Shazam!

Η DC έχει αρχίσει και βάζει το DC Extended Universe της σε μια καλή πορεία. Μετά από αρκετά χλιαρές ταινίες (πλην του Wonder Woman), το Aquaman σηματοδότησε την αρχή για τα καλύτερα πράγματα που θα έρθουν στον ορίζοντα. Κάπου εκεί ήρθε και το Shazam! Οι προσπάθειες για την ταινία του ήρωα που κάποτε αποκαλούνταν και “Captain Marvel”, υπήρχαν από το μακρινό 2005, ωστόσο μέχρι πρόσφατα, υπήρχε ένα τεράστιο μπέρδεμα, ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει αυτό το δημιούργημα, ως προς το σενάριο αλλά και ως προς την παρουσίαση του ήρωα γενικότερα.

Κάπου εκεί όμως, ήρθε ο Henry Gayden, o σεναριογράφος της ταινίας, ο οποίος και μέσα στο 2017, μετά από την αποχώρηση πολλών σεναριογράφων, ανέλαβε να γράψει πάλι το σενάριο. Ο David F.Sandberg (Lights Out) ανέλαβε την σκηνοθεσία και ο Zachary Levi τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ήρωα μας, με τον Asher Angel να αναλαμβάνει τον ρόλο του Billy Batson, του μικρού παιδιού που μεταμορφώνεται σε Shazam. Αλλά για να δούμε άραγε. Τα κατάφερε η DC να προσφέρει χιούμορ και ταυτόχρονα μια όμορφη παιδική αθωότητα, σε έναν ήρωα που έχει τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθεί σε κάτι μεγάλο; Η απάντηση στο review μας παρακάτω.

Αρχικά να πούμε μερικά λόγια για την πλοκή. Ο Billy Batson, είναι ένα παιδί ορφανό, φυγάς από τον νόμο, ο οποίος αναζητάει την βιολογική του μητέρα. Αφού τον πιάνουν, τον βάζουν σε μια νέα foster οικογένεια, τους Vazquez, που έχουν άλλα 5 υιοθετημένα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και του Freddy Freeman, που είναι expert στους σούπερ ήρωες. Μια μέρα λοιπόν, καθώς ο Billy προσπαθεί να ξεφύγει από νταήδες που ο ίδιος χτύπησε, για να σώσει τον Freddy, ο γέρος μάγος Shazam καλεί τον Batson και τον επιλέγει ως τον επόμενο του champion. Με το που αγγίζει το ραβδί του, ο Billy γίνεται ένας ενήλικος άντρας με σούπερ δυνάμεις. Ωστόσο, ένας κακός επιστήμονας, ονόματι Sivana, που έχει την δικιά του ατζέντα για την Γη, θα θελήσει να σταματήσει αυτόν τον νέο ήρωα πριν είναι αργά για τα πλάνα του.

Η πλοκή της ταινίας κινείται γύρω από τον άξονα, του ότι ο Billy πρέπει να αρχίσει να ωριμάζει περισσότερο και να μάθει τις δυνάμεις σου. Και αυτό που την κάνει τόσο επιτυχημένη, είναι το γεγονός ότι το σενάριο δεν σε κάνει να ξεχάσεις ποτέ, πως παρ’όλο που βλέπεις έναν ενήλικο άντρα, να κάνει όλα αυτά τα πράγματα, έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό έφηβο παιδί. Η καρδιά και η ψυχή του μικρού παιδιού, είναι αυτά που κρατάνε ενδιαφέρουσα την ταινία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει λοιπόν καταλληλότερος άνθρωπος να υποδυθεί τον Shazam από τον Zachary Levi.

Ο άνθρωπος φαίνεται ότι απολαμβάνει τον ρόλο του, έχει το κωμικό ταλέντο αλλά και την προσωπικότητα για να γίνει πιστευτός ότι πρόκειται για ένα μικρό παιδί, το οποίο ξαφνικά πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του σούπερ-ήρωα και του προστάτη μιας ολόκληρης χώρας. Και εδώ είναι που έρχεται ο παράγοντας “οικογένεια”. Εδώ φαίνεται το πόσο καλοδουλεμένη είναι η ταινία. Είδες βρε DC που αν δεν κυνηγάς τον Nolan, βγάζεις καλές και έξυπνες δουλειές; Παρένθεση αυτό, αλλά έπρεπε να αναφερθεί. Ο Freddy σίγουρα δεν είναι ένας χαρακτήρας που αναπτύσσεται εις βάθος, αλλά σίγουρα είναι συμπαθής και η χημεία του με τον Shazam βοηθάει στο να έχουμε μια σχέση την οποία αγαπάμε και την θεωρούμε σαν σχέση μεγάλου και μικρού αδερφού.

Η οικογένεια που ο Billy Batson δεν είχε ποτέ, θα είναι αυτή που θα τον βοηθήσει να καταλάβει γιατί πρέπει να μεγαλώσει, σε αντίθεση με τον κακό μας, ο οποίος προέρχεται από ακριβώς το αντίθετο άκρο. Η οικογένεια και η μεταχείριση της απέναντι σε αυτόν, είναι αυτή που τον οδήγησε στο να πάρει τον λάθος δρόμο στην ζωή του. Και όσον αφορά τον ρόλο του στην ταινία, ο Mark Strong κάνει ότι μπορεί ο άνθρωπος, αλλά δεν τον βλέπεις ποτέ σαν απειλή (κάτι που είχα πει και για τον Black Manta στο Aquaman), αλλά σαν ένα “γρανάζι” στο να αναπτυχθεί περισσότερο ο χαρακτήρας του Shazam, κάτι που δεν το λες και κακό, αλλά ταυτόχρονα δεν το λες και καλό.

Το χιούμορ επίσης είναι βασικό συστατικό της ταινίας. Σε μερικές εκφάνσεις, φθάνει την υπερβολή, ωστόσο είναι λογικό, γιατί όπως είπαμε, έχουμε να κάνουμε με παιδιά και όχι με ενήλικους άντρες, οπότε κολλάει περισσότερο. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις, έχουμε και τον παράγοντα της νοσταλγίας να κινείται γύρω τριγύρω, αφού πέρα από την “αργκό”, έχουμε και το γεγονός ότι, όλοι μας σαν παιδιά, περίπου έτσι θα κάναμε, άμα θα αποκτούσαμε σούπερ-δυνάμεις. Θα ήμασταν ενθουσιασμένοι, αλλά ταυτόχρονα θα υπήρχε ένας φόβος και μια περιέργεια για το πως θα τα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές.

Βέβαια το χιούμορ ίσως, στο τελευταίο 20λεπτο της κλιμάκωσης της ταινίας, να είναι υπερβολικό και να σε βγάζει λίγο από την στιγμή της έντασης μεταξύ του ήρωα και του κακού μας, ωστόσο κατά βάση, συνεισφέρει στην πλοκή μας. Επίσης ο ρυθμός είναι αρκετά γρήγορος, δεν πιάνεις τον εαυτό σου να βαριέται ποτέ και η ταινία περνάει ευχάριστα σαν “νερό”. Ένα τίμημα, που πρέπει να πληρώσει η ταινία, είναι ότι θα ταυτιστούν αρκετά πιο εύκολα, λόγω και της φύσης της, φοιτητές-έφηβοι αλλά και die-hard DC fans. Οι λίγο πιο μεγάλοι, θα το βρουν δύσκολο να ταυτιστούν με την παρουσίαση του Shazam και η προσπάθεια μερικές φορές τείνει να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ της ταμπέλας “ταινία για όλους” και “ταινία για συγκεκριμένο κοινό”.

Παρ’όλα αυτά, το Shazam! αποτελεί μια όμορφη προσπάθεια από τον David F.Sandberg, ο οποίος μολονότι έχει την εμπειρία πάνω στο horror genre, κάνει εξαιρετική δουλειά στο να μας δώσει μια comedic super-hero action ταινία. Το μήνυμα της ταινίας για την οικογένεια και το ότι η αγάπη αυτού του σημαντικού θεσμού, μπορεί να σε κάνει να κάνεις τα πάντα, προσφέρεται στο “πιάτο” του κοινού, με μια εφηβική γλυκιά αθωότητα που σίγουρα θα ενώσει οικογένειες μεταξύ τους, αλλά και μια action-packed προσπάθεια για αυτούς, που θέλουν να δουν τον Shazam επιτέλους εν δράσει. Η DC έχει πάρει τον σωστό δρόμο στις ταινίες της. Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι για το αν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία της. Πάντως, αν ψάχνετε δύο ώρες ευχαρίστησης και διασκέδασης, το Shazam! είναι ότι πρέπει για εσάς.

More Stories
H Nintendo ετοιμάζει έναν “ολοκαίνουργιο” Mario