Kena: Bridge of Spirits

To Indie που δεν είναι Indie

Release Date
21/09/2021
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, PC
Developer
Ember Lab
Publisher
Ember Lab

Πολλές φορές στην gaming κοινότητα έχουν ανακοινωθεί Indie παιχνίδια που κατά κύριο λόγο δεν έχουν το τόσο μεγάλο Budget άλλων παραγωγών με περισσότερα λεφτά. Όμως πολλές είναι οι φορές που οι ομάδες ανάπτυξης με το ταλέντο και με το μεράκι που έχουν καταφέρνουν και μας δίνουν τίτλους που Indie παραμένουν μόνο στα χαρτιά καθώς στην πραγματικότητα είναι ΑΑ ή ακόμα και ΑΑΑ τίτλοι.

Το παράδειγμα μας αυτή την φορά είναι η Ember Lab όπου για πρώτη φορά την βλέπουμε στο χώρο των videogames και είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με την ανάπτυξη ενός τίτλου. Παλιότερα η εταιρεία είχε ασχοληθεί κυρίως με διαφημιστικά Projects και διάφορα σποτάκια. Αυτή την φορά όμως έρχεται ο τίτλος Kena: Bridge of Spirits και η Kena μας κεντρίζει το ενδιαφέρον σε αυτή την νέα περιπέτεια.

Τα γεγονότα της σειράς επικεντρώνονται κυρίως στο Mountain Shrine και η Kena είναι μια guide spirit προσωπικότητα όπου μπορεί και βλέπει και αισθάνεται πνεύματα τα οποία προσπαθούν να περάσουν στην άλλη πλευρά για να υπάρξει κάποιος εφησυχασμός. Φυσικά από την άλλη βλέπουμε και την απρόσκοπτη διαφθορά που έχει επέλθει στην φύση από μία ανεξήγητη καταστροφή και η Kena θα ψάξει για απαντήσεις και ερωτήματα που την απασχολούν για αυτό το είδος της καταστροφής. Η αφήγηση της ιστορίας είναι κατανοητή με πρόσωπα που θα δείτε και θα εξηγήσουν για το τι συνέβη εκείνη την μέρα της καταστροφής και η Kena θα πρέπει να πάει στο Mountain Shrine για να κατανοήσει το τι πραγματικά έγινε. Το σενάριο δεν ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του αλλά όμως η αφήγηση του γίνεται σε κάποιες στιγμές με έντονα συναισθηματικό τρόπο. Στο ταξίδι σας φυσικά θα έχετε μαζί σας τα πολύ αγαπητά πλασματάκια Rot τα οποία θα σας βοηθήσουν σε αυτή την περιπέτεια του Mountain Shrine. Θα σας βοηθήσουν για την επίλυση γρίφων καθώς και για την εξόντωση των εχθρών με διάφορους τρόπους.

Όλα αυτά που αναφέραμε εξελίσσονται μέσα σε ένα πραγματικά πανέμορφο κόσμο που έχει δημιουργήσει η Ember Lab. Ναι το παιχνίδι πολλοί το χαρακτήρισαν ως μια απομίμηση των ταινιών Pixar καθώς το ύφος των γραφικών και του περιβάλλοντος θυμίζουν animation ταινία. Τα γραφικά είναι πανέμορφα στην PS5 έκδοση που παίξαμε το παιχνίδι και πολλές φορές θα σταματήσετε να απολαμβάνεται το περιβάλλον. Επίσης η μουσική που παίζει στο Background είναι φανταστική και αρμόζει πλήρως με το ύφος του τίτλου. Βέβαια σε κάποια Cutscenes υπάρχουν κάποια ανεξήγητα frame drops αλλά πιστεύουμε πως το μέλλον με Update ίσως αυτά διορθωθούν.

Σαφώς όλοι θα διερωτώνται για το gameplay του παιχνιδιού το οποίο κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας μας έφερε μνήμες από παιχνίδια τύπου ακόμα και Souls και πολλές φορές είδαμε και Platform στοιχεία μέσα στο παιχνίδι. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι μεγάλος αλλά θα λέγαμε πως η εξερεύνηση είναι συνώνυμο με την αφήγηση των γεγονότων και θα το χαρακτηρίζαμε ως γραμμικό. Βέβαια δεν μας απαγορεύει να πάμε σε κάποιο σημείο του χάρτη αλλά δεν είναι και ένας εντελώς open world τίτλος τύπου Zelda για παράδειγμα. Στο gameplay έρχεται να προστεθεί στο ότι μπορείτε να αποκτήσετε και νέα Skills μέσω των αναβαθμίσεων και φυσικά σε συνδυασμό και με τα Rot. Tο παιχνίδι σε μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας θα σας ζορίσει καθώς κάθε εχθρός θέλει την δική του προσέγγιση. Αυτό σίγουρα είναι θετικό για τον τίτλο και σε αυτό το κομμάτι έχει γίνει καλή δουλειά. Συνεπώς το Kena το χαρακτηρίζουμε ως ένα 3D Action παιχνίδι με χαρακτηριστικά που δανείζεται από άλλους τίτλους. Ακόμη μη σας ξεγελάει το ίσως παιδικό ύφος που αποπνέει ο τίτλος φαινομενικά καθώς υπάρχουν dark στοιχεία και το gameplay ιδιαίτερα στα δυσκολότερα επίπεδα δεν ενδείκνυται για «μικρές» ηλικίες. Ο χάρτης όπως προαναφέραμε είναι μεγάλος προσφέρεται για εξερεύνηση αλλά θα τον χαρακτηρίζαμε κάπως κενό καθώς δεν έχει και πάρα πολλά πράγματα και κυρίως ουσιαστικά για να συλλέξουμε.

Σίγουρα το ότι δανείζεται αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί κάποιοι να το επικρίνουν και να το θεωρήσουν αρνητικό και να πουν πως δεν έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που πρωτοτυπεί σε κάτι αλλά εμείς θα αναφέρουμε πως από την στιγμή που οι μηχανισμοί του gameplay λειτουργούν σωστά δεν μας ενοχλεί στο ότι δανείζεται στοιχεία από άλλα παιχνίδια. Σαφώς ο τίτλος θα ξεχώριζε ακόμη περισσότερο αν πρωτοτυπούσε και έδινε νέα στοιχεία στο gameplay.

Συμπερασματικά η Ember Lab σε αυτή την πρώτη προσπάθεια στον χώρο των videogames κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα προσφέροντας έναν τίτλο αρχικά πανέμορφο και ζωντανό αρτιστικά που σε κάθε στιγμή θα σας κάνει να προβείτε σε νέες λήψεις φωτογραφιών μέσα από το Photomode. To Studio αξίζει να ασχοληθεί και στο μέλλον με την παραγωγή παιχνιδιών καθώς δείχνει ότι έχει ταλέντο και μεράκι. Άλλωστε όλοι από κάπου ξεκινούν στην αρχή και στο μέλλον εξελίσσουν αυτό που κάνουν ακόμη καλύτερο. Στα θετικά του τίτλου σίγουρα είναι ο τεχνικός τομέας οι ιδιαίτερες μάχες κυρίως με τα bosses που ίσως σας βάλουν σε σκέψεις να ξαναπαίξετε το παιχνίδι και σε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Στα αρνητικά θα προσθέσουμε λίγο τα framedrops στα Cutscenes και πως ο χάρτης στην εξερεύνηση του δείχνει κάπως κενός. Για πολλούς ακόμη ίσως δεν φέρνει κάτι το νέο στα ήδη υπάρχον δανεισμένα στοιχεία του gameplay.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Οπτικοακουστικός τομέας
Gameplay
Μουσική υπόκρουση
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Κάποια framedrops
Λίγο κενός ο χάρτης
Ίσως όχι κάτι καινοτόμο στο gameplay
8
ΥΠΕΡΟΧΟ