Παρουσίαση του Altered Carbon

Η σειρά Altered Carbon είναι το κυρίως πιάτο που περίμεναν οι λάτρεις από το ιδιαίτερο μενού της επιστημονικής φαντασίας, ειδικά όλοι όσοι λαχταρούσαν για μια πολύ καλή εκλεκτή δόση Cyberpunk.


ΠΝΕΥΜΑ

Το Altered Carbon είναι ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται 350 χρόνια μπροστά στο μέλλον, στο έτος 2384.
Η ανθρωπότητα σε αυτό το μακρινό μέλλον έχει επιτύχει μια μορφή αθανασίας, με την πλήρη εκμετάλλευση της τεχνολογίας, αποθηκεύοντας την ανθρώπινη συνείδηση ενός ατόμου σε ψηφιακή μνήμη, μεγέθους όχι μεγαλύτερη από ένα κέρμα των δυο Ευρώ, που αποκαλούν Stacks και τα οποία εμφυτεύονται στη βάση του κρανίου σε πολύ νεαρή ηλικία.
Τα Stacks μπορούν να μετακινηθούν όταν πεθάνεις από ένα σώμα σε κάποιο άλλο, φυσικό, κλώνο ή ειδικά συνθετικά καλλιεργημένο.
Κανένας δεν τα αποκαλεί σώματα πια, άλλα Sleeves, περίπου σαν τις θήκες που τοποθετούμε στα μοντέρνα κινητά μας τηλέφωνα.
Υπάρχει όμως μια ξέχωρη ελίτ, όπως πάντα θα υπάρχει σε έναν πολιτισμό που δυναστεύεται από τον καπιταλισμό, γιατί αυτού του είδους η αθανασία κοστίζει και μόνο οι πλουσιότεροι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, νέα Sleeves. Αυτή οι ελίτ αποκαλούνται “Meths“, προσωνυμία βασιζόμενη στην βιβλική μορφή του Methuselah (Μαθουσάλα), που αναφέρετε στην Παλαιά Διαθήκη ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 969.
Οι ελίτ έχουν θόλους γεμάτους κλώνους και εναλλακτικά σώματα, κάνουν αποθήκευση της προσωπικής τους μνήμης ανά 48 ώρες, ενώ συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότερα από το λεπτό.
Όλοι οι υπόλοιποι στον κόσμο, που δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά νέα Sleeves κρατούν τα Stacks των αγαπημένων τους σε κόσμημα ή τα αποθηκεύουν κάπου, μέχρι καταφέρουν να νοικιάσουν ένα προσωρινό Sleeve.
Το Altered Carbon παρουσιάζει ένα δυστοπικό και ζοφερό μέλλον. Το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και όλων των υπολοίπων τάξεων είναι τόσο έντονο που οι πλούσιοι ζουν κυριολεκτικά στα σύννεφα, σε τεράστια πολυτελή αρχοντικά που βρίσκονται μακριά από τη φτώχεια, το άγχος και την κακομεταχείριση της υπερμεγαλόπολης.


ΝΟΥΣ

Ο Takeshi Kovacs (τον υποδύεται ο Joel Kinnaman, και οι Will Yun Lee και Byron Mann σε μνήμες) είναι ένας πρώην διαστρικός στρατιώτης και “ξύπνησε” μέσα σε μια τεχνητή μήτρα περίπου 200 χρόνια μετά τον θάνατο του πρώην εαυτού του σε έναν μακρινό πλανήτη. Το Stack του έχει τοποθετηθεί σε σώμα αφού τον αγόρασε ο τρισεκατομμυριούχος Laurens Bancroft (James Purefoy) για να βοηθήσει στην επίλυση της δολοφονίας του ίδιου.



ΣΩΜΑ

Η τεχνητή ραχοκοκαλιά που κράτα όρθια την σειρά είναι ο συνδυασμός του σύνθετου σεναρίου, που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Richard K. Morgan, και με το πόσο πολύ καταφέρνει να μας γεμίζει το οπτικοακουστικό μας πεδίο από μια πληθώρα από ερεθίσματα, εντέχνως δεμένη με ρεαλιστική αιματηρή αγριότητα.
Εκεί όπου το Altered Carbon πετυχαίνει είναι στο εκπληκτικό στυλ του. Τα παράξενα φωτισμένα κτίρια και τα αστραφτερά αστικά τοπία είναι επικαλυμμένα με ένα θολά ποίκιλα χρώματα. Είναι φανερό ότι αναμιγνύει γνωστές ιδέες επιστημονικής φαντασίας και στυλ ιστοριών που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το Blade Runner.
Πολύ γρήγορα όμως το επίκεντρο της σειράς μοιάζει να είναι η ρεαλιστική (και “εικονική” αρκετές φορές) σωματική και ψυχολογική βιαιότητα που ασκείτε σε διάφορους χαρακτήρες, κεντρικούς ή όχι, και αυτό γίνεται γιατί το Altered Carbon αυτήν την βια την μοιράζει ελεύθερα.
Εάν όμως δούμε λίγο πέρα από την βία, εάν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα της, τότε θα βρούμε ότι υπάρχει αρκετή περιπλοκότητα στους κύριους χαρακτήρες. Ο Takeshi Kovacs έχει περίπλοκο ιστορικό, οι δευτερεύων χαρακτήρες έρχονται παρέα με το δικό τους περίπλοκο ιστορικό, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο περιβάλλων, ακόμα και σχόλια μέσα στους διαλόγους πρωτεύων και δευτερεύων χαρακτήρων για όλες τις φιλοσοφικές απορίες και κοινωνικές αδικίες.
Αυτή είναι μία από αυτές τις σειρές που θα ήταν συνετό να μην την αφήσετε να τρέχει στο παρασκήνιο σαν παρέα σας στον χώρο.

Να έχετε τον νου σας ότι ρεαλιστική βία και η θλιβερή σκληρότητα του κόσμου που παρουσιάζει δεν είναι για όλους.


ΠΝΟΗ

Εάν θεωρήσατε αργό, δυσνόητο και βαρύ το Blade Runner 2049, κάτω του μετρίου και ανιαρό το Ghost in the Shell, και εάν το Westworld σας φάνηκε υπερβολικά φιλοσοφικό, τότε θα χαρείτε να ακούσετε ότι αυτή η σειρά είναι κάπου στην μέση, με γρήγορες σκηνές δράσεις, ένα αρκετά κάλο αστυνομικό μυστήριο με αρκετά επίπεδα, έναν παράδοξα αντιθετικό κόσμο, φιλοσοφικά ζητήματα για την ζωή, πολύ καλή ηθοποιία και σκηνοθεσία και ένα, για ακόμα μια φορά, κάλο στήσιμο παράγωγης από το Netflix.


Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!

More Stories
To Busted στην AthensCon 2016: Πλούσιο υλικό από την διήμερη γιορτή της Pop κουλτούρας