Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Το XBOX τράβηξε την πρίζα + Giveaway | Game Recap #164»

Ασύρματη επικοινωνία χωρίς ρεύμα ή μπαταρίες

abc_2

Πιο κοντά στην ασύρματη διασύνδεση κάθε είδους αντικειμένων και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται άμεση παροχή ενέργειας, μας φέρνει μια νέα τεχνολογία επικοινωνίας που ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Η πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των αντικειμένων δίχως σύρματα, μπαταρίες ή ανθρώπινη επιτήρηση. Εν ολίγοις ένα δίκτυο δημιουργείται από το τίποτα.
Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να εκμεταλλευτούν τα σήματα της τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι διάχυτα στο χώρο και περιβάλλουν τους ανθρώπους όλο το 24ωρο. Έτσι, δύο ασύρματες συσκευές χωρίς μπαταρία μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και ανταλλάξουν δεδομένα μέσω αντανάκλασης με τα σήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Ειδικοί αισθητήρες τοποθετούνται στα προς επικοινωνία αντικείμενα και λειτουργούν ανιχνεύοντας και αντανακλώντας τα διάσπαρτα σήματα, τα οποία μετά λαμβάνει μια άλλη αντίστοιχη συσκευή.
Τα ήδη υπάρχοντα ασύρματα σήματα στην ατμόσφαιρα «χειραγωγούνται» για να χρησιμοποιηθούν τόσο ως μέσο επικοινωνίας, όσο και ως πηγή ενέργειας, εξηγεί ο Σιάμ Γκολακότα, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης μαζί με τον Τζόσουα Σμιθ
«Δημιουργούμε ένα δίκτυο συσκευών σχεδόν από το τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόσουα Σμιθ και πρόσθεσε ότι «μέσω αντανάκλασης των σημάτων, δημιουργείται ένα είδος “κώδικα Μορς” για την επικοινωνία μεταξύ συσκευών χωρίς μπαταρίες».

Τελικός στόχος είναι το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων», δηλαδή ένα ευρύ δίκτυο συσκευών και αισθητήρων, που θα επικοινωνούν συνεχώς χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και χωρίς να διαθέτουν κάποια πηγή ενέργειας, όπως οι μπαταρίες.

Η νέα τεχνολογία βρίσκεται σε φάση δοκιμών, κατά τις οποίες συσκευές μεγέθους πιστωτικής κάρτας, χωρίς μπαταρίες, έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν ασύρματα σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους, σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η μετάδοση του σήματος έγινε με ρυθμό 1 kilobit ανά δευτερόλεπτο, που θεωρείται επαρκής για τη μετάδοση δεδομένων από ένα αισθητήρα, τη μετάδοση γραπτών μηνυμάτων κ.τ.λ. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν τόσο την απόσταση επικοινωνίας, όσο και την ταχύτητα μετάδοσης.

Εξάλλου, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε συσκευές με μπαταρίες, όπως τα «έξυπνα» κινητά, έτσι ώστε όταν η μπαταρία τους εξαντλείται, το τηλέφωνο να συνεχίζει να στέλνει μηνύματα αξιοποιώντας τα διάχυτα στο χώρο τηλεοπτικά σήματα.

Δείτε το Βίντεο:

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!