Busted.gr

Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty: Black Ops 4

Ακόμη μία χρονιά, ακόμη ένα Call of Duty, με την Activision να παρουσιάζεται και αυτό το φθινόπωρο πιστή στο ραντεβού της, όπου με το γνωστό πλέον ετήσιο rotation των ομάδων ανάπτυξης που έχει στη διαχείρισή της, ήταν σειρά της Treyarch να μας παραδώσει το Black Ops 4. Η φετινή χρονιά όμως αποτελεί σημείο σταθμός στη σειρά αφού η εκδότρια εταιρεία σε συνεννόηση με την ομάδα ανάπτυξης αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να αφαιρέσουν σαν τσιρότο, το κλασσικό Campaign που διέθεταν προηγούμενοι τίτλοι Call of Duty. Όπως καταλαβαίνετε όμως, για τύπους σαν και του λόγου μου, που το θέλουμε το Campaign του και τη Single Player εμπειρία για να μπούμε στο κλίμα του εκάστοτε τίτλου, δεχθήκαμε πλήγμα. Παρόλα αυτά γιατί έχω γράψει άπειρες εργατοώρες σε παιχνίδια όπως τα αρχικά Black Ops δεν γινόταν να το αφήσω να προσπεράσει χωρίς να το δοκιμάσω, καθώς συν τοις άλλοις για πρώτη φόρα έχουμε την προσθήκη του πολυδιαφημισμένου Blackout Mode. Ναι κυρίες και κύριοι, η τρέλα της εποχής με τα παιχνίδια Battle Royale (PUBG, Fortnite) εξαπλώνεται ραγδαίως. Τελικά, τι γεύση μου άφησε το Call of Duty: Black Ops 4 θα σας το διηγηθώ ευθύς αμέσως.

Αρχικά, γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι δεν διαθέτει Campaign, θέλησα να δω τι έχει να προσφέρει από Single Player περιεχόμενο. Αυτό που συνάντησα είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου. Κάποια tutorials και κάποια ματσάκια απέναντι σε Botάκια, τα οποία όχι μόνο είναι βαρετά, κρατάνε και αρκετή ώρα ενώ το κερασάκι στην τούρτα αποτελούν κάποια ασύνδετα cut-scenes που πετάγονται ενδιάμεσα και προσπαθούν να συνδέσουν αποτυχημένα τον τίτλο με προηγούμενα Black Ops. Εφόσον εκεί στην Treyarch αρέσκονται στις προσθαφαιρέσεις, τους βρήκα λοιπόν τι πρέπει να πάρουν, να το μαρκάρουν στον κώδικα τους και να πατήσουν με αποφασιστικό τρόπο το Delete. Τώρα που έπαιξα, σατανικά, με την ψυχολογία σας διαμορφώνοντας αρχικά αρνητικές εντυπώσεις για το Black Ops 4 πάμε στα υπόλοιπα που όχι μόνο τα κάνει καλά αλλά καταφέρνει να ξεχωρίσει σαν παιχνίδι COD των τελευταίων ετών. Από τη στιγμή λοιπόν που θα συνδεθείτε Online ετοιμαστείτε να βιώσετε την αληθινή εμπειρία που θέλει να προσφέρει το Black Ops 4. Παραπάνω από μία ντουζίνα χάρτες, μεταξύ των οποίων, αγαπημένους από το πρώτο Black Ops, όπως Summit, Jungle, Firing Range και χαρακτήρες με ξεχωριστές δυνατότητες, προσθέτοντας νέους αλλά εξελίσσοντας και μεταφέροντας μερικούς και από το Black Ops 3. Είτε ασχοληθείτε με τα σχετικά πρόσφατα αλλά πολύ ενδιαφέροντα modes των Control ή Heist είτε με κλασσικά όπως Team Deathmatch ή Kill Confirmed κ.λ.π. θα εκπλαγείτε ευχάριστα με την αίσθηση στιβαρότητας αλλά και ισορροπίας, πάντα για τα δεδομένα της σειράς, που είχε διαταραχθεί στα προηγούμενα COD. Όλα αυτά πατώντας με τις μπότες σας στο έδαφος, αν και αυτό το πολυδιαφημισμένο “Boots on the ground” της Activision δεν το πολυκατάλαβα καθώς πανηγυρίζει για την αφαίρεση ενός χαρακτηριστικού που η ίδια είχε εντάξει στα παιχνίδια της αλλά ξέρετε, αυτό είναι το μάρκετινγκ! Όπως και να ‘χει, τέρμα τα διπλά, τριπλά άλματα και να βλέπουμε τους αντιπάλους που έχουν πάρει ντοκτορά στο Call of Duty να πηδάνε σαν τα κατσίκια και να μας σκοτώνουν χωρίς να προλάβουμε να στρέψουμε το όπλο μας πάνω τους.

Πέρα λοιπόν από τις μοναδικές ικανότητες του κάθε χαρακτήρα που λειτουργούν είτε επιθετικά, είτε αμυντικά είτε υποστηρικτικά προς την ομάδα (θα επιλέξετε προφανώς ποιος ταιριάζει στα γούστα σας και στο τρόπο που θέλετε να παίζετε) έχουμε ακόμα μία μεγάλη διαφοροποίηση. Ξεχνάμε λοιπόν το αυτόματο healing καθώς κάθε φορά που δεχόμαστε πυρά που δεν μας σκοτώνουν πρέπει, εφόσον είναι γεμάτος ο αντίστοιχος δείκτης, να πατάμε το L1 για τους κατόχους PS4 ή αντιστοίχως το LB για τους κατόχους Xbox One προκειμένου να κάνουμε μία εικονική ένεση στον εαυτό μας ώστε να ξαναγεμίσει η μπάρα της υγείας μας. Μπορεί να ακούγεται σχετικά απλό αλλά μέσα στις συνθήκες του αγώνα είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει την έκβαση της μάχης ανάλογα με το πώς και πότε το χρησιμοποιούμε. Δεν σας υπόσχομαι ότι όσοι έχετε συνηθίσει την μπάρα υγείας να ανεβαίνει αυτόματα δεν θα ξεχαστείτε μερικές φορές και δεν θα πατήσετε το πλήκτρο εγκαίρως, το έπαθα ουκ ολίγες φορές μέχρι που το διδάχθηκα με το ποιο σκληρό τρόπο. Επίσης, πριν περάσω στα του Blackout Mode αξίζει να αναφέρω ότι στο Black Ops 4 θα συναντήσουμε ξανά Zombies. Ένα Mode που διαθέτει πραγματικά σκληροπυρηνικούς οπαδούς, εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς, αλλά δεν νομίζω ότι θα αφήσει κάποιον απογοητευμένο. Στο Black Ops 4 συναντούμε τρία διαφορετικά σενάρια με το ποιο ευφάνταστο, IX, να μας μεταφέρει στην Αρχαία Ρώμη και στο Κολοσσαίο για να τα βάλουμε με απέθαντους μονομάχους, το Voyage of Despair που μας πηγαίνει κρουαζιέρα με τον Τιτανικό όταν συντρίβεται στο παγόβουνο και το Blood of the Dead που αποτελεί τον επανασχεδιασμένο χάρτη του Mob of the Dead του Black Ops II. Άξιο αναφοράς αποτελεί και το νέο Mode στο Zombies, Rush, που επιτρέπει στους παίκτες να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει το υψηλότερο σκορ.

Φτάσαμε λοιπόν στο Blackout που αποτελεί το Battle Royale Mode του Black Ops 4. Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι έχω παίξει και τους δύο μεγάλους εκπροσώπους αυτή της κατηγορίας που ακούνε στο όνομα PUBG και Fortnite. Στον κάθε ένα εντόπισα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που με έκαναν να μην δω αυτό που βλέπουν εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και έχουν ξετρελαθεί πραγματικά. Οπότε με μία αντίστοιχη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μου όρμηξα στο χάρτη του Blackout. Το αποτέλεσμα δεν το περίμενα ούτε εγώ ο ίδιος. Αυτό λοιπόν που δημιούργησε η Treyarch στο Black Ops 4 είναι η καλύτερη έκφανση έως τώρα του Battle Royale. 88 παίκτες μπορούν να ανταγωνιστούν ατομικά ή σε διπλές ομάδες ενώ όταν παίξουμε σε ομάδες  των τεσσάρων ατόμων μπορούν να φτάσουν τους 100 και όποια και αν είναι η επιλογή σας δύσκολα θα απογοητευτείτε, ακόμα και αν δεν πετούσατε τη σκούφια σας, σαν κι εμένα, όταν ακούγατε τον όρο Battle Royale. Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο Black Ops 4 είναι τα Zombies που θα συναντήσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές του χάρτη, όπου θα βρούμε μεν τα καλύτερα loots αλλά θα χρειαστεί να εξοντώσουμε μερικά αποκαλύπτοντας τη θέση μας στους αντιπάλους. Επίσης, μπορούμε να μετακινηθούμε στο χάρτη μέσω ελικοπτέρων και οχημάτων όπως γουρούνες δίνοντας το αντίστοιχο πλεονέκτημα, σημειωτέον όμως χωρίς να είναι τόσο μεγάλο όσο φαντάζει. Ακόμη, πέρα από την πληθώρα όπλων και attachment που μπορούμε να προσκολλήσουμε σε αυτά για να τα αναβαθμίσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε perks για προσωρινά boosts στον αγώνα.

Τώρα συνδυάστε όλα τα παραπάνω με την μηχανή γραφικών του Black Ops 4 που επιτρέπει πέρα από την όμορφη σχετικά απεικόνιση, την απόδοση σε ένα σταθερό ρυθμό που αγγίζει τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (στο Blackout ζορίζεται όπως είναι λογικό και έχουμε ελαφριά πτώση). Η απουσία του Campaign, αν και πονάει σε άτομα όπως εμένα, ξεπερνιέται σχετικά γρήγορα και αυτό που κατάφερε η Treyrarch φέτος είναι ίσως χωρίς υπερβολές το καλύτερο COD της γενιάς σε ότι αφορά το Online περιεχόμενο του, εκεί άλλωστε που επικεντρώνεται. Θα σταθώ στην προσπάθεια ένταξης στοιχείων τακτικής, όπως με τις ειδικές δυνατότητες των χαρακτήρων και το πως αναπληρώνουμε τη μπάρα υγείας μας αλλά και στο εξαιρετικό Blackout, που εφόσον κατάφερε ένα Battle Royale Mode να κερδίσει εμένα τότε πιστεύω ότι θα καταφέρει να κερδίσει και πολλούς από εσάς. Τέλος, κατά τη γνώμη μου, η Activision θα έπρεπε να είναι λίγο πιο “επιθετική” στην τιμολογιακή πολιτική της βάζοντας μία αρχική τιμή έστω και λίγο χαμηλότερη από τους προκατόχους του, δίνοντας το κίνητρο σε όσους απογοητεύτηκαν από την ανακοίνωση αφαίρεσης περιεχομένου να δοκιμάσουν το Black Ops 4, κυρίως γιατί το αξίζει. Η γρήγορη δράση, η ισορροπία στις μάχες για τα δεδομένα της σειράς, που τόσο μου είχε λείψει και κυρίως η διασκέδαση, φωνάζουν παρών στο Black Ops 4 και πιστεύω ότι όσοι είχαν απογοητευτεί στο παρελθόν από την Online εμπειρία των προηγούμενων, ας μην το προσπεράσουν τόσο απλά.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: First Person Shooter, Battle Royale
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12/10/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One, PC 
Εταιρεία Ανάπτυξης: Treyarch
Εκδότρια Εταιρεία: Activision

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του παρόντος Review.

8 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ

The Good

  • Blackout Mode
  • Boots on the Ground
  • Zombies
  • Απόδοση της μηχανής γραφικών
  • Ισορροπία

The Bad

  • Single Player περιεχόμενο
  • Απουσία campaign
  • Ας κάνουν κανένα ετήσιο διάλειμμα
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Εμπνευστής, δημιουργός και αρχισυντάκτης του Busted.gr, ανήσυχο πνεύμα και φανατικός gamer για πολλά χρόνια. Υπολογιστές, κονσόλες, gadgets και γρήγορη σύνδεση στο internet θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία διαβίωσης! Facebook: @Dimitris Kara Instagram: @dimitriskara

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr