Apex Legends vs Fortnite – Τι παίζει με αυτή την κόντρα;

Το Apex Legends της Respawn ήρθε ξαφνικά σαν σίφουνας από το πουθενά με σκοπό να ταρακουνήσει την gaming κοινότητα και να διχάσει τους παίκτες του Battle Royale σημειώνοντας 25 εκατομμύρια χρήστες στην πρώτη κιόλας εβδομάδα. Φυσικά προς το παρόν αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να συγκριθεί με τα 200 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες στην Epic Games και συγκεκριμένα στο Fortnite, που μπορούμε να πούμε ότι έως τώρα δικαίως έχει στεφθεί ο Βασιλιάς του Battle Royale έχοντας ισοπεδώσει όποιον ανταγωνιστή έχει βρεθεί στο πέρασμα της είτε σε Free to play, είτε όχι όπως H1Z1, PlayerUnknown’s Battlegrounds ακόμα και το Call of Duty: Black Ops 4.

Για όσους δεν έχουν μυηθεί ακόμα στον κόσμο του Battle Royale αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μια και μόνο ερώτηση: ποιο από τα δύο παιχνίδια να επιλέξεις;

Η αλήθεια εδώ είναι πως κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως το παιχνίδι που θα σου προτείνει θα ταιριάζει με τα δικά σου θέλω και προτιμήσεις διότι μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα τους και μερικές από αυτές θα τις εξηγήσουμε παρακάτω. Το εάν το Apex Legends είναι καλύτερο από το Fortnite ή το αντίθετο κρίνεται καθαρά στην υποκειμενική γνώμη και άποψη του κάθε gamer για τον εαυτό του.

Να ξεκαθαρίσω βέβαια πως κατά την δική μου προσωπική άποψη, θεωρώ παντελώς λάθος την έστω προσπάθεια σύγκρισης των δύο παιχνιδιών όπως επίσης και την συμπεριφορά πολλών gamer/streamer της gaming κοινότητας που εξαπολύουν μίσος και κακία προς καθένα από τα δυο παιχνίδια αλλά και τους παίκτες τους.

Με μια γρήγορη ματιά θα δεις πως πολλές πηγές αναφέρονται στο Apex Legends ως τον «Killer» του Fortnite βασίζοντας πάντα την λογική τους – προσπαθούν τουλάχιστον – σε στατιστικά από streaming πλατφόρμες όπως Twitch και YouTube, όπως επίσης και στον εντυπωσιακό αριθμό παικτών που σημείωσε το Apex εντός λίγων ημερών. Να σημειώσουμε βέβαια πως το γεγονός ότι και τα δύο παιχνίδια είναι Free to Play παίζει σημαντικό ρόλο στο διχασμό της gaming κοινότητας για το ποια εταιρεία θα είναι τελικά αυτή που θα κυριαρχήσει.

Κατά τη δική μου γνώμη αυτό είναι το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι και να εξηγήσω το γιατί.

Είναι ουσιαστικά μέγα σφάλμα να κρίνει κάποιος την πορεία ενός παιχνιδιού που βασίζεται καθαρά και μόνο στο Battle Royale μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα λαμβάνοντας υπόψιν οποιοδήποτε στατιστικό. Όπως είναι λογικό με τέτοιο Hype ο κάθε streamer και ο κάθε gamer παντός τύπου gaming τον πρώτο καιρό θα ασχοληθούν αρκετά με το κάθε νέο παιχνίδι έως του καταλήξουν για το εάν αυτό το παιχνίδι τους ταιριάζει ή όχι.

Το Battle Royale δεν έχει story mode που ξεκινάει και μετά από κάποιες ώρες gameplay τελειώνει και ούτε επρόκειτο να αποκτήσει. Είναι παιχνίδι που αφορά μια συνεχής μάχη μεταξύ ενός, τριών ή περισσότερων παικτών και ο σκοπός του είναι καθαρά το LOS (Last One Standing) έτσι σε κάθε νέα εκκίνηση αρχίζει πάλι από το μηδέν και τελειώνει μόνο και όταν ο παίκτης αποφασίσει να σταματήσει να παίζει.

Οπότε βάση αυτού η κοινή λογική λέει πως τα στατιστικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και προς το παρόν δεν μπορούν να ληφθούν υπόψιν.

Τώρα εάν πάμε στις διαφορές μεταξύ των δυο παιχνιδιών θα δούμε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα τους, εάν λάβουμε υπόψιν μας μερικούς σημαντικούς παράγοντες.

First Person Shooter vs Third Person Shooter

Η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα τους είναι η οπτική γωνία που δίνει το κάθε παιχνίδι στους χρήστες του. Το Fortnite είναι TPS (Third Person Shooter) με αποτέλεσμα η κάμερα να βρίσκεται πίσω από τον χαρακτήρα και έτσι σου δίνει την ευκαιρία να έχεις μια καλύτερη επίγνωση των πραγμάτων που υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω σου λόγο της απόστασης που έχει η κάμερα από τον παίκτη.

Αυτό το mode βέβαια μειώνει αρκετά η ακρίβεια του aiming, αλλά θεωρώ πως δεν παίζει μεγάλο ρόλο η δυσκολία διότι είναι θέμα συνήθειας και προσαρμογής στο μάτι και στο χέρι του κάθε παίκτη.

Το Apex Legends από την άλλη είναι FPS (First Person Shooter) αυτό σημαίνει πως ότι κάνεις από το τρέξιμο, το aiming μέχρι και το drop ship το αντικρίζεις και το βιώνεις μέσα από τα μάτια του παίκτη σου.

Αυτός ο παράγοντας έρχεται να διαχωρίσει το κοινό που είναι ικανό να παίξει σε κάθε ένα από τα δυο παιχνίδια.

Τι εννοώ; Θα πάρω για παράδειγμα εμένα που μου είναι αδύνατον να παίξω οποιοδήποτε παιχνίδι σε FPS ή FPM διότι και μόνο στη θέα της οθόνης σε FPS το στομάχι μου θα δεθεί τριάντα κόμπους.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ήδη ότι το κάθε παιχνίδι απευθύνεται σε διαφορετικό/δικό του κοινό.

Build skills vs Fight Skills

Στην περίπτωση του Apex Legends το εάν θα καταφέρεις να μείνεις LOS (last one standing) έχει να κάνει καθαρά με τα Fight Skills που διαθέτει ο κάθε gamer.
Στην περίπτωση του Fortnite από την άλλη μπορείς πολύ εύκολα να μείνεις LOS ακόμα και χωρίς πυρομαχικά ανάλογα με τα Build Skills που διαθέτεις. Κάτι το οποίο εκνευρίζει αρκετούς παίκτες, αλλά και πάλι αυτή είναι η λογική του παιχνιδιού. Εάν επιλέξεις να μπεις στον κόσμο του Fortnite θα πρέπει να το αποδεχθείς.

Only Squads vs 1 versus 99

Το Fortnite σου δίνει την επιλογή να αγωνιστείς μόνος σου, με κάποιο φίλο ή με ολόκληρο squad στο πλευρό σου, επίσης μερικές φορές διοργανώνει event’s για 50 ενάντια 50 παικτών δίνοντας σου την ευκαιρία για λίγο «προπόνηση».

Το Apex από την άλλη σε σύγκριση με -σχεδόν- όλα τα battle royale που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, δεν σου δίνει την επιλογή να παίξεις μόνος, με μόνο ένα φίλο ή με squad των τεσσάρων αλλά αυτή τι στιγμή υποστηρίζει μόνο squad των τριών παικτών. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει έμφαση καθαρά σε στρατηγική/τακτική ομαδικότητας προς το παρών περιορίζοντας και λίγο τον χρήστη για τον τρόπο που θα κάνει το gameplay του και τις αποφάσεις που θα πάρει.

Abilities vs Nothing

Στο Apex Legends πριν ξεκινήσεις το κάθε ματς πρέπει να επιλέξεις μέσα από οκτώ χαρακτήρες και καθένας από αυτούς έχει τις δικές του Special Abilities (ειδικές ικανότητες) που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν μια κάποια βοήθεια στο gameplay αλλά έχοντας παράλληλα και σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κάθε ικανότητα. Λίγο – πολύ σαν το Overwatch ας πούμε.

Στο Fortnite από την άλλη μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα από τα skins τα οποία έχεις κερδίσει μέσα από τα Challenges και το Battle Pass με τη διαφορά ότι είναι μόνο διακοσμητικά, χωρίς να προσφέρουν κάποια επιπλέον βοήθεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού – εκτός από την διασκέδαση σου φυσικά, γιατί ‘ντάξει, λίγο πλάκα την κάνεις με τα ξέφρενα emotes – . Το pickaxe είναι το μοναδικό αντικείμενο που σου δίνει το παιχνίδι κατά την έναρξη του για να σε βοηθήσει να κατεδαφίσεις αντικείμενα και να φουλάρεις υλικό.

Verticality

Αυτό το οποίο ξεχωρίζει το Fortnite από τα άλλα battle royale είναι η δυνατότητα να κινηθείς προς όποια κατεύθυνση θέλεις. Από το να χτίσεις σκάλες και να πιάσεις τρομερά υψηλό ύψος δίνοντας σου μια πλεονεκτική θέση απέναντι στους αντιπάλους που βρίσκονται από κάτω, μέχρι και το να χτίσεις κάστρα, πύργους και γενικά ότι μπορείς να φανταστείς. Η παγίδα βέβαια εδώ είναι πως εάν κάποιος ρίξει τη κατασκευή σου, το fall damage ίσως να είναι αυτό που θα τερματίσει το gameplay σου.

Το Apex Legends φυσικά έχει επίσης αρκετούς τρόπους να σε βοηθήσει να πιάσεις high grounds ( μη ξεχνάμε ότι ποικίλλει αρκετά σε υψηλά σημεία) και να σε βοηθήσει να μηδενίσεις τους αντιπάλους σου από ψηλά. Φυσικά δεν μπορείς να ανέβεις κάπου χτίζοντας σκάλες αλλά σου δίνει την επιλογή να σκαρφαλώσεις σχεδόν όπου θέλεις χωρίς να υπάρχει fall damage.

Weapons and statistics

Στο Fortnite θα βρεις λίγο πιο κλασσικά weapons όπως shotguns, assault rifles και snipers αλλά ακόμα και μερικά λίγο πιο περίεργα όπως τα clingers. (tip: μην τα υποτιμάτε κάνουν τρομερή δουλειά).

Στο Apex Legends όπως γνωρίζουμε τα weapons έρχονται από το Titanfall Universe και θυμίζουν περισσότερο sci-fi κατηγορία (όπως πχ. τα energy weapons) σε αντίθεση με τα κλασσικά του Fortnite.

Και στα δύο παιχνίδια τα tier του κάθε όπλου χωρίζονται σε χρωματικές ενότητες και έτσι σε βοηθάει να ξεχωρίσεις την σπανιότητα τους. Ανάλογα το χρώμα τους σου δίνει μεγαλύτερα στατιστικά όπως πχ. γρηγορότερο reload, μεγαλύτερο damage κτλπ.

Inventory

Εδώ μπορούμε να πούμε πως το Apex Legends σου δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείς σχετικά καλύτερα το inventory σου συγκριτικά με το Fortnite. Το κάθε weapon παίρνει το δικό του είδος ammo και είναι φτιαγμένο έτσι ώστε το καθένα να έχει το δικό του chrome code κάτι το οποίο σε βοηθάει να τα ξεχωρίσεις σε όποιο σημείο του χάρτη και αν τα βρεις έτσι ώστε να γνωρίζεις εάν ταιριάζουν με τον εξοπλισμό σου ή όχι.

Gamer Over vs Respawning

Και στα δύο παιχνίδια όταν το damage που δέχεσαι φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο τρως απευθείας knock down και βγαίνεις εκτός μάχης έως του κάποιος συμπαίκτης σου σε κάνει revive ή στην περίπτωση του Apex μπορείς να βρεις ένα αντικείμενο το οποίο σου επιτρέπει να κάνεις revive τον εαυτό σου, κομματάκι δύσκολο βέβαια γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Στο Fortnite εάν μείνεις knocked down για κάποιο χρόνο και χωρίς revive βγαίνεις εκτός παιχνιδιού και μπορείς μόνο να παρακολουθήσεις το ματς που συνεχίζει το squad σου.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Apex Legends, κάτι που άλλα battle royales δεν το έχουν είναι πως το να βγεις εκτός δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ξανά επιστρέψεις στη μάχη. Αυτό βέβαια εξαρτάται καθαρά από τους συμπαίκτες σου και το εάν θα καταφέρουν να κάνουν recover το banner σου και να το μεταφέρουν σε ένα από τα πολλά respawns.

The Big Question

Εάν έφτασες μέχρι εδώ λογικά θα περιμένεις μια απάντηση ή έστω μια πρόταση για το τι να επιλέξεις. Φίλτατε gamer δυστυχώς αυτό δεν μπορώ να στο απαντήσω. Και τα δύο παιχνίδια είναι φανταστικά και περνάς όμορφα το χρόνο σου αλλά αλήθεια, ποιος μπορεί πάντα με λογικά κριτήρια να σου πει να επιλέξεις ένα από τα δυο;

Γενικά το καθένα από τα δύο απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό και οι διαφορές είναι αρκετά μεγάλες και υπάρχουν ακόμα περισσότερες από τις όσες ήδη εμφανή ανέφερα παραπάνω και για αυτό ακριβώς για εμένα είναι αδύνατον να τα βάλω στο ειδύλλιο και να τα συγκρίνω δίπλα δίπλα. Το Fortnite έχει φτάσει σε τελείως άλλα επίπεδα και προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία από ότι την «κλασσική» εμπειρία του battle royale που σου προσφέρει το Apex Legends. Το τι θα κάνεις εξαρτάται από τι εμπειρία θα ήθελες να έχεις από το παιχνίδι. Θέλεις κάτι τρελό, με κατασκευές κάτι πιο χαοτικό – ξεκάθαρα να χάνεις την μπάλα – ρε παιδί μου; Ή θέλεις κάτι πιο «απλό», καθαρό, πιο βάσιμο στην ομαδική τακτική; Τότε και στις δύο περιπτώσεις ξέρεις ήδη τι θέλεις να κάνεις.

My results

Κατά τη δική μου άποψη προς το παρών το Apex Legends δεν απειλεί το Fortnite με εκθρονισμό διότι η Epic Games έχει έως τώρα αποδείξει πως δεν συμβιβάζεται με τη δεύτερη θέση.

Βέβαια μέχρι σήμερα η gaming κοινότητα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα από τις δύο ναυαρχίδες του BR που ήταν το PUBG και το Fortnite και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε πω το ένα παιχνίδι ήταν FTP (Free to Play) ενώ το άλλο όχι. Το PUBG είχε αρκετά μεγάλες απαιτήσεις όσον αναφορά το pc build για να μπορεί ο χρήστης να παίξει ενώ το Fortnite μπορούσε να τρέξει και σε παλαιότερα μηχανήματα.

Τώρα το εάν το Apex θα γίνει απειλή προς το Fortnite δεν μπορώ να το κρίνω και θα φανεί καθαρά μετά το πέρασμα αρκετών μηνών.

Φτάνοντας στο τέλος να πω πως θεωρώ πως πέραν της υποκειμενικής άποψης του κάθε gamer για το εάν κάποιο παιχνίδι του ταιριάζει ή όχι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης για κανένα παιχνίδι σε κανένα mode παρά μόνο η αναφορά στις διαφορές, στα θετικά και τα αρνητικά του κάθε ένα.

Ειλικρινά θα ήθελα να προτείνω προς όλους αυτούς που δημιουργούν εντάσεις και εξαπολύουν κακία προς εταιρείες, παίκτες και παιχνίδια να σταματήσουν διότι κανείς δεν είναι αναγκασμένος να επιλέξει ανάμεσα σε κανένα από τα δύο games αλλά και ούτε να ασπαστεί τις δικές σας προτιμήσεις και θέλω. Ο κάθε gamer έχει την δική του κρίση και ελεύθερη βούληση να δοκιμάσει το κάθε παιχνίδι – γιατί μη ξεχνάμε πως και τα δύο είναι FTP οπότε δεν έχει κάτι να χάσει – και να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του και τις προτιμήσεις του και κανένας δεν μπορεί να του πει τι είναι καλύτερο να παίξει ή όχι.

Φυσικά και πάντα με σεβασμό προς τις προσωπικές απόψεις του κάθε gamer, σας χαιρετώ!

Ποια η άποψή σας για αυτή την κόντρα τελικά; Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social MediaBusted είστε!

More Stories
O Luke Cage δεν φαίνεται και τόσο άτρωτος στην δεύτερη season