Busted.gr

Spartan Gear Oplon

Spartan Gear Oplon

Μετά το Spartan Wireless χειριστήριο που σας είχαμε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια και κάτι για το PS3, η εταιρεία με άρωμα ελληνικό, αναβάθμισε τη σειρά Spartan Gear και στα χέρια μας έφτασε πριν από λίγες ημέρες ένα επίσης οικονομικό ενσύρματο χειριστήριο που ακούει στο όνομα Spartan Gear Oplon που είναι συμβατό τόσο με PC όσο και με PS3. Πριν προχωρήσουμε στην ανακάλυψη του, αξίζει να σας αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή το βρίσκουμε στην ελληνική αγορά σε τιμή που δεν ξεπερνάει τα €15 κάνοντας το γρήγορα γρήγορα μία ιδιαίτερη ελκυστική πρόταση.

Στη συσκευασία του λοιπόν, το Spartan Gear Oplon κυριαρχεί το μαύρο και το κόκκινο χρώμα δίνοντας του μια εντυπωσιακή όψη ενώ οι πληροφορίες που συναντούμε τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος αρκούνται στις βασικές και αυτό ήταν. Δεν ξέρω αν έτυχε στη δική μου συσκευασία ή έτσι αποτελεί πολιτική της εταιρείας αλλά στα περιεχόμενα της δεν υπήρχε κανένα είδος manual σε έντυπη μορφή, που στην τελική κανένας δεν διαβάζει, παρά μόνο το mini disc με τους drivers του χειριστηρίου για PC. Mini disc που επίσης δεν χρησιμοποίησα όμως καθώς αναγνωρίστηκε κατευθείαν από το Windows 10 PC μου, κάτι που επικροτώ καθώς ενισχύει την plug n play προοπτική.

Στην μπροστινή όψη του Spartan Gear Oplon, συναντούμε από αριστερά προς τα δεξιά το d-pad, πλήκτρα turbo, select, start και clear και στην μέση αυτών το home button. Τα πλήκτρα ενεργειών μέσα στο παιχνίδι έχουν δανειστεί το mapping των χειριστηρίων του PS4, ελαφρώς διαφοροποιημένα σχεδιαστικά καθαρά για θέματα δικαιωμάτων. Οι αναλογικοί μοχλοί επίσης έχουν διάταξη σύμφωνα με την PlayStation προοπτική, δηλαδή είναι τοποθετημένοι και οι δύο στο κάτω μέρος και όχι ο ένας μετατοπισμένος στη θέση το d-pad όπως συμβαίνει με το χειριστήριο του Xbox και βολεύει περισσότερο αρκετούς gamers εκεί έξω. Παρόλα αυτά, η τοποθέτηση των αναλογικών μοχλών κατά αυτή τη σειρά σε κάποιον που είναι εξοικειωμένος με χειριστήρια του PlayStation, όχι μόνο δεν θα του ξενίσει αλλά αντιθέτως θα την αισθανθεί και ιδιαιτέρως οικεία. Η αίσθηση πάντως που μου άφησαν τα buttons στο σύνολό τους αρχικά είναι ότι είναι λίγο σκληρά στο πάτημα τους, τουλάχιστον στην αρχή και για τα δικά μου γούστα αλλά δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Υποθέτω πάντως ότι με την πολυχρησία η αίσθηση των πλήκτρων θα τείνει να “μαλακώσει”.

Τα shoulder buttons του Spartan Gear Oplon θυμίζουν κάτι από DualShock 4, με την ίδια διάταξη και φιλοσοφία των L1,L2, R1 και R2. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα λίγο καλύτερη αίσθηση κυρίως από τα L1 και R1 αλλά και πάλι δεν είναι για το οποίο πρέπει να τα βάψουμε μαύρα. Στο πίσω μέρος του χειριστηρίου μπορείτε να διακρίνετε ένα διακοπτάκι με την ένδειξη D και X και αυτό συμβαίνει γιατί το Oplon υποστηρίζει τόσο Dinput όσο και Xinput API’s, κάτι που μεταφράζεται σε πλήρη συμβατότητα με παιχνίδια του PC. Επίσης μπορείτε να διακρίνετε ένα διαφορετικό texture στην “πλάτη” του χειριστηρίου με ένα πιο “ωμό” πλαστικό σε αντίθεση με την μπροστινή όψη που διαθέτει μία επίσης πλαστική επιφάνεια που τείνει να θυμίζει όμως ελαφρώς rubberized. Για να ενίσχυε πάντως το grip του χειριστηρίου θεωρώ ότι αντίστοιχης υφής υλικό θα έπρεπε να διαθέτει το χειριστήριο και στην πίσω όψη του. Ακόμη, τα 3 μέτρα καλωδίου κρίνονται ικανοποιητικότατα για την απόσταση που θα κάθεστε προσδίδοντας ενός είδους ελευθερία αν και η ποιότητα του ειδικά στη σύνδεση του με το χειριστήριο δεν είναι ειδικών καταστάσεων και καλό είναι να μην συμπεριφερθείτε “βίαια” μαζί του. Τέλος, από την κάτω πλευρά συναντούμε τα καθιερωμένα πλέον leds που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε σε ποιον player είναι assigned το χειριστήριο μας.

Ολοκληρώνοντας, η αίσθηση που μου άφησε το Spartan Gear Oplon για τα €15 που μας ζητάει είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό που περίμενα. Διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν βρίσκουμε σε αυτό το εύρος τιμών ενώ σίγουρα αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε σε άλλους τομείς, όπως αυτό της ενσύρματης σύνδεσης. Η αναβάθμιση υλικών σε σχέση με τη προηγούμενη “γενιά” Spartan γίνεται αντιληπτή από τη πρώτη ματιά ενώ η plug n play αίσθηση τόσο σε PC όσο και σε PS3 είναι ικανοποιητικόκατη χωρίς να χρειαστεί να σκαλίζετε σε ρυθμίσεις και διάφορες επιλογές. Παρόλα αυτά, εάν κόστιζε €10 παραπάνω πιθανότατα να μην σας το πρότεινα, εάν πάλι σε αυτά τα χρήματα πρόσφερε ασύρματη συνδεσιμότητα θα σας έλεγα να το πάρετε με κλειστά μάτια. Στη προκειμένη περίπτωση παρουσιάζομαι λίγο μπερδεμένος αλλά αναλογιζόμενος όλων των παραπάνω που σας περιέγραψα τότε θα έλεγα ότι κλίνω περισσότερο προς τη θετική έκβαση πρότασης του συγκεκριμένου χειριστηρίου, είτε ως πρώτου αν είστε σε περιορισμένο budget είτε ως δεύτερου για να παίζετε μαζί με κάποιο φίλο σας.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παραχώρηση του Spartan Gear Oplon για τις ανάγκες του Review

7 TIMIO

The Good

  • Πολύ οικονομικό
  • Σχετικά ποιοτικό
  • Plug n Play
  • Σύνδεση τόσο σε PC όσο και PS3
  • Υποστήριξη Dinput και Xinput API's

The Bad

  • Λίγο "σκληρή" αίσθηση των πλήκτρων
  • Ενσύρματο
  • Ποιότητα καλωδίου
  • Αίσθηση πλαστικού στο πίσω μέρος
  • Διάταξη αναλογικών μοχλών
7 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr