To εντυπωσιακό trailer του Solus Project μαζί με την ένδειξη VR Compatible ήταν ένα ευχάριστο και συναρπαστικό γεγονός για τους κατόχους PSVR : αφενός το παιχνίδι είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν σε Steam & Χbox Οne (Ιούνιος 2016 & Ιούλιος 2016 αντίστοιχα) με πολύ καλές κριτικές από τους χρήστες και αφετέρου όλοι ήθελαν ένα παιχνίδι μεγάλης διάρκειας (και ποιοτικό φυσικά) για τα δεδομένα του VR καθώς υπόσχεται 15 ώρες gameplay και πολλές ακόμα παραπάνω όταν εξερευνούμε.
Aν μπορούσα να χαρακτηρίσω το Solus Project σαν είδος θα το χαρακτήριζα ως Survival Exploration (μετά από gaming συζήτηση με φίλο) μιας και υπάρχουν σε έντονο σημείο και τα 2: Survival – επιβίωση και Exploration – εξερεύνηση με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ της εξερεύνησης. Το Concept απλό: σαν μέρος μίας αποστολής εξεύρεσης νέου πλανήτη προς αποικισμό προσκρούουμε (φυσικά) στον πλανήτη μετά από καταστροφή. Ξεκινώντας κυριολεκτικά με ένα τίποτα μπαίνουμε κυριολεκτικά στα βήματα του πρωταγωνιστή με το PSVR Headset και “προσπαθούμε”. O τρόπος με τον οποίο “προσπαθούμε” σε VR μέχρι την ώρα που γράφεται το review γίνεται με 2 Move controllers μόνο.
Υπάρχουν 2 τρόποι κίνησης στη VR εκδοχή: ένας με teleportation για τους ευαίσθητους σε motion sickness που δείχνουμε και εμφανιζόμαστε και ένας με κανονική κίνηση όπου περπατάμε με πατημένο το move button στο δεξί Move. Μπορούμε να ρυθμίζουμε την ταχύτητα που περπατάμε από τα options μιας και το Move button δεν είναι αναλογικό και κάποιοι ίσως νιώσουν άβολα με τη ταχύτητα στο 100%. Προσωπικά το έβαλα στο 70% για να μπορώ να κάνω και μικροδιορθώσεις μιας και ήταν σαν πολύ γρήγορο περπάτημα. Πλάγια βήματα strafe κάνουμε μόνο στρέφοντας το αριστερό Move προς την επιθυμητή κατεύθυνση καθώς περπατάμε αφού πρώτα ενεργοποιήσουμε το Move rotation από τα options.
Στρίβουμε τη κάμερα μέσω των X/O κουμπιών στο αριστερό Move για αριστερά/δεξιά αντίστοιχα σε προκαθορισμένες μοίρες ή και σε συνεχόμενη κίνηση. Υπάρχουν δηλαδή πολλά settings για όσους πάσχουν από motion sickness.
Προφανώς τα 2 Moves πέρα από την κίνηση αντιστοιχούν στα 2 χέρια μας . Με το δεξί Move/χέρι μπορούμε και πιάνουμε/κρατάμε/αφήνουμε αντικείμενα με τη σκανδάλη, ανοίγουμε το Inventory , και μέσω ενός πάντα φανερού κέρσορα δείχνουμε τα αντικείμενα που θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε από το περιβάλλον. Ένα “+” που εμφανίζεται στα κατάλληλα αντικείμενα δηλώνει ότι θέλουμε να το συνδυάσουμε με κάποιο άλλο ενώ όταν θέλουμε να το πάρουμε πρέπει να δείξουμε λίγο πιο δίπλα από το “+”. Το αναφέρω διότι δεν είναι προφανής ο χειρισμός λόγω έλλειψη tutorial.
Στο άλλο χέρι (αριστερό για τους δεξιόχειρες κατά προτίμηση) υπάρχει πάντα ένα PDA/tablet το οποίο ανά πάσα στιγμή φέρνουμε στο ύψος των ματιών μας και αναγιγνώσκουμε τις κατάλληλες πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν.
Το PDA είναι το πρώτο αντικείμενο που βρίσκουμε στο Project Solus σε δευτερόλεπτα αφότου παίρνουμε τον έλεγχο στο PSVR Headset μας και είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την επιβίωσή μας καθώς μας παρέχει ανά πάσα στιγμή ζωτικές πληροφορίες όπως: πυξίδα, τα objectives μας, Θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία δική μας, πόσες θερμίδες και νερό έχουμε εναπομείναντα στον οργανισμό μας, πόσες ώρες έχουμε να μείνουμε δραστήριοι μέχρι να χρειαστούμε ύπνο, πόσες ώρες θέλουμε να κοιμηθούμε, ποσοστό τοξικότητας, ποσοστό υγρασίας και ρυθμός που στεγνώνουμε (όταν είμαστε μούσκεμα παθαίνουμε υποθερμία), ταχύτητα ανέμου, τον παλμό της καρδιάς μας και τα objectives μας.
Μέσω του κόσμου που εξερευνούμε βρίσκουμε σαν επιζήσαντες ρακοσυλλέκτες διάφορα αντικείμενα όπως σωλήνες, μπουκάλια νερού (άδεια κάποιες φόρες) , γηγενής τροφή, αντικείμενα που ενώ καθημερινά είναι άχρηστα και περνάνε απαρατήρητα η ύπαρξή τους στα δεδομένα του παιχνιδιού είναι σωτήρια. Έτσι λοιπόν μία κονσέρβα όταν την ανοίξουμε με το κατάλληλο εργαλείο θα φάμε το περιεχόμενο της. Στη συνέχεια την άδεια αιχμηρή κονσέρβα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε άλλα αντικείμενα για να φτιάξουμε κάτι πιο χρήσιμο όταν χρειαστεί (δε θέλω να μπω σε spoilers). Επειδή το inventory είναι περιορισμένο αρχικά και μεγαλώνει μόνο άμα βρούμε κάποιο artifact (όχι εύκολο)που κάνει upgrade το χώρο απαιτείται σοφή χρήση του και ανάλογα πάντα με το πλάνο και τις ανάγκες μας. Χρειάζεται δηλαδή ένα inventory management. Θέλουμε παραπάνω τροφή η νερό; Θέλουμε το έξτρα μοχλο ή εξτρα νερό; Ποια τροφή να φυλάξω, αυτή με 2000 θερμίδες (3000 είναι το maximum του χαρακτήρα μας) η αυτή με 3000 που μας αφυδατώνει λίγο; Να πάρω το extra medipack και να αφήσω το μοχλό ;
Δυστυχώς τα χρήσιμα αντικείμενα ενώ αρχικά φαίνεται ότι είναι δυσεύρετα ότι θα “περάσουμε δύσκολα” σχεδόν σε κάθε σημείο κλειδί υπάρχουν προμήθειες αριστερά και δεξιά κατάλληλες για τη περίσταση είτε οι προμήθειες αυτές είναι φαγώσιμα είτε εργαλεία κατάλληλα για την περίσταση. Θα νιώθαμε πολύ καλύτερη ανταμοιβή αν δε βρίσκαμε το μοχλό για την έξτρα πόρτα στον ναό “εκεί γύρω” παρά χρειαζόταν ο μοχλός που φυλάγαμε στο Inventory από ώρες πριν. Ωστόσο μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δυσκολία που κυμαίνεται από 0% έως και 200% (Ξεκίνησα με 50% και το ανέβασα σταδιακά στο 200%) και η επιβίωση γίνεται ευκολότερη – δυσκολότερη. Στο 0% το παιχνίδι γίνεται walking simulator.
Φυσικά αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δεν κάνουν το Solus Project ένα αξιοπρεπές survival exploration χωρίς ένα ευφάνταστο κόσμο προς εξερεύνηση. Πράγματι από τα πρώτα δευτερόλεπτα που βγαίνουμε από το escape pod λουζόμαστε με εξωγήινα τοπία. Tα γραφικά στη μη VR έκδοση είναι ανώτερα με πολύ λιγότερο allising , πιο πολύ βλάστηση και καλύτερα textures από το το απλό PS4. Εν τούτοις οι αισθήσεις μας στο VR είναι κλάσης ανώτερες και δε συγκρίνονται με αυτές της τηλεόρασης συν ότι τρέχει στα 60 fps τουλάχιστον. Στο πρόσφατο Patch όπου υποστηρίζεται το PS4 Pro τα γραφικά είναι κλάσης ανώτερα από το απλό PS4 με παραπάνω εφέ, ομίχλη, αραχνοϊστούς, σπίθες, σωματίδια, πολύ λιγότερα juggies και καθαρότερη εικόνα συνολικά. Γενικά όμως το Solus Project δείχνει πολύ όμορφο παντού (Unreal engine φυσικά). Έτσι οι ανοιχτές παραλίες και τα παραθαλάσσια τοπία με στήλες βασάλτη όπως και τα πολλά σπήλαια με στήλες βασάλτη (fun fact: ναι, υπάρχουν συνέχεια σε πολλά παιχνίδια όπως uncharted, dragon age inquisition και είναι παρμένο από τη πραγματικότητα όπως π.χ giant’s causeway στην Ιρλανδία) κυριολεκτικά ζωντανεύουν και μας προκαλούν να τα περπατήσουμε και να τα εξερευνήσουμε. Οι εξωγήινοι αρχαίοι ναοί και η αρχιτεκτονική τους μας κινούν το ενδιαφέρον πάντα. Η ανταμοιβή της εξερεύνησης και το να βγούμε πέρα από το κυρίως μονοπάτι του objective μας εκτός φυσικά από την περιπέτεια έρχεται κάποιες φορές με τη μορφή κάποιων εξωγήινων artifacts τα οποία μας δίνουν passive bonus όπως +1% αντίσταση στην θερμοπληξία (είναι σημαντικά). Υπάρχουν πάρα πολλά artifacts και δε θα τα βρούμε όλα. Το Solus Project δεν έχει κάποια πλοκή αλλά η ιστορία του πλανήτη που προφανώς δεν είμαστε οι πρώτοι επισκέπτες – κάτοικοι είναι διάσπαρτη στο περιβάλλον μέσω τοιχογραφιών (που μεταφράζονται στο PDA) και διαφόρων δειγμάτων εξωγήινης αρχιτεκτονικής. Η αρχιτεκτονική βρίσκεται παντού : από τις ακτές μέχρι τα τεράστια σκοτεινά σπήλαια και τις βουνοκορφές. Πολλές φορές νιώθουμε δέος μπροστά σε μεγαλειώδη τοπία ή σε πανσκότεινα σπήλαια που κυριολεκτικά τρώμε ώρες. Φυσικά και η εξερεύνηση αυτή που το παιχνίδι μας σπρώχνει να τη κάνουμε με τα οπτικά του συνοδεύεται πάντα από survival στοιχεία: το κρύο σε υψόμετρο είναι δεδομένο και η υποθερμία είναι κοντά (ανεβάστε τη δυσκολία άφοβα για περιπέτεια), και ο δυναμικός καιρός μας βάζει σε πανικό πολλές φορές μέσω βροχής, ισχυρούς ανέμους, χιονόπτωση, τεράστιους ανεμοστρόβιλους(!). Καθώς το Solus Project έχει και μέρα – νύχτα και παλίρροια(!) πολλαπλασιάστε το δέος όταν είναι νύχτα. Όταν είμαστε κουρασμένοι και χρειαζόμαστε ύπνο πέφτουν οι αντοχές μας και η ταχύτητά μας. Όταν μας τελειώνουν τα αποθέματα νερού ψάχνουμε ακούσια να ακούσουμε κάποιο κελάρυσμα νερού! Πέρα απο το ότι δεν είμαστε πρώτοι θα σας αφήσω αν ανακαλύψετε αν είμαστε και μόνοι.
Εικόνα : Μία από τις καλύτερες μου προσωπικές ιστορίες είναι όταν μετά από ώρες σε σύμπλεγμα σπηλαίων βρήκα το δρόμο στην επιφάνεια χωρίς φαγητό και νερό για να ανακαλύψω την νύχτα και το τρομερό κρύο που εξελίχθηκε σε χιονόπτωση. Εκείνη την ώρα το βιολογικό μου ingαme ρολόι χτύπαγε επειγόντως ότι χρειαζόμουν ύπνο αλλά οι καιρικές συνθήκες δε με άφηναν να ξεκουραστώ και κυριολεκτικά έτρεχα με τον πυρσό (για ζέστη και φως) μήπως βρω κάποιο σπήλαιο να κοιμηθώ και να ζεσταθώ. Προσέξτε τη θερμοκρασία στο PDA και ταχύτητα ανέμου. Θα είχα υποθερμία σε λίγες στιγμές αργότερα. Τα γραφικά είναι σε απλό PS4 εξού και τα Juggies.
Βέβαια μετά τις πρώτες ώρες βλέπουμε ότι τα αντικείμενα που μπορούμε να πάρουμε και να αλληλεπιδράσουμε είναι συγκεκριμένα και έχουμε μπει πλήρως στο ρυθμό του παιχνιδιού. Γιαυτό το level design και το ταξίδι που κάνουμε σαν διαδρομή από το σημείο Α στο σημείο Β κάθε φορά ανάλογα με τα objectives (συστήνεται οι quest markers να είναι πάντα on) μας κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο. Πάντα θέλουμε να πάμε στα ερείπια η στα συντρίμμια του σκάφους μας εκεί μακριά . Πάντα θα μπούμε στην σπηλιά είτε για λόγους επιβίωσης από καιρικές συνθήκες , ύπνο, εξερεύνηση είτε για εξεύρεση πόσιμου νερού. Οι εκπλήξεις υπάρχουν και είναι πολλές. Κάποιες φορές υπάρχουν και στοιχεία τρόμου και στιγμές κυνηγητού και άγχους.
Η μουσική δεν έρχεται συχνά αλλά είναι ευπρόσδεκτη όταν έρχεται και συνοδεύει την ατμόσφαιρα, πρόκειται για συνθέσεις sci-fi μυστηρίου και sci-fi άγχους. To μουσικό θέμα όμως στις μεγάλες οθόνες loading κουράζει αρκετά. Τα ηχητικά μουσικά layers σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου όταν συμβαίνει είναι τρομακτικότατα. Τα ηχητικά εφέ είναι απλά, κάνουν τη δουλειά τους και ενισχύουν το Immersion. Ακούμε τη θάλασσα στα ανοικτά τοπία, τον αέρα που δυναμώνει , το επικείμενο κελάρυσμα του νερού στα κάποια σπήλαια που ψάχνουμε συχνά και μας προσκαλεί να πιούμε η γεμίσουμε τα μπουκάλια μας, τον εκάστοτε περιοδικό σεισμό που συμβαίνει ανά τακτά διαστήματα στο πλανήτη μας, τη φωτιά που σιγοκαίει και γενικά μοναχικούς ήχους σε ένα πλανήτη που μάλλον δεν έχει ζωή. Όλα αυτά τα εφέ έρχονται και με την κατάλληλη ηχώ όταν υπάρχει φυσικά και με το κατάλληλο ύψος μιας και ο ήχος στο PSVR είναι 3D. Συνολικά ο ήχος κάνει την δουλειά του όπως πρέπει.
Στα αρνητικά του Solus Project είναι ότι οι αρχικές στιγμές του είναι λίγο δύσκαμπτες και όχι αντιπροσωπευτικές του παιχνιδιού. Το loading όταν συμβαίνει είναι αρκετό και ακούγεται το ίδιο theme του παιχνιδιού συνέχεια. Στην VR έκδοση δεν υπάρχουν ακόμα υπότιτλοι και δεν υπάρχει το Journal-Cοdex όπου συγκεντρώνει διάφορα προαιρετικά στοιχεία . Δεν επηρεάζεται το παιχνίδι καθόλου από αυτήν την έλλειψη αλλά είναι αινιγματική η έλλειψη αυτή. Με κάποιο μελλοντικό update λογικά θα λυθεί καθώς ο μόνος τρόπος είναι από το Main menu να εναλλάσσουμε μεταξύ 2d και VR mode.
Tέλος συνάντησα ενα Save game breaking bug όπου το μοναδικό save slot που μας δίνει το Solus Project με εμφάνιζε να πέφτω μέσα από το χάρτη και δε μπορούσα να κάνω κάτι πέρα από να το σβήσω να κάνω Load το autosave να αλλάξω περιοχή και να σώσω πάλι. Ευτυχώς υπάρχει κάποιο σχετικά εύκολο fix αν και δε πρόκειται για κοινό bug. Πρόκειται για το σοβαρό μελανό σημείο του παιχνιδιού.
Ακολουθεί μια γκαλερί με screenshots από απλό PS4 :
Ακολουθεί μία γκαλερί με screenshots από PS4 Pro για να δείτε την εμφανή διαφορά:
Συνοψίζοντας το Solus Project είναι ένα όμορφο και μεγάλο παιχνίδι survival – exploration που η VR εκδοσή του το απογειώνει. Δεν είναι ένα παιχνίδι για όλους καθώς δεν υπάρχει δράση με τη μορφή shooting αλλά είναι ένα παιχνίδι με μηχανισμούς. Δεν υπάρχει tutorial, δεν υπάρχει handholding , και πρέπει να κάνουμε πράγματα μέσω της παρατήρησης και της λογικής. Για παράδειγμα: Όταν παθαίνουμε υποθερμία και χάνουμε health είναι λίγο αργά, αν προσέχαμε λίγο την θερμοκρασία και ίσως την ταχύτητα του ανέμου θα είχαμε προνοήσει. Ίσως να ζεσταινόμασταν στους κάποιους κόκκινους γαιοκρυστάλλους που θα έπρεπε να προσέχαμε ότι εκπέμπουν θερμότητα. Αυτοί οι κανόνες σπάνια συναντιόνται σε μεγάλα παιχνίδια πλέον και είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.
Η χαμηλή τιμή του (20€ μόνο!) για αυτά που προσφέρει τόσο καλά το κάνει ένα κορυφαίο παιχνίδι που θα μας αφήσει VR αναμνήσεις και VR ιστορίες να πούμε. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους ενδιαφερόμενους.


Είδος: Survival Exploration
Κυκλοφορεί για: PS4 με υποστήριξη PlayStation VR στα 20€
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18/09/2017
Εταιρία ανάπτυξης: Teotl Studios και Grip Games
Εκδότρια εταιρία: Teotl Studios και Grip Games


Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!