Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Η Naugthy Dog Σοκάρει και Εντυπώσεις από Hellblade ΙΙ | Game Recap #166»

Bayonetta 1 (for Nintendo Switch)

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στις κονσόλες το πρώτο παιχνίδι Bayonetta. Οκτώβρης του 2009, αν θυμάμαι καλά, στην Ιαπωνία στο Ps3 και στο Xbox 360 και μετά από λίγο, τον Ιανουάριο του 2010 σε Αμερική και Ευρώπη. Αποτελεί πλέον prequel του Bayonetta 2. Ένα παιχνίδι ιδιόμορφο και γιατί όχι σε μερικούς παράξενο, που απέσπασε καλές κριτικές εν γένει. Αποτελεί ένα παιχνίδι action θα λέγαμε τρίτου προσώπου με στοιχεία hack n slash επηρεασμένο έντονα από το Devil May Cry, αφού έχουν κοινό παρονομαστή τους τον δημιουργό τους, τον Hideki Kamiya. Η Team little angels ανέλαβε να μεταφέρει και να ζωντανέψει στο Nintendo Switch το Bayonetta. Πάμε να δούμε τι κατάφερε.

Ιστορία

Ο κόσμος της Bayonetta έχει να κάνει με μάχες τους κακού και του καλού, ή καλύτερα πλασμάτων και οντοτήτων που θεωρούνται θεότητες. Η Bayonetta ως ένας θα λέγαμε κακός, εκτελεί αγγελικά θα λέγαμε τα πάντα στο πέρασμα της. Αποτελεί μέλος του τάγματος των Umbra Witches όντας πανέμορφη, με καταπληκτικές καμπύλες (που πιστεύω δε συγκρίνεται με οτιδήποτε ψηφιακό έχετε δει)  έχοντας ως όπλο της τις arcane δυνάμεις της. Διαθέτει όπλα για να πυροβολεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που πέφτουν από εχθρούς, να αγοράσει, αλλά μπορεί να κάνει και μαγικές επιθέσεις. Τα μαλλιά της, με έναν τρόπο μαγικό, μπορούν να καλέσουν δαίμονες και να κατασπαράξουν τους εχθρούς της. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε μια φανταστική Ευρωπαϊκή πόλη που λέγεται Vigrid.  Η Bayonetta ξυπνάει από ένα λήθαργο, αφού βρισκόταν κοιμωμένη στον πάτο μιας λίμνης τα τελευταία 500 χρόνια. Έτσι έχασε τη μνήμη της και προσπαθεί πάλι να την ξαναβρεί. Για να την ξαναβρεί έρχεται αντιμέτωπη με ολόκληρο το τάγμα των αγγέλων. Η ισορροπία στον κόσμο μεταξύ καλού και κακού αντιπροσωπεύεται από το τάγμα των Umbra Witches, για τη σκοτεινή πλευρά, και το τάγμα των Lumen Sages που είναι οι υποστηρικτές του φωτός. Οι Umbra Witches κατέχουν το θησαυρό που  λέγεται left eye και οι Lumen Sages το δεξιό μάτι. Και τα δύο τάγματα εξαφανίστηκαν από την Vigrid μυστηριωδώς. Η Bayonetta έχει στην κατοχή της ένα κομμάτι-κόσμημα που έχει έναν μικρό κόκκινο κρύσταλλο, το οποίο πιστεύει ότι είναι το left eye. Ψάχνει λοιπόν για το right eye  μέσα από την περιπέτειά της, έχοντας ταυτόχρονα flashbacks από το παρελθόν.

Χειρισμός

Ο χειρισμός της Bayonetta με το χειριστήριο παραμένει παρόμοιος με το παρελθόν. Όσο βρισκόμαστε σε portable mode στο Switch έχουμε στη διάθεση μας το touch screen που εδώ μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για να εκτελεσθούν όλες οι κινήσεις και οι επιθέσεις. Η ομάδα ανάπτυξης δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το touch screen πράγμα πολύ θετικό. Όμως λόγω της φύσης τους παιχνιδιού και της γρήγορης ροής και δράσης που έχει η μικρή touch οθόνη του Switch δε βοηθάει ιδιαίτερα στο να εκτελούμε τα πάντα δια της αφής. Ο χειρισμός είναι άμεσος σε κάθε περίπτωση ενώ κάποια θεματάκια με την κάμερα που μας ακολουθεί εξακολουθούν να υφίστανται. Ακολουθεί μια γρήγορη χαρτογράφηση των βασικών κινήσεων:

Touch controls:

 • Move – κρατάτε πατημένο προς τη διεύθυνση που θέλετε να πάτε
 • Jump – Διπλό άγγιγμα στην οθόνη
 • Evade – Σύρετε το δάχτυλο επί της οθόνης προς την κατεύθυνση που θέλετε να αποφύγετε.
 • Επίθεση – Αγγίζετε τον εχθρό για επιθέσεις. Η επίθεση συνεχίζει όσο ο χρόνος επίθεσης είναι εμφανής.
 • Χ ή γρήγορη κίνηση στην οθόνη προς τα πάνω – γρήγορη μπουνιά

Και συνεχίζουμε με το button mapping:

 • Δυνατή κλωτσιά : Α
 • Συνδυάζοντας Α+Χ κάνετε δυνατό combos.
 • Evade – ZR ή σύρετε προς τα πίσω (θέλει μεγάλη διαδρομή επί της οθόνης όμως)
 • Witch time: ενεργοποιείται όταν αποφύγετε το χτύπημα τελευταία στιγμή και οι εχθροί κινούνται σε slow motion για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
 • Με το R πατημένο κλειδώνουμε το στόχο μας.
 • Mod combo shoot κρατάτε πατημένο πάνω στον εχθρό ή κρατάτε πατημένο Χ ή Α.
 • Πατώντας το R μπαίνουμε στο υπό μενού (πριν την έναρξη του εκάστοτε επιπέδου). Εκεί θα βρείτε το costume change μπορούμε να αλλάζουμε κοστούμια στην πρωταγωνίστρια μας. Ταυτόχρονα εμφανίζονται επιλογές chapter select, costume change, difficulty, option, return to title screen. Όλα αυτά πριν την αρχή κάθε κεφαλαίου με βασικές επιλογές το Start και το Save.
 • Φυσικά ένα σωρό κινήσεις και combos σας περιμένουν για να τα μάθετε.

Στην πορεία ξεκλειδώνουμε ένα σωρό νέες ικανότητες ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η ύπαρξη μαγαζιού, Gates of Hell, με πύλες πρόσβασης σε διάφορα σημεία στο διάβα μας, του οποίου τα περιεχόμενα ξεκλειδώνουν ανάλογα με την πρόοδό μας στο παιχνίδι. Η Bayonetta θα συλλέξει πολλά αντικείμενα στο πέρασμα της. Ένα από αυτά είναι τα λεγόμενα Halo. Το Halo είναι ένα πολύ σπάνιο ιερό μέταλλο που περιέχει την ουσία που δίνει ζωή και δύναμη στους αγγέλους. Χρησιμοποιείται σε συναλλαγές στο Inferno-μαγαζί και μοιάζει με τα δαχτυλίδια του Sonic, αποτελώντας τη βασική οικονομία του παιχνιδιού. Στο λεγόμενο μαγαζί που βρίσκεται στην κακή πλευρά, μπορούμε να πάρουμε και αντικείμενα που δίνουν ζωή, μαγεία, σφαίρες με κάποιες ιδιότητες και να τα τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένα κουμπιά ως συντομεύσεις. Τα όπλα τόσο του μαγαζιού όσο και αυτά που βρίσκουμε είναι εντυπωσιακά και σίγουρα μπορούν να κάνουνε τη διαφορά στις μάχες, ειδικά όσο αυξάνετε τη δυσκολία.

Ο χειρισμός δεν είναι δύσκολος, και μόλις τον συνηθίσετε θα απολαμβάνετε τη καταιγιστική δράση ακόμα περισσότερο. Οι μάχες είναι ρευστές και γρήγορες. Μπορείτε να επιτεθείτε είτε από κοντά, είτε από μακριά και να εκτελέσετε τους εχθρούς σας με τελικές κινήσεις που θυμίζουν fatalities από το Mortal Kombat και ονομάζονται torture attacks, στις οποίες η Bayonetta εμφανίζει κάποια συσκευή βασανιστηρίων και ωθεί τους εχθρούς μέσα βίαια μέχρι να εξαλειφθούν. Η χρήση του Witch Time που αναφέραμε έχει μεγάλη σημασία, καθότι η επιβράδυνση του χρόνου αποτελεί μεγάλο ατού. Το διπλό άλμα επίσης θα σας βγάλει πολλές φορές από δύσκολη θέση ενώ το παιχνίδι , αν και αρκετά γραμμικό, σε ωθεί να εξερευνήσεις το χώρο, προκειμένου να βρεις κρυμμένα αντικείμενα. Η πρωταγωνίστρια μας διαθέτει αρχικά 4 όπλα, δύο στα χέρια και δύο στα πόδια. Στην πορεία θα ανακαλύψετε χρυσά LP-albums, τα οποία θα ξεκλειδώσουν νέα όπλα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι από το μαγαζί μπορείτε να αγοράσετε διάφορα lollipops, που ανάλογα με το χρώμα μπορούν είτε να μας γεμίζουν ζωή, μαγεία, να αυξήσουν το strength ή να σας κάνουν αόρατους.

Φτάνοντας στο τέλος του κάθε επιπέδου το παιχνίδι σας δείχνει τα στατιστικά σας και σας δίνει ένα μετάλλιο βάσει της απόδοσής σας και της μεγάλης ή μικρής χρήση των lollipops αλλά και του αριθμού των θανάτων σας. Τέλος υπάρχει και ένα , δύσχρηστο θα έλεγα, mini game το Angel attack στο οποίο πυροβολείτε αγγέλους και κερδίζετε bonus items.

Γραφικά, Ήχος

Τα γραφικά του Bayonetta στο Switch είναι αρκετά καλά. Θυμίζουν παρά πολύ τα γραφικά στο PS3 ελαφρώς υποβαθμισμένα όπως κατάλαβα με αρκετά textures χαμηλής ανάλυσης. Βέβαια είναι παλιότερης κοπής παιχνίδι και θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το να έχουμε μαζί μας το Bayonetta είναι μεγάλο ατού. Η Nintendo υποστήριξε όμως το Bayonetta και κάνει την εμφάνιση του στο Switch. Δεν είναι τέλεια μεταφορά αλλά σίγουρα στη μικρή οθόνη ειδικά θα νιώσετε όμορφα να παίζετε ένα παιχνίδι κονσόλας on the go. Frame drops δεν εντόπισα ενώ στην τηλεόραση όσο και σε docked mode η απόδοση είναι αξιόλογη. Αντί να πάρετε το μικροσκόπιο και να ψάχνετε διαφορές με ζουμ x100 καλύτερα να καθίσετε αναπαυτικά και να το απολαύσετε όπως θέλετε είτε σε docked mode είτε σε τηλεόραση. Η χρωματική παλέτα είναι λίγο πιο μουντή θα έλεγα αλλά ίσως είναι και η ιδέα μου. Οι εχθροί είναι όμορφα σχεδιασμένοι, με πάρα πολύ σουρεαλισμό και φαντασία, ενώ η ΑΙ είναι καλή θα έλεγα. Διαθέτει αρκετά επίπεδα δυσκολίας, από πολύ εύκολο, όπου πολλές τελικές κινήσεις εκτελούνται πιο εύκολα, έως το πολύ δύσκολο που πρέπει να βάλουμε περισσότερο το χεράκι μας όχι μόνο στις κινήσεις αλλά και στην επιβίωση. Η χρήση των υλικών του μαγαζιού που μας γεμίζουν ζωή και ενέργεια πρέπει να γίνεται με σύνεση όσο αυξάνεται η δυσκολία.

Όσον αφορά τον ήχο και τα μουσικά κομμάτια αναφέρουμε ότι έχουν μεταφερθεί αυτούσια από το αρχικό. Οι μουσικές παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες,  έως και εκνευριστικές για πολλούς, ενώ τα ηχητικά εφέ είναι πολύ όμορφα και κάνουν τη δουλειά τους.

Επίλογος

Δε θα επεκταθώ περεταίρω σε ανάλυση του Bayonetta που έχει το δικό του κοινό και είναι ένα παιχνίδι που προέρχεται από το 2009. Κρατάμε ότι αποτελεί θετική προσθήκη για το Switch, για νέους και παλιούς παίχτες. Αποτελεί μια όχι τέλεια αλλά τίμια μεταφορά που θα σας προσφέρει αρκετές ώρες ευχάριστες. Πιστεύω κανείς δε θα έλεγε όχι σε ένα Bayonetta on the Go και η Nintendo σας το προσφέρει απλόχερα.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Nintendo Switch
Είδος Παιχνιδιού: 3d person Action – hack&Slash / Single player
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16/02/2018
Κυκλοφορεί για: Nintendo Switch,Xbox 360, Ps3, Wii U
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εταιρεία Ανάπτυξης: Team Ninja Angels/Platinum Games Inc.
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

[/vc_column][/vc_row]

[review]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!