
Θα έλεγε κανείς ότι η Game Freak δεν μας έχει αφήσει “να πάρουμε ανάσα”, καθώς μέσα σε ένα χρόνο (!) έχει ικανοποιήσει τρειςφορές το 8χρονο πιτσιρίκι που έχουμε μέσα μας και ξυπνούσε στις 6:30 το πρωί για να δει Pokémon (σε αυτό το σημείο να πούμε και ένα συγχαρητήρια στον 10χρονο Ash Ketchum, που του πήρε μόνο 25 χρόνια για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής!). Σήμερα λοιπόν, ύστερα από 9 μήνες αναμονή, από την ανακοίνωση του παιχνιδιού, σας παρουσιάζουμε τα νέα Pokémon Scarlet & Violet! Το hype και οι προσδοκίες που είχα μόλις ανακοινώθηκε δεν περιγράφονται και θεωρώ ήταν απόλυτα λογικό όταν ο προηγούμενος τίτλος μας άφησε έκπληκτους. Εννοείται πως αναφέρομαι στο Pokémon Legends: Arceus, οπότε τώρα εγώ θα κάνω το shameless promotion μου και θα σας αφήσω το link για το review του εδώ, σε περίπτωση που σας ξέφυγε. Για να δούμε όμως, μας άφησαν τα Pokémon Scarlet & Violet τις ίδιες θετικές εντυπώσεις ή θα μπορούσε να είχε γίνει λίγο καλύτερη δουλειά;
Τα Pokémon Scarlet & Violet κυκλοφόρησαν στις 18 Νοεμβρίου και ήδη στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους έχουν σημειώσει τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως (όσον αφορά την Nintendo) με τα νούμερα να ξεπερνάνε τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Ξεκινάμε λοιπόν το παιχνίδι, φτιάχνοντας πρώτα τον χαρακτήρα μας, όπου αυτή τη φορά έχουμε περισσότερα χαρακτηριστικά που μπορούμε να “πειράξουμε” καθώς επίσης και περισσότερες επιλογές σε κάθε ένα από αυτά. Παρόλα αυτά η επιλογή για την ενδυμασία μας και το χρώμα του δέρματος παραμένουν ελλιπείς. Αφού είμαστε ικανοποιημένοι με την εμφάνιση του πρωταγωνιστή/τριας μας, θα ξεκινήσουμε την περιπέτεια, αυτή τη φορά στην περιοχή της Paldea, για να φτάσουμε στον απώτερο σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να γίνουμε οι καλύτεροι εκπαιδευτές Pokémon. Τα starter μας για τη νέα γενιά είναι τα Sprigatito (Grass Type), Fuecoco (Fire Type) και Quaxly (Water Type). Μόλις διαλέξετε τον καινούργιο σας φιλαράκο, μπορείτε επιτέλους να αρχίσετε να εξερευνείτε.
Ο χάρτης της Paldea είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε Pokémon παιχνίδι και πιστέψτε θα βρείτε τον εαυτό σας να θέλει να τον ανακαλύψει σπιθαμή προς σπιθαμή. Και πως να μην θέλει κανείς, όταν υπάρχουν 400 είδη Pokémon που περιμένουν να τα προκαλέσεις σε μάχη. Αυτό που με απογοήτευσε αρκετά είναι πως οι περιοχές είναι αρκετά άδειες και παρόμοιες μεταξύ τους και τα κτήρια μοιάζουν με τα υπόλοιπα. Σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς αυτό δεν ήταν τόσο έντονο και καταλαβαίνω πως αυτό είναι ένας open-world τίτλος, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι τόσο flat. Πλέον δεν υπάρχει ούτε interaction με τους κατοίκους της εκάστοτε πόλης, ούτε μπορούμε να μπούμε σε κτήρια και σπίτια όπως ξέραμε, αν εξαιρέσουμε μερικά σημεία όπου μπορείς να αγοράσεις κάτι από το μενού τους.
Αυτή τη φορά θα δούμε πως υπάρχει κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι και αυτό είναι ο διαχωρισμός του plot σε 3 μέρη κάτι το οποίο μου φάνηκε πολύ έξυπνο. Το πρώτο είναι η γνωστή σε όλους μονομαχία με άλλους Gym Leaders, όπου μπορούμε να διαλέξουμε σε ποιο γυμναστήριο θέλουμε να πάμε και να έχουμε το ελεύθερο να κινηθούμε με όποια σειρά εμείς επιθυμούμε. Ύστερα έχουμε μια νέα ομάδα “Πύραυλος” εν ονόματι “Stars” και τέλος έχουμε τα καινούργια Pokémon “τιτάνες“.
Ο/Η πρωταγωνιστής/ρια μας κάνει την εγγραφή του/της στην Ακαδημία της Paldea και αφού ολοκληρωθεί το tutorial που θα συναντήσει κατά την εισαγωγή του/της στην Ακαδημία, ήρθε η στιγμή όπου μπορούμε και επίσημα να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και ναι εννοώ πως επιτέλους μπορούμε να προκαλέσουμε σε μάχη άλλα Pokémon και άλλους εκπαιδευτές, ανεξαρτήτως από τι level είναι, πράγμα που κάνει το παιχνίδι πιο challenging και εμένα πιο χαρούμενη, γιατί στην τελική άμα δεν υπάρχει και λίγος ανταγωνισμός τότε ποιο είναι το νόημα(μην πάτε όμως να παλέψετε με το level 3 Pawmi εναντίον ένα level 35 Chansey, ηρεμήστε λίγο); Να αναφερθεί επίσης πως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά ούτε χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των side quests, οπότε μπορούμε να φέρουμε το παιχνίδι ακριβώς στα μέτρα μας. Στην Ακαδημία επίσης έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε διάφορα classes και να κοινωνικοποιηθούμε με συμμαθητές και καθηγητές.
Από τις πρώτες κιόλας ώρες στο παιχνίδι θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα θρυλικό Pokémon (Koraidon για την έκδοση της Scarlet και Miraidon για την Violet αντίστοιχα) το οποίο θα κάνει την περιπέτεια μας καλύτερη και πιο εύκολη αφού λειτουργεί ως mount, δηλαδή μπορούμε να ανέβουμε στην πλάτη του και εκείνο να πετάει ή να μπορεί να διασχίζει το νερό κ.α. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς τώρα έχουμε την δυνατότητα του let’s go, δηλαδή να έχουμε κάποιο Pokémon από το party μας και να μας ακολουθεί και να κάνει μάχες με άλλα Pokémon χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία μας και να μαζεύει XP. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα είδος “farming” για να κάνουμε κάποιο Pokémon πιο δυνατό με έναν πιο γρήγορο τρόπο. Είναι μια πάρα πολύ έξυπνη προσθήκη και ελπίζω να παραμείνει και σε μελλοντικούς τίτλους, όμως χρειάζεται λίγο δουλειά για να μπορέσει να τελειοποιηθεί καθώς το Pokémon μας πολλές φορές μπορεί να πηγαίνει αλλού από εκεί που του ορίσαμε εμείς.
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα crafting όπου μας επιτρέπει να κάνουμε craft TMs που έχουμε ήδη αποκτήσει και για να γίνει εφικτό αυτό θα χρειαστούμε υλικά τα οποία συλλέγουμε ύστερα από μάχες με άγρια Pokémon. Ωστόσο δεν θα είναι τα μόνα που θα μπορούμε να συλλέξουμε, καθώς κατά την εξερεύνηση σας, θα βρίσκετε συνεχώς (και το εννοώ) στον δρόμο σας Pokéballs, TMs, φάρμακα, υλικά για σάντουιτς κ.α και έτσι, δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε μια περιουσία στα Κέντρα Pokémon. Να παραμείνω όμως στα υλικά για σάντουιτς που προανέφερα, καθώς θα μας φανούν χρήσιμα για να φτιάξουμε σάντουιτς (προφανώς;!) τα οποία θα ταΐσουμε τα Pokémon μας και με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουμε καλύτερες σχέσεις μαζί τους. Όλα αυτά γίνονται στο picnic mode το οποίο είναι το αντίστοιχο camp στη σειρά Pokémon Sword/Shield.
Οφείλω να αναφέρω μια νέα προσθήκη που λέγεται Terastalisation, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά τη γνώμη μου, ως το νέο Gigantamax από τα Pokémon Sword/Shield. Αυτό που κάνει είναι να κάνει πιο δυνατό ένα Pokémon τη φορά, δίνοντας του μια κρυστάλλινη κάπως μορφή και ανεβασμένα στατιστικά. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι κάποιες κινήσεις που θα κάνει το Terastalised Pokémon δεν υπάρχουν χωρίς την βοήθεια του Terastalisation, κάνοντας το πιο μοναδικό.
Αυτό που μου ξένισε αρκετά είναι η έλλειψη voice acting που δεν υπάρχει πουθενά μέσα στο παιχνίδι κάνοντας το λιγότερο ”παιχνιδιάρικο”. Ίσως αυτό οι δημιουργοί να καταφέρουν να το αλλάξουν κάποτε στο μέλλον.
Και ήρθε η στιγμή που όλοι περιμένατε να διαβάσετε. Προφανώς μιλάω για τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα πω πως δεν αντιμετώπισα ακραίες καταστάσεις όπως, να σταματήσει το παιχνίδι να παίζει ή να υπάρχουν διάφορα glitches (π.χ να πέφτουμε στο κενό, να εξαφανίζεται ο χαρακτήρας από τον χάρτη ή να διπλασιάζεται σε μέγεθος) όπως παρατηρήθηκαν από διάφορους χρήστες. Αυτά όμως που παρατήρησα ήταν τα μπόλικα framedrops και τα pop–ups τα οποία εν μέρει θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί τουλάχιστον ως ένα σημείο, αν έδιναν παραπάνω βάση σε αυτά οι δημιουργοί. Μην ξεχνάμε όμως ότι το Nintendo Switch είναι μια κονσόλα που αντιμετωπίζει συχνά τέτοια τεχνικά θέματα και μιλάμε για ένα open-world παιχνίδι. Όσον αφορά τα γραφικά, δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ πάνω σε αυτό. Στην τελική, ποιος έπαιξε Pokémon για τα γραφικά;
Εν κατακλείδι τα παιχνίδια Pokémon Scarlet & Violet είναι αναμφίβολα ένας τίτλος με πολλές προκλήσεις και μέρη για να εξερευνήσεις, που θα σε κρατήσει απασχολημένο για ώρες και θα σε κάνει να νιώσεις πάλι παιδί. Με φρέσκες ιδέες και καλογραμμένο σενάριο, το καινούργιο αυτό παιχνίδι, σαν σύνολο φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Κατάφεραν να προσθέσουν καινούργια χαρακτηριστικά που μας άφησαν έκπληκτους, άφησαν όμως εκτός κάποια που τα θεωρούσαμε δεδομένα και μας έκανε να αναρωτιόμαστε. Ας ελπίσουμε σε μελλοντικά project τους, όλες αυτές οι ατέλειες να ληφθούν υπόψιν της Game Freak και να μας χαρίσουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα όπως παλιά, γιατί είμαι σίγουρη πως όσοι μεγαλώσαμε με Pokémon, περιμένουμε πως και πως το παιχνίδι που θα μας δικαιώσει ως community.
Ευχαριστούμε τις Nintendo και CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.
Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!