Blood & Truth

My name is Marks. Ryan Marks.

Release Date
29/05/2019
PLATFORM
PlayStation VR
DEVELOPER
London Studio
PUBLISHER
SIE

Το London Studio ευθύνεται για το VR Worlds, την συλλογή 5 μίνι παιχνιδιών – εμπειριών που συνόδευε ως Launch τίτλος σχεδόν κάθε αγορά του VR Headset της Sony. Από τη συλλογή αυτή ξεχώρισε ιδιαίτερα το London Heist και αυτό διότι το ύφος του και η χρήση του VR στοιχείου του το έκανε να μνημονεύεται σε συζητήσεις για τι αίσθηση θα έπρεπε να έχουν τα VR παιχνίδια. Δύο χρόνια μετά, το Blood & Truth είναι ουσιαστικά η απάντηση στο ερώτημα “πως θα ήταν ένα πλήρες παιχνίδι σαν το London Heist;”

Το Blood & Truth είναι περίπου ένα On-rails First Person Action Shooter με έμφαση στην ιστορία και παρουσίαση Βρετανικής Gangster-Comedy ταινίας (Lock stock and 2 smoking barrels, The Snatch, Kingsman). Πράγματι από τα πρώτα 30 λεπτά θα καταλάβουμε τον τόνο του Blood & Truth: Βρετανική προφορά, Βρετανική σκηνοθεσία τύπου Guy Ritchie, προτάσεις που τελειώνουν με ερώτηση, χιούμορ υπόκοσμου και φραστικές εξυπνάδες. Το Blood & Truth δεν είναι ένας τίτλος που θα περάσουμε  αποκλειστικά την ώρα μας σε αποστολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι από όλα τα missions σχεδόν τα μισά έχουν να κάνουν με δράση ενώ τα υπόλοιπα είναι VR Cutscenes ή περιέχουν άλλου τύπου Gameplay.

Στο Blood & Truth δεν προχωράμε ελεύθερα αλλά κινούμαστε μέσω Waypoint κατόπιν εντολών μας. Φυσικά η κίνηση σε κάθε σημείο γίνεται στο πρώτο πρόσωπο και όχι στο τρίτο όπως στο Bravo team. Γενικά κινούμαστε προς τα μπροστά και δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Αυτό κάνει τα σημεία που έχουμε 2 επιλογές να μας βάλουν σε κάποια απόφαση και ενισχύει την ψευδαίσθηση “Παίζω σε ταινία”. Φυσικά την ώρα της κίνησης μπορούμε να πυροβολήσουμε οποιονδήποτε εχθρό ενώ τις ώρες που είμαστε πίσω από Cοver η φυσική κίνηση του σώματός μας θα μας προφυλάξει από τα εχθρικά πυρά. Επίσης φυσικά, θα έρθει και κάποια στιγμή που θα ευχόμασταν να μπορούσαμε να κινηθούμε ελεύθερα, ειδικά την ώρα της δράσης. Είναι μία σχεδιαστική απόφαση που ενώ δουλεύει πολύ καλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως θα ήταν ο τίτλος με ελεύθερη κίνηση.

Το ωραίο στο Blood & Truth είναι ότι το πιστολίδι a la John Wick δεν είναι το μόνο που κάνουμε. Όπως σε μία ταινία τύπου Mission Impossible ο πρωταγωνιστής θα σκύψει, θα σκαρφαλώσει, θα συρθεί, θα τοποθετήσει εκρηκτικά, θα παραβιάσει κλειδαριές με Lockpick, θα απενεργοποιήσει βόμβες με το ειδικό Kit, θα αποφύγει την έκρηξη, έτσι και εδώ θα πράξουμε με τα 2 Move Controllers τα ίδια (Υπάρχει και η επιλογή για Dualshock αλλά προφανώς θα προτιμήσουμε τα 2 Move Controllers). Υπάρχει μία επανάληψη στις πράξεις μας προφανώς την πολλαπλή φορά που θα τις εκτελέσουμε θα έχει χαθεί η αρχική εκπληξη αλλά κάθε Level έχει μία κινηματογραφική κορύφωση που είναι απρόβλεπτη και μοναδική.


To Blood & Truth θα μας πάρει από 6 έως 8 ώρες την πρώτη φορά και μετά την ολοκληρωσή του μας δίνει την επιλογή να παίξουμε όποιο Chapter επιθυμούμε ενώ παράλληλα υπάρχουν Collectibles, επιδόσεις και Score attack mode.

Το Blood & Truth μας προτείνει να παίξουμε καθιστοί αλλά όρθιοι έχουμε καλύτερη κίνηση στο φυσικό μας χώρο (σκύβουμε πιο εύκολα όρθιοι). Δεν υπάρχει εδώ προτεινόμενος τρόπος από εμάς αφού ο χαρακτήρας μας μία θα σκύβει – μία θα σέρνεται σε αεραγωγούς – μία θα κρεμιέται. Έτσι είναι αδύνατον να υπάρχει σύνδεση του ψηφιακού σώματος με το φυσικό μας όλες τις ώρες. Αυτό δεν είναι κακό αφού το Blood & Truth στοχεύει να είναι πιο πολύ ταινία-εμπειρία-παιχνίδι παρά Immersive Shooter και τα καταφέρνει άριστα σε αυτό. Η χρήση του VR μέσου για να εκτελούμε διάφορες πράξεις είναι το Highlight στο παιχνίδι και όχι το Shooting καθ’εαυτόν. Το ότι καπνίζουμε ηλεκτρονικό τσιγάρο ρουφώντας-φυσώντας αέρα στο μικρόφωνο (και ξεγελάει θαυμάσια τον νου μας) είναι το ίδιο χαρακτηριστικά με το να κάνουμε Reload βάζοντας νέο Clip στα όπλα μας. Η κίνηση σε αεραγωγούς με τα χέρια μας είναι το ίδιο Immersive με το ξεπερασμένο (πια) VR Headshot που έχουμε κάνει άπειρες φορές έως τώρα σε VR τίτλους.

Η παραγωγή του Blood & Truth είναι και αυτή εξαιρετική για VR τίτλο και το Artystyle φανερώνει το πόσο πολύ εργάστηκαν οι άνθρωποι του London Studio για να μας φέρουν πιστευτά VR περιβάλλοντα και εντυπωσιακές σκηνές καταδίωξης. Οι πιο αρχάριοι του VR θα εντυπωσιαστούν σε μέγιστο βαθμό και δε νομίζουμε να υπάρχει άλλος τέτοιος τίτλος που να χρησιμοποιεί το PlayStation VR έτσι. Όσοι διαπιστώσουν ότι στα Car Chases ανοίγουμε την πόρτα και κοιτάμε πίσω μας θα έχουν ένα χαμόγελο ενθουσιασμού να ξεπροβάλει από το Headset. Δυστυχώς όμως λόγω της περιοριστικής κίνησης που μας επιβάλλεται είναι κρίμα για τα τόσο ωραία Level να μην υπάρχουν έστω συγκεκριμένα σημεία όπως το Hideout μας που να μη μπορούμε να περπατήσουμε κανονικά.


Ιδανικός τίτλος για αρχάριους που μάλιστα φέρει και Comfort Mode για όσους ζαλίζονται αλλά και Cinematic επιλογή δυσκολίας για όσους θέλουν κάτι πιο εύπεπτο.

Τα όποια προβλήματα φέρει το Blood & Truth οφείλονται κατά κόρον στα Move Controllers σαν Hardware. Αν και το Tracking δουλεύει πολύ καλά, η κάμερα έχει αδυναμία να τα δει πάντα σωστά όταν στοχεύουμε μέσω στόχαστρου (μπερδεύονται τα Led του Move controller και του Headset αφού τα φέρνουμε στο ίδιο ύψος). Αυτό προσωπικά μας έκανε να προτιμάμε όπλα με πολλές ριπές από όπλα με λιγότερες σφαίρες που απαιτούσαν ακρίβεια. Δεν είναι κάτι που θα τύχει σε όλους αλλά πρέπει να το αναφέρουμε. Το Reload στην διάρκεια των έντονων στιγμών μπορεί να μην έπιανε αν και αυτό ίσως είναι προσωπικό μας θέμα και η αδυναμία να κινηθούμε ελεύθερα μας έλειπε σε στιγμές έντασης. Οι εχθροί δεν είναι έξυπνοι και αυτό κάνει τις μάχες Shooting Gallery και το Stealth ρηχό. Από την άλλη όμως αν ήταν έξυπνοι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα λόγω της On-rails φύσης του παιχνιδιού.

Εν κατακλείδι το Blood & Truth είναι ένας άριστος για VR τίτλος που φέρει και άριστη χρήση του VR στοιχείου. Δεν είναι όμως ένα τίτλος χωρίς κάποια ελαττώματα αφού έχει κάποιες όχι τόσο καλές σχεδιαστικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά είναι ένα εξαιρετικό VR παιχνίδι και στα 40 ευρώ ως αρχική τιμή πρέπει να τον έχουν όλοι και ειδικά οι νεοεισερχόμενοι. Ο Developer θα κυκλοφορήσει αργότερα online leaderboards, time attack and score challenges, New Game+  και Hard Mode. Μπράβο London Studios!

Ακολουθεί ένα Gameplay Video από το ειδικό για Gameplay κανάλι μας στο Youtube, Busted Plays:

Ευχαριστούμε θερμά τη Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Άψογη παρουσίαση σε γραφικά, ήχο, setting και τόνο
Συνεχής κινηματογραφικότητα
Άριστη χρήση VR στοιχείου
Ποικιλία στο Gameplay
Ωραία setpieces
Ιδανικό για νεοεισερχόμενους στο VR
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Κάποια θέματα με το Tracking στα Move Controllers
Θα θέλαμε σημεία με ελεύθερη εξερεύνηση - Κάποιες στιγμές θέλαμε να περπατήσουμε
Το A.I. κάνει το shooting ρηχό
8.5
ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΟ
More Stories
H Rockstar Games αναζητεί προσωπικό για την δημιουργία next gen τίτλων