AO Tennis 2

Game-Set-Match?

Release Date
09/01/2020
Platform
PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Developer
Big Ant Studios
Publisher
BigBen Interactive

Η Big Ant Studios επιστρέφει μετά την πρώτη, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη προσπάθειά της στον χώρο των tennis παιχνιδιών, σε αυτή την γενιά, και όπως όλα δείχνουν προσπαθεί με το ΑΟ Tennis 2 να επαναφέρει τον κόσμο στα courts του αθλήματος. Αυτή την φορά δίνει περισσότερη βαρύτητα στα animations των παικτών αλλά και στο Career Mode που συνοδεύει το παιχνίδι καθώς και στην δημιουργία νέων μηχανισμών για να νιώσει ο παίκτης μέσα στο γήπεδο. Πάμε να δούμε όμως με περισσότερη λεπτομέρεια τα όσα έχει να προσφέρει το AO Tennis 2.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή βλέπουμε εμφανείς διαφορές από τον πρώτο τίτλο καθώς έχει γίνει μια ριζική ανανέωση στο μενού του τίτλου. Το όλο στήσιμο δείχνει όμορφο σε σχέση με τον απλουστευμένο χαρακτήρα του πρώτου παιχνιδιού και η οθόνη επιλογής του παίκτη μας έχει διαμορφωθεί στα πρότυπα κάποιου fighting παιχνιδιού. Εδώ παρουσιάζεται και το πρώτο μελανό σημείο του τίτλου που έχει να κάνει με το budget του, οι τενίστες και οι τενίστριες που δίνουν το παρών επίσημα είναι από ελάχιστοι έως μηδαμινοί. Ονόματα όπως ο Roger Federer, o Novak Djokovic και ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς λάμπουν δια της απουσίας τους και το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες καθώς ονόματα όπως η Simona Halep και Serena Williams δεν βρίσκονται επίσημα στο roster.

Αυτές οι ελλείψεις βέβαια ξεχνιούνται γρήγορα καθώς η Big Ant Studios δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να δημιουργήσουν οποιονδήποτε παίκτη επιθυμούν και να τον μοιραστούν με την κοινότητα του AO Tennis 2. Έτσι όλοι οι παίκτες μπορούν να βρεθούν εύκολα χάρις στο μεράκι της κοινότητας και κάποιων φανατικών ακολούθων του αθλήματος. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μεγάλα Grand Slam, εκτός προφανώς του Αυστραλιανού Όπεν, που επίσης λάμπουν δια της απουσίας τους. Με δύο τρία κλικ στα μενού μπορούμε να βρούμε όλα τα μεγάλα venues και να δημιουργήσουμε έναν τίτλο που σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει, ως προς το περιεχόμενο, μεγάλα τέννις παιχνίδια όπως το Top Spin.

This slideshow requires JavaScript.

Μια ακόμη μεγάλη προσθήκη στον τίτλο είναι o εμπλουτισμός του Career Mode στα πρότυπα της σειράς Fifa. Αυτή την φορά η Big Ant δημιούργησε μια ιστορία που συντροφεύει τον παίκτη μας προς την κορυφή του κόσμου. Αν και σαν προσπάθεια είναι θετική και μόνο θετικά μπορώ να μιλήσω γι’αυτήν, η έλλειψη των πόρων για ένα τόσο μικρό studio είναι εμφανής με το σενάριο να είναι εντελώς βασικό και τις διάφορες συνεντεύξεις που έδινα στον τύπο να είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες. Παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένες προσθήκες δίνουν την υπόσχεση, αν μη τι άλλο, για πολύ καλύτερη παραγωγή στον επόμενο τίτλο της σειράς. Να πω τέλος, ότι οι επιλογές που δίνονται στην δημιουργία του παίκτη μας και των φορεσιών του είναι κυριολεκτικά άπειρες και μόνο με αυτό θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος αρκετή ώρα για να δημιουργήσει τα πάντα μόνος του.

Ως προς το gameplay του, το AO Tennis 2, φαίνεται ως ένα πολύ πρώιμο αδερφάκι του Top Spin που προσπαθεί σιγά σιγά να βρει τον βηματισμό του. Η πολύ δουλειά που εμφανώς έπεσε στο animation και στην κίνηση της μπάλας φέτος είναι προφανής και νομίζω ότι θα ευχαριστήσει και τους πιο δύσπιστους επικριτές των τέννις παιχνιδιών. Το σύστημα που είδαμε για πρώτη φορά στον πρώτο τίτλο με το σωστό timing στην μπάλα έχει δουλευτεί ακόμη παραπάνω εδώ με μοναδικό μελανό σημείο τα ανύπαρκτα unforced errors της ΑΙ που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα σε έναν αγώνα τέννις. Τα forehands και τα backhands επιτέλους δίνουν την αίσθηση ότι ο παίκτης βάζει δύναμη πάνω στην μπάλα, με την κίνηση του παίκτη να κάνει φιλότιμες προσπάθειες να συμβαδίσει με το τέμπο του αγώνα χωρίς όμως να το καταφέρνει συνέχεια. Μια πολύ έξυπνη προσθήκη στον τίτλο είναι αυτή του συστήματος ηθικής του παίκτη. Ναι σωστά διαβάσατε, αυτή την φορά σε κάθε χαμένη μπαλιά, σε κάθε λάθος του διαιτητή έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το πως θα αντιδράσει ο παίκτης σας. Η συγκεκριμένη επιλογή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα καθώς μου δείχνει ότι η εταιρία ανάπτυξης έπεσε με μεράκι πάνω στον τίτλο της με στόχο να μην τον καταστήσει ως έναν ακόμη τίτλο τέννις που μας δίνει μια από τα ίδια. Ο τίτλος μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε και online με άλλους παίκτες. H συγκεκριμένη επιλογή θέλει αρκετή δουλειά ακόμη από τους δημιουργούς καθώς το lag σε κάποιες στιγμές είναι απαγορευτικό.

This slideshow requires JavaScript.

Εμφανισιακά το AO Tennis 2 θυμίζει παιχνίδι που έχει υλοποιηθεί με μηχανή γραφικών προηγούμενης γενιάς. Τα μοντέλα των παικτών και των γηπέδων αν και δεν είναι άσχημα φαίνονται ξεπερασμένα. Εννοείται ότι σε PS4 Pro, όπου και παίχτηκε ο τίτλος, δεν παρατήρησα κανένα stutter ή πρόβλημα στην ροή του gameplay εκτός βέβαια από τα online παιχνίδια που εκεί προφανώς έφταιγαν άλλα πράγματα στην ανάπτυξη. Ο ήχος και το soundtrack σε γενικές γραμμές στέκονται αξιοπρεπέστατα αν και θα ήθελα και κάποιον narrator κατά την διάρκεια του παιχνιδιού για κάποιο σχόλιο στα διαλλείματα.

Η Big Ant Studios έχει να κάνει πολύ δουλειά ακόμη για να μας αποδείξει ότι υπάρχει ζωή και μετά τις σειρές Top Spin και Virtua Tennis αλλά βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Οι προσθήκες και η μεγαλύτερη προσοχή στα animations του τίτλου μαζί με το εμπλουτισμό του Career Mode καθιστούν το AO Tennis 2 το καλύτερο τέννις παιχνίδι στην γενιά που διανύουμε. Ελπίζω στο επόμενο παιχνίδι της σειράς που θα είναι και στις next gen κονσόλες να δοκιμάσουν κάποια νέα μηχανή γραφικών και να μας δώσουν και ένα ακόμη καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Το συστήνω στους die hard φανατικούς υποστηρικτές των τέννις παιχνιδιών και σε αυτούς που θέλουν για πρώτη φορά να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό σε αθλητικό παιχνίδι.

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τενιστικό sim gameplay
Career Mode
Σύστημα ηθικής του παίκτη
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Online Mode
H μηχανή γραφικών δείχνει παροχημένη
7
Tik Tok! Tik Tok!
More Stories
Salary Man Escape