Story Mode το οποίο είναι ανούσιο και η πολιτική των DLC που από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας οι δυο χαρακτήρες του Roster είναι υπό την μορφή DLC.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Fighting
Κυκλοφορεί για: PS4Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 01/03/2019
Εκδότρια εταιρία: Koei Tecmo
Εταιρία ανάπτυξης: Team Ninja

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

[/vc_column][/vc_row]
More Stories
Ο επικεφαλής του Xbox μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες για την φετινή παρουσίαση