Track Lab

Ένα από τα οράματα που μπορεί να κάνει πραγματικότητα το Virtual Reality είναι η δημιουργία εικονικών χώρων Workspaces. Ο περιορισμένος υπαρκτός χώρος με κάθε αντικείμενο να πιάνει πραγματικό χώρο περιορίζει τις δυνατότητές μας σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες. Ένας Virtual Reality χώρος όμως λύνει αυτά τα προβλήματα αυτόματα. Μπορούμε να κάνουμε Summon εικονικά εργαλεία και να έχουμε θεωρητικά έναν άπειρο πάγκο εργασίας. Το Track Lab λοιπόν έρχεται σαν ένα Music Creation tool – Music game και μας προσφέρει τα παραπάνω έχοντας ένα Concept και μία αισιόδοξη φιλοσοφία ότι δε χρειάζεται να γνωρίζουμε μουσική για να κατασκευάσουμε Loops, Μελωδίες και ταυτόχρονα να έχουμε μια διασκεδαστική ενασχόληση στη προσπάθειά μας. Εγώ ο ίδιος έχοντας το Bonus από γνώσεις μουσικής, νότες, μουσικών κλιμάκων ξεκίνησα το Track Lab με αισιοδοξία.

Στο Track Lab δεν υπάρχει ένα απλό sequencer όπως στα υπόλοιπα προγράμματα. Στο κάθε Track (που αποθηκεύεται κυριολεκτικά σε ένα κύβο) τo Βeat, το μέτρημα, ο ρυθμός ξεκινάνε με το Spawner που εκπέμπει ένα φως που ταξιδεύει σε μία κατεύθυνση σε ένα μεγάλο πλέγμα – grid. Το φώς περνάει με τη σειρά μέσα από  Orbs που βάζουμε στο πλέγμα και αυτά εκπέμπουν τον ήχο. Μπορούμε φυσικά με διάφορα κάτοπτρα και πρίσματα να αλλάξουμε την κατεύθυνση του φωτός η να το χωρίσουμε σε περισσότερα και να δημιουργήσουμε τους λαβυρίνθους που βλέπουμε στο Trailer. Κάθε track μοιάζει σαν ένα κύκλωμα με το ρεύμα να ταξιδεύει στα διάφορα στοιχεία του και να τα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ενώ τα διάφορα κάτοπτρα θα εφαρμόσουν σχεδόν τους νόμους του kirchhoff (αστειεύομαι εδώ, ευτυχώς όχι!).
Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσουμε το Lab Track και επιλέξουμε το αν παίξουμε καθιστοί – όρθιοι θα κάνουμε το μικρής διάρκειας απλό και λιτό Tutorial. Έπειτα υπάρχουν 2 Modes να ασχοληθούμε: Το Evolver που λειτουργεί σαν tutorial αλλά στη πραγματικότητα είναι μία συλλογή παιχνιδιών με Light puzzles που πρέπει να τοποθετήσουμε κάτοπτρα και άλλα objects σε έτοιμα tracks. Θα εξοικειωθούμε όντως με το όλο Cοncept και θα πάρουμε ιδέες για δικές μας δημιουργίες αλλά πολλές φορές  λόγω της συνεχόμενης επανάληψης μέχρι να βρούμε τη λύση η μουσική θα μας κουράσει. Δεν πρόκειται όμως για δύσκολους γρίφους. Κάθε Track που τελειώνουμε προστίθεται στο Library ως Default track με σκοπό όταν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο επόμενο Mode. Το Evolver είναι φτιαγμένο έτσι που μπορούμε να πηδάμε σε αυτό όποτε το θελήσουμε και πραγματικά όσο περνάει ο χρόνος μας με το Track Lab θα παίρνουμε ιδέες.

To 2 Mode είναι το Creation Mode το οποίο μας αφήνει ελεύθερους να κάνουμε ότι θέλουμε και να κατασκευάσουμε μουσική. Απαιτείται πειραματισμός, και να ξοδέψουμε πολύ χρόνο, να επιστρέφουμε στο Evolver και να εξοικειωθούμε με το πως παράγεται η μουσική για αυτό και ο Developer στο επίσημο κανάλι του στο Youtube παρέχει κάποια βασικά Tutorials για την κατασκευή κλασσικών Beats.

Υπάρχουν πολλά πρίσματα και άλλα εργαλεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και πρέπει να εξοικειωθούμε με τη λογική ότι δε θα κατασκευάζουμε μουσική απαραίτητα με τις γνώσεις μας αλλά εμπειρικά και πάντα μέσω Light Puzzles. Διακόπτες On-Off, τα διάφορα κάτοπτρα, και διάφορα πρίσματα και άλλα εργαλεία μπορούν να κάνουν όλα μαζί το Track που θέλουμε αλλά θα χρειαστούμε πολύ χρόνο, εξάσκηση και επιμονή για να ανοίξει ο νους μας και να τα χειραγωγούμε.

Ιδανικά κατασκευάζουμε μουσικούς λαβυρίνθους με Light Puzzles για να φτιάξουμε αποδοτικά το Track μας και για να διασκεδάσουμε πρέπει να μας αρέσει αυτή η όλη ιδέα του Track Lab. Το Τrack Lab είναι ουσιαστικά σαν ένα άλλος τρόπος παρτιτούρας που γράφουμε μουσική.

Μπορούμε να αλλάζουμε την ταχύτητα Beats Per Minute και υπάρχουν 4 διαφορετικά Spawners, που μπορούμε να τοποθετήσουμε παραπάνω από ένα, που το φως τους ταξιδεύει σε άλλες αξίες (σαν είναι ολόκληρα – μισά – τέταρτα – όγδοα). Υπάρχουν φυσικά νότες – Samples που μπορούμε να βάλουμε αλλά ο Developer σχεδίασε το track lab να είναι πιο απλό και μέσω της επανάληψης να καταλήξουμε σε ένα όχι απαραίτητα επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά ακουστικά εύηχο έχοντας διασκεδάσει. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία όμως στο τι μπορούμε να κάνουμε όταν και εάν μάθουμε να το κάνουμε. Ενδεικτικά έπειτα από κάποιες ώρες ενασχόλησης έφτιαξα ένα μικρό Demo από το γνωστό Uncharted words: Galaxy map Theme του Mass Effect Trilogy καθώς και ένα άλλο Track επηρεασμένο από το Dark Knight του Hans Zimmer.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]

Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις και κάποια προβλήματα με το Track Lab που προσωπικά του στερούν τη διασκέδαση και το σκοπό που πρέπει να έχει. Δεν υπάρχει η μεγάλη ποικιλία ήχων και Samples που θα έπρεπε τουλάχιστον τώρα στο Launch. Στις νότες υπάρχουν μόνο 2 οκτάβες γεγονός που μας περιορίζει πολύ στη σύνθεση μελωδίας. Δεν υπάρχει  μεγάλη ποικιλία από όργανα (έχει ποικιλία αλλά χρειαζόταν μεγαλύτερη) και ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μεταλλάξουμε το κάθε Track με διάφορα ωραία ηχητικά φίλτρα, ηχώ, gate, Phasers αυτά τα κάνουμε έξω από τα tracks στην κονσόλα μας που μάλιστα εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε μέχρι 4 Tracks . Μάλιστα ο ίδιος ο Developer ήθελε να αποφύγει τα κλασσικά όργανα για κάποιο λόγο. Δε μπορούμε να κάνουμε Export το track μας ούτε Import κάτι άλλο (έστω και από το Community) και δεν υπάρχει Record! Συνεπώς αυτό που κάνουμε μπορούμε να κατασκευάζουμε μόνοι μας τα Tracks που τοποθετούνται-αποθηκεύονται σε κύβους και έπειτα μόνο να τους μιξάρουμε με τα διάφορα εφέ έξω από το Edit τους στο μίξερ μας. Μιά άλλη έλλειψη είναι ότι δε μπορούμε να  κάνουμε Rename τα Tracks μας όπως θέλουμε παρά μόνο από συγκεκριμένες λέξεις όπως “Sick Drums” ή “Μelodic Verse” με αποτέλεσμα να μη ξέρουμε τί είναι τί.

Η πηγή της διασκέδασης μου ήρθε κυρίως από το σχεδιαστικό μέσο του Track Lab για το πως θα καταφέρω να φτιάξω να ακουστεί αυτό που ήθελα. Σε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής θα είχα το εντελώς ανάποδο.

Οπτικά το παιχνίδι έχει μία καθαρή εικόνα και το Interface ενώ είναι λειτουργικό μπορούσε να ήταν λίγο πιο εύχρηστο, ιδιαίτερα στον τρόπο που ανοίγουμε το μενού με τις νότες και τις βάζουμε χειροκίνητα με τα Move στο πλέγμα (με το τρίγωνο κάνουμε και το βολικό copy paste). To Track Lab παίζεται με 1 ή 2 Move Controllers με την σκανδάλη να πιάνει τα Objects ενώ με το Μοve Button εμφανίζει ένα πολύ χρήσιμο Help Menu. Κάθε κύβος που ουσιαστικά έχει το Track μέσα του όταν τοποθετείται στο Mίξερ και παίζει έχει μία μικρογραφία του όλου πλέγματος-Grid πάνω του που τρέχει.
Σαν μουσικό παιχνίδι –  Music Creation App ο ήχος έπρεπε να ήταν τέλειος και γενικά κινείται σε ωραία επίπεδα. Κάποια προβληματάκια εδώ και εκεί με τον ήχο να μπουκώνει όταν έχουμε πολλούς ήχους μαζί ενώ θα ήθελα προσωπικά πιο πολλά Samples. Η ένταση θα ήθελα επίσης να ήταν μεγαλύτερη και με κάποιες παραπάνω δυναμικές ή έστω ένα ισοσταθμιστή – equaliser.

Το πρόβλημα του Track Lab είναι το σε ποιους απευθύνεται. Σε αυτόν που θέλει να φτιάξει μουσική είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει ένα κανονικό πρόγραμμα που έχει Export, Record, λιγότερους περιορισμούς, παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και λιγότερο σκέψη μηχανολόγου μηχανικού. Η δημιουργία μουσικής είναι από μόνη της δύσκολη. Ας μην την επιβαρύνουμε με πολύπλοκα σχέδια και νόμους του kirchhoff. Σε αυτόν που θέλει ένα παιχνίδι να διασκεδάσει άμεσα πάλι δε προτείνεται αφού τις πρώτες ώρες πιθανότατα αν δεν είναι υπομονετικός δε θα δημιουργήσει τίποτα εύηχο.
Προτείνεται σε αυτόν που θέλει κάτι διαφορετικό από ένα παραδοσιακό παιχνίδι και θέλει ένα εγκεφαλικό Music App να ξοδέψει ώρες για να φτιάχνει μουσική που δε θα μπορεί όμως να μοιραστεί με άλλους. Υπάρχει όμως διασκέδαση εδώ, όχι άμεση αλλά με τη μορφή της κατασκευής.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]

[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation VR

Είδος Παιχνιδιού: Music Creation App
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22/08/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR (€19.99)
Εταιρεία Ανάπτυξης : Little Chicken Game Company
Εκδότρια Εταιρεία: SIE

Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.[/vc_column][/vc_row]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!