Baldur’s Gate 3

Το Dungeons And Dragons στα καλύτερά του

Release Date
06/10/2020
Platforms
Microsoft Windows Stadia macOS
Developer
Larian Studios
Publisher
Larian Studios

Ήρθε η ώρα λοιπόν για να αναλύσουμε το Baldur’s Gate 3. Μεγάλη αγάπη τα RPG. Μεγάλη αγάπη από τις χρονιές, μακρινές πλέον, που τρέχαμε στα καταστήματα παρέα με Magic The Gathering, κάθε είδους TCG τίτλων και φυσικά Dungeons And Dragons ή ακόμα και παιχνίδια με φιγούρες Warhammer. Ακόμα παρακολουθούμε αλλά που χρόνος για κάτι τέτοιο οργανωμένο. Όπως και να έχει η Larian Studios προσπάθησε να φέρει κοντά στους παίκτες ένα είδος Dungeons And Dragons τυλιγμένο σε χαρτί που γράφει Baldur’s Gate 3. Φοβερή ιδέα, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον ειδικά που δεν έχει χρόνο για μαζώξεις ή χρόνο για να πηγαίνει σε συγκεκριμένα καταστήματα, να απολαύσει ένα τέτοιου είδους τίτλο στο σπίτι.

Το Baldur’s Gate προσφέρει εμπειρία άνω των 40 ωρών, ενώ θυμίζει σε αρκετούς τα παλιά. Προσωπικά είναι κάτι που με τραβάει στους τίτλους. Γενικά προσπαθώ να δω έξω από το κουτί. Άλλωστε ένα παιχνίδι δεν είναι απλά μία μηχανή γραφικών. Προσπαθείς να δεις το ταλέντο, τη προσπάθεια της εταιρείας να φτιάξει κάτι το διαφορετικό.

Όπως πάντα έτσι και τώρα θα δούμε το σενάριο. Ένα σενάριο απλό, άρτιο και σίγουρα μετεξέλιξη του Baldur’s Gate 2. Όλα ξεκινούν με την εισβολή των Mind Flyers στο κόσμο του Faerun. Οι εχθροί αυτοί εμφυτεύουν σε εσάς ένα ”parasite” το οποίο μας τρώει τον εγκέφαλο και σύντομα θα μας μετατρέψει σε έναν ακόμα εχθρό. Όταν μας αιχμαλωτίζουν, το πλοίο το οποίο μας μεταφέρει δέχεται επίθεση και έτσι καταφέρνουμε να ελευθερωθούμε. Εκεί ξεκινά και η ιστορία μας. Η προσπάθεια του καλού να νικήσει το κακό. Η αιώνια μάχη. Το σενάριο λοιπόν δεν συναρπάζει αλλά σίγουρα δεν έχει κενά. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή και τέλος.

Τα γραφικά είναι εξαιρετικά με την μηχανή να είναι η ίδια με το Divinity: Original Sin 2. Το περιβάλλον είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, ενώ υπάρχει φοβερό customization στο σχεδιασμό των χαρακτήρων. Λεπτομέρειες που πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμού. Η Divinity 4.0 Engine στα καλύτερά της. Βγάλαμε αρκετά Screenshots καθώς τα χρώματα και ο φωτισμός ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Ένα πραγματικά μείον, αν μπορεί να θεωρειθεί μείον, είναι το μέγεθος του παιχνιδιού. Πραγματικά κουράστηκα να βλέπω 85άρια στο σκληρό μου δίσκο. Πράγμα αναπόφευκτο αλλά τι να κάνεις. Ο ήχος του παιχνιδιού είναι επίσης εξαιρετικός και ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του Baldur’s Gate 3.

Στα του Gameplay τώρα, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα χαρακτήρα όπως τον θέλουμε, σε φάση World of Warcraft. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε διάφορα «Races» όπως Human, Drow, Elf, Half Elf, Dwarf, Halfling, Tiefling και Githyanki αλλά και ανάμεσα σε διάφορα Classes όπως Cleric, Fighter, Ranger, Rogue, Warclock και Wizard. Φυσικά όπως προχωράμε στο παιχνίδι θα δείτε ότι περισσότερο ρόλο παίζουν τα Sub/Classes με τα skill τους να κάνουν τη διαφορά. To παιχνίδι εξελίσσεται όπως ακριβώς και στο Dungeons And Dragons.

This slideshow requires JavaScript.

Τα ζάρια παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ανάλογα τι θα φέρουμε επηρεάζεται το σύστημα μάχης και το τι θα γίνει στη συνέχεια. Θα δούμε κλασσικά ότι με τον cursor γίνονται αυτόματα οι μετρήσεις των αποστάσεων μεταξύ των χαρακτήρων και των εχθρών. Το Range γενικά παίζει σημαντικό ρόλο καθώς έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και το περιβάλλον. Ελέγχουμε 4 παίκτες που πρέπει αρμονικά να τους κάνουμε να συνεργαστούν για τη τελική νίκη. Φυσικά μπορούμε να καλέσουμε άλλους φίλους που παίζουν το τίτλο σε μία Co-Op εμπειρία.

Σας προτείνουμε να κάνετε συχνά save καθώς δυστυχώς ο τίτλος δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα συχνά. Επίσης να πούμε ότι το παιχνίδι είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον πρωτάρη, αν και η εταιρεία έχει απλοποιήσει το Interface πάρα πολύ. Μη φοβηθείτε το γεγονός ότι είναι Turned-Based. Αυτή είναι και  η μαγεία του. Το διαφορετικό. Targeted audience τίτλος και σίγουρα όχι για τους πάντες όσο και ακούγεται κάπως αυτό.

Εν κατακλείδι, η Larian Studios δημιούργησε έναν αξιόλογο τίτλο που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Ελάχιστα αρνητικά καθώς ούτε Bugs συναντήσαμε, ούτε frame drops είδαμε, ούτε θερμοκρασίες υπέρ του δέοντος είχαμε ούτε κάποιο κρασάρισμα ”φάγαμε”. Το σενάριο είναι άρτιο και ολοκληρωμένο όμως μη περιμένει κάποιος την super ιδέα. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά καθώς η Larian Studios εκμεταλλεύτηκε τα πλεονεκτήματα της Divinity 4.0. Το Gameplay είναι απλό και σίγουρα θα αρέσει σε κόσμο που λατρεύει το Dungeons And Dragons. Ο τίτλος πάντως μπορεί να κερδίσει και νέο κόσμο καθώς είναι αρκετά απλό στη λειτουργία του. Παρόλα αυτά θέλει υπομονή καθώς οι εχθροί δεν είναι απλά μαριονέτες στις μάχες. Ένας τίτλος που σίγουρα αξίζει και σίγουρα θα επιστρέψουμε σε αυτόν αργά ή γρήγορα.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Καλοσχεδιασμένο Gameplay
Πανέμορφα Γραφικά
Όμορφος ήχος
Νοσταλγία, όσο αναφορά ανθρώπου που είχαν επαφή με το Dungeons And Dragons
Απλό Interface
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Σενάριο χωρίς βάθος
Μεγάλο μέγεθος
Θα θέλαμε να δούμε πέρα από το Co-Op ένα Massive Multiplayer
7
Πολύ Καλό
More Stories
Ανακοινώθηκε το Star Ocean 5 για PS4, PS3