MacOS Mojave: MacOS και iOS σε απόλυτη αρμονία

Το MacOS Mojave (η ονομασία προέρχεται από την έρημο Μojave  στην Καλιφόρνια) είναι το επερχόμενο λειτουργικό της Apple για τους υπολογιστές της. Ο διάδοχος του MacOS High Sierra ανακοινώθηκε στο WWDC 2018 τον περασμένο Ιούνιο. Έρχονται διάφορές εφαρμογές από την iOS πλατφόρμα πλέον και στους υπολογιστές, όπως apple news, voice memos και home kit. Συμπεριλαμβάνεται μια πολύ πιο εξελιγμένη έκδοση του ‘Dark mode’, επίσης στην τελική έκδοση του λειτουργικού θα υποστηρίζονται εφαρμογές 32-bit.

Τον Ιούνιο του 2018, οι developer & public beta εκδόσεις έγιναν διαθέσιμες στο κοινό. H developer beta μέσω του Developer Program, ενώ η public beta μέσω του Apple Developer Program στις 26 Ιούνιου 2018.

Απαιτήσεις συστήματος

 Το λειτουργικό υποστηρίζεται από πολλά παλαιότερα μοντέλα Mac επειδή επαφίεται στο Metal, που απαιτεί Intel HD και Iris Graphics σειρά 4000 ή νεότερη, AMD GCN-based GPUs, ή Nvidia Kepler-based GPUs. Σε σύγκριση με τις παλιότερες εκδόσεις λειτουργικού, δεν υπάρχει όριο για την RAM, άλλα οι υπολογιστές που το υποστηρίζουν έρχονται με τουλάχιστον 4GB RAM, με εξαίρεση το mid-2010 Mac Pro που ερχόταν με 3GB RAM.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τα μοντέλα υπολογιστών:

MacBook with retina display: all models

MacBook Pro: mid-2012 or newer

MacBook Air: mid-2012 or newer

iMac: late-2012 or newer

iMac Pro: late-2017 or newer

Mac Pro: late-2013 or newer

Αλλαγές:

 32-bit application warnings 

Στο macOS High Sierra εμφανιζόταν ένα προειδοποιητικό παράθυρο την πρώτη φορά που μια 32-bit εφαρμογή ανοιγόταν προειδοποιώντας τον εκάστοτε χρήστη ότι οι εφαρμογές αυτού του τύπου δεν θα υποστηρίζονται σε μελλοντικές ενημερώσεις.

Στο macOS Mojave, μια παρόμοια προειδοποίηση θα εμφανιστεί την πρώτη φορά που θα εκκινήσετε μια 32-bit εφαρμογή.

 Πρόσθετα χαρακτηριστικά

 Dark mode

 Βελτιωμένη εκδοχή για τους χρήστες που θέλουν να μην αποσπάται η προσοχή τους από πράγματα που βρίσκονται στο προσκήνιο της οθόνης.

Dynamic Desktop

 To εκάστοτε θέμα (desktop picture) που έχουμε επιλέξει ανάλογα με το πέρασμα της μέρας αλλάζει (time lapse – παρέλευση χρόνου).

Desktop and finder

 Stacks(στοίβες)9, το είχαμε πρωτοσυναντήσει στο MacOS X Leopard, πλέον έχει επεκταθεί και στην επιφάνεια εργασίας. Ο χρήστης μπορεί να οργανώσει φακέλους με βάση την ημερομηνία, το είδος, το θέμα και τα tags. Ο finder ή αλλιώς spotlight έχει ανανεωθεί επίσης, αντικαθίστανται το cover flow με το gallery view, επιτρέποντας να δούμε τους φακέλους μας εικονικά.

New apps and iOS app support

 4 νέες εφαρμογές (news, stocks, voice memos και  home) απευθείας άπο την iOS πλατφόρμα έρχονται εγκατεστημένες στο macOS Mojave.

Mε την εφαρμογή home (γνωστό και ως home kit), οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν αξεσουάρ όπως φώτα σπιτιού και να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη τους από την άνεση του υπολογιστή τους.

Τα Voice memos θα επιτρέπουν την ηχογράφηση διαλέξεων, προσωπικών επισημάνσεων, meetings, συνεντεύξεις και μουσικές ιδέες, και να τα έχουν άμεσα προσβάσημα σε όλες τις συσκευές τους (iPhone, iPad & Mac).

FaceTime

 Πλέον μπορούν να πραγματοποιούνται ομαδικές κλήσεις μέχρι και 32 άτομα ταυτόχρονα, βίντεο ή ηχητική κλήση άπο όλες τις συσκευές,μέχρι και ηχητική κλήση άπο το Apple watch.

Αpp Store

 Εδώ είναι λές και το app store ξηλώθηκε και δημιουργήθηκε άπο το μηδέν.

Νέο interface και editorial content, παρόμοιο με το iOS app store.

Προτάσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε χρήστη.

Privacy and security

Safari

Aύξηση ασφάλειας άπο τα ενοχλητικά κοινωνικά δίκτυα που εντόπιζαν τις κινήσεις των χρηστών. Δίνεται η λειτουργία δυνατότερων συνθηματικών όταν δημιουργούμε έναν νέο λογαριασμό και μας αποτρέπει άπο το να χρησιμοποιήσουμε τυχόν παλιά συνθηματικά.

System

Προστασία δεδομένων εφαρμογών  ζητώντας πάντα την άδεια του χρήστη πρίν χρησιμοποιήθεί η κάμερα και το μικρόφωνο ή προσωπικά δεδομένα όπως ιστορικό mail και βάση δεδομένων μηνύματων.

Παρακάτω υπάρχει link με βίντεο της παρουσίασης του macOS Mojave

 

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!