Beat Saber

You don’t know the rhythm of the dark side”

-Lord Darth Vader


Beat Saber_20181214012922

Κάπου – κάποιοι στο Studio Beat Games (Jan Ilanski και Vladimir Hrincarείχαν μία πολύ ωραία ιδέα. Nα παντρέψουν τα Lightsabers με τη μουσική και να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με το όνομα Beat Saber. To Beat Saber ήδη είχε κυκλοφορήσει στο PCVR την 1 Μαΐου 2018 όπου και είχε κερδίσει πάρα πολύ καλή φήμη ώστε όταν ανακοινώθηκε στην Ε3 ότι έρχεται στο Headset της Sony υπήρχε ενθουσιασμός στο VR community με τις μέρες που ακολούθησαν την κυκλοφορία του να το καθιστούν το πιο κατεβασμένο PlayStation VR παιχνίδι του Νοεμβρίου.
Στο Beat Saber κραδαίνουμε 2 Lightsabers με τα 2 Move Controllers (η ένα), ένα κόκκινο της σκοτεινής πλευράς και ένα μπλε της φωτεινής πλευράς. O λόγος που τα κραδαίνουμε είναι για να εμπλακούμε σε ένα Rhythm Game όπου όντας ακίνητοι έρχονται διάφορα μπλοκ χρώματος κόκκινου και μπλε και εμείς τα κόβουμε με τα Lightsaber μας. Προφανώς τα μπλοκ έρχονται δεμένα και συγχρονισμένα με το ρυθμό σε Upbeats, Downbeats, ανακρούσεις και συνήθως τα χτυπάμε με την συγκεκριμένη φορά που αναγράφεται με ένα βέλος πάνω τους. Οτιδήποτε άλλο και το χτύπημα είναι άκυρο, δε παίρνουμε τους πόντους,  μένουμε πίσω στο σκορ ή αποτυγχάνουμε το Level. Τα Swings πρέπει να είναι ανοιχτά και μεγάλα με το χέρι μας να ταξιδεύει και όχι απλή κίνηση του καρπού ώστε να παίρνουμε τους παραπάνω απαραίτητους πόντους όπου μας ζητείται. Σε άλλα Levels μας ζητείται να ταξιδέψουμε κάποια απόσταση με τα χέρια μας (όπως βαράμε) υπερβαίνοντας το όριο ενώ σε άλλα τα βέλη εξαφανίζονται και πρέπει να απομνημονεύουμε. Τις πρώτες φορές που θα ακούσουμε τα τραγούδια θα είμαστε πιο διστακτικοί και θα εκτελούμε τις εντολές που μας δίνουν τα μπλοκ. Όσο θα παίζουμε όμως θα δούμε την χορογραφία μας να εξελίσσεται γιατί θα ξέρουμε το τραγούδι και το ρυθμό του λαμβάνοντας τη μέγιστη διασκέδαση που μπορεί να μας προσφέρει το Beat Saber. Το Beat Saber μας βάζει και εμπόδια με τη μορφή τοίχων να αποφύγουμε με το σώμα μας παράλληλα με τα Μπλοκ και εκεί το Τracking αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών του Developer. Το άψογο Tracking όχι μόνο δε μας στέκεται εμπόδιο αλλά δείχνει την προσπάθεια που έχει μπει ώστε να έχουμε ένα καλογυαλισμένο παιχνίδι.

Beat Saber_20181215135523

Υπάρχουν 3 Modes στο παιχνίδι με το πρώτο να είναι το Campaign Mode όπου μας παίρνει από τα μαλακά και μας πάει στα δύσκολα όσο ανεβαίνουμε στο δέντρο επιλογής επόμενου τραγουδιού. Θα ακούσουμε όλα τα τραγούδια πάνω από μία φορές, πράγμα όχι αρνητικό, και θα μας βάλει νέους κανόνες σιγά σιγά όπως να εξαφανίζονται τα βέλη πριν φτάσουν τα τουβλάκια σε εμάς οπότε θα πρέπει να απομνημονεύουμε τις κινήσεις στο νου μας ώστε να περάσουν εκούσια στα χέρια μας και να τα χτυπάμε αυθόρμητα. Το 2ο Mode είναι το Solo Free Play Mode που μας παρέχει την επιλογή να διαλέγουμε το Track που θέλουμε, με πολλά Modifiers (όπως να μη χάνουμε, να μην έχουν βέλη τα Μπλοκ κτλ), στο επίπεδο δυσκολίας που θέλουμε με τις 2 τελευταίες δυσκολίες να μας θέλουν να μπαίνουμε σε μαχογραφία τύπου Star Wars, πράγμα όχι εύκολο αλλά διασκεδαστικό και κατάλληλο για Cardio. Το τρίτο Mode είναι το Party Mode όπου είναι ιδανικό για να παίξουν με τη σειρά τους πολλά άτομα (με πλήθος από Modifiers πάλι).

 

Το Beat Saber είναι ιδανικό παιχνίδι για πάρτυ αλλά και για επίδειξη σχετικά με το τι προσφέρει το VR σαν μέσο. Ήδη από τις πρώτες στιγμές που ξεκινάμε το Tutorial έχουμε αυτή την ανυπομονησία να χρησιμοποιήσουμε τα Lightsaber για να “κόψουμε”. 

Beat Saber_20181214013539

Η όμορφη και μινιμαλιστική νέον αισθητική του σε συνδυασμό με τον έξοχο ήχο μας απορροφά καθ όλη τη διάρκεια που παίζουμε και όποια κούραση μας καταβάλει θα τη καταλάβουμε όταν βγάλουμε το Headset. Μιλώντας για κούραση, υπάρχει κούραση και θα πρέπει να την αναμένουμε ειδικά οι λιγότερο γυμνασμένη αφού 45 λεπτά αρκούν για να νιώθουμε τα χέρια μας κουρασμένα να τα σηκώσουμε σαν να είμαστε μποξέρ στον 10 γύρο.
Η μουσική που φέρει το Beat Saber μπορεί σα μουσική να μην είναι για όλους εκτός παιχνιδιού αλλά για μέσα στο παιχνίδι είναι ιδανική και φέρει κάποια Tracks που θα μας κάνουν να κουνιόμαστε ρυθμικά πάνω κάτω. Προσωπικά σαν πρώην αποκλειστικός μέταλχεντ με βρήκα να μπαίνω πολύ εύκολα στο Τracklist του Beat Saber με το ομότιτλο τραγούδι να μένει στο νου μου όταν έκλεισα το Headset τη πρώτη φορά. Παρόλα αυτά χρειάζεται μεγαλύτερο πλήθος από Tracks (αν και ήδη μπήκε ένα νέο τραγούδι με τελευταίο Update) αλλά τα 17 τραγούδια και πάλι δεν είναι αρκετά. Πόσες φορές να ξαναπαίξουμε τα 17 Tracks; Πόσες ώρες θα ασχοληθούμε εφόσον το αγοράσουμε;  Η υποστήριξη για Custom Tracks θα έκανε το παιχνίδι να ξεχωρίσει μόνο και μόνο από το Community  και ήδη ο Developer μας Teasαρε ότι κάτι έρχεται τα Χριστούγεννα.

Ακόμα και αν δεν είστε φίλος των Rhythm games όπως εγώ τότε με το Beat Saber θα έχετε μία τελείως διαφορετική εικόνα. Είναι πολύ πιθανό να σας κερδίσει από το Tutorial αφού η φυσική 1 προς 1 κίνηση του σώματος μας μέσα στον εικονικό κόσμο από neon του Beat Saber θα σας κάνει να ανυπομονείτε για πότε θα χτυπήσετε το επόμενο μπλοκ. Ενώ η παραγωγή του όμως και η σίγουρη διασκέδαση ακόμα και στα πάρτι δείχνουν ότι είναι καλή επένδυση υπάρχει μία αντίθεση: τα αρνητικά του Beat Saber. Η αυξημένη τιμή του στα 30 ευρώ όταν την ίδια ώρα στο PCVR κοστίζει 20 ευρώ και η όχι μεγάλη λίστα από Tracks (προς το παρόν ίσως) που κάνουν τις ώρες που θα ασχοληθεί μαζί του ο μέσος αγοραστής περιορισμένες.

Μπορείτε να δείτε ένα μοντάζ από Gameplay με κάποια Samples από τα Tracks που φιγουράρουν:

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation VR σε PlayStation 4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: Music Rythm
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/12/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR στα €29.99
Εταιρεία Ανάπτυξης: Hyperbolic Magnetism
Εκδότρια Εταιρεία: Beat Games

Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για τη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review.

[/vc_column][/vc_row]
More Stories
Το τέταρτο επειδόδιο του The Wolf Among Us!