Το Persona 5 Royal έκανε επιτέλους την εμφάνισή του και στο PC, το αριστουργηματικό JRPG της Atlus βρήκε νέο κοινό σε μια νέα πλατφόρμα. Η μεταφορά στο PC φέρνει όλα τα DLC του αρχικού τίτλου επιπλέον μουσικές συνθέσεις, νέα Personas και αναφερόμενες οπτικές αναβαθμίσεις. Μιλάμε για ένα οριακά τέλειο Port το οποίο έχει κάποια θεματάκια στην Αγγλική μετάφραση αλλά αυτό είναι αναμενόμενο μιλώντας για μια σειρά παιχνιδιών που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια είχε κυρίως Ασιατικό κοινό. Αν δεν έχετε εμπειρία με τη σειρά, το Persona, ένα spinoff του Shin Megami Tensei, σας βάζει στη θέση ενός Ιάπωνα μαθητή Λυκείου που βρίσκεται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Μας δίνεται η δυνατότητα να προσωποποιήσουμε το υποσυνείδητό μας που ονομάζεται Persona -και γράφοντας αυτή τη γραμμή έκανα επιτέλους τη σύνδεση με τον τίτλο- και να εισχωρήσουμε στα υποσεινήδειτα άλλων ανθρώπων.
Εκεί, πολεμάμε τα πλάσματα που ονομάζονται Σκιές τα οποία αντιπροσωπεύουν “τη διαστροφή” που έχει ο καθένας μέσα του -τα οποία αργότερα στρατολογούμε ως νέα Personas-, μέχρι να φτάσουμε στην διεστραμμένη προσποίηση του υποσυνειδήτου του ατόμου στο οποίο έχουμε εισβάλει και να την εξαλείψουμε. Η σύγχρονη ενσάρκωση του Persona (η οποία δυστυχώς δεν περιλαμβάνει τον δολοφονικό νου Χίτλερ) ξεκίνησε με το Persona 3 στο PS2, όπου ο βασικός μηχανισμός του παιχνιδιού σας κάνει να αποφασίζετε τι θα κάνετε κάθε μέρα, όπως να ανεβάζετε τις φιλίες σας που ονομάζονται Social Links, να μπείτε σε Dungeons, για να πολεμήσετε τις σκιές, να συνδυάσετε τα Personas για να κάνετε πιο ισχυρά ή να βελτιώσετε τα κοινωνικά σας στατιστικά τραγουδώντας καραόκε και άλλα παρόμοια. Ο χρόνος όμως που έχουμε να τα κάνουμε αυτά είναι περιορισμένος, οπότε ο καθένας έχει τη δική του εμπειρία ανάλογα με το κομμάτι του gameplay που θα επιλέξει να εστιάσει.
Το Persona 5 είναι το καλύτερο μέχρι ώρας, με μια ιστορία 100+ ωρών τρομερό εύρος χαρακτήρων, εναλλαγή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας, σκοτεινά και όταν λέω σκοτεινά το εννοώ θέματα που τα Δυτικά παιχνίδια δεν τολμούν ούτε ονομαστικά να αναφέρουν. Η Royal έκδοση, πρόσθεσε ένα ολόκληρο νέο εξάμηνο, δύο νέα social links (φίλους – περίπου, είναι δύσκολο να το περιγράψεις) και έναν τόνο νέου περιεχομένου γενικά. Πάνω από όλα αυτά, αυτή η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα DLC, όπως κοστούμια για κάθε μέλος των phantom thiefes (η ομάδα σου με την οποία μπαίνεις σε υποσυνείδητα). Πάμε να δούμε τώρα τις διαφορές του PC από τις κονσόλες, ξεκινώντας από το menu, μπορείτε να επιλέξετε τα εικονίδια του controller (microsoft/sony/nintendo), να προσαρμόσετε την ανάλυση μέχρι το native, προσφέρει έως 200% upscale ενώ το antialising έχει επιλογή μεταξύ FXAA και SMAA. Τα fps χωρίς να πειράξεις το αρχείο ρυθμίσεων δεν είναι ξεκλείδωτα οι επιλογές είναι 30/60/120 χωρίς υποστήριξη GSync ή Freesync.
Υποστηρίζει, εγγενώς παρακαλώ, όλα τα controllers ακόμη και του Switch ενώ έχει γίνει μια εμφανής προσπάθεια για KMB support πράγμα που σε πολλά Ιαπωνικά ports λείπει. Είναι λίγο junky το ποντίκι κατά τη μάχη αλλά συνηθίζεται εύκολα και δικαιολογείται μιας και μιλάμε για ένα τίτλο που βγήκε αποκλειστικά για κονσόλες. Το πιο ενοχλητικό ίσως στοιχείο του KBM χειρισμού είναι ότι ορισμένες ενέργειες δεν λειτουργούν με αριστερό κλικ αλλά με space, ενώ κατά τη μάχη δεν μπορείς να επιλέξεις που θα επιτεθείς με τον κέρσορα αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα WASD όπως θα έκανες με ένα controller. Κάποια θέματα όπως το space λύνονται με ένα remapping από λογισμικό (logitech, razer κλπ ή ακόμη και trhird party) ενώ άλλα παραμένουν.
Σε γενικές γραμμές το Persona 5 Royal είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι και ένα σχεδόν τέλειο port το οποίο αν και φέρει κάποια ελαττώματα στην ενσωμάτωση του KBM control scheme τα πάει πάρα πολύ καλύτερα σε σχέση με παρόμοιες μεταφορές. Το παιχνίδι είναι υπέροχο, πραγματικά εξαιρετικό προσφέροντας μια πολύ βαθιά και προσεγμένη ιστορία η οποία εκτυλίσσεται μέσω της κλασικής αφήγησης που εξαρτάται από την πρόοδο του παιχνιδιού αλλά και μέσω των κοινωνικών διεπεφών (κάποιες φορές συμπίπτουν κιόλας). Αν και το artstyle δε χρειάζεται μεγάλες αναλύσεις και το gamplay, όντας turn based combat και free roam δε χρειάζεται ψηλά fps, σίγουρα δείχνει πολύ ομορφότερο με αυτές τις προσθήκες.
Ευχαριστούμε τις SEGA και Zegetron για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.
Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!