Ήταν το 2018 όταν η Insomniac Games των PlayStation Studios μας δίδαξε το πως φτιάχνονται σωστά τα superhero παιχνίδια, φέρνοντας μας στο PlayStation 4, το καλύτερο για μένα και πιστεύω για την πλειονότητα εκεί έξω, superhero παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον «Friendly Neighborhood» Spider-Man. Ήταν το τέλειο παιχνίδι; Όχι θα ομολογήσω αλλά πλησίαζε αρκετά. Δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο στούντιο κυκλοφόρησε έναν spin-off τίτλο, από την ίδια σειρά πλέον, τόσο στο PS5 όσο και στο PS4, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά έναν άλλον Spider-Man, τον Miles Morales. Σήμερα, η Insomniac Games μας προσφέρει το sequel του αρχικού παιχνιδιού ως Marvel’s Spider-Man 2 και πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ο Peter Parker, ούτε ο Miles Morales, είναι και οι δύο. Είμαι σίγουρος πως όσοι έχετε παρακολουθήσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού έστω και λίγο έχετε αντιληφθεί ότι βασικοί playable χαρακτήρες μας είναι και οι δύο Spider-«Men» που γνωρίσαμε στα τελευταία παιχνίδια. Αναφέρομαι σε «βασικούς» playable χαρακτήρες γιατί έχουμε κι άλλους… λιγότερο βασικούς, όπως η MJ (Mary Jane) αλλά αυτά θα τα πούμε παρακάτω, τουλάχιστον όσα μπορώ για να αποφύγω κυρίως κάθε είδους spoiler.
Βρισκόμαστε λοιπόν στη μητρόπολη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, που και στο Marvel’s Spider-Man 2 αποτελεί και τον χάρτη του παιχνιδιού, αυτή τη φορά σχεδόν διπλάσιος από τον προκάτοχό του, αφού περιοχές έχουν ανασχεδιαστεί και έχουν προστεθεί άλλες όπως οι Brooklyn και Queens. Το παιχνίδι μας ξεκινά με ένα γεμάτο αδρεναλίνη κυνηγητό και μια μεγαλειώδη μάχη, όσον αφορά το scale, που λειτουργεί και ως tutorial γνωριμίας και χειρισμού μας με τους δύο Spider-Man (Peter Parker και Miles Morales). Aπό εκεί και πέρα, χωρίς να μπω σε διαδικασία να αναφέρω ή να υπονοήσω spoilers, πιθανότατα έχετε δει τον Kraven σε κάποιο trailer, που ως μεγάλος κυνηγός που αναζητά τις μεγαλύτερες προκλήσεις, επιλέγει την Νέα Υόρκη ως το μέρος που θα διεξάγει το πιο σημαντικό κυνήγι της ζωή του. «Εισβάλλει» λοιπόν στην μητρόπολη με τον «στρατό» του (κυνηγούς) και εκεί αρχίζουν τα πράγματα να… ζορίζουν για τους δύο μας Spider-Man. Για να ανοίξω λίγο ακόμα το εύρος της οπτικής μας, θα αναφέρω τον Harry Osborn, που εμφανίζεται και στην αρχική εισαγωγική μας οθόνη και τους Symbiote Spider-Man, Venom και Mary Jane που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα επίσημα trailers του παιχνιδιού. Στις δεκαέξι με δεκαοκτώ ώρες διάρκειας της βασικής ιστορίας υπήρχαν στιγμές μέσα σε αποστολές που με εντυπωσίασαν υπερβολικά πολύ αλλά οφείλω να ομολογήσω πως υπήρχαν κάποιες λίγες ευτυχώς αποστολές που μου έδωσαν την εντύπωση περισσότερο filler αποστολών για να γεμίσει το περιεχόμενο χωρίς να προσθέτουν κάτι στην κεντρική ροή. Ίσα ίσα ένιωθα ότι με αποπροσανατόλιζαν από αυτή. Δεν θα σταματήσω να αναφέρω τους δύο Spider-Man γιατί έτσι είναι δομημένο και το παιχνίδι και ο κάθε ένας έχει το δικό του σετ αποστολών που συχνά εναλλάσσεις χαρακτήρα για να προχωρήσεις τη βασική ιστορία. Σε free roam καταστάσεις η εναλλαγή μπορεί να γίνει και κατά το δοκούν. Επίσης, εκτιμώ πως η Insomniac Games προσπάθησε να δώσει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον σε κάποιες αποστολές που δεν χειριζόμαστε κάποιον Spider-Man (όσοι παίξατε το πρώτο παιχνίδι καταλαβαίνετε τι εννοώ) και ενώ όντως ο τρόπος παιχνιδιού σε αυτές έχει πλέον περισσότερο ενδιαφέρον εντούτοις ξεφεύγει από τα όρια της λογικής που προτάσσει ακόμα και ένας superhero τίτλος, ειδικά αν δεν είσαι superhero.
Το gameplay στο Marvel’s Spider-Man 2 συνεχίζει να είναι απολαυστικό, όπως το γνωρίσαμε και στα προηγούμενα παιχνίδια, ειδικότερα στην εναέρια μεταφορά μας μέσω swinging με τους ιστούς μέσα στην πόλη και φυσικά στις μάχες. Μηχανισμοί που πλέον παρουσιάζονται ακόμα πιο βελτιωμένοι και με προσθήκες που δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω. Αρχικά η μεταφορά μας και η περιήγησή μας από ψηλά μέσα στην πόλη δεν περιορίζεται μόνο στους ιστούς μας αφού πλέον διαθέτουμε (κάτσε να θυμηθώ πως το γράφει στα ελληνικά) «ιστοφτερά», που στην ουσία είναι πτυσσόμενα φτερά που μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε glide. Πιστέψτε ο συνδυασμός ιστών και ιστοφτερών θα σας κάνει να μην θέλετε να πατήσετε πόδι στη… γη. Απίστευτοι μηχανισμοί που λειτουργούν ως επί τω πλείστων ιδανικά. Στις μάχες τα πράγματα είναι λίγο πιο οικεία, όπου με την προσθήκη ενός ακόμη hub επιλογών, εκτός των gadgets, αυτή τη φορά των ικανοτήτων μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο δε μετρητής που όταν γεμίσει μας δίνει τη δυνατότητα για rage, δίνει μια πιο… άγρια ομορφιά. Οι δύο Spider-Man αν εξαιρέσουμε το σετ στο hub των ικανοτήτων μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους κάτι που δεν μου έκανε ως ένα σημείο ιδιαίτερα θετική εντύπωση καθώς ένιωθα τον κάθε ένα μια ελαφριά παραλλαγή του αλλουνού. Μετά όμως από ένα σημείο στο παιχνίδι υπάρχει η εμφανής διαφοροποίηση που αναζητούσα λίγο προηγουμένως. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο. Από εκεί και πέρα πέρα υπάρχει πληθώρα δευτερευόντων αποστολών, προκλήσεων, μυστικών και συλλεκτικών για να ολοκληρώσουμε και να μαζέψουμε, χαρίζοντας μας παράλληλα με την εξέλιξη της ιστορίας, πόντους εμπειρίας, resources και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε και να ξεκλειδώσουμε ικανότητες, gadgets, στολές κλπ. με την ποικιλία να φωνάζει παρούσα. Μάλιστα έχουμε τρία διαφορετικά skill trees, ένα για κάθε Spider-Man και ένα συνδυαστικό των δύο. Quick Time Events θα συναντήσουμε και σε αυτό το παιχνίδι εδώ κι εκεί καθώς και κάποια mini-games άλλα με ενδιαφέρον που σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές ικανότητες του DualSense θα εντυπωσιάσουν και άλλα που θα θέλουμε απλά να πάμε παρακάτω. Μου άρεσε επίσης και η πρόοδος «ανοίγματος» κάθε περιοχής, που χωρίζεται σε τρία σημεία και ξεκλειδώνουν όταν ολοκληρώνουμε σημεία ενδιαφέροντα κάθε περιοχής αλλά και street crimes. Μάλιστα το δεύτερο σημείο είναι αυτό που ξεκλειδώνει και το fast travel στην εκάστοτε περιοχή.
Τεχνικά το Marvel’s Spider-Man 2 είναι eye candy, όπως το είχαμε γνωρίσει και από τους δύο προηγούμενους τίτλους. Η Insomniac Games κατάφερε να προσφέρει στο PS5 μία πληθώρα επιλογών απεικόνισης και απόδοσης, συνδυάζοντας μέχρι και ray-tracing με performance mode και VRR με την καλύτερη δυνατή απεικόνιση για τα δεδομένα του. Παρόλα αυτά όποιος προσδοκούσε ένα μεγάλο leap στα γραφικά από το Marvel’s Spider-Man του 2018 και ειδικότερα από την Remastered εκδοχή του στο PS5, δεν θα το βρει. Επαναλαμβάνω ότι το παιχνίδι είναι πανέμορφο και τρέχει απροβλημάτιστα, μερικά textures όπως για παράδειγμα στις στολές των Spider-Man φαντάζουν αληθοφανή, τα γραφικά σε κλειστές περιοχές αφήνουν το σαγόνι να υπακούει στο νόμο του Νεύτωνα αλλά από την άλλη είναι εμφανείς κάποιες τεχνικές αδυναμίες στον ανοιχτό κόσμο και στα μοντέλα των non playable δευτερευόντων χαρακτήρων. Από την άλλη μιλάμε για απευθείας sequel οπότε είναι και λογικό. Ακόμη, η εκμετάλλευση των φανταστικών δυνατοτήτων του DualSense σε κάθε σχεδόν στιγμή απογειώνει την εμπειρία ενώ και ηχητικά είμαστε σε επικό επίπεδο. Για την καλύτερη δυνατή ηχητική εμπειρία, φορέστε ένα καλό ζευγάρι ακουστικών και θα με θυμηθείτε. Αξίζει να επισημάνω όπως θέλω να κάνω κάθε φορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι το Marvel’s Spider-Man 2 διαθέτει και ελληνική γλώσσα, τόσο στους υπότιτλους όσο και στα μενού του.
Ολοκληρώνοντας, το Marvel’s Spider-Man 2 είναι μεγαλύτερο, πλουσιότερο σε περιεχόμενο και περισσότερο φιλόδοξο. Έχει δεχθεί πινελιές βελτίωσης και διαφοροποίησης σε σημεία που έπρεπε, άλλες άκρως επιτυχημένες και άλλες λιγότερο αλλά δεν παύει να εντυπωσιάζει στις περισσότερες εκφάνσεις του. Η ιστορία και οι νέοι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες με μοναδική μου ένσταση κάποια κενά σημεία που παρουσιάζονται στην εξέλιξη του σεναρίου και σχετίζεται με την εναλλαγή των δύο Spider-Man. Σαν γενική αποτύπωση λοιπόν το Marvel’s Spider-Man 2 είναι το sequel που περιμέναμε και η Insomniac Games παρέδωσε ξανά.
Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Ελλάδας για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.
Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!