Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»

Spelunker Party

Το Nintendo Store του Switch έχει αρχίσει ήδη να εμπλουτίζεται σταθερά και πολλές φορές αθόρυβα. Έτσι πολλά παιχνίδια έχουν κάνει την εμφάνιση τους τον τελευταίο καιρό. Ένα από αυτά είναι και το Spelunker Party της Square Enix. Ένα παιχνίδι ιδιόμορφο μα συνάμα αρκετά ενδιαφέρον.

Ένας κομήτης πέρασε ξυστά από τη γη. Η Spelunkette ξύπνησε φοβισμένη μέσα στη νύχτα κοιτάζοντας σαστισμένη τον κομήτη στο μαύρο ουρανό. Κατόπιν άκουσε ένα μεγάλο θόρυβο μέσα στη νύχτα και ένα ταρακούνημα και μετά ο κομήτης χάθηκε στον ορίζοντα. Το πρωί η φίλη της η νεραϊδούλα (Faerie chief) την επισκέφτηκε με την ανησυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπό της. Τη ρώτησε αν είδε τον κομήτη τη νύχτα παίρνοντας θετική απάντηση. Μας πληροφορεί ότι από τότε συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Τα ζωντανά αγριέψαν περισσότερο ενώ φαντάσματα εμφανίστηκαν. Οι πρόγονοι μας μπορούν να μιλήσουν με όλες τις μορφές ζωής, όπως εσύ μιλάς σε μένα της είπε. Η νεράιδα μας ζήτησε να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με την πυρήνα της γης για να εξακριβώσουμε τι πάει στραβά. Ο κολλητός φίλος, ο Spelunker θα μπορεί να βοηθήσει. Έτσι η Spelunkette ετοιμάστηκε και αμέσως κατευθύνθηκε στο base camp για να αρχίσει την περιπέτειά της! Επιδόθηκε έτσι σε ένα ταξίδι εξερεύνησης και αναζήτησης μέσα στα έγκατα της γης.

Ανοίγοντας το παιχνίδι αντικρίζουμε τα χαριτωμένα γραφικά με την όμορφη μουσική που συνοδεύει το μενού. Οι επιλογές που ξετυλίγονται μπροστά μας είναι οι ακόλουθες:

1. Options, που περιέχει ρυθμίσεις για την ένταση μουσικής, τα effects, τη δόνηση του χειριστηρίου, τη χρονομέτρηση εξερεύνησης, την αλλαγή της περιοχής μας στον πλανήτη (region),  το in-line manual, τα βίντεο της ιστορίας που έχετε ξεκλειδώσει και τα credits του τίτλου.

2. Rankings, όπου μπορείτε να δείτε τα rankings καθώς και τα nice award rankings.

3. Το item box, που είναι στην ουσία η αποθήκη σας. Εδώ δίνεται η επιλογή αλλαγής εξοπλισμού του παίχτη μας, όσον αφορά το σακίδιο, τη φόρμα εξερεύνησης, το καπέλο εξερεύνησης και το κατοικίδιο μας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε power ups τα οποία έχετε αποκτήσει από power stones μέσα στα επίπεδα που εξερευνήσατε. Μπορείτε να τα βρείτε ακόμα και σε πίστες που έχετε ήδη εξερευνήσει και βοηθάνε να προσεγγίσετε σημεία που χωρίς αυτά θα ήταν αδύνατο να επισκεφτείτε. Τέλος σε αυτό το μενού υπάρχει η υπό επιλογή του item list που αποτελεί μια συλλογή των πραγμάτων που έχετε συλλέξει αλλά και των λεγόμενων litho-stones.

4. Η επιλογή Cave (σπηλιά) η οποία αποτελεί το δρόμο για να αρχίσουμε την εξερεύνηση μας στα σπήλαια.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε πίστες, οι οποίες εμφανίζονται ως κουκκίδες πάνω στον χάρτη. Κάθε κουκκίδα διαθέτει τρία αστεράκια τα οποία χρωματίζονται κίτρινα ως επιβράβευση ανάλογα με της επιδόσεις μας στην κάθε πίστα. Θυμίζει πολύ η δομή του παιχνίδι από κινητό τηλέφωνο. Σκοπός μας σε κάθε πίστα είναι να εξερευνήσουμε το σπήλαιο προσέχοντας τα αποθέματα οξυγόνου μας, αντιμετωπίζοντας φυσικά εμπόδια ή διάφορους εχθρούς, κυρίως αράχνες, νυχτερίδες, φαντάσματα και άλλα. Κάθε επίπεδο-πίστα χωρίζεται σε υπό-επίπεδα. Συνεπώς για να επιτύχουμε πρέπει να περάσουμε επιτυχώς από όλα τα υπό-επίπεδα. Η διάρκεια των επιπέδων κυμαίνεται στα μερικά λεπτά (3-6 περίπου ένας μέσος όρος). Η δυσκολία τους δεν είναι μεγάλη ειδικά στην αρχή. Κατά την εξερεύνηση μας μπορούμε να μαζέψουμε κειμήλια και να ξεκλειδώσουμε στολές και εξοπλισμό για τον παίχτη μας. Επίσης εμφανίζονται και power ups τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως η αύξηση της ταχύτητας μας για μερικά δευτερόλεπτα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού χαρακτηρίζονται απλά αλλά δείχνουν χαριτωμένα όπως προαναφέραμε. Είναι όμως λίγο μονότονα καθότι όλα είναι μέσα στη γη σε σπήλαια με παρόμοιο σχεδιασμό που επαναλαμβάνεται. Ο πρωταγωνιστής μας είναι όμορφα σχεδιασμένος αλλά παρατήρησα προβλήματα στα physics και σε κάποιες κινήσεις. Συγκεκριμένα δεν μπορείς να πηδήξεις από έστω λίγο ψηλότερα στο έδαφος και αμέσως χάνεις. Όταν τρέχεις προς ένα σχοινί και πέφτεις από ένα μπαλκόνι στο κενό πάνω στο σχοινί δίπλα σου, ο παίχτης δεν το πιάνει με αποτέλεσμα να χάνει ζωές. Θέλει χρόνο να συνηθίσεις αυτή την παράξενη λογική του και πολλές φορές θα βρεθείτε να χάνετε από υπερβολική σιγουριά και να λέτε «μα είναι δυνατόν τώρα; Αφού ήμουν τόσο κοντά στο έδαφος…». Ο παίχτης μας επίσης αρνείται να σκαρφαλώσει ακόμα και πολύ μικρά ύψη. Οι εχθροί δεν διαθέτουν μεγάλη ποικιλία ενώ η Α.Ι. κυμαίνεται σε κανονικά για το στυλ παιχνιδιού επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για 2D οπτική σαν platform.

Ο χειρισμός είναι πολύ εύκολος και προσαρμόζεσαι γρήγορα. Φαίνεται άμεσος αλλά μερικές φορές ένιωθα ότι δεν υπακούει ο παίχτης μου στο άλμα τη στιγμή που το πατούσα. Αποτέλεσμα φυσικά η απώλεια μιας ζωής και εννοείται τον αντίστοιχο εκνευρισμό. Ο ήχος στα μενού είναι πολύ ευχάριστος αλλά η μουσική μέσα στα επίπεδα κουράζει και είναι πολύ επαναλαμβανόμενη.

Το Spelunker Party διαθέτει co-op μέχρι και 4 παίχτες, πράγμα που του δίνει θετική χροιά. Με τη βοήθεια άλλων μπορούμε να εξερευνήσουμε μέρη που μονοί μας είναι αδύνατον να επισκεφτούμε. Διατίθεται leaderboard online επίσης.

Το Spelunker Party αποτελεί ένα παιχνίδι περιορισμένου budget και αυτό γίνεται ευκόλως εμφανές. Παρόλα αυτά προσφέρει μερικές ευχάριστες ώρες, ειδικά με την παρέα φίλων η εμπειρία αλλάζει επίπεδο. Ζυγίζοντας την τιμή απόκτησης του, το περιεχόμενο του και όσα προσφέρει, πιστεύω ότι αποτελεί ένα τίμιο παιχνιδάκι που μένει στη μετριότητα ενώ θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Nintendo Switch
Είδος: Action, Adventure, Party, Platformer
Κυκλοφορεί για: Nintendo Switch, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19/10/2017
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία/εταιρία ανάπτυξης: Square Enix/Tozai Games, Inc.
[/vc_column][/vc_row] [review]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!