Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Τι έκανες εκεί ρε XBOX αλλά... | Game Recap #167»

Lost Planet 3 Review

Επιστροφή σε έναν χαμένο και παγωμένο πλανήτη.

lp3_0

Lost Planet, μια ακόμη σειρά της Capcom, η οποία υπέστει σοβαρές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων, με μία απο τις σημαντικότερες να αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός της σειράς και η ανάτπυξη του τρίτου μέρους απο εξωτερικό studio, την Spark Unlimited. Η αλλαγή αυτή, όπως είναι φυσικό, είχε θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ιστορία, αφού πρώτη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα “σωστό” single player campaign, για τα δεδομένα του Lost Planet. Δυστυχώς όμως δεν αποφεύγεται και ο αρνητικός αντίκτυπος που επιφέρει αυτή η αλλαγή όπου αρκετοί fans της σειράς θα απογοητευτούν. Παρόλα αυτά, ο τίτλος σίγουρα αξίζει μια δοκιμή, είτε έχετε παίξει τα προηγούμενα μέρη, είτε όχι. Ας πάμε να το δούμε αναλυτικότερα.

lp3_1

Ιστορία

Τα γεγονότα του παιχνιδιού, χρονικά, λαμβάνουν τόπο πριν απο τα συμβάντα του πρώτου και δεύτερου μέρους, στο παγωμένο ακόμη πλανήτη E.D.N. III, σε αντιδιαστολή με το τροπικό περιβάλλον που συναντούν οι παίκτες στα γεγονότα του δεύτερου μέρους. Η ιστορία ακολουθεί τον Jim Peyton, έναν άποικο, ο οποίος αναγκάζεται να αφήσει την γή και την οικογένειά του και να εργαστεί στην εταιρία NEVEC, όπου βοηθάει στην εξόρυξη T-energy. Σε μια αποστολή του όμως, μαθαίνει πως πριν απο την αποικία στην οποία ανήκει, υπήρξαν κι άλλες, κάτι το οποίο κανείς από τα μέλη της ομάδα τους δεν γνώριζε, καθώς η NEVEC υποστήριζε πως είναι οι πρώτοι και μοναδικοί άνθρωποι σε αυτό το παγωμένο πλανήτη, προσπαθώντας να καλύψει τα ατυχήματα και καταστροφές που συνέβησαν στους προηγούμενους άποικους. Κατά την εξέλιξη της πλοκής, ο Peyton βρίσκει μια “φυλή” που επιβιώνει στο πλανήτη επί δύο γενιές. Οι συγκεκριμένοι έμειναν πίσω, ελπίζοντας πως η NEVEC θα επέστρεφε να τους πάρει απο τον πλανήτη. Όμως οι εβδομάδες έγιναν μήνες, οι μήνες χρόνια, κι έτσι κατάλαβαν πως δεν υπήρχε άλλη σωτηρία, απο το να μάθουν να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και να χρησιμοποιούν την T-energy σε οποιαδήποτε ανάγκη τους.

lp3_2

Gameplay

Το παιχνίδι είναι ένα τρίτου προσώπου (third-person shooter) με τις mech μάχες να γίνονται σε κάμερα πρώτου προσώπου (first-person). Οι κύριος χαρακτήρας μπορεί να έχει στην κατοχή του δύο κύρια όπλα επιλογής, χειροβομβίδες και ένα “απλό” πιστόλι. Κάθε όπλο έχει δικές του αναβαθμίσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με συνάλλαγμα την T-energy. Οποιαδήποτε στιγμή εντός αποστολής, ο παίκτης μπορεί να αλλάξει το οπλοστάσιό του, πηγαίνοντας στο mech του. Επίσης το mech του κύριου χαρακτήρα έχει αναβαθμίσεις, όπως νέες κινήσεις για μάχες και καλύτερη πανοπλία (armor).

Το shooting κομμάτι του παιχνιδιού είναι αρκετά προσεγμένο, με μεγάλη γκάμα όπλων και διάφορες τακτικές για την αντιμετώπηση των διαφόρων ειδών αντιπάλων. Οι mech μάχες είναι αρκετά ενδιαφέρον και παίζουν σημαντικό ρόλο στις boss μάχες,  αλλά δυστυχώς κατά κύριο μέρος είναι quick-time events και αυτός ο περιορισμός είναι κάτι που μας “χάλασε”. Επίσης, άλλο ένα μειονέκτημα είναι η αργή απόκτηση νέων όπλων. Απο ένα σημείο και μετά, ίσως να βαρεθείτε να χρησιμοποιείται τα ίδια όπλα, αλλά στην πορεία θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρον “εργαλεία”.

Οι αντίπαλλοι, αν και αρκετά επιθετικοί, μόνο στις πρώτες μάχες ίσως να σας προκαλέσουν πρόβλημα, στη πορεία ίσως να σας φανούν επαναλαμβανόμενοι, αν και μερικές φορές επιτίθενται σε μεγάλα νούμερα και θα πρέπει να είστε “δημιουργικοί” για το πώς θα τους αντιμετωπίσετε. Επιπλέον, οι boss μάχες είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο θα σας προσφέρει μια πρόκληση διαφορετικού επιπέδου πέρα από το θεματάκι που αναφέρθηκε παραπάνω.

Το παιχνίδι επιπλέον περιέχει μια quick-travel επιλογή, η οποία προσπαθεί να δώσει την αίσθηση ενός ανοιχτού κόσμου, ο οποίος (κόσμος) δυστυχώς φαίνεται πολύ γραμμικός. Τέλος, το παιχνίδι περιέχει δευτερεύοντες (side-quests) και κύριες αποστολές (main quests).

lp3_3

Τεχνικός Τομέας

Ο τίτλος αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας την Unreal Engine 3. Έχει αρκετές γραφικές επιλογές (για τους PC gamers) και τρέχει ικανοποιητικά ακόμη και σε παλιότερα συστήματα. Στο μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για το review (με υλικό του ’08), έτρεχε κατά κύριο μέρος με 60fps στα 1080p με όλες τις ρυθμίσεις στο high, χωρίς φίλτρα και motion blur. Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρχε frame drop στα 40-45fps σε πολύ ανοιχτές περιοχές όπου υπήρχαν πολλοί αντίπαλλοι.

Οπτικά το παιχνίδι είναι πολύ καλό, με τα καιρικά φαινόμενα να είναι αυτό που ξεχωρίζει. Φυσικά δεν φτάνει την ποιότητα κάποιων άλλων benchmark τίτλων, αλλά δεν παύει να είναι όμορφο και προσεγμένο. Οι ήχοι των όπλων και τα ηχητικά έφε είναι επίσης πολύ καλοδουλεμένα. Επιπλέον, το acting και voice-acting των χαρακτήρων είναι απο τα δυνατότερα χαρτιά του παιχνιδιού.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα όμως είναι τα πολλά CGI videos. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα cut-scene το οποίο είναι in-game, και αυτό είναι αρκετά κουραστικό.

lp3_4

Συνοψίζοντας, ο επαναπροσδιορισμός της Capcom για τη σειρά Lost Planet, για κάποιους θα είναι μια στροφή προς το καλύτερο ενώ για κάποιους μια στροφή προς το χειρότερο. Είναι ένα πιο “σκοτεινό” third-person shooter που βασίζεται στην ιστορία, με συμπαθητικούς χαρακτήρες και επεκτείνεται με το multiplayer του. Αν είστε fan της σειράς ή των third-person shooter, δώστε του μια ευκαιρία, σίγουρα θα περιέχει κάτι που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Θετικά

-Έμφαση στην ιστορία
-Acting χαρακτήρων
-Μεγάλη διάρκεια
-Boss μάχες και ποικιλία αντιπάλλων
-Οπλοστάσιο και αναβαθμίσεις

Αρνητικά

-Πολλά CGI videos
-Mech μάχες βασισμένες σε QTEs
-Σχεδιασμός επιπέδων
-Αλλαγές που θα απογοητεύσουν παλιούς fans

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Βαθμολογία: 6,5 / 10
Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PC
Είδος: Third-Person Shooter
Κυκλοφορεί για: PC, PS3, X360
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30/8/2013
Εκδότρια εταιρία: Capcom
Εταιρία ανάπτυξης: Spark Unlimited
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.lostplanetcommunity.com/


 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!