Borderlands 2 VR

Καλώς ήλθατε στην Pandora, Vault Hunters! Κυριολεκτικά!
-Handsome Jack


To Borderlands 2 κυκλοφόρησε αρχικά την προηγούμενη γενιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, με ένα Remaster στην τωρινή γενιά υπό το όνομα Borderlands: The Handsome Collection όπου περιήχε και το δεύτερο μέρος της σειράς και το Borderlands: The Pre-Sequel αλλά και όλα τα DLC. Ήδη είναι γνωστό το τι είδους παιχνίδι είναι το Borderlands 2 αλλά για όσους δε γνωρίζουν, πολύ συνοπτικά να αναφέρουμε ότι είναι ένα First Person Shooter με 4 διαφορετικά Classes να επιλέξουμε, Skill Points να ξοδέψουμε, Level να κερδίσουμε και Loot να βρούμε. Τα Wastelands που θα περάσουμε την ώρα μας είναι γεμάτα σκοτωμούς, υπερβολική βία και αντίστοιχα υπερβολικό χιούμορ. Σαν ημί-Open World θα περάσουμε δεκάδες ώρες κάνοντας τα πάρα πολλά Quests και ανοίγοντας τα αναρίθμητα σεντούκια για τα όπλα μας. Το Borderlands καυχιέται ότι έχει πάνω από 1 Bazillion όπλα ως loot (κάτι σαν χιλιαδοεκατοδισεκατομμύρια) και υπάρχει μία δόση αλήθειας σε αυτό αφού όλο το Loot που βρίσκουμε είναι τυχαίο και πάρα πολύ συχνό. Ο παραλληλισμός Diablo με όπλα είναι σωστός. Έχοντας ήδη παίξει το Borderlands 2, όχι μία αλλά δύο φορές (πάνω από 100 ώρες), σκεφτόμουν πριν καν ανακοινωθεί η κυκλοφορία του στο PlayStation VR ότι θα ήταν το ιδανικό παιχνίδι για Port μιας και το Cell-Shaded Artystyle του δεν είναι απαιτητικό σαν γραφικά και επίσης ότι η φρενήρης δράση του θα μεταφραζόταν πολύ καλά στο Headset της Sony, Θα ήταν πολύ ωραία να περπατάγαμε στα Wastelands της Pandora.

Borderlands® 2 VR_20181214205006

Τελικά το Borderlands 2 VR κυκλοφόρησε (προς έκπληξή μου) στο PlayStation VR ως απευθείας Port του παιχνιδιού με μία-δύο αλλαγές- προσθήκες εδώ και εκεί.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή, με αρνητικό αντίκτυπο όμως είναι ότι το Borderlands 2 VR είναι καθαρά Single Player τίτλος, με το Co-Op να μην υπάρχει πια. Προσωπικά δε με ενόχλησε μιας και το Campaign που προσφέρει είναι διασκεδαστικότατο και μεγάλο σε διάρκεια με πάρα πολλά Missions (τα Borderlands τα είχα παίξει κατά κόρον Οffline). Το άλλο αρνητικό είναι ότι εδώ έχουμε μόνο τη Vanilla εμπειρία χωρίς κανένα από τα 10 DLC αλλά και πάλι το περιεχόμενο που ήδη υπάρχει είναι αρκετό και ξεπερνά κατά πολύ αυτό από όλα τα υπόλοιπα VR παιχνίδια με εξαίρεση φυσικά το Skyrim VR.
Από τις προσθήκες η πρώτη σημαντική είναι το B.A.M.F (BadAss Mega Fun Time) που μας χαρίζει από την αρχή ο (επίτηδες) ενοχλητικότατος κολιτσίδας Claptrap και ουσιαστικά είναι ένα Bulletime μικρής διάρκειας με ένα  Cooldown. Το B.A.M.F κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο αφού δε μοιράζεται Cooldown με το Action Skill του καθενός από τα 4 Classes αλλά είναι πολύ χρήσιμο γιατί έρχονται οι στιγμές που το εικονικό περιβάλλον γεμίζει εχθρούς και το να γυρνάμε μανιωδώς το κεφάλι μας στο VR δεν είναι ότι καλύτερο. Εκτός από το B.A.M.F έχουν αλλαχτεί κάποια Αbιlities ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με το Single Player χαρακτήρα του τίτλου.


Borderlands® 2 VR_20181215031542

Σαν ένας από τους 4 διαφορετικούς Vault Hunters (κάθε ένας έχει άλλο Action Skill και δέντρα με Passive talents) κυκλοφορούμε στα αφιλόξενα Wastelands της Pandora είτε με 2 Moves είτε με το Dualshock Controller. Το Dualshock δουλεύει ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό Shooter με τη μόνη διαφορά ότι η στόχευση γίνεται με το κεφάλι μας, πράγμα που δίνει την καλύτερη δυνατή ακρίβεια  στο να βάλουμε γρήγορα το σημάδι μας πάνω στο στόχο (ακόμα και από ποντίκι, ναι αλήθεια είναι) αφού το κεφάλι μας μπορεί να μείνει ακλόνητο πάνω στο στόχο και να τον εντοπίζει πανεύκολα. Αυτό κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο αλλά δε στερεί σε τίποτα από τη διασκέδασή του αφού τα συνεχόμενα Critical Hits που κάνουμε είναι απολαυστικότατα και όσο περνάνε οι ώρες το Borderlands δε φοβάται να μας βομβαρδίσει με μεγάλα κύματα εχθρών. Επίσης το Borderlands 2 VR αφού το τερματίσουμε έχει Νew Game + και η δυσκολία ανεβαίνει αισθητά.
Περίπου 10 ώρες μέσα στο παιχνίδι αποφάσισα να σηκωθώ από τον καναπέ να περάσω το υπόλοιπο Playthrough μου με τα 2 Move Controllers και προς ευχάριστη έκπληξη ανακάλυψα ότι ακαριαία το Immersion ανέβηκε πολύ σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο χειρισμού. Με το σχήμα χειρισμού να θυμίζει ευτυχώς αυτό του Skyrim μπορούμε να κάνουμε τα πάντα: Strafe, άλμα, να στοχεύσουμε με το δεξί χέρι που κρατάει όπλο, να χτυπήσουμε Melee μέσω απλής χειρονομίας και να Lootάρουμε δείχνοντας. Η στόχευση είναι ακριβής πάλι αλλά οι μάχες είναι πιο δύσκολες – ισορροπημένες σε σχέση με το Dualshock αφού απαιτείται σωματική εμπλοκή. Εφόσον έχουμε Move Controllers τότε αξίζει με το παραπάνω να ασχοληθούμε 20 λεπτά (όχι παραπάνω) να συνηθίσουμε το απλό Scheme. Όπως και στο Skyrim δεν υπάρχει γυρισμός μετά στον καναπέ όταν όλα είναι πιο Immersive και πιο ζωντανά.

To Virtual Reality είναι στα καλυτερά του όταν εμπλεκόμαστε στον κόσμο και το Borderlands 2 VR το κατορθώνει αυτό μέσω των Move Controllers.


Borderlands® 2 VR_20181216184334

Μία παράξενη αλλαγή που φέρει το Borderlands 2 VR είναι ο τρόπος που δουλεύει το Zoom μέσα από τα Iron Sights και τα Scopes των όπλων. Πατώντας το κουμπί στόχευσης (L2 η αριστερό T στο Move) το όπλο δεν έρχεται μπροστά ώστε να στοχεύσουμε με τα Iron Sights αλλά το λευκό Crosshair μαζεύει και αυτόματα οι ριπές μας κερδίζουν σε ακρίβεια. Όσα δε όπλα έχουν σκόπευτρα ή διόπτρες τότε με το πάτημα του κουμπιού στόχευσης (L2) δε βλέπουμε μέσα από το σκόπευτρο αλλά εμφανίζεται ένα πλαίσιο όπου βλέπουμε δισδιάστατα και μεγεθυμένα τον στόχο μας (σαν τηλεόραση). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα Frames στο παράθυρο είναι αρκετά πεσμένα σε σχέση με το παιχνίδι σε σημείο η κίνηση να είναι σπασμωδική (Limitation του Hardware). Αυτός ο τρόπος θέλει λίγο χρόνο για να τον συνηθίσουμε αλλά δουλεύει αρκετά καλά ειδικά με το. Μοναδική ευκαιρία ήταν για το Aim Controller να λάμψει αλλά δυστυχώς δεν υποστηρίζεται (αν και το Community το ζητάει συνέχεια και η Gearbox το γνωρίζει αυτό, ίσως έχουμε κάποια έκπληξη).

Στο θέμα του Motion Sickness που έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι έχω ανοσία πλέον, εδώ επειδή κινούμαστε κάποιες φορές με οχήματα και κάνουμε μάχη και με αυτά, λόγω του ότι ταξιδεύουν πολύ γρήγορα με απότομη επιτάχυνση και λόγω του τερέν που θέλει το όχημα μας να μην είναι κολλημένο πάνω του καλό θα είναι εφόσον ζαλιζόμαστε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές επιλογές για το Motion Sickness ώστε να νιώθουμε βολικά: πάρα πολλά φίλτρα που μειώνουν το πεδίο της όρασης (και στα οχήματα), περπάτημα – teleportation – άλμα ή συνδυασμός αυτών, περιστροφή κάμερας φυσιολογικά ή με γωνίες (διαλέγουμε ομαλή μετάβαση σε γωνία, το μέγεθος της γωνίας). Βέβαια υπάρχει και η αγνή επιλογή να μην έχουμε καμία προστασία για τους άνοσους στο Motion Sickness.


Borderlands® 2 VR_20181216204647

γραφικά του παιχνιδιού δεδομένου ότι είναι ένας VR τίτλος που έρχεται από την προηγούμενη γενιά είναι αρκετά καλά και εμφανώς βελτιωμένα (PlayStation 4 Pro). Tα Cutscenes είναι όλα σε 2D μέσα στο Headset όπως ακριβώς και στο Resident Evil 7.
Δεν υπάρχει ούτε ένα πίξελ στα κοντινά ενώ φυσικά στους ανοιχτούς χώρους στα μακρινά πλάνα αρχίζει και θολώνει η εικόνα (χαρακτηριστικό του VR), η διαύγεια όμως υπάρχει και γενικά οι λεπτομέρειες που αγνοούσαμε στην απλή έκδοση φαίνονται με όλη τους τη δόξα. Αφίσες, χαρτιά, Panels, στολίδια στα όπλα, όλα ξεχωρίζουν. Η αίσθηση του μεγέθους διώχνει οποιοδήποτε αρνητικό μπορεί να υπάρξει οπτικά, τα Bullymongs είναι ευμεγέθης εχθροί και όταν πηδάνε πάνω μας το νιώθουμε, δεν είχα ιδέα πόσο μεγάλο είναι σε μέγεθος το bloodshot stronghold και ας είχα περάσει ώρες εκεί μέσα στην τηλεόραση. Οι αντιδράσεις των εχθρών που παραπατάνε η εκτοξεύονται πίσω από τις ριπές μας δίνουν μία αληθοφάνεια παρά το κωμικοφανές στυλ του. Τo Cell-Shaded Artstyle δουλεύει πολύ καλά με τις αρτιστικά κωμικές  πινελιές στο περιβάλλον να είναι ευδιάκριτες

Ο κόσμος της Pandora είναι τόσο εθιστικά βίαιος όσο και ανάλαφρα κωμικός και στο VR είμαστε μέρος αυτού

Ο Cris Velasco (Mass effect 2- 3, Darksiders 3),  Sascha Dikiciyan (Mass effect 2 – 3),  Jesper Kyd (Assassin’s Creed  με Ezzio) υπογράφουν το Soundtrack που συνοδεύει κατάλληλα τα Wastelands και τις περιπέτειες μας και σε συνδυασμό με τον άριστο 3d ήχο του Headset έχουμε ένα πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα. Ακουστικές κιθάρες με καουμπόικες συγχορδίες και μελωδίες συνυπάρχουν με την ηλεκτρονική μουσική. Το αυθεντικό τραγούδι της εισαγωγής  (This ain’t No Place For No Hero) θα κάνει το πόδι μας να χτυπά στο ρυθμό!
Αν έχει όμως ένα χαρακτηριστικό ο ήχος του Borderlands αυτό είναι οι πολλές ομιλίες-ατάκες που υπάρχουν παντού. Θα προσέξουμε στη μάχη την ατάκα των προς τήξη από καυστικό οξύ εχθρών: “but i had a bigger guuuuun!” ή “Tell my wife… she’s a bitch.” ή τους συντρόφους τους να λενε “Can i be boss now?”  και το γέλιο είναι 100%  εγγυημένο.  Όλη αυτή η πολυλογία έχει την κατευθυντικότητα που πρέπει, δε κουράζει και είναι γνήσιο Borderlands.Συνοψίζοντας, το Borderlands 2 VR είναι ένα καλοδουλεμένο Port στο Virtual reality και ενώ υπάρχουν κάποιες ελλείψεις όπως η υποστήριξη Aim Controller – Multiplayer (βασικού στοιχείου του Borderlands 2), το παιχνίδι παίζεται παραπάνω από μια χαρά και ειδικά όταν το παίζουμε όρθιοι με τα Move Controllers. Το ποιοτικό περιεχόμενο που ήδη έχει είναι  υπεραρκετό και ξεπερνάει τα υπόλοιπα PlayStatιon VR παιχνίδια. Υπάρχει πάρα πολύ δράση, μάχη με οχήματα, άπειρο loot, μία ωραία ιστορία, πολλά Easter eggs, ωραία Sidequests, άφθονο χιούμορ, άφθονη βία. Σαν Port ταιριάζει γάντι στο Virtual Reality και ας μην έχει φτιαχτεί το αρχικό παιχνίδι για αυτό. Θέλει προσοχή όμως διότι οι έντονοι ρυθμοί θα επηρεάσουν τους πρωτάρηδες αφού υπάρχει έντονη δράση. Όσοι όμως είστε άνοσοι στο Motion Sickness:

Καλώς ήλθατε στην Pandora Vault hunters!


Ακολουθεί ένα Gameplay βίντεο με επιλεγμένα Clips για να δείτε πως παίζεται το Borderlands 2 VR με Dualshock και 2 Move Controllers:

 

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation VR σε PlayStation 4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: First Person Shooter Looter
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/12/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR στα €49.99
Εταιρεία Ανάπτυξης & Εκδότρια Εταιρεία: GearBox Software & 2k

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για τη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review.

[/vc_column][/vc_row]
More Stories
15 Παιχνίδια Για Το Halloween