Το Vampyr αναπτύχθηκε από την DONTNOD Entertainment, τo γαλλικό Studio που πιθανώς θα θυμόσαστε από δύο τίτλους που ανέπτυξε στο παρελθόν, το αδικημένο από τον εαυτό του Remember Me και το αρκετά επιτυχημένο Life is Strange. Το Vampyr σαν γενική αποτύπωση δανείζεται στοιχεία και από τα δύο, κυρίως τη δράση από το πρώτο και την αφήγηση από το δεύτερο. Δανείζεται όμως και τις αδυναμίες τους;
Στο ρόλο του πρωταγωνιστή συναντούμε τον Jonathan Reid, έναν αναγνωρίσιμο χειρούργο με θητεία στα πεδία των μαχών, ο οποίος στην έναρξη κιόλας του παιχνιδιού βιώνει μια τρομακτική εμπειρία που αλλάζει τη ζωή του. Ανακτώντας τις αισθήσεις του σε ένα τόπο απόρριψης πτωμάτων που έχουν προσβληθεί από την Ισπανική γρίπη, αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει αλλάξει και βλέπει διαφορετικά το περιβάλλον γύρω του και το μόνο που νιώθει εκείνη τη στιγμή είναι δίψα για αίμα. Από μία δραματική σκηνή λοιπόν που λαμβάνει τόπο στην εισαγωγή, ξεκινά η αναζήτηση του αιμοδιψή αλλά με συνείδηση Jonathan για το τι του έχει συμβεί. Τα γεγονότα που μόλις σας περιέγραψα, μας μεταφέρουν σε ένα ατμοσφαιρικό Λονδίνο στις αρχές του 20ου αιώνα, που έχει προσβληθεί, σε διαστάσεις πανδημίας, από την Ισπανική γρίπη ενώ οι κάτοικοι τις βραδινές ώρες κλείνονται σπίτια τους για να γλυτώσουν από τα πλάσματα της νύκτας που ευθύνονται για τις συνεχόμενες δολοφονίες.
Το Gameplay του Vampyr περιλαμβάνει ως επί το πλείστον μάχη σώμα με σώμα και διαλόγους με πολλούς και ενδιαφέροντες NPCs, με έντονα RPG χαρακτηριστικά. Στα του συστήματος μάχης δεν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα καθώς πρόκειται για το πιο αδύναμο σημείο του παιχνιδιού. Αν και οι ιδέες που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι δημιουργοί με το δείκτη αντοχής του παίκτη, την παραμετροποίηση των όπλων και το ξεχωριστό καταμερισμό ανάλογα με την κατηγοριοποίησή τους σε συνδυασμό με τις ειδικές ικανότητες που έχουμε ως βαμπίρ μπορεί να ακούγονται ελκυστικά αλλά το αποτέλεσμα στη μάχη κρίνεται το περισσότερο μέτριο. Γι’ αυτή την κατάσταση θεωρώ ότι το χαμηλό μπάτζετ του τίτλου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο γιατί ούτε οι ιδέες, ούτε το ταλέντο αλλά ούτε και η τόλμη που πολλοί AAA τίτλοι φοβούνται να πάρουν, λείπουν από την ομάδα ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα ετοιμαστείτε να μπείτε σε μία σειρά διαλόγων με πάρα πολλούς χαρακτήρες και με το υπόβαθρο της DONTNOD στο Life is Strange, αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι διάλογοι είναι ιδιαίτερα καλογραμμένοι είτε επιλέγοντας συζήτηση γενικά για τη ζωή στο Λονδίνο είτε για τις προσωπικές πεποιθήσεις του κάθε χαρακτήρα είτε χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες μας για να αποσπάσουμε πληροφορίες. Το Vampyr πιστεύω πως πραγματικά θα μπορούσε να “ζήσει” ακόμα και αν είχε παραμερίσει τελείως ή υποβαθμίσει σε πολύ σημαντικό τις άσκοπες μάχες και πορευόταν μόνο με τα υπόλοιπα στοιχεία του.
Λίγο πιο πάνω ανέφερα κάτι για”τόλμη” και δεν ήταν τυχαίο γιατί το Vampyr τολμά να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά και η αλήθεια είναι πως καταφέρνει να σταθεί στην επιφάνεια σε σημαντικό βαθμό. Αρχικά το παιχνίδι δεν μας βάζει επιλέξουμε επίπεδο δυσκολίας γιατί το πόσο δύσκολα ή εύκολα θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε στις βασικές ή δευτερεύουσες αποστολές έγκειται αποκλειστικά στο χέρι ή καλύτερα στο στόμα μας, σε δύο μυτερούς κυνόδοντες. Το σύστημα αναβάθμισης των ικανοτήτων μας στηρίζεται στη συλλογή πόντων XP, που αποκτούμε όταν παρασέρνουμε έναν πολίτη στις σκιές προκειμένου να στοχεύσουμε τον λαιμό του με τα δόντια μας. Πόντοι XP όμως που ποικίλουν από την ποιότητα αίματος τους καθενός αλλά και το πόσα πράγματα γνωρίζουμε περισσότερα γι’ αυτόν. Εάν όμως επιλέξουμε να δυναμώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και επιτεθούμε αδιακρίτως δημιουργούμε αστάθεια και χάος στην περιοχή που τελικά στρέφεται εναντίον μας. Επομένως καλό είναι να επιλέγετε τα θύματα σας βάση συνείδησης και επιλογών σας “ποιος ζει, ποιος πεθαίνει”. Τουλάχιστον αυτό έκανα εγώ, μαθαίνοντας λίγο για το υπόβαθρο του καθενός αλλά και το πόσο θα “λείψει” από την κοινωνία. Επιλογές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη συνείδηση του καθενός. Έχω διαβάσει αναφορές ότι κάποιοι προχώρησαν στο παιχνίδι χωρίς να έχουν σφαγιάσει κανένα θύμα αλλά δεν ξέρω πραγματικά πόσο εφικτό είναι αυτό ή πόσο υπερβολικά δύσκολο.
Τεχνικά το Vampyr σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει και δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει χωρίς όμως να σημαίνει αυτομάτως ότι δεν αναπτύχθηκε με επιμέλεια. Είναι η περίπτωση αυτή που με περιορισμένο μπάτζετ προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Η αποτύπωση της παροιμίας “σκεπάζομαι μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα μου”. Παρόλα αυτά το Vampyr με κέρδισε από τα πρώτα λεπτά γιατί κατάφερε να με βάλει στον κόσμο του. Η ατμόσφαιρα που έχει η δημιουργήσει η ολιγομελή σχετικά ομάδα της DONTNOD είναι εκπληκτική και αποτυπώνει άψογα ένα απόκοσμο Λονδίνο στις αρχές του 20 αιώνα που έχει πληγεί από την Ισπανική γρίπη και πηγάζει από παντού δυσοσμία από τους νεκρούς και φόβος από τους ζωντανούς. Πολύ δυνατό στοιχείο του τίτλου αποτελούν ακόμα τόσο η μουσική επένδυση περισσότερο, που δένει πολύ όμορφα την ήδη σκοτεινή και αιμοβόρα ατμόσφαιρα και τα voice overs λιγότερο, που βρίσκονται σε ικανοποιητικό. Αυξομειώσεις στην απόδοση του τίτλου στο PS4 Pro συνάντησα με τη μορφή των frame drops αλλά δεν ήταν τόσο συχνό το πρόβλημα ώστε να μου χαλάσει την εμπειρία ενώ πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν μελλοντικές διορθώσεις.
Ο τίτλος λοιπόν που αναπτύχθηκε από την DONTNOD και εκδόθηκε από την Focus Home Interactive είναι από τις περιπτώσεις που αντιλαμβανόμαστε ότι αναπτύχθηκε με όραμα, ιδέες αγάπη και προδέρμ αλλά λίγο μπάτζετ, λίγο κάποιες τεχνικές δυσκολίες οδήγησαν στο να δούμε το Vampyr τελικά μέσα στο 2018 και διαφορετικό από ότι είχαμε δει στο trailer του 2016. Είναι από τις περιπτώσεις που για την εμπειρία που καταφέρνουν να αποδώσουν, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και την απόφαση να τολμήσουν σε κάτι καινούριο αξίζουν να υποστηριχθούν από μέρους μας ακόμα και αν δεν συμφωνώ με την αρχική διάθεση του τίτλου σε full price. Όπως και να ‘χει σας προτείνω να δοκιμάσετε, υποστηρίξετε και να αποκτήσετε το Vampyr ειδικά αν σας γοητεύει ο κόσμος των πλασμάτων της νύκτας και θέλετε να δοκιμάσετε το κάτι διαφορετικό.
[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 ProΕίδος: Action RPG
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05/06/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: IGE Group
Εκδότρια εταιρία: Focus Home Interactive
Εταιρεία ανάπτυξης: Dontnod Entertainment
Ευχαριστούμε θερμά την IGE Group για την έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του παρόντος Review.
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!