A Plague Tale Innocence

H Amicia και ο Hugo σε έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσης

Release Date
14/05/2019
PLATFORM
PlayStation 4, Xbox One, PC
DEVELOPER
Asobo Studio
PUBLISHER
Focus Home Interactive
Our Score
8.5

H Asobo Studios αποτελεί μία ομάδα ανάπτυξης που ίσως σε μερικά χρόνια θα μας απασχολεί καλοπροαίρετα με τους τίτλους που θα αναπτύσσει και ειλικρινά όλοι οι gamers ευχόμαστε να έρχονται και να αναδεικνύονται νέα studios για την ποιοτική δουλειά τους και για τα videogames που δημιουργούν. Το μικρό γαλλικό Studio είναι η αλήθεια πως τα μόνα παιχνίδια που είχε φέρει μέχρι στιγμής ήταν το Wall E αλλά και το πιο γνωστό Fuel όπου εκδότρια εταιρεία ήταν η Codemasters γνωστή σε όλους για τα racing games άλλωστε.

Έτσι το Studio από το Μπορντό της Γαλλίας μας προϊδέαζε αρκετό καιρό πριν, μέσα από τα trailers και gameplay trailers για το νέο τους δημιούργημα το A Plague Tale Innocence όπου έχει φανερές επιρροές από το The Last of Us και από το Brothers: A Tale of Two Sons. Έτσι λοιπόν είχαμε την κυκλοφορία του μέσω της Focus Home Interactive ως Publisher που η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετό καιρό δείχνει εμπιστοσύνη, σε μικρότερα studio και μέχρι στιγμής της βγαίνει θετικά αν κρίνουμε και από το πιο πρόσφατο Vampyr.

Τα γεγονότα του παιχνιδιού εξελίσσονται στην Γαλλία του 14ου αιώνα όπου ταλανίζεται από τον πολυετή πόλεμο με την Αγγλία αλλά και το ξέσπασμα της πανώλης ή πανούκλας όπου όπως ξέρουμε θέρισε τον τότε σχεδόν μισό πληθυσμό της Ευρώπης καθώς είχε εξελιχθεί σε πανδημία. Το παιχνίδι μας κάνει μια όμορφη εισαγωγή και μας παρουσιάζει την Amicia η οποία ζει όμορφα με την ευγενή οικογένειά της σε ένα ειδυλλιακό σπίτι στη φύση. Ξαφνικά όμως μέσα σε αυτή την ιδανική ζωή έχουμε την ξαφνική εισβολή της “Ιερής Εξέτασης” ή της Inquisition όπως θα ακούτε μέσα στο παιχνίδι, που απεγνωσμένα ψάχνει για τον μικρότερο αδελφό της Amicia τον Hugo. Φυσικά τα ερωτήματα θα είναι πολλά από εκείνο το σημείο και μετά καθώς θα αρχίσετε να μαθαίνετε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για τον μικρό μας συμπαθητικό φίλο αλλά και από την άλλη θα πρέπει να επιβιώσετε και από τους αιμοδιψείς αρουραίους όπου καταβροχθίζουν τα πάντα στο διάβα τους.

Έτσι θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου επιβίωσης μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον όπου θα συναντήσουμε αρκετούς νέους χαρακτήρες ο καθένας με το δικό του ιστορικό background. Σεναριακά φυσικά δεν θα αποκαλύψω τίποτα παραπάνω για ευνόητους λόγους. Το πρώτο όμως θετικό σημάδι του τίτλου είναι πως το σενάριο και η όλη αφήγηση της ιστορίας μας μεταφέρει πετυχημένα μοναδικά συναισθήματα όπως τον πόνο την δυστυχία αλλά ταυτόχρονα και μια άγρια ομορφιά αλλά και την αγάπη που βλέπουμε μεταξύ των χαρακτήρων.

Η Asobo Studios κατάφερε να δημιουργήσει μαεστρικά ένα άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον το οποίο θα σε απορροφήσει κατευθείαν από τα πρώτα λεπτά καθώς αναπαριστά με μεγάλη επιτυχία την Μεσαιωνική Περίοδο αλλά καταφέρνει να δέσει ωραία και το μεταφυσικό στοιχείο του πράγματος που θα δείτε μέσα στο παιχνίδι. Τα πλάνα μέσα στο παιχνίδι τόσο στα Cutscenes όσο και κατά την διάρκεια του gameplay, έχουν μια ωραία εναλλαγή γεμάτο αντιθέσεις καθώς θα περιηγηθείτε και σε πανέμορφα φυσικά τοπία αλλά και σε αποκρουστικά μέρη όπου μυρίζει μόνο θάνατος και δυστυχία.

Αφήνοντας την ιστορία και το σενάριο του τίτλου περνάμε στο gameplay του παιχνιδιού. Το A Plague Tale Innocence θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα action puzzle platform adventure παιχνίδι όπου επικαλούμαστε να χειριστούμε κατά κύριο λόγο τον κεντρικό μας χαρακτήρα την Amicia, με τον Hugo να έχει κυρίως βοηθητικό ρόλο. Επίσης το Studio ανάπτυξης ακολουθώντας το ιστορικό background των χαρακτήρων όπου υπάρχει κυρίως πίσω από τα δύο αδέλφια αποφάσισε να συνδυάσει και stealth στοιχεία καθώς η Amicia όπως θα συμπεραίνετε και οι ίδιοι δεν είναι καμία πολεμική μηχανή όπου θα σκοτώνει τους εχθρούς κατά δεκάδες αλλά σκοπός είναι να μπορέσει να αποφεύγει μαζί με τον Hugo τους εχθρούς που θα συναντήσουν μπροστά τους.

Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκαστείτε να σκοτώσετε αλλά η αθόρυβη προσέγγιση θα είναι αυτή που θα επιβραβεύετε κυρίως περισσότερο για τον λόγο που αναφέραμε λίγο πιο πάνω. Το κυρίως όπλο αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι είναι η σφεντόνα της Amicia με την οποία μέσα από αυτή θα καταφέρετε είτε να ξεγελάσετε κάποιον αντίπαλο ή να τον σκοτώσετε. Πέρα από αυτό στο παιχνίδι υπάρχει και ένα τυπικό crafting σύστημα όπου θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας ή και την σφεντόνα σας μέσα από τους πάγκους που θα βρίσκετε στις διάφορες τοποθεσίες που θα περιπλανιέστε.

Οι πρώτες ύλες δεν θα είναι δύσκολο να τις βρείτε ώστε να σας δυσκολέψει την ζωή σας ως προς το crafting. Πηγαίνοντας λίγο στο κυρίως gameplay θα πρέπει να αναφέρουμε πως από τα πρώτες ώρες ενασχόλησης θα έχουμε να κάνουμε κυρίως με την αποφυγή των αντιπάλων ή των αιμοδιψή αρουραίων όπου οι δεύτεροι είναι πολλοί ευαίσθητοι κυρίως στο φως. Φυσικά δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα καλούμαστε να λύσουμε έναν γρίφο με τον Hugo να έχει πιο βοηθητικό ρόλο και θα μπορούμε να του δίνουμε και κάποιες υποτυπώδες εντολές. Ως προς το Stealth στοιχείο του πράγματος θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς οι αντίπαλοι δεν θα σας χαριστούν και όλο το σύστημα δείχνει αρκετά ευαίσθητο που σαφώς δεν θα σας ενοχλήσει όμως σε καμία περίπτωση.

Αν θα μπορούσα να αναφέρω κάτι αρνητικό είναι πως το gameplay θα είναι το επαναλαμβανόμενο του πράγματος καθ΄όλη την διάρκεια της περιπέτειας σας αλλά από την άλλη το σενάριο και η όλη πλοκή είναι τόσο ενδιαφέρουσα που θα σε κάνει να παίζεις για να δεις τι θα γίνει παρακάτω στην εξέλιξη της ιστορίας. Οι τοποθεσίες του παιχνιδιού σας αφήνουν να περιηγηθείτε τόσο όσο χρειάζεται δίχως να περιτριγυρίζετε άσκοπα δεξιά και αριστερά, με το Studio σαφώς να έχει κάνει καλή δουλειά ως προς την ισορροπία όλων των στοιχείων μαζί.

Αν αφήσουμε το gameplay και περάσουμε στον τεχνικό τομέα όπου το A Plague Innocence εντυπωσιάζει αν αναλογιστούμε το budget που είχε η Asobo Studios. Τα μοντέλα των χαρακτήρων δείχνουν λεπτομερέστατα αλλά και τα textures στις διάφορες τοποθεσίες είναι σαφώς υψηλής ανάλυσης. Το παιχνίδι στο PS4 Pro έτρεχε απροβλημάτιστα και δεν υπήρξε κανένα σημάδι από frame drops ή glitches. Το μόνο μελανό σημείο είναι λιγάκι το animation της Amicia αν και είναι κάτι που δεν σας ενοχλήσει και τόσο πολύ.

Όμως όπως προανέφερα και στον πρόλογο μου πιο πάνω, το παιχνίδι είναι άκρως ατμοσφαιρικό με τα περιβάλλοντα να δείχνουν άρτια κάτι στο οποίο οφείλεται και στον τεχνικό τομέα του τίτλου. Μέσα σε όλα αυτά το κερασάκι στην τούρτα είναι και η μουσική επένδυση του παιχνιδιού όπου με ακουστικά που το έπαιξα κατάφερε να με απορροφήσει εντελώς και να με βάλει στο κλίμα της τότε εποχής. Η μουσική επένδυση στο βάθος εναλλάσσεται ανάλογα την περίσταση και είναι κάτι που θα σας εντυπωσιάσει.

Μέσα σε μια χρονική περίοδο όπου βλέπουμε κυκλοφορίες ημιτελών αλλά κυρίως ανούσιων πολλές φορές multiplayer παιχνιδιών, η Asobo Studios έρχεται και μας πετάει στα μούτρα έναν ΑΑΑ τίτλο με μια πολύ δυνατή single player εμπειρία και έρχεται να μας υπενθυμίσει πως τέτοιου είδους παιχνίδια δεν θα χαθούν ποτέ. Αν εξαιρέσουμε λιγάκι το επαναλαμβανόμενο και γραμμικό gameplay που κάποιους ίσως τους ξενίσει στο σύνολο του το παιχνίδι είναι εξαιρετικό. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι πως κάντε το καφεδάκι σας φορέστε τα ακουστικά και αφεθείτε σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης στην Μεσαιωνική Γαλλία. Στο τέλος αυτής της εμπειρίας και όταν θα αφήσετε το χειριστήριο θα θυμάστε σίγουρα για καιρό την θαρραλέα Amicia αλλά και τον μικρό «ιδιαίτερο»  Hugo.

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τεχνικός Τομέας
Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον
Εξαιρετικό Σενάριο
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Επαναλαμβανόμενο Gameplay
8.5
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ
More Stories
iPhone 7 Plus: Εμφανίστηκε και σε rose gold χρώμα