Nintendo Switch
Nintendo Switch

Τι μας λέει το Steam Deck για το Nintendo Switch

Το Steam Deck γιατί φαίνεται τόσο πιο μπροστα;

Με την αποκάλυψη του Steam Deck άρχισα να σκέφτομαι τι παίζει με το Switch και τη Nintendo. Βλέποντας το μηχάνημα να παίζει το Star Wars Jedi: Fallen Order σε presets ανώτερα του PS5 (High) – σε ανάλυση 1280 * 800 φυσικα, μην τρελαθούμε- αναρωτιέμαι γιατί το Switch είναι τόσο «πίσω».

Ας δούμε λίγο όμως τι παίζει όμως με το Steam Deck, τρέχει σε Steam OS, ένα λειτουργικό βασισμένο σε Linux. Θα μπορεί να τρέξει τη βιβλιοθήκη του Steam με τη βοήθεια του Proton, ένας «μεταφραστής» που υπάρχει μέσα στο Steam και λύνει τα προβλήματα συμβατότητας τίτλων.

Φαίνεται να είναι το δυνατότερο APU που έχει κυκλοφορήσει μετά τα PS5 και XBOX Series X ενώ με τις cloud υπηρεσίες που ακόμη εξελίσσονται και τη δυνατότητα remote play προσφέρει ακόμη περισσότερα features.

Τώρα, τι συμβαίνει με το Nintendo Switch και για ποιο λόγο το revision του είναι τόσο «φτωχό». Σε γενικές γραμμές, η Nintendo απέρριπτε κατηγορηματικά τις φήμες ενός Switch PRO. Ενώ σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε εξηγήσει γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Χωρίς να υπερασπίζομαι την όποια Nintendo, νομίζω το Switch Pro ήταν ένα expectation που είχαμε φτιάξει μόνοι μας. Βλέπω στο Internet διάφορα αιτήματα από του gamers προς τη Nintendo, τα οποία μοιάζουν αστεία. Ας πούμε το αίτημα για DLSS, μια τεχνολογία που βγήκε τα τελευταία χρόνια και στηρίζεται σε αρχιτεκτονικές πολύ μετά την κυκλοφορία του Switch. Ή το 4K native, σε μια κονσόλα με Tegra X1 SoC.

Θα μου πει κάποιος, ας αλλάξει APU, και εκεί είμαι σύμφωνος. Αλλά μετά ερχόμαστε στο ερώτημα γιατί να το κάνει; Έχει μια κονσόλα που σε τέσσερα χρόνια έχει φτάσει τα 85 εκ units και παράλληλα δεν φαίνεται να πέφτουν οι ρυθμοί της. Από την άλλη, ανοίγω το Switch μου, και παίζω το Breath of The Wild, ένα τεράστιο open world game με πλήρως διαδραστικό κόσμο.

Όταν μιλάμε για optimization η Nintendo εκεί έχει το standard. Τα παιχνίδια της ακόμη και σε κατώτερο Hardware δείχνουν υπέροχα. Όχι ότι θα με χάλαγε να παίζω BOTW σε 2560×1440 με 165 fps αλλά δεν έχω νιώσει και την ανάγκη να το κάνω. Αν και έχω το hardware για να τρέξω CEMU και να βάλω το ZELDA να τρέξει σε 4Κ ανάλυση δεν έχω μπει τη διαδικασία γιατί έχω πάρει από το παιχνίδι ότι έχει να δώσει στο Switch μου.

Η αλλαγή APU δεν έρχεται μόνη της, δεν είναι ότι απλά αλλάζω ένα chip και τέλος. Θα πρέπει να αλλάξει το λογισμικό όλης της κονσόλας, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στα παιχνίδια που ήδη υπάρχουν και ακόμη και το γενικότερο εσωτερικό της κονσόλας να αλλάξει. Πρακτικά μιλάμε για τελείως διαφορετικό σύστημα. Με άλλες απαιτήσεις ενέργειας, άλλο λογισμικό αλλά και πιο σύγχρονη κατασκευή.

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν είναι το πότε ξεκίνησε κάθε σύστημα να σχεδιάζεται. Το Switch ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη του 2016 που η τότε ιδανικότερη λύση ήταν το X1. Όσο για τα λάθη της Nintendo, βασικά ούτε καν λάθη, εκεί που είναι φάουλ, είναι αρχικά η τιμή του νέου Switch και το drift.

Το γεγονός ότι έχει OLED οθόνη δεν θα έπρεπε να ανεβάζει την τιμή του, ίσα ίσα να την κατεβάζει μιας και το κόστος παραγωγής των OLED οθονών έχει πέσει κάτω από τις LCD. Ενώ τα κόστη RnD μετά από 4 χρόνια και με 85 εκ συστήματα να έχουν πουληθεί σίγουρα έχουν καλυφθεί. Παράλληλα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Switch είναι το Drift. Το οποίο μετά από τρια revision που έχει το Switch δεν έχουν διορθωθεί.

Επίσης, μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media.

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!