Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Τι έκανες εκεί ρε XBOX αλλά... | Game Recap #167»

Οι ανακοινώσεις της AMD στη CES 2018

Αρκετές νέες αποκαλύψεις έκανε η AMD στην φετινή CES, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τους επερχόμενους επεξεργαστές Zen 2, Zen 3, Threadripper 2ης γενιάς όπως και τη νέα γενιά GPU της στα 7nm, ένα νέο Vega chip για φορητές λύσεις όπως και δύο νέους Ryzen APU με ενσωματομένη Vega κάρτα γραφικών.

Σε δήλωσή της, η CEO της εταιρείας Lisa Su επισήμανε πως στόχος τους είναι να πάρουν πίσω τη φήμη τους ως κατασκευαστές αποδοτικών και γρήγορων chip. Και σίγουρα τα κατάφερε με το άλμα που έκανε με τους Ryzen και Threadripper.

Ryzen APUs με Vega γραφικά

Όσοι επιθυμούν να στήσουν ένα οικονομικό gaming σύστημα, τα δύο νέα chipset της AMD είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να προσέξουν.

  • Ο Ryzen 5 2400G θα περιέχει 4 φυσικούς πυρήνες με 8 νήματα μέσω τεχνολογίας SMT στα 3.6GHz, φτάνοντας στα 3.9GHz με boost clock. Από άποψη γραφικών, θα περιέχει 11 CUs (Compute Units) βασισμένα στη τεχνολογία Vega, με κόστος τα $169.
  • Ο Ryzen 3 2200G θα περιέχει 4 φυσικούς πυρήνες χωρίς τεχνολογία SMT, με βασική συχνότητα λειτουργίας στα 3.5GHz και τα 3.7GHz με boost clock. Για γραφικά θα έχει 8 CUs και τελικό κόστος στα $99.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που ήρθε να ταράξει τα νερά, αλλά ο 2400G προσφέρει gaming εμπειρία αντίστοιχη με έναν i5 8400 σε συνδιασμό με μία GT 1030 σε αισθητά χαμηλότερο κόστος ($169 έναντι $288). Οι νέοι APU αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο και είναι πλήρως συμβατοί με τις μητρικές που υπάρχουν στην αγορά, με μοναδική απαίτηση ένα BIOS update.

Όσον αφορά τα νέα X400 chipset μητρικών, η AMD δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, αλλά αναμένεται να βελτιώσουν την υποστήριξη των επερχόμενων Zen επεξεργαστών της εταιρίας.

Zen+ από τον Απρίλιο

Η νέα υλοποίηση των πετυχημένων Ryzen, Zen+, θα γίνουν διαθέσιμοι τον Απρίλιο και θα κατασκευάζονται στα 12nm αντί για 14nm. H AMD δεν εξήγησε την ονοματολογία, αλλά πρόσθεσε πως τα νέα αυτά chip θα λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες, με ανανεωμένο Precision Boost 2 έλεγχο συχνότητας, βελτιωμένο XFR2 καθώς και βελτιώσεις στην μνήμη cache και ταχύτητες/συχνότητες μνημών. Ανεπίσημα, αναμένεται τουλάχιστον 10% καλύτεη απόδοση.

Zen 2 και Zen 3

Αφού μάθαμε για τους επερχόμενους και πιο καλοδουλεμένους Zen+, μάθαμε ελάχιστα πράγματα και για τους Zen 2ης και 3ης γενιάς. Οι επεξεργαστές 2ης γενιάς αναμένονται να κυκλοφορήσουν το 2019 στα 7nm, με τους 3ης γενιάς να χρησιμοποιούν την βελτιωμένη 7nm+ διαδικασία παραγωγής. Τέλος, πρόσθεσαν πως θα δούμε αισθητή διαφορά απόδοσης, σε αντίθεση με τις μικροδιαφορές που βλέπαμε τόσα χρόνια στην αγορά, εννοώντας την Intel και τις ετήσιες κυκλοφορίες της με μικρές διαφορές αναμεταξύ τους.

Threadripper 2ης γενιάς

Για τους power users, η AMD δυστυχώς δεν έδωσε πολλές πληροφορίες, αλλά με την κυκλοφορία τους στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, είναι πολύ λογικό να βασίζονται στους Zen+ πυρήνες.

7nm Vega, Navi

Φυσικά δεν έλειψαν τα νέα για τις νέες κάρτες γραφικών, με τις νέες Vega στα 7nm να κυκλοφορούν μέσα στο έτος, δυστυχώς όμως δεν προορίζονται για gamers, αλλά για machine learning, με τα πρώτα δείγματα να στέλνονται σε τέτοιους πελάτες.

Από το σχεδιάγραμα που αποκάλυψε κατά την παρουσίαση, είναι πολύ πιθανό η νέα γενιά Navi να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, με ένα νέο επερχόμενο chipset να κυκλοφορεί προς το 2020.

Ξεχωριστή Vega Mobile

Φαίνεται πως η Intel δεν θα είναι η μόνη εταιρία στην αγορά με ξεχωριστή Vega GPU, καθώς αποκαλύφθηκε μία νέα σειρά Vega για φορητές λύσεις με ενσωματομένη HBM2 μνήμη, μικρό μέγεθος με στόχο τα λεπτά και αποδοτικά gaming laptop.

πηγή

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!