
Ο Mario (και η παρέα του) της Nintendo είναι γνωστό πως είναι πολυθεσίτης και πολυτεχνίτης αφού τον έχουμε δει, μεταξύ άλλων, από τενίστα, γκόλφερ, αθλητή στίβου μέχρι ποδοσφαιριστή. Το ρόλο του ποδοσφαιριστή λοιπόν αναλαμβάνει για μία ακόμα φορά στο νέο Mario Strikers: Battle League που κυκλοφόρησε στο Nintendo Switch πριν από λίγες ημέρες, αναπτύχθηκε (για μία ακόμη φορά) από την Next Level Games και εκδόθηκε, από ποια άλλη, τη Nintendo. Αν για πολλούς το Mario Strikers ακούγεται για πρώτη φορά, αξίζει να αναφέρουμε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό αφού το τελευταίο παιχνίδι αυτής της ποδοσφαιρικής εκδοχής του Mario κυκλοφόρησε πριν από δεκαπέντε χρόνια στο Wii ενώ είχε προηγηθεί και αντίστοιχος τίτλος στο (εκ των αγαπημένων μου) Gamecube.
Τι κάνει λοιπόν ο Mario και η παρέα του στο Mario Strikers: Battle League; Το προφανές, παίζουν ποδόσφαιρο αλλά ξεχάστε, αν όχι όλα όσα ξέρατε, τουλάχιστον τα περισσότερα για τους κανόνες του ποδοσφαίρου ενώ επίσης αφαιρέστε από τη σκέψη σας κάθε είδους ρεαλισμού ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο βασικός κανόνας όμως παραμένει, ποιος είναι αυτός, βάλε περισσότερα γκολ στην αντίπαλη εστία από αυτά που θα δεχθείς και θα είσαι νικητής. Το ζουμί όμως βρίσκεται στο πως θα το πετύχεις αυτό. Έχουμε λοιπόν αγώνες πέντε εναντίον πέντε με χαρακτήρες από τον κόσμο του Mario, όπως τον ίδιο, τον Luigi, τον Wario, την Peach τον Yoshi κλπ όπου στο σύνολό τους είναι δέκα. Η αλήθεια είναι όμως πως θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι. Από εκεί και πέρα με το σφύριγμα έναρξης του αγώνα ξεκινά ο χαμός και η διασκέδαση καθώς τα μαρκαρίσματα και τα μπλοκαρίσματα είναι άκρως επιθετικά, συλλέγουμε power ups (αλά Mario Kart) για να πετάξουμε ή να βγάλουμε εκτός μάχης προσωρινά τους αντιπάλους ενώ υπό προϋποθέσεις υπάρχει και η λειτουργία του Hyper Strike, όπου μετά από ένα εντυπωσιακό animation ο χαρακτήρας μας εκτελεί ένα ισχυρό σουτ και αν καταφέρουμε να σκοράρουμε τότε πετυχαίνουμε δίποντο, ή καλύτερα δίγκολο αφού μετράει για δύο γκολ. Βέβαια όλες οι λειτουργίες του gameplay μπορεί να ακούγονται απλές αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθώς προκειμένου να είναι αποτελεσματικές απαιτείται συγχρονισμός και γενικότερα υπάρχει αξιοζήλευτο βάθος στους μηχανισμούς του για το είδος που υπηρετεί και το practice που διαθέτει για όλες τις λειτουργίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ενώ παράλληλα κατάφεραν να το κάνουν και διασκεδαστικό, ως ένα βαθμό πάντως πριν καταλήξει ολίγον τι περίπλοκο. Μία ακόμα λειτουργία του παιχνιδιού και που αξίζει να αναφερθεί είναι η δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του παίκτη μας, ανάλογα με το ντύσιμό του, δίνοντας έμφαση κάθε φορά είτε στην ταχύτητα, τη δύναμη κ.λ.π. κάτι που ενισχύει ιδιαίτερα την έννοια της στρατηγικής και του τρόπου προσέγγισής μας σε κάθε αγώνα.
Το Mario Strikers: Battle League καταφέρνει να λάμψει, όπως μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί, στο multiplayer κομμάτι, είτε αυτό αφορά το τοπικό ή το online. Από τον καναπέ μας λοιπόν και με τον χειρισμό των τερματοφυλάκων να αναλαμβάνει η AI μπορούμε να παίξουμε έως οχτώ παίκτες συνολικά ενώ στο Online όπου είναι διαθέσιμο το Club Mode μπορούν μέχρι και είκοσι παίκτες να δημιουργήσουν το δικό τους «τουρνουά». Όσον αφορά το Online Multiplayer τα πράγματα ακούγονται θεωρητικά πολύ ενθαρρυντικά αλλά προσωπικά δεν κατάφερα να έχω αυτή την εμπειρία, αναφέρομαι στο απλό του πράγματος, δηλαδή να παίξω με άλλους τρεις στην ομάδα μου εναντίον άλλων διαφορετικών τεσσάρων. Επ’ αυτού γιατί αναρωτήθηκα και το έψαξα σχετικά δεν ξέρω κατά πόσο είναι στην πράξη εφικτό αυτό. Από την άλλη διατηρώ την επιφύλαξη μου γιατί πολύ απλά να έτυχε στη δίκη μου περίπτωση ή στην τελική να έκανα κάτι διαφορετικό εγώ. Ας αφήσουμε το Multiplayer στην άκρη προς στιγμή όμως γιατί εκεί όπου ο τίτλος χάνει τη λάμψη του, μετά από λίγες ώρες, είναι στον μοναχικό τον τύπο που δεν προσανατολίζεται να ασχοληθεί με το multiplayer (σαν και του λόγου μου για παράδειγμα) όπου το single player περιεχόμενο είναι ελάχιστο και μετά από λίγο βαριέσαι να παίζεις συνεχώς τετράλεπτους αγώνες στο ίδιο μοτίβο. Μπορεί να ακούγεται δραματικό, δεν είναι παρόλα αυτά δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Τεχνικά το Mario Strikers: Battle League είναι ένα όμορφο παιχνίδι, με τη γνωστή ζωηρή παλέτα, χωρίς όμως να ξεχωρίζει ιδιαίτερα ενώ ηχητικά αγγίζει τα όρια του αδιάφορου. Στο θέμα της απόδοσης δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, πέρα ελαχίστων περιπτώσεων που αντιλαμβανόμουν το framerate να πέφτει χωρίς όμως να με ενοχλεί ιδιαίτερα. Γενικά το Mario Strikers: Battle League δείχνει να απευθύνεται σε πιο «casual» (αν και δεν είμαι fan του ορισμού) παίχτες αλλά διαθέτει αξιοσημείωτο βάθος στο gameplay του που μερικές φορές ή καλύτερα για μερικούς μπορεί να καταλήξει έως και περίπλοκο, χωρίς κατά τη γνώμη μου να υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να συμβεί αυτό και τα πράγματα θα μπορούσαν να μείνουν πιο απλά. Επίσης υπάρχουν στιγμές που το χάος που δημιουργείται μέσα στους αγώνες είναι ναι μεν διασκεδαστικό αλλά κι αυτό μερικές φορές καταλήγει να σε αποπροσανατολίζει ειδικά αν προσπαθείς μόνος σου να χειριστείς όλη την τετράδα της ομάδας σου. Αν κάποιος επενδύσει σε αυτόν τον τίτλο προκειμένου να παίξει με παρέα καθώς όπως και να το κάνουμε είναι ένας «αθλητικός» τίτλος από τον κόσμο του Mario κατά πάσα πιθανότητα θα το ευχαριστηθεί, αν είναι να παίζει αποκλειστικά μόνος του όμως ίσως θα ήταν προτιμότερο να προσεγγίσει με περισσότερη αντίληψη της αρχικής για τον τίτλο. Τέλος πιστεύω ότι το Mario Strikers: Battle League αποτελεί μία πολύ καλή βάση αλλά ευκαιρία για τη Nintendo καθώς μπορεί το περιεχόμενο του μπορεί να εμπλουτιστεί εφόσον υποστηριχθεί από την εταιρεία με μελλοντικά updates.
Ευχαριστούμε τις Nintendo και CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.
Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!