Concrete Genie

Το τζίνι του μπετόν

Release Date
08/10/2019
Platform
PlayStation 4
Developer
PixelOpus
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Το Concrete Genie αρχικά το γνωρίσαμε στην Paris Games Week του 2017, όπου και ανακοινώθηκε και έκτοτε η ανάπτυξή του πετούσε σε χαμηλές πτήσεις εκτός εμβέλειας ραντάρ (ασχέτως επιτυχίας να μαζέψει τις περισσότερες υποψηφιότητες για βραβεία στη Gamescom), με εξαίρεση το διάστημα που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του όπου η Sony έδειξε να το πιστεύει και να επενδύει στην προώθησή του έστω και σε αυτήν την ύστατη στιγμή. Όπως αντιληφθήκατε, το Concrete Genie της PixelOpus κυκλοφορεί αποκλειστικά για PlayStation 4 και μάλιστα στη χώρα μας έχει δεχθεί ιδιαίτερη φροντίδα μιας κι έρχεται με ελληνικούς υπότιτλους και ελληνικά μενού. Ενδιαφέρον θα είχε αν μεταφραζόταν και ο τίτλος σε «Τζίνι του μπετόν» αλλά ευτυχώς επικράτησε η λογική και όχι το ιδιαίτερο χιούμορ μου. Αξίζει λοιπόν όλη αυτή η ειδική μεταχείριση από τη Sony; Για να δούμε.

Αρχικά το Concrete Genie αποτελεί ένα παιχνίδι προοπτικής τρίτου προσώπου που περισσότερο μας καλεί με τον τρόπο του να λύσουμε γρίφους παρά να λάβουμε δράση. Η ιστορία που μας αφηγείται έχει να κάνει με τον πρωταγωνιστή μας «Ας», που σχεδιάζει στο τετράδιο του μερικά ξεχωριστά πλάσματα μέχρι που μια μικρή ομάδα νεαρών «τραμπούκων» αρπάζουν το τετράδιο, σκίζουν τις σελίδες και τις σκορπούν στην μικρή πόλη της Ντένσκα. Πόλη όμως που δείχνει να έχει δηλητηριαστεί και να την έχει σκεπάσει το σκοτάδι. Εμείς λοιπόν, μαζεύοντας παράλληλα τις κομμένες σελίδες και σε συνδυασμό με το μαγικό μας πινέλο πρέπει να φωτίσουμε και να δώσουμε ζωή στην πόλη.

Το Concrete Genie είναι από τα λίγα παιχνίδια που έχω δει να κάνουν επιτυχημένα χρήση των αισθητήρων κίνησης του χειριστηρίου του PlayStation 4. Κινώντας λοιπόν το χειριστήριο ζωγραφίζουμε τα διάφορα σχέδια που απαιτούνται και που φανταζόμαστε στους τοίχους. Καταλαβαίνω ότι ακούγεται περίπλοκο και πιστέψτε με και εγώ την ίδια εντύπωση είχα μέχρι που το έπιασα στα χέρια και αντιλήφθηκα ότι όχι μόνο είναι απλό αλλά και διασκεδαστικό. Επίσης, μην νομίζετε ότι θα ζωγραφίζετε ελεύθερα και ανεξέλεγκτα σαν τον Μπομπ Ρος καθώς σχεδιάζουμε βάση διάφορων μοτίβων που έχουν όμως τη σημασία τους. Πέρα από τα σχέδια των φυτών, του ήλιου, των αστεριών κ.λ.π. το τζίνι για παράδειγμα που είναι κόκκινο διαθέτει ιδιότητες φωτιάς κ.ο.κ. Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι θα είστε με ένα πινέλο στο χέρι όλη την ώρα καθώς έχουμε στον χειρισμό μας τον Ας και περιηγούμαστε κανονικά και «ορθόδοξα» στις περιοχές της Ντένσκα, σκαρφαλώνουμε σε σκεπές, πηδάμε φράχτες και γενικά υπάρχει και αυτό το στοιχείο της περιπέτειας.

This slideshow requires JavaScript.

Τεχνικά το Concrete Genie ξεχωρίζει καθώς η σκηνοθεσία, η χρωματική παλέτα που έχει επιλεγεί να ντύσει τον τίτλο, η εξαιρετική ατμοσφαιρική μουσική, τα όμορφα γραφικά αναλογιζόμενοι την σχετικά συμμαζεμένη παραγωγή της PixelOpus μέχρι τα αρτιστικά καρτουνίστικα cut-scenes προσδίδουν μία αίσθηση μαγείας σε αυτό που λαμβάνουμε ως παίκτες. Φυσικά να μην παραλείψω να αναφέρω ότι εντύπωση μου έκανε ότι ο τίτλος διαθέτει και voice overs και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Ένας από τους λόγους που καθυστέρησε η PixelOpus την κυκλοφορία του Concrete Genie ήταν η διάθεσή της να δουλέψει και να εντάξει το PlayStation VR στον τίτλο και το καταφέρνει προσφέροντας το VR Experience Mode όπου έχουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες ζωγραφικής να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα τζίνι και τα έργα μας να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια μας και στη συνέχεια να ξεκλειδώσουμε το VR Free Mode που όπως καταλαβαίνετε είναι η εκδοχή του «πάρε τα PlayStation Moves στα χέρια και κάνε ότι πιστεύεις». Συμπαθητική έως ωραία η εμπειρία του VR αλλά μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτήν. Παρόλα αυτά προσμετράτε στα θετικά του τίτλου.

Μπορεί σαν διάρκεια το Concrete Genie να μην ξεπερνά τις πέντε έξι ώρες για να το ολοκληρώσουμε παρόλα αυτά η ιδιαίτερη αισθητική του και ο τρόπος που μας καλεί να παίξουμε μαζί του το αναγάγουν σε ένα φανερό πλέον διαμαντάκι. Η ιδέα του «να φέρω στη ζωή τις ζωγραφιές μου» μπορεί να μην εκτελείται τέλεια αλλά σε βαθμό που καταφέρνει να σου περάσει αυτή τη μαγεία και σε συνδυασμό με τα τριάντα ευρώ αρχικής τιμής του κρίνεται ως μία πολύ αξιόλογη περίπτωση. Τέλος, αξίζει να δώσουμε τα credits ξανά για τη εγχώρια φροντίδα του τίτλου και τη διάθεσή του με ελληνική μετάφραση καθώς αποκρίνεται και σε νεαρότερης ηλικίας παίκτες καθώς η ιστορία του καταπιάνεται και περνάει κάποια μηνύματα για θέματα όπως το μπούλινγκ και αντίστοιχης φύσεως που απασχολούν προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες. Από εμένα λοιπόν το Concrete Genie προτείνεται ξεκάθαρα και μπορείτε άφοβα να το προσθέσετε στην wishlist σας από τώρα.

Ευχαριστούμε θερμά τη Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ιδιαίτερη και εντυπωσιακή αισθητική
Οι μηχανισμοί gameplay
Η ελληνική μετάφραση
Τα VR Modes
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Σχετικά σύντομο
Θα του πήγαινε λίγο περισσότερη δράση
7.5
ΜΑΓΙΚΟ
More Stories
Ο Shinji Mikami του The Evil Within θα παρευρεθεί στην E3 2019