Busted.gr

Dark Souls Remastered

Dark Souls Remastered

“Οh Chosen Undead, Thou hath journey’d far”

Σε μια απομακρυσμένη περιοχή, ένα ξεχασμένο βασίλειο γνωρίζει την κατάρρευση. Ένα ανυπεράσπιστο, αδύναμο και απαλλαγμένο από κάθε είδους κίνητρο, ον, φτάνει στη γη των αρχόντων, όπου φιλοξενείται σε μια μικρή ζεστή γωνιά. Ο ήχος της φωτιάς του φαίνεται οικείος. Το γαλήνιο περιβάλλον επισφραγίζει την ασφάλειά του. Η απαλή μουσική φαντάζει μοναδική συντροφιά, ώσπου έρχεται η ώρα να απομακρυνθεί και όντας ευάλωτος στους κινδύνους, θα αναζητήσει το σκοπό του, ο οποίος επιστρατεύεται από τη ματαιότητα στην ανάγκη της διατήρησης της ανθρώπινης ύπαρξης, πριν επέλθει το τέλος. Το ταξίδι στη Lordran ξεκινά!

Το Dark Souls, λαμβάνοντας μια απ’ τις σημαντικότερες των διδασκαλιών απ’ τον προκάτοχό του, Demon’s Souls, κυκλοφόρησε αρχικά το 2011 και ήδη έμελλε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στις περγαμηνές των Video Games. Απέκτησε, επίσης, επάξια, τον τίτλο του μέντορα και εισηγητή μιας νέας νοοτροπίας, συστατικά της οποίας αποτέλεσαν η εμμονή στο μυστικισμό και κάθε είδους προσωπικής αναζήτησης, η ανάγκη για δημιουργία μιας ξεχωριστής, μοναχικής και μοναδικής θεωρίας των πάντων, η προσωποποίηση του παίκτη με τον χαρακτήρα του παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο, αλλά κυρίως, μια οδυνηρή μάχη με την υπομονή και τις ικανότητες του εαυτού σου, η οποία στο τέλος σε ανταμείβει απλόχερα, πρακτικά, συναισθηματικά και εγκεφαλικά. Το Dark Souls κατάφερε αυτό που πολλοί σήμερα προσπαθούν να μιμηθούν, με την ελπίδα να αντλήσουν έστω μια σπιθαμή απ’ τη μυστική φόρμουλα της διάνοιάς του. Το ίδιο, απαντά και έρχεται να υπενθυμίσει ότι είναι η αρχή και το τέλος σε αυτή την κατηγορία. Η Remastered έκδοση του παιχνιδιού λοιπόν, κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου για τα PS4, Xbox One και PC, με την έκδοση του Nintendo Switch να καταφθάνει αργότερα μέσα στο έτος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αυτούς που δεν έζησαν την εμπειρία 7 χρόνια πριν, να το πράξουν τώρα. Ας εντρυφήσουμε λοιπόν, στους πυλώνες που συγκρατούν τα θεμέλια αυτού του παιχνιδιού.

Ιστορία

Κατά τους Αρχαίους καιρούς, ο κόσμος ήταν σκοτεινός, γεμάτος ομίχλη και ανισορροπία. Λέγεται ότι οι δράκοι που τον κατοικούσαν, βρίσκονταν εκεί ανέκαθεν, χωρίς να έχουν προέλθει από κάποια υπαρξιακή πηγή. Παρόλα αυτά, δεν ήταν οι μόνες υπάρξεις σ’ αυτό το σύμπαν. Στα έγκατα της γης, βαθιά μέσα στο χάος και τη μαύρη άβυσσο, βρίσκονταν τα Hollows, τα οποία ήταν οι άνθρωποι στη φυσική τους μορφή. Μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να αναπτύξουν κάποια ανώτερη νοητική και ψυχική δύναμη που θα τους έδινε ζωή, κι έτσι ζούσαν παρασιτικά δίχως κάποια εγκεφαλική έξαρση, κίνητρο και σκοπό στη ζωή τους, ώστε να καταξιωθούν. Μια μέρα όμως, ανάμεσα στους αμέτρητους αιώνες που περνούσαν, κάποιοι απ’ αυτούς ανακάλυψαν την ύπαρξη μιας πανίσχυρης φωτιάς που θα έδινε πνοή ζωής και πνευματική άνθηση στο σύμπαν. Κάποιοι απ’ τα Hollows βρήκαν τις ψυχές των αρχόντων μέσα στη φλόγα. Οι τρεις πρώτοι χρησιμοποίησαν αυτές που εκπροσωπούσαν τη ζωή, το θάνατο και το φως, για να πολεμήσουν τους δράκους και να καταλάβουν την κυριαρχία του κόσμου. O τελευταίος βρήκε αυτήν που αντιπροσώπευε το σκοτάδι: “The Dark Soul”. Απομακρυσμένος απ’ τους υπόλοιπους, καλλιεργούσε και επεξεργαζόταν την ψυχή, ώσπου τη διαίρεσε σε αμέτρητα κομμάτια και την δώρισε στους ανθρώπους, αποκτώντας έτσι, τον τίτλο του προγόνου τους.

Απ’ την άλλη, ο πόλεμος των δράκων με τους κυρίαρχους των ψυχών, βρήκε νικητές τους τελευταίους. Έτσι, ξεκίνησε η εποχή της φωτιάς, η λεγόμενη “Age of Fire”, κατά την οποία ο άνθρωπος γνώρισε την απόλυτη εξέλιξη. Παντοδύναμα βασίλεια και στρατιές δημιουργήθηκαν και ο κόσμος απέκτησε λόγο ύπαρξης. Μια κατάρα όμως καραδοκεί και προβλέπει ότι αναπόφευκτα, κάποια στιγμή η φλόγα θα σβήσει. Τα υπόλοιπα, θα ήθελα να τα αφήσω ευάλωτα προς τη δική σας ανακάλυψη και ερμηνεία, αφού ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στη Lordran. Το Dark Souls λοιπόν, διαδραματίζεται 1000 χρόνια ύστερα απ’ τα προαναφερθέντα γεγονότα, όταν τα πάντα είναι έρμαιο του σκοταδισμού, της παρακμής και της ανυπαρξίας, όπως βρίσκονταν πριν την ανακάλυψη της φλόγας.

Η ιστορική και αφηγηματική τοποθέτηση, όχι μόνο του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αλλά ολόκληρης της ιδιοσυγκρασίας της From Software, βασίζεται στην αινιγματική και ρητορική λειτουργία της, αφήνοντας το περιθώριο στον παίκτη να αναπλάσει τις δικές του θεωρίες, και έχοντας σκοπό να διεγείρει τη φαντασία και την κριτική του σκέψη, δεν του προσφέρει τίποτα με εύκολο τρόπο. Σε κάθε παράγοντα, το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί για να σε ανταμείψει μόνο εάν κοπιάσεις να μάθεις, εάν ενδιαφερθείς να μελετήσεις, μόνο εάν θελήσεις να αγαπήσεις τον πυρήνα της γοητευτικής του ιδιοτροπίας που είναι η αναζήτηση, η υπομονή και η προσπάθεια. Ξεδιπλώνεται λοιπόν, σεναριακά, μέσω των διαλόγων με διάφορους NPC’s, μέσω της περιγραφής αντικειμένων, καθώς και μέσω του περιβάλλοντος, το οποίο νοητά, σου περιγράφει την εξαιρετικά δομημένη μυθοπλασία και συμπαντική υπόστασή του. Το Dark Souls, σε μία εποχή που τα πάντα δίνονται στο πιάτο, υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν κερδίζεται εύκολα και χωρίς κόπο. Προσωπικά, θεωρώ τουλάχιστον ευφυή τον τρόπο με τον οποίο ο Miyazaki επιλέγει να επενδύσει στην ιστορία και το Setting, καθώς επίσης πιστεύω ότι στα πλαίσια μιας ευρηματικής διάπλασης, η αφήγησή του είναι απόλυτα ολοκληρωμένη, στιβαρή, άκρως ενδιαφέρουσα και όντας εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα επικά, ιμπρεσιονιστικά και παραμυθικά θραύσματα, καταξιώνεται τουλάχιστον στα μάτια μου, ως μία εκ’ των κορυφαίων.

Τεχνικός Τομέας

Στον οπτικό τομέα, το Dark Souls σαν Remastered, έρχεται με σκοπό να βελτιώσει την ανάλυση και τους φωτισμούς, καθώς και πολλά Textures που είχαν νικηθεί απ’ τη δύναμη του χρόνου, δημιουργώντας μια πιο όμορφη αίσθηση ρεαλισμού, μιλώντας πάντοτε στα πλαίσια των ικανοτήτων και προσδοκιών ενός Remastered, και όχι Remake τίτλου. Το παιχνίδι εξ’ αρχής προοριζόταν να γίνει Remastered και πληρεί το σκοπό του στο έπακρο. Κατά τη γνώμη μου, τέτοιου είδους Video Games είναι επικίνδυνο να γίνονται Remake, διότι υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν οι πρωτότυποι, στιβαροί μηχανισμοί, καθώς και το σκοτεινό, πολυποίκιλο και άκρως μυστηριώδες Art Direction. Θεωρώ λοιπόν, ότι σαν Remastered είναι αυτό που πρέπει και διαφωνώ με τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχτηκε ο τίτλος, ως ένα “Άχρηστο Patch των 40 ευρώ”. Σίγουρα, οι πιο αυστηροί θα μπορούσαν να προσάψουν πολλά, όντας απογοητευμένοι από την “ηλικιωμένη” όψη του. Ας υπενθυμίσουμε όμως, ότι ο σκοπός αυτών των εγχειρημάτων είναι να βελτιώσουν αρκετά την εμφάνιση και κυρίως να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ζήσουν για πρώτη φορά την εμπειρία. Σε μια γενιά που τα Remastered έχουν αφομοιωθεί για τα καλά, δεν κρίνω σωστό να αντιμετωπίζεται το Dark Souls ως ο “αποδιοπομπαίος τράγος”, την ίδια στιγμή που δεκάδες άλλοι τίτλοι επανακυκλοφορούν εδώ και τρεις γενιές σε Full Price και χωρίς καμία βελτίωση.

Κατά τα άλλα, ο κόσμος του είναι πανέμορφος και αψεγάδιαστος. “Ντυμένος” με το μανδύα ενός εκ’ των πιο υπέροχων Art Styles, καταφέρνει να κερδίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον δημιουργούν μια ζοφερή και αφιλόξενη αίσθηση κινδύνου, δίνοντάς σου την εντύπωση ότι σου “ψιθυρίζει” και σε προειδοποιεί πως το κάθε σου βήμα ίσως είναι και το τελευταίο. Περιπλανιέσαι σε ένα άγνωστο και εγκληματικό τοπίο, όπου το σκοτάδι και η ψυχική τερατογέννεση έχουν καταλάβει τα πάντα. Τα συναισθήματά σου χαρακτηρίζονται συνεχώς από εναλλαγές, από εκφάνσεις χαράς, φόβου, αγωνίας, λύπης και θαυμασμού γι’ αυτό που βλέπεις και βιώνεις. Θα περιπλανηθείς σε σκοτεινές κρύπτες, επικίνδυνα δάση και κοιλάδες, θα αναζητήσεις τα κίνητρά σου περνώντας από χιονισμένες και γεμάτες λάβα και φωτιά, περιοχές, και θα αντικρίσεις το θάνατο μέσα σε αδιάβατα κάστρα, φρούρια και τείχη. Η ομορφιά και ο υπέρτατος βαθμός προσοχής που έχει δοθεί στη λεπτομερή απόδοση των περιοχών, συνοδεύεται από καλοστημένους και ξεχωριστούς εχθρούς, με το Art Direction και τη φαντασία να απογειώνεται. Ο παίκτης τίθεται αντιμέτωπος με αμέτρητες εχθρικές οντότητες, οι οποίες ποικίλουν σχεδιαστικά και ανακαλύπτει όπλα και πανοπλίες, όμορφες δημιουργικά, και αφοσιωμένες στον υφολογικό χαρακτήρα του Dark Souls. Συνοπτικά, ο οπτικός τομέας δίνει μια σημαντική πινελιά στην εμπειρία και παρ’ όλο που αρτιστικά φαντάζει νεκρός και βουβός, συνειδησιακά είναι μια ζωντανή οντότητα που μιλάει στον παίκτη.

Level Design

Στο σημείο αυτό και καθώς είχαμε επικεντρωθεί στο περιβάλλον του παιχνιδιού οπτικά, άξια αναφοράς είναι η σχεδιαστική διάνοια που κρύβεται πίσω απ’ τη δημιουργία των περιοχών. Αρχικά, κάθε σημείο κρύβει μια συγκεκριμένη έννοια, σημασία και σκοπό πίσω απ τη σύνθεσή του, και η εκάστοτε περιοχή είναι ικανή να ξεδιπλώσει την προσωπική της ιστορία. Το πόνημα της From Software επίσης, καταφέρνει να επαγρυπνήσει τον παίκτη με πολλούς τρόπους στο Gameplay του αλλά, κατά τη γνώμη μου, όντας θύμα εμμονής και λατρείας με αυτό, το Level Design είναι ο σημαντικότερος και σπουδαιότερος παράγοντας “in game” και γι’ αυτό θεωρώ ότι αποτελεί από μόνο του, έναν από τους πυλώνες που συγκρατούν τη δόξα που έχει γευθεί η ύπαρξη του Dark Souls. Αν τοποθετήσω τη σκέψη μου στο μυαλό των ανθρώπων που εργάστηκαν γι’ αυτό, αναλογίζομαι ότι ο σκοπός τους ήταν η δημιουργία ενός κόσμου, όπου ο σχεδιασμός των περιοχών του θα απαρτιζόταν από μια ψυχαναγκαστικά λεπτομερή, τελειοποιημένη συνοχή και σαφήνεια με κάθε τρόπο και οποιοδήποτε αντίκρισμα.

Το περιβάλλον του ξεδιπλώνεται σε πολυσύνδετο σχήμα, καταφέρνοντας να συνδέσει άρτια και αρμονικά τα επίπεδα που το συγκροτούν, προσφέροντας την αίσθηση ενός πραγματικού και οργανωμένου σύμπαντος που υπήρχε, υπήρξε, ή θα μπορούσε να υπάρξει έστω και στα πλαίσια του Σουρεαλισμού μιας δημιουργικής υπέρβασης. Ο δέκτης, παρατηρώντας τον κόσμο να είναι στημένος κάτω από αυστηρούς κανόνες μελέτης και σχεδιασμού, πέρα απ’ το γεγονός ότι τον κατακλύζει ένα αίσθημα δέους και γοητείας προς το θέαμα, πετυχαίνει να καλλιεργηθεί εγκεφαλικά. Κάτι τέτοιο προκύπτει απ’ το γεγονός ότι τοποθετείται χωρίς τη θέλησή του, στη διαδικασία αποστήθισης του Level Design. Λόγω της επικινδυνότητας και της ξεχωριστής σημασίας της κάθε περιοχής, πολλές φορές θα χρειαστεί να βρει μόνος του την διέξοδο ή να διαφύγει από ορισμένες καταστάσεις, γεγονός που προσδίδει συνάμα το αίσθημα της αγωνίας και το φόβου. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, ο κόσμος σε συνδυασμό με τη σύνθεση των επιπέδων, αποτελεί ένα αλησμόνητο κομμάτι στην εμπειρία του κάθε ταξιδιώτη.

O ήχος συνυπάρχει αρμονικά με την εικόνα, επιβιώνοντας και μόνος του ακόμη καλύτερα. Το SoundTrack του παιχνιδιού είναι υπέροχο και η μουσική του Motoi Sakuraba αντηχεί στα αυτιά των ακροατών ως ξεχωριστή στο είδος της, προορισμένη μόνο για επικά και σπάνια Video Games, όπως το Dark Souls. Μια απαλή μελωδία σε συντροφεύει στο κεντρικό και ασφαλές Hub, ενώ οι υπόλοιπες προστίθενται μόνο όταν λαμβάνει τόπο ένας αγώνας εναντίον κάποιου Boss. Εκεί, ανάλογα την ιστορία και το ύφος κάθε σημαντικού αντιπάλου και μάχης, η μουσική ποικίλλει, αφού ακολουθείται άλλοτε από κραυγαλέα κρουστά και έγχορδα και άλλοτε από μια αρμονική και πιο γαλήνια, αισθητική σύνθεση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όταν δεν βρίσκεσαι σε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, το μοτίβο του ηχητικού τομέα αρκείται στην παράδοση μιας βουβής ηχητικής ανυπαρξίας, με μια άπνοια και νηνεμία να ενισχύει το αίσθημα της αφιλοξενίας, του κινδύνου και της αγωνίας που σε διακατέχει.

Όσον αφορά το Sound Design, οι ήχοι που ανταποκρίνονται στη συμπεριφορά των εχθρών και του περιβάλλοντος, στην επαφή των όπλων και την αίσθηση που αυτή μεταφέρει στο Gameplay, είναι προσεγμένοι, με το παράπονό μου να βρίσκεται στο στατικό και όχι πάντα ρεαλιστικό ήχο των βημάτων του χαρακτήρα ενώ προχωρά. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μου επηρέασε αρνητικά την εμπειρία. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ο ηχητικός χαρακτήρας του παιχνιδιού κατορθώνει ό,τι και ο οπτικός: να λάβει “σάρκα και οστά” στο μυαλό και την ψυχοσύνθεση του παίκτη, βοηθώντας τον να διεγείρει κάθε είδους συναίσθημα που προξενείται στη θέαση και το άκουσμα ολοένα και περισσότερο, βελτιώνοντας εν’ τέλει την εμπειρία του.

Gameplay

 Για πολλούς, αυτός είναι ο φάρος του Dark Souls. Αυτός είναι ο συντελεστής που ο Miyiazaki γνωστοποίησε στη βιομηχανία, καταξιώνοντας τη δημιουργία του ως παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Δε θα διαφωνήσω, καθώς το Gameplay είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, συνυπολογίζοντας τους προαναφερθέντες. Το εν’ λόγω Video Game είναι ένα Action RPG, που όμως για τους ευνόητους λόγους δεν τοποθετείται στη λίστα και το ίδιο μήκος κύματος με τα υπόλοιπα παιχνίδια στρατηγικής. Η νοοτροπία του προβλέπει μια βαθιά μελέτη στο σύστημα μάχης, το οποίο είναι άκρως χορταστικό και εθιστικό. Αρχικά, έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε 10 Classes και ήδη χαρακτήρων που ποικίλλουν ανάλογα με τα στατιστικά και τον εξοπλισμό του καθενός. Για παράδειγμα, ο παίκτης μπορεί να είναι πιο επιδέξιος σε κοντινές επιθέσεις και να αρέσκεται σε ένα build που βασίζεται σε physical damage, ή κάποιος άλλος να προτιμά τον τρόπο παιχνιδιού που θα αφορά spells, sorceries και magic damage. Στην συνέχεια όμως, έχει τη δυνατότητα να χτίσει διαφορετικό είδος χαρακτήρα απ’ αυτόν που διάλεξε αρχικά και να αλλάξει τακτική, επενδύοντας π.χ σε κάποιο υβρίδιο. Σκοπός σου είναι να πραγματοποιήσεις κάποια πρόοδο ανάμεσα στις περιοχές, ανεβάζοντας Level ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις και αφού καταφέρεις να κερδίσεις τον αρχηγό-φύλακα της εκάστοτε, να εξελιχθείς στις επόμενες μέχρι να φτάσεις στο τέλος.

Κάθε εχθρός που σκοτώνεις σου παρέχει τα λεγόμενα Souls που είναι οι κλασικοί πόντοι ή χρήματα σε κάποια άλλα παιχνίδια. Αυτούς, τους χρησιμοποιείς για να ανεβάσεις τα Stats ανάλογα με τις επιθυμίες σου. Τα ίδια, αφορούν τη ζωή, την αντοχή σου, η οποία με κάθε κίνηση και επίθεση καταναλώνεται και αυτόματα ανανεώνεται σταδιακά, τη φυσική μαγική δύναμη που ασκούν τα όπλα σου, την άμυνα κλπ. Όσο ο παίκτης προχωρά, οι πόντοι που θα απαιτούνται για να ανέβει Level, θα γίνονται ολοένα και πιο πολλοί, ταυτόχρονα όμως οι εχθροί κάθε φορά που πεθαίνουν, θα σου παρέχουν όλο και περισσότερους. Επίσης, σαν αποτέλεσμα της δικής σας αναζήτησης και ανάγκης να ανακαλύψετε τα πάντα, στον κόσμο υπάρχουν διάσπαρτα αλλά λιγοστά Bonfires, τα οποία είναι τα σημεία που αποθηκεύεται το progress. Να σημειωθεί ότι στο Dark Souls, δεν υπάρχει κάποιος χάρτης και δεν δίνεται καμία βοήθεια ή ένδειξη για το που πρέπει να πας. Οπότε λάβετε υπόψιν ότι δε θα παίξετε ένα εύκολο παιχνίδι, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να οπλιστείτε με υπευθυνότητα, υπομονή και αποφασιστικότητα, αν θέλετε να τα καταφέρετε.

Συνεχίζοντας, στα Bonfires μπορείς να κάνεις level up, να επισκευάσεις την πανοπλία και τα όπλα σου, καθώς και να τα βελτιώσεις σε σχέση με τη δύναμη που αυτά αντλούν. Κάθε φορά που βγαίνετε από το Bonfire, όλοι οι εχθροί που είχατε σκοτώσει προηγουμένως, εμφανίζονται ξανά και παντού, όσες φορές και να σκοτωθούν. Εάν ο παίκτης πεθάνει, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά, και έχει πάνω του Souls που δεν τα έχει καταναλώσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αυτόματα αυτά αφήνονται στο σημείο που έχασε προηγουμένως. Για να τα ανακτήσει, θα πρέπει να πάει να τα πάρει και αν πεθάνει στη διαδρομή κατά την προσπάθειά του, τα χάνει για πάντα. Θα λέγαμε πως ο πυρήνας του Gameplay στηρίζεται σε μία πρωτόγνωρη και μοναδική λειτουργία που αφορά το συναίσθημα, αφού μεγάλο μέρος αυτού αντιπροσωπεύει την ψυχολογική πίεση του παίκτη να προστατέψει τα Souls, δηλαδή την πρόοδό του. Μια μέτρια μελετημένη κίνηση μπορεί να οδηγήσει στο χειρότερο ενδεχόμενο και να νιώσεις ότι αδικείσαι και δεν αξίζεις αυτή την αντιμετώπιση. Πολλές φορές, είτε μέσω των εχθρών είτε μέσω του ίδιου του περιβάλλοντος, το παιχνίδι σε τιμωρεί όχι επειδή το ίδιο είναι άδικο, αλλά επειδή εσύ είσαι απρόσεκτος. Καταδικάζει την ανευθυνότητα στον έσχατο βαθμό και ανταμείβει αυτούς που κατάλαβαν το σκοπό του και διαχειρίστηκαν σωστά τα πάθη τους.

Μια απ’ τις δυσκολίες του παιχνιδιού επίσης, είναι η έλλειψη του Fast Travel μέχρι ένα χρονικό σημείο, έως ότου πάρεις ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε συγκεκριμένα Bonfires που έχεις ανοίξει. Εδώ έρχομαι να προσθέσω το μοναδικό μου παράπονο. Κάποιος θα με έλεγε υπερβολικό, αλλά δε θα συνειδητοποιούσε ότι η ύπαρξη του Fast Travel είναι αυτή που κατακερματίζει και κατακεραυνώνει ολοκληρωτικά και με κάθε έννοια το ασύλληπτο Level Design του Dark Souls. Η μαγεία του σχεδιασμού των επιπέδων έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να αναγκαστείς να διασχίσεις κάποιες περιοχές για να φτάσεις εκεί που θες και όχι να “πετάξεις”. Διαφορετικά, απ’ τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις αυτόματα, καταστρέφεται το όλο εγχείρημα και η ιδιοσυγκρασία στη διανόηση που υπάρχει πίσω απ’ το Level Design. Παρόλα αυτά, υπάρχει λύση, αφού προσωπικά, στο 90% δεν χρησιμοποίησα το Fast Travel. Βρέθηκα πολλές φορές σε δύσκολη θέση αλλά προτίμησα να αναζητήσω τη διέξοδο μόνος μου, γεγονός που μόνο θετικά προσέφερε στην εμπειρία μου.

Έπειτα αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ελάχιστοι Merchants-Βlacksmiths, στους οποίους μπορείς να αυξήσεις τα στατιστικά των όπλων, των ασπίδων και της πανοπλίας σου. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται κάποια Souls και Resources, μερικά απ’ τα οποία μπορείς να αγοράσεις απ’ τους ίδιους, ή να τα βρεις μόνος σου κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής σου στη Lordran. Απ’ την άλλη, δε μπορείς με κάποιο τρόπο να πουλήσεις τα αντικείμενά σου λαμβάνοντας κάποια ανταμοιβή, παρά μόνο να τοποθετήσεις αυτά που σου είναι αχρείαστα σε διαφορετικό Inventory. Ακόμη, απ΄τους Merchants μπορείς να αγοράσεις διάφορα Items, όπως Firebombs, potions κατά του poison, bleed, fire κλπ, καθώς και βέλη για τόξα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Τα παραπάνω και πολλά άλλα, υπάρχει περίπτωση να στα προσφέρουν οι ίδιοι οι εχθροί με το θάνατό τους. Το σύστημα μάχης ακολουθεί τον πρωτότυπο για τα δεδομένα, μηχανισμό του Lock απέναντι στα Mobs και τα Bosses, ενώ η ασπίδα σου θα φαντάζει φρουρός και συνοδοιπόρος σε κάθε στιγμή. Επίσης, τα parry, τα light και heavy attacks είναι παρόντα, και επισφραγίζουν την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης μάχης.

Στη συνέχεια, τα όπλα, οι ασπίδες και οι πανοπλίες  βρίσκονται σε μεγάλο απόθεμα και διαφέρουν μεταξύ τους σε ικανότητες και στατιστικά, όπως το fire, poison, curse resist, critical damage κλπ, ενώ μπορείς επίσης να τα αποκτήσεις ύστερα από εκτεταμένη αναζήτηση ή να αποτελέσουν Drop κάποιου εχθρού. Τα RPG στοιχεία εμβαθύνουν επαρκώς και στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κάθε εχθρός, boss και περιοχή έχουν κάποιο δυνατό και τρωτό σημείο, οπότε προτείνεται η εναλλαγή στην επιλογή του εξοπλισμού και τον τρόπο παιχνιδιού ανάλογα με τις συνθήκες. Παράλληλα, μπορείτε να προσθέσετε σε κάποια όπλα fire, magic, lightning paper κ.α, αντικείμενα τα οποία ενισχύουν το όπλο με την εκάστοτε δύναμη για μικρό χρονικό διάστημα. Η ποικιλία είναι ικανοποιητική, αφού συναντάς σπαθιά, δόρια, τσεκούρια, μικρά και μεγάλα, βαριά και μη, και κάθε είδους τόξα, βαλλίστρες αλλά και μαγικά δοξάρια και trinkets, στα οποία μπορείς να κάνεις Cast τα Spells σου. Όποιος επίσης, επιθυμεί να επενδύσει το Build του σε κάποιον Sorcerer ή Cleric, έχει τη δυνατότητα να βρει πολλά Sorceries και Miracles, ώστε να διαμορφώσει το παιχνίδι του αναλόγως. Προσωπικά, στηρίζομαι πάντα σε κάποιον Knight ή Warrior και τους οχυρώνω με όλα τα στατιστικά, εκτός από Faith και Intelligence. Ακόμη, υπάρχουν δύο διαθέσιμες θέσεις για την τοποθέτηση δαχτυλιδιών, μερικά απ’ τα οποία εμβαθύνουν στην άμυνα κατά της φωτιάς, κάποια ενδυναμώνουν τη ζωή και την αντοχή, άλλα σε βοηθούν να απορροφάς hp απ’ τους εχθρούς κλπ. Επίσης, υπάρχουν και αυτά που απαιτούνται για την εξέλιξη της ιστορίας και τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες, προαιρετικές περιοχές.

Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει Νew Game + κατά το οποίο ζει ξανά τα γεγονότα, διατηρώντας τα Level και τον εξοπλισμό του. Ταυτόχρονα όμως, οι εχθροί γίνονται πιο δυνατοί, αλλά ανταμείβουν με περισσότερες ψυχές. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί επ’ άπειρον, με την ύψιστη δυσκολία να σημειώνεται στο 8o Playthrough (NG+7). Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι Η Remastered έκδοση φέρει ένα ολοκαίνουργιο PvP Mode με νέους Servers. Κάθε άνθρωπος έχει να διηγηθεί μια διαφορετική ιστορία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Από εκεί πηγάζει η μαγεία του Combat System και της εξερεύνησης, που από μόνο του το κάνει ιδιαίτερο, κάθε άλλο παρά τετριμμένο και ίσως το πιο επιτυχημένο εγχείρημα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου κόσμου και Gameplay στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών.

Εν’ κατακλείδει, το Dark Souls είναι ένα Video Game – αρωγός και αυθεντία για τα σύγχρονα δεδομένα. Είναι ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει κάτι πρωτόγνωρο στην επιφάνεια και να λειτουργήσει σαν σύμβουλος στις γενιές που θα ακολουθήσουν. Προσφέρει στον κάθε παίκτη ξεχωριστά έναν διαφορετικό σκοπό, προσαρμοσμένο στη δική του προσωπικότητα και τον διδάσκει ότι ο ίδιος μπορεί να ταυτιστεί με έναν νοητό χαρακτήρα και να συνδέσει τον δύσκολο αγώνα του τελευταίου, με τη δική του προσπάθεια να καταφέρει να εκτιμήσει κάτι που δεν είναι για όλους. Ένα απ’ τα μεγαλεία του είναι το γεγονός ότι εισχωρεί στη σκέψη σου, γνωρίζει την κάθε σου κίνηση πριν την πραγματοποιήσεις, σε τιμωρεί αλλά συνάμα σε ανταμείβει, αν στο τέλος νικήσεις το μεγαλύτερο εχθρό στο ταξίδι σου: τον ίδιο σου τον εαυτό. Πραγματοποιώντας μια απ’ τις πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες, στα πλαίσια του αφηγηματικού τομέα, του Gameplay και οπτικοακουστικής δημιουργίας, υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν κερδίζεται εύκολα και πως τα πάντα κρύβουν μια σημασία πίσω από κάθε εμφάνιση. Λένε πως η πραγματική επιτυχία εκπορεύεται απ’ την υπέρβαση του εαυτού σου και το να ανέβεις πιο ψηλά φαντάζει ουτοπία. Με το Dark Souls, η From Software έφτασε στο απόγειό της!

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος Παιχνιδιού: Action RPG
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25/05/2018
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης πρωτότυπου: From Software
Εταιρεία Ανάπτυξης Remastered: QLOC
Εταιρεία Έκδοσης: Bandai Namco

 

9 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

  • Σπουδαία αφήγηση
  • Εξαιρετική μουσική επένδυση
  • Level Design
  • Εθιστικό Gameplay
  • Σαγηνευτικό Art Direction

The Bad

  • Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά στο Remaster
  • Ύπαρξη αχρείαστου Fast Travel
9 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr