Commandos 2 HD Remastered

Ώρα να γίνουμε ξανά κομάντος

Release Date
24/01/2020
Platform
PC
Developer
Yippee! Entertainment
Publisher
Kalypso Media
Our Score
7

Ήταν το σωτήριο έτος 2001, όταν κυκλοφόρησε αρχικά το Commandos 2. Ήταν η δεύτερη φορά όπου η Pyro Studios, έφερνε τους παίκτες αντιμέτωπους με τις δυσκολίες ενός real time tactics game. Το Commandos είχε ξεχωρίσει για τις ιστορικές του ”αλήθειες”. Για το γεγονός ότι μας έβαζε στο πετσί του ρόλου. Στο ότι παίρναμε μία πολύ καλή γεύση για τι σήμαινε Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος αλλά και ότι υπήρχε αρκετό σασπένς και αγωνία για τι θα συμβεί. Μεγάλοι fans του τίτλου παρακαλούσαν αρκετό καιρό για ένα remastered. Μία βελτιωμένη έκδοση όπου τα γραφικά θα είναι σαφώς βελτιωμένα και θα δώσει μία ανανεωμένη αισθητική στο παιχνίδι.  Η Pyro Studios σε συνεργασία με την Yippee Entertainment έδωσαν στη κοινό ένα νέο παιχνίδι remastered που ανέβασε στα ύψη το Hype μόνο στο άκουσμα της κυκλοφορίας του. Αρκετοί ήταν αυτοί που θα ήθελαν να το τιμήσουν και όπως φαίνεται αρκετοί το τίμησαν στο Steam. Για να δούμε όμως αξίζει η αγορά του συγκεκριμένου παιχνιδιού;

This slideshow requires JavaScript.

Δεν θα αναλύσουμε τα πάντα στο παιχνίδι καθώς πρόκειται για Remastered. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στις αλλαγές. Πριν το κάνουμε αυτό όμως σίγουρα ας σχολιάσουμε τα βασικά. Οι αποστολές έχουν μείνει εκεί αναλλοίωτες, έτσι ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι. Ο χειρισμός της ομάδας σαν έχει τις ίδιες κινήσεις και τακτικές. Από-ναρκοθέτηση, ναρκοθέτηση, κόψιμο καλωδίων, μάχες, stealth finishers και άλλα πολλά, υπάρχουν εκεί για εμάς. Ακόμα και τα Secret Missions βρίσκονται εκεί για εμάς. Κάθε αποστολή έχει τα objectives της, όπου μας βοηθούν έτσι ώστε να τελειώσουμε την πίστα πιο εύκολα βήμα βήμα. Τα μοντέλα των παικτών δεν έχουν δεχθεί μεγάλη διαφοροποίηση αν απλά σκεφτούμε ότι ok, έχουμε περισσότερα pixels εδώ. Ψιλό- απογοητευτικές οι αλλαγές και σίγουρα όχι κάτι το ιδιαίτερο. Τα γραφικά είναι η μεγάλη ικανοποίηση καθώς έχουν δεχθεί μεγάλη διαφοροποίηση και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσει κανείς για τις αλλαγές του.

Πέρα από αυτά όμως, παρατηρήσαμε και κάποιες αρνητικές αλλαγές. Όλο το νόημα του παιχνιδιού ως Remastered είναι η νοσταλγία εν μέρη. Που πήγαν τα σύμβολα, οι σβάστιγκες, τα χιτλερικά και τα ναζιστικά σύμβολα. Ώρες ώρες ένιωθα ότι έπαιζα ενάντια σε Playmobil. Εδώ μιλάμε για τον Β΄ Παγκόσμιο. Ο εθνικισμός πρέπει να βρίσκεται στα ύψη. Έπρεπε να βλέπουμε αυτά τα σύμβολα και να 10πλασιάζονται οι δυνάμεις των παικτών. Έπρεπε να πολεμούμε τους Ναζί. Δεν μπορώ να αφουγκραστώ την άποψη της εταιρείας που αναφέρει ότι το release σε μερικές χώρες θα προκαλούσε. Συγνώμη αλλά όσο και να μη θέλω να πολιτικολογήσω, κάποια πράγματα είναι δεδομένα. Όπως και να έχει πάντως ακόμα και από ιστορικής πλευράς με ξίνισε το γεγονός ότι δεν υπήρχε ιστορικός χαρακτήρας στο παιχνίδι.

Κάτι ακόμα που δεν μας άρεσε είναι η παντελής απουσία co-op. Αρχικά είχα πέσει με τα μούτρα στο παιχνίδι και δεν το είχα προσέξει, έως ότου ένα φιλαράκι από Αθήνα μου είπε ”Γκόγκα έλα να παίξουμε μαζί αν γίνεται”. Του λέω ναι μισό. Έψαξα αλλά τίποτα. Δυστυχώς η απόλαυση παραμένει στα γνωστά μονοπάτια του single player.

Πέρα από όλα αυτά σταμάτησα αρκετές φορές το παιχνίδι για να δω τα πολύ όμορφα κτίρια και το πως έχουν διαμορφωθεί. Κάθε αποστολή είναι προσεγμένη, και σίγουρα θα ξοδέψετε αρκετές ώρες να ψάχνεται λύσεις εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχουν. Για τους γνώστες, το επίπεδο δυσκολίας δεν έχει αλλάξει, αλλά για τους νεότερους πιστεύω ότι η εξοικείωση με το παιχνίδι, προϋποθέτει να ασχοληθεί με το παιχνίδι.

Η μουσική και ο ήχος του τίτλου δεν έχει αλλάξει, και σίγουρα ταιριάζει απόλυτα με το παιχνίδι. Ξεχωρίσαμε το ”Castle Colditz” από την ομώνυμη πίστα που προσωπικά είναι και η πιο δύσκολη.

Εν κατακλείδι, το Commandos 2 Remastered είναι μία αρκετά καλή προσπάθεια που σίγουρα άξιζε τη δοκιμή της. Η τιμή είναι αρκετά δελεαστική και οι αλλαγές που αξίζουν έχουν να κάνουν με τον εικαστικό τομέα. Θα θέλαμε σίγουρα να δούμε τα σύμβολα με τα οποία είχαμε συνδέσει το τίτλο, όπως και ένα co-op στο gameplay. Η μουσική είναι η ίδια χωρίς αλλαγές. Ένα αρκετά καλό παιχνίδι πάντως που ξέχωρα από όλα αυτά, σε κερδίζει για την ατμόσφαιρα και το σασπένς που σου προσδίδει.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Όμορφη ατμόσφαιρα
Γραφικά σαφώς ανανεωμένα
Αξιοπρεπής ήχος
Η νοσταλγία στα καλύτερά της
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Απουσία συμβόλων που μειώνουν την ιστορική αξία του τίτλου
Απουσία Co-Op
Ελάχιστες αλλαγές στα μοντέλα των χαρακτήρων
7
ΚΑΛΟ
More Stories
Θα υπάρχει διάλογος με άλλους χαρακτήρες στο No Man’s Sky (;)