Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Το XBOX τράβηξε την πρίζα + Giveaway | Game Recap #164»

Τι σημαίνει το Brexit για την Gaming Βιομηχανία

Στις 23 Ιουνίου, όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου στο Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που θα έκρινε την παραμονή στην Ευρωπαϊκή ένωση ή όχι. Ο λαός διχάστηκε στην μέση, καθώς το όχι υπερίσχυσε με 52% έναντι του ναι με 48%.

Η χώρα έχει αρχίσει να καταρρέει, αν και προς το παρόν παραμένει στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός David Cameron παραιτήθηκε, η αξία της αγγλικής λίρας έχει πέσει σημαντικά, οι ρατσιστικές επιθέσεις έγιναν καθημερινότητα και πολλοί θέλουν να επαναληφθεί το δημοψήφισμα αφού μετάνιωσαν το αποτέλεσμα· δεν ήξεραν τι εννοείται ως Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις κορυφαίες αναζητήσεις. Ο κόσμος γενικά είναι αβέβαιος για το μέλλον της χώρας, αφού μία τέτοια συμμαχία είχε πολλά οικονομικά οφέλη. Εδώ όμως δεν θα αναλύσουμε τις πολιτικές ή οικονομικές επιπτώσεις, θα το δούμε με μία πιο gaming οπτική, τι σημαίνει το Brexit για την gaming βιομηχανία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

brexit_1_17318_1466800889

Αρχικά, θα ξεκινήσω από τα αυτονόητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εδρεύουν πολλά gaming studio, μικρά και μεγάλα, αλλά και αντιπροσωπίες εταιριών. Η έξοδος από την ένωση θα δυσχέραινε το έργο των δημιουργών, αφού πλέον δεν θα είχαν την υποστήριξη της ενιαίας αγοράς. Παράλληλα, λιγότεροι νέοι developer θα ακολουθήσουν την καριέρα τους στις αγγλικές εταιρίες, μιας και πλέον θα χρειάζεται Visa και άδειες για να παραμείνεις στην χώρα. Αυτά τα δύο μαζί συνδυαστικά θα επηρεάσουν σημαντικά την βιομηχανία των 1.32€ δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νούμερο δεν είναι τυχαίο. Η TIGA, ένα δίκτυο από developers και εκδοτών της Αγγλίας, υπολογίζει πως περίπου 31.000 εργαζόμενοι είναι απασχολημένοι άμεσα και έμμεσα στον κλάδο, 10.800 από αυτούς δημιουργούν τίτλους. Μάλιστα, το 95% των στούντιο εξάγουν τα προϊόντα τους, καθιστώντας τον τομέα τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως άμεσο ανταγωνιστή αποτελεί ο Καναδάς, οπότε δεν είναι περίεργο να θεωρήσουμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή τα στούντιο θα μεταφερθούν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η πνευματική ιδιοκτησία. Αυτή την στιγμή η χώρα αναγνωρίζει τα πνευματικά δικαιώματα που έχουν καταχωρηθεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της E.E., όμως μετά την αποχώρηση είναι πιθανό να μην συνεχιστεί να συμβαίνει το ίδιο. Ακόμα και αν η Αγγλία αναγνωρίζει την πνευματική ιδιοκτησία ενός παιχνιδιού, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες. Παρά το γεγονός, αρκετά μικρά στούντιο δυσκολεύονται στην εύρεση κονδυλίων και την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν, έτσι στηρίζονται σε διαγωνισμούς και προγράμματα όπως το Horizon 2020 ή το Creative Europe για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Δεδομένου της κατάστασης, θεωρώ πως οι περισσότερες μικρές εταιρίες θα αδυνατίσουν να ανταπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό της ευρωζώνης. Αυτό φαίνεται και μέσα από τους ίδιους τους developers που το 71.2% δηλώνει ότι δεν θεωρούν τα επόμενα δύο χρόνια θετικά για την εξέλιξη της βιομηχανίας, αν προέλθει το Brexit. Αντίθετα, το 77.9% συμφωνεί ότι πρέπει να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα για το ανθρώπινο δυναμικό.

jpg

Ένα άλλο θέμα είναι η τιμολόγηση των προϊόντων. Με την πτώση της αγγλικής λίρας έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, συνεπάγεται ότι οι κονσόλες, ανάμεσα τους και οι επερχόμενες Scorpio, Neo, NX, όπως και τα παιχνίδια θα κοστολογηθούν ακριβότερα. Έτσι οι συνάδελφοι και Βρετανοί gamers θα μειώσουν το κεφάλαιο που διοχετεύουν στην βιομηχανία και ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές με την σειρά τους θα ρυθμίσουν ανάλογα την στάση τους στην συρρικνούμενη αγορά. Όλα αυτά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο και είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Οι μεγάλες πολυεθνικές ίσως τα βρουν λιγότερο “σκούρα”, όμως τα μικρά Indie studio είναι που θα πληρώσουν το τίμημα. Έχουμε δει ουκ ολίγες φορές διαμάντια να λάμπουν στο ΑΑΑ παρασκήνιο.

Καλά μέχρι εδώ, αλλά εμένα τι με νοιάζει, θα μου πείτε. Αν μέχρι τώρα δεν κάνατε σχέδια για να εργαστείτε στην Αγγλία τότε μάλλον δεν θα επηρεαστείτε και πολύ από το Brexit. Αν είστε μελλοντικός σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών, προγραμματιστής ή γραφίστας και ένα από τα όνειρα σας είναι να σπουδάσετε ή να δουλέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε καλό είναι να αναζητήσετε και εναλλακτικές λύσεις. Από άποψη gaming, ίσως δούμε λιγότερους τίτλους από την νήσο, ή χαμηλότερης ποιότητας λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Ταυτόχρονα, όσοι έκαναν τις ηλεκτρονικές τους αγορές από την χώρα ίσως πάλι δυσκολευτούν αφού έχουν περιορισμούς και επιπλέον δασμούς από το τελωνείο. Σίγουρα το Amazon.co.uk θα έχει ένα λόγο ακόμα να μην στείλει στην χώρα μας. Τέλος, όσοι έχετε κονσόλα με αγγλικούς λογαριασμούς, καλό θα ήταν να τους μεταφέρετε σε άλλη χώρα, αφού όπως προείπαμε, θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των βιντεοπαιχνιδιών.

Brexit-Eu-Referendum-UK-Video-Games-Industry-525287

Για να ανακεφαλαιώσουμε, το Brexit δεν είναι κάτι απλό, μια υπογραφή και τέλος. Η Ε.Ε. απαιτεί προειδοποίηση δύο χρόνια πριν, οπότε δεν θα γίνει η αποχώρηση αύριο ή σε έναν μήνα. Όμως τα αποτελέσματα είναι εμφανή ακόμα και τώρα. Ο κόσμος βρίσκεται σε αβεβαιότητα, η χρηματοπιστωτική ικανότητα της χώρας πέφτει και η αγορά συρρικνώνεται. Από την άλλη, επειδή το ψήφισε ο κόσμος δεν σημαίνει ότι θα συμβεί, μιας και το δημοψήφισμα είναι μια μέθοδος για να γνωρίζει η κυβέρνηση την άποψη του λαού. Τα ποσοστά είναι πολύ κοντά μεταξύ τους σε σχέση με την χώρα μας που το 2015 ψήφισε για το ερώτημα που τέθηκε στο δημοψήφισμα σχετικά με τά οικονομικά μέτρα, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν 61,31% υπέρ της και 38,69% κατά αυτών. Παρόλα αυτά, είναι ένα σενάριο που βρήκε τις επιχειρήσεις απροετοίμαστες, μόλις το 1.7% έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν το Brexit. Αναμφίβολα, κάνουμε λόγο για μια επιλογή που θα επηρεάσει όλη την χώρα, σε όλους τους τομείς της και σε όλη την βιομηχανία, όμως εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τον τομέα του gaming μόνο. Δεν θέλω να θίξω την απόφαση των Άγγλων, όμως κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να τεθεί καν τέτοιο ερώτημα, η αποχώρηση δηλαδή από μια τόσο ισχυρή συμμαχία. Ίσως το λάθος ήταν στην ελλειπή ενημέρωση, αν και θεωρώ ότι τα προβλήματα τους τα γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι. Ασχέτως με την εξέλιξη της υπόθεσης, μακάρι να πράξουν το καλύτερο για τους ίδιους και για την χώρα τους.

Εσείς τι γνώμη έχετε για το Brexit; Θεωρείτε ορθή την επιλογή του λαού;

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!