Άρθρο 13 και Άρθρο 11: Πως αλλάζουν το ίντερνετ έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα

Χθες, αυτό που φοβόμασταν εδώ και καιρό έγινε πραγματικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πολύκροτο άρθρο 13, το οποίο αλλάζει πολλά ως προς το ίντερνετ που ξέρουμε σήμερα. Αλλά ας αφήσουμε τις εκφράσεις τύπου “Τέλειωσαν τα memes” και “ήρθε το τέλος του Youtube“. Αυτό που θέλω να κάνω σήμερα, είναι να τσεκάρουμε μαζί το τι ακριβώς είναι τα Άρθρα 13 και 11, τα οποία έχουν να κάνουν με την πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε εμείς καθώς και να μου επιτρέψετε να σχολιάσω το τι πιστεύω για την εν λόγω απόφαση.

Άρθρο 13

Τι είναι:  Το άρθρο 13, είναι ένας νέος νόμος, ο οποίος έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα. Βασικά, αυτό που κάνει, είναι να “δεσμεύει” τις διαδικτυακές πλατφόρμες (Youtube, Twitter, Dailymotion κλπ) να πάρουν κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν “φίλτρα”, για να προλάβουν τυχόν παραβίαση προσωπικών δικαιωμάτων. Από ένα βίντεο, μέχρι και ένα άρθρο, όλα θα ελέγχονται και θα πρέπει να εγκριθούν, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στον μέσο αναγνώστη, στον μέσο ακροατή τέλος πάντων. Αν για παράδειγμα, εμείς στο κανάλι μας στο Youtube ως Busted, ανεβάσουμε ένα νέο #RECAP και στο μουσικό background, ακούγεται ένα γνωστό ελληνικό ή ξένο κομμάτι, τότε κινδυνεύουμε πολύ σοβαρά το βίντεο να μην δημοσιευτεί σε ορισμένες χώρες ή να μην δημοσιευτεί καν. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, στο οποίο θα μας επηρεάσει η ψήφιση του άρθρου 13.

Τι λέει: Για να δείτε και πιο αναλυτικά, το τι λέει ακριβώς το άρθρο 13, ακολουθούν παρακάτω περιληπτικά, τα τρία points στα οποία και εστιάζουμε.

1) Οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να έχουν άδεια για ΚΑΘΕ πιθανό έργο (από το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας) που μπορεί να ανέβει στις σελίδες τους.
2) Οι πλατφόρμες πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει στην σελίδα τους, παράνομη δραστηριότητα, που να έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου άλλου.
3) Αν υπάρξει παράβαση από μέρους της σελίδας, τότε η σελίδα και ΜΌΝΟ η σελίδα θα θεωρηθεί υπεύθυνη. Μπορεί να αποφευχθεί η κύρωση αν η σελίδα αποδείξει ότι:

– Έκανε τις απαραίτητες και μέγιστες προσπάθειες για να εξασφαλίσει υλικό από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του 
– Κατέβαλλε προσπάθειες για να εγγυηθεί ότι δεν θα διατεθεί υλικό που ανήκει σε κατόχους δικαιωμάτων 
– Ενέργησε γρήγορα, για να αφαιρέσει υλικό που υπόκειται σε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο περιήλθε σε γνώση της. 

Για ποιους ισχύουν οι κανονισμοί αυτοί: 

Για τα τυπικά της υπόθεσης, οι κανόνες που υπόκεινται τόσο στο άρθρο 13, όσο και στο άρθρο 11 που θα δούμε στην συνέχεια, ισχύουν για όσες πλατφόρμες είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πάνω από τρία χρόνια ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που τονίζει το άρθρο, είναι ότι δεν επηρεάζει πουθενά την “νόμιμη χρήση” υλικού που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Δηλαδή δεν θα επηρεάσει την διάθεση υλικού για κάποια κριτική, σάτιρα, αναθεώρηση ή παρωδία. Ωστόσο πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα, γιατί από ότι φαίνεται το ίντερνετ, δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα.

Άρθρο 11 

Τι είναι: Με το άρθρο 11, εισάγεται ένα νέο “συγγενικό δικαίωμα”. Ναι, ακριβώς μια νέα, πιο ήπια κατηγορία, πνευματικών δικαιωμάτων. Τα “συγγενικά δικαιώματα” συνήθως υπόκεινται σε τραγουδιστές που ερμηνεύουν διασκευή τραγουδιού ή παραγωγούς φορέων ήχου κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται τα δημιουργήματα να περάσουν κάποια διαδικασία για να θεωρηθούν “πρωτότυπα”. Αυτό το “συγγενικό δικαίωμα” θα ισχύσει και σε ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου Ωστόσο αυτό που γίνεται (και εδώ έρχεται η κρύα σκληρή πραγματικότητα) είναι ότι τα δικαιώματα του εν λόγω περιεχομένου σε κάθε ιστοσελίδα του ίντερνετ, υπόκεινται πλέον ΜΟΝΟ στους εκδότες και όχι στους δημοσιογράφους και κυρίως όχι στους χρήστες που θα θέλουν να δημοσιεύσουν την είδηση, για την δικιά τους ψυχαγωγία, σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Οι εκδότες θα έχουν την άδεια να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν την περαιτέρω χρήστη του άρθρου τους, από άλλους ειδησεογραφικούς εκδότες ή από διάφορους εξωτερικούς συνδέσμους, όπως μηχανές αναζήτησης, κόμβους αναμετάδοσης ή και τα social media. O δημοσιογράφος φυσικά δεν θα έχει κάποιο κέρδος ή κάποιο όφελος, γράφοντας το άρθρο.

Για παράδειγμα:

Γράφουμε εμείς, σαν Busted, μια είδηση, σχετικά ας πούμε με το Assassin’s Creed στην επανάσταση του 1821 (ωραίο πρωταπριλιάτικο αστείο αυτό by the way, ας το ξανακάνουμε). Γράφει ένας από τους αρθρογράφους μας την είδηση και την δημοσιεύει. Τα δικαιώματα της είδησης, μονομιάς, πηγαίνουν στον εκδότη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο admin μας, βάσει βεβαίως και κάποιου είδος συμβολαίου που έχει με τον αρθρογράφο. Ο εκδότης λοιπόν, αποκτάει δικαιώματα ως προς το άρθρο του, εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις για να αποτελεί “πρωτότυπο δημιούργημα” όπως για παράδειγμα, τον ξεχωριστό τρόπο γραφής. Φυσικά, δεν μπορούν να υπάρχουν δικαιώματα σε λέξεις όπως το “Assassin’s Creed”, το οποίο υπόκεινται στην Ubisoft. Αφού λοιπόν, το άρθρο είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, ένας άλλος χρήστης, αν θελήσει για παράδειγμα να το μοιραστεί με φίλους του, δεν θα μπορεί να μοιραστεί ολόκληρη την παρουσίαση της είδησης (ούτε thumbnail, ούτε περιγραφή).

Αντιθέτως, αν επιλέξει ο άλλος χρήστης να δημοσιεύσει την είδηση σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (πχ το Facebook), εάν το συγκεκριμένο μέσο, δεν έχει αποκτήσει την άδεια από τον εκδότη, να δημοσιεύσει τα άρθρα του με thumbnail, με περιγραφή κλπ, τότε το μόνο που θα δημοσιεύεται θα είναι ένας σύνδεσμος (όπως μια παλιά καλή εποχή κάποτε), ο οποίος θα οδηγεί απευθείας στην σελίδα (πχ www.busted.gr/assassins-creed-giouxou-epanastash-1821). Ένας απλός σύνδεσμος. Τίποτε παραπάνω, για χρήστες που να μην ανήκουν στην σελίδα.

Σχολιασμός:

Τώρα ήρθε η ώρα όπου και εμείς ως Busted και εγώ ως μέλος αυτής της σελίδας, πρέπει να μιλήσουμε. Προσωπικά, εγώ δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστρατήγηση δικαιωμάτων και τέτοια κατάχρηση εξουσίας πουθενά αλλού. Πόσο μάλλον, μιας πλατφόρμας, όπως το Ίντερνετ, το οποίο εξελίσσεται μέρα με την μέρα και αποκτάει ολοένα περισσότερο απήχηση, από την άποψη περιεχομένου που διαθέτει στους χρήστες του. Εμείς, ως Busted, εδώ και εφτά χρόνια κοντά, σας ενημερώνουμε, κάθε μέρα, λεπτό προς λεπτό, για ότι συμβαίνει ως προς τον χώρο του gaming πρωτίστως αλλά και ως προς τον τομέα της τεχνολογίας και της “μεγάλης και μικρής οθόνης”. Και το γεγονός ότι μπαίνουν όρια στην ελευθερία κινήσεων μας, δεν θα μας πτοήσει, αλλά από την άλλη δεν θα μας ευχαριστήσει κιόλας.

Εμείς, πέρα από αρχισυντάκτες, πέρα από admin, που είναι και ο Δημήτρης, είμαστε και χρήστες αυτού του τεράστιου ψηφιακού κόσμου και είναι άσχημο, να μην υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ελευθερίας σύνταξης μιας γνώμης, ως προς ζητήματα που αφορούν θέματα που διαδραματίζονται στην καθημερινότητα μας ή θέματα, τα οποία μας ψυχαγωγούν, όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι που περιμένουμε σαν τρελοί. Αυτό, δεν μπορείς να το δεχτείς. Γιατί, παιδιά, καλώς ή κακώς, αυτή η νέα νομοθεσία ή να το πω καλύτερα,  αυτά τα δύο άρθρα, έρχονται και ανακατεύονται με τις δουλειές μας.

Την δουλειά που κάνουμε καθημερινά τόσο εμείς στο Busted, όσο και άλλα ειδησεογραφικά site, για να σας ενημερώσουμε για το ότι συμβαίνει όχι μόνο στο gaming κόσμο, αλλά και στον κόσμο γύρω μας. Ανακατεύεται με την δουλειά των Youtubers, οι οποίοι προσπαθούν να πάνε την “πλατφόρμα” που λέγεται Internet, ένα βήμα παραπέρα, με σημαντικές δουλειές, που γίνονται προκειμένου να ψυχαγωγήσουν και ταυτόχρονα να αφυπνίσουν τον κόσμο. Αν θελήσει κάποιος, να ενημερώσει τον συνάνθρωπο του, για κάτι άσχημο που γίνεται στον κόσμο ας πούμε, όπως για παράδειγμα μια τρομοκρατική επίθεση, θα πρέπει να περιμένει την άδεια των εκδοτών για να μπορέσει να το κάνει αυτό;

Η Google φώναζε εξαρχής ότι αυτή η νέα τροπολογία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο χρήσης του ίντερνετ και αυτό φαίνεται σιγά σιγά. Το Youtube ήδη έχει “υιοθετήσει” αυτά τα φίλτρα αναζήτησης περιεχομένου πνευματικών δικαιωμάτων και από δω και πέρα τα πράγματα αλλάζουν. Βέβαια τα άρθρα αυτά, δεν εγκρίθηκαν και με ιδιαίτερη πλειοψηφία, αφού υπήρξαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 384 ψήφοι υπέρ και 274 ψήφοι κατά, οπότε μάλλον θα υπάρξουν αρκετοί “γύροι” μέχρι εν τέλει να εγκριθεί η να απορριφθεί 100% το εν λόγω ψήφισμα.

Η αρχή ωστόσο έγινε και οι φορείς κατά του Ίντερνετ, προσπαθούν όσο μπορούν να την οριστικοποιήσουν. Πλέον, θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας, αρκετές δυσκολίες, προκειμένου να δούμε τον αγαπημένο μας Youtuber, να μοιραστούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια και εν τέλει, εμείς εδώ ως αρθρογράφοι, να κάνουμε το χόμπι μας. Γιατί χόμπι είναι. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται. Έχουμε δουλειές έξω από τον όμορφο κόσμο του Busted, όπως όλοι άλλωστε, αλλά γράφουμε εδώ, γιατί αγαπάμε να βλέπουμε τα σχόλια σας λέγοντας μας αν κάναμε καλή ή κακή δουλειά, αγαπάμε να σας βλέπουμε να κοινοποιείτε τα #lootoftheday σας στην ομάδα μας, για αυτό και εν τέλει κάναμε εκπομπή βάσει και μόνο σε αυτό το πράγμα. Εν τέλει, αγαπάμε την πλατφόρμα, που μας δίνει την ευκαιρία να εκφραστούμε, όπως θα θέλαμε να εκφραστούμε.

Ένα περίεργο και νέο μέλλον “ξημερώνει” για το διαδίκτυο. Δύο είναι τα σίγουρα όμως. Ότι πρώτον, εμείς ως Busted, κατακρίνουμε αυτά τα δύο άρθρα, που μας “αφαιρούν” κάθε ίχνος ελευθερίας ως ειδησεογραφικό μέσο και δεύτερον ότι παρόλα αυτά, είμαστε πιστοί στο κοινό μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αυτό που κάνουμε τα τελευταία εφτά χρόνια της ζωής μας. Να σας ενημερώνουμε για τον χώρο του gaming και όχι μόνο.

Περιμένουμε τις δικές σας εντυπώσεις και τα δικά σας σχόλια σχετικά με τα δύο άρθρα. Εσείς τι άποψη έχετε για το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social MediaBusted είστε!

More Stories
Let’s Play SMITE (Part IΙ)