Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»

Theseus (for PlayStation VR)

Το Theseus από τo Trailer φάνταζε ως μία VR εκδοχή God of War. Αυτό που τελικά το Theseus είναι στη πραγματικότητα είναι ένα τρίτου προσώπου VR παιχνίδι με ελάχιστα στοιχεία adventure και ακόμα πιο ελάχιστα στοιχεία μάχης. Το Theseus επηρεασμένο από την ελληνική μυθολογία δεν έχει σχέση με αυτήν παρά μόνο δανείζεται τις λέξεις Θησέας, Αριάδνη, λαβύρινθος και δημιουργεί το δικό του θέμα/ιστορία. Εμείς χειριζόμαστε τον Theseus και με την πρώτη εντυπωσιακή σκηνή εισερχόμαστε στον λαβύρινθο. Ο λαβύρινθος είναι ένα εντυπωσιακό οπτικά κτίσμα αρχαιοελληνικής αισθητικής με αντιστρόφως ανάλογη μουντή ατμόσφαιρα.
Χειρισμός
To Τheseus παίζεται με Dualshock και ο χειρισμός του είναι πολύ απλός. Ένα από τα ενδιαφέρον στοιχεία του τίτλου είναι η εναλλαγή της κάμερας μεταξύ τρίτου προσώπου και κάποια στατικής σε προκαθορισμένο σημείο.
Η τρίτου προσώπου κάμερα σε VR είναι εντυπωσιακή με τον Theseus μπροστά μας να γυρίζει το κεφάλι του όπου κοιτάμε εμείς και το επιβλητικό περιβάλλον του τίτλου μας περιτριγυρίζει. Η δε στατική κάμερα είναι εξίσου εντυπωσιακή υπό την έννοια ότι κοιτάμε τριγύρω μας, κάτω στα χάσματα, ψηλά στον ουρανό και πίσω μας. Το Theseus είναι απόδειξη ότι τα τρίτου προσώπου υπό προϋποθέσεις λειτουργούν άψογα σε VR.

Gameplay
To gameplay του Theseus αποτελείται από κυρίως απλή περιήγηση μέσα στο λαβύρινθο με αραιά στοιχεία platforming και κάποια στοιχειώδη μάχη. Υπάρχει κάποια ποικιλία καθώς δε τα κάνουμε όλα από την αρχή αλλά σταδιακά όσο προχωράει η ιστορία. Δυστυχώς όμως το platforming είναι πολύ βασικό και μόνο όπου μας επιτρέπεται ενώ η προτροπή “x” ή “o” σε κάθε σημείο platforming κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η μάχη όταν έρχεται αργότερα στο παιχνίδι είναι πολύ στοιχειώδης και ουσιαστικά απαιτεί “πάτα το τετράγωνο”.
Το Τheseus δεν έχει γρίφους πέρα από “διακόπτης στο πάτωμα” για να ανοίξει η πόρτα λίγο πιο δίπλα. Κάτι που με ενόχλησε αρκετά στο Theseus ήταν 2 σημεία trial and error καθώς πέθαινα ακαριαία γιατί δε ήμουν στο σωστό μυστικόπαθές σημείο που έπρεπε. Δεν είναι όμως όλα ανιαρά καθώς υπάρχουν λίγες κάποιες λαμπρές στιγμές ειδικά στην αρχή που δε θέλω να χαλάσω.

Γραφικά – Ήχος
Αν κάνει κάτι καλά το Theseus αυτό είναι η παραγωγή του. Για τίτλο από μικρό στούντιο σίγουρα τα γραφικά του και η αισθητική του με το art design είναι πολύ καλοδουλεμένα. Όλοι οι χώροι του παιχνιδιού είναι πολύ ατμοσφαιρικοί και ίσως το μόνο οπτικό πρόβλημα είναι το λίγο aliasing (PS4 Pro). Οι φωτισμοί είναι πολύ καλοί και τα νερά όπου πατάμε έχουν αντίδραση (προκαλεί εντύπωση λόγω VR). Tο Theseus δείχνει ωραίο και στο Ps4 ενώ υπάρχει και Ps4PRO support.

O ήχος του παιχνιδιού είναι εξίσου ατμοσφαιρικός με κύριο χαρακτηριστικό την ησυχία να γεμίζει από τον συνεχόμενο ήχο από τα χαλάσματα που πέφτουν, τις σταγόνες που στάζουν, τα νερά που πατάμε, τη βοή και τους βρυχηθμούς τουτεράστιου μινόταυρου που καραδοκεί. Το μελανό σημείο της ηχητικής παραγωγής επηρεάζει μόνο εμάς τους Έλληνες καθώς η Αριάδνη μιλάει στα ελληνικά και μάλιστα με κάκιστη προφορά που προκαλεί γέλιο. Είναι τόσο κακή που στην αρχή δε καταλαβαίνεις  ότι μιλάει ελληνικά. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό τα κείμενα της Αριάδνης είναι μεταφρασμένα απο google translate πιθανότατα. Είναι μάλιστα τόσο κακά που πραγματικά όποτε μιλάει αποδιοργανωνόμαστε από το τι γράφει στους υπότιτλους γιατί ασυναίσθητα προσπαθούμε να καταλάβουμε τα κακά ελληνικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμαta είναι “ατό ήταν ένα μέρος της α(ρ)μονίας, ένα μέρος της Joy , τώ-ρα υπάρκει μόνο τάνατος”.

Συνολικά:
Το Theseus διαρκεί περίπου 2 ώρες (εγώ 2.5) και υπάρχει και εναλλακτικό τέλος όπου για να το δούμε πρέπει να βρούμε όλα τα collectibles υπό τη μορφή ψυχών. Συνεπώς υπάρχει κάποιο replay value. Το καλοκαίρι που βγήκε το Theseus ήταν μία καλή πρόταση για αγορά αλλά τώρα κυκλοφορούν ήδη αρκετά καλύτερα παιχνίδια στην τιμή του (20 ευρώ). Όμως το Theseus δεν είναι ένα κακό παιχνίδι αλλά πιο πολύ μέτριο λόγω Gameplay. To θετικό είναι η παραγωγή του. Θα πρότεινα αγορά μόνο υπό κάποια έκπτωση.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4 Pro
Είδος: 3rd person Αdventure
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26/07/2017
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR στα 20€
Εκδότρια Εταιρεία: Forge reply
Εταιρεία Ανάπτυξης: Forge reply[/vc_column][/vc_row] [review]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!