Tetris Effect

Δεν είναι απλά ένα Tetris, η μήπως είναι;


Tetris, μία λέξη που όλοι οι Gamers γνωρίζουν σαν ένα ιστορικό και κλασικό Puzzle βιντεοπαιχνίδι . Κυκλοφόρησε το 1984,  έχει Ρωσική προέλευση μιας και δημιουργός του είναι ο Alexey Pajitnov και από τότε έχει κυκλοφορήσει αρκετές φορές και έχει εμπνεύσει ενίοτε πολλά άλλα παρόμοια παιχνίδια. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του υπό το όνομα Tetris Effect είναι και σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα και πιο καινοτόμα μιας και κυκλοφορεί στο PlayStation 4 με υποστήριξη VR. Ο λόγος; Ένα άλλο όνομα: αυτό του Tetsuya Mizuguchi, του ανθρώπου που πολλοί δε θα γνωρίζετε αλλά ευθύνεται για παιχνίδια που ξεφεύγουν από τον όρο videogame και προσεγγίζουν την εμπειρία (δίχως να χάνεται το gameplay) μέσω τoυ αρτιστικά οπτικουακουστικού του οράματος. Το Tetris Effect, όπως τα Rez (PlayStation VR review εδώ) και Lumines, έχει συνδέσει επιτηδευμένα τη μουσική και τον ρυθμό με το Gameplay σε σημείο ώστε να προκαλεί θεωρητικά τη λεγόμενη συναισθησία δηλαδή να χανόμαστε κυριολεκτικά μέσα στα χρώματα και τη μουσική ενώ παίζουμε.

Το Tetris Effect σαν gameplay είναι απλά ένα Tetris αλλά ταυτόχρονα λόγω της παρουσίασής του δεν είναι απλά ένα Tetris. Οι προσθήκες που φέρει στο gameplay είναι δύο. Πρώτον η δυνατότητα να βάζουμε στο περιθώριο ένα Tetrimino (το κομμάτι που πέφτει), να το αποθηκεύουμε και έπειτα να το ανακαλούμε όποτε μας συμφέρει. Η άλλη προσθήκη είναι το Ζone όπου ενεργοποιούμε για κάποιο χρονικό περιθώριο ώστε τα κομμάτια να πέφτουν αργά (σωτήριο), τις γραμμές που δημιουργούμε να μην εξαφανίζονται, με σκοπό όταν τελειώσει ο χρόνος να πάρουμε πιο πολλούς πόντους. Υπάρχει ένα Campaign με αρκετά Levels (παρακάτω περισσότερες πληροφορίες) που χωρίζονται σε ομάδες και 3 επίπεδα δυσκολίας με το Normal να αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση προς το τέλος. Κάποια Levels έχουν την κλασσική ροή ως προς την ταχύτητα (σταθερή η αυξάνεται) ενώ κάποια ξεκινάνε ανάποδα. Μπορούμε να αντέξουμε το μπαράζ Tetriminos στην αρχή και προς το τέλος να χαλαρώσουμε; Δυστυχώς, προσωπικά για τις ικανοτητές μου, κάποια levels προς το τέλος αποδείχτηκαν υπερβολικά δύσκολα και όποια ευφορία πραγματικά υπήρχε λόγω της εκπληκτικής παρουσίασης εξανεμιζόταν. Βέβαια το Τetris Effect είναι ένα παιχνίδι όπου παίζουμε – γινόμαστε καλύτεροι ενώ υπάρχει και το εύκολο σαν επιλογή που πάλι θα αποδειχτεί όχι τόσο εύκολο στο τέλος.

Η παρουσίαση του Tetris effect είναι o πραγματικός λόγος για  να ενδιαφερθούμε για ακόμα ένα Tetris εν έτει 2018. Και αυτό γιατί τα χρώματα η άψογη μουσική και τα εφέ παντρεύονται διαδραστικά με το κάθε ξεχωριστό θέμα που φέρει κάθε Level. Όλα αυτά αλλάζουν κατά τη διάρκεια του Level όσο συμπληρώνουμε γραμμές: Θα μπουν φωνητικά, μία μελωδική γραμμή, θα εμφανιστούν δελφίνια, πολύχρωμα σωματίδια, θα μεταφερθούμε στο διάστημα κ.α Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στα θέματα και όλα είναι μοναδικά. Σε όλη τη διάρκεια καθενός Level τα χρώματα πάλλονται με το χειριστήριο να δονείται. Οποιοδήποτε Screenshot δείχνει τελείως άψυχο σε σχέση με το τι πραγματικά γίνεται. Ακόμα και η περιστροφή από τα Τetrminos εκπέμπει κάποιο ηχητικό εφέ σε νότα που ταιριάζει με το Track που ακούγεται. Άψογoς σχεδιασμός ήχου. Και όλα αυτά σε παρουσίαση 4K/HDR/60FPS με το κερασάκι στη τούρτα την υποστήριξη PlayStation VR που απογειώνει το παιχνίδι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού όμως  εκτός του ότι είναι εν τέλει ένα Tetris εν έτει 2018 είναι η υψηλή τιμή του στα 40 ευρώ.


Screenshοts από PlayStation VR 


Παίζοντας και τελειώνοντας το Campaign, παίρνουμε Χp, Level και ξεκλειδώνουν διάφορα άλλα Modes για να παίξουμε το Tetris Effect ξανά και ξανά. Εξάλλου είναι φτιαγμένο για αυτό. Οι Fans του Tetris έχουν εδώ το καλύτερο Tetris με υποστήριξη Virtual Reality, οι υπόλοιποι έχουν ένα όμορφο ψυχεδελικό Tetris. Ακολουθεί ένα αντιπροσωπευτικό βίντεο με Gameplay μέσω PlayStation VR.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro, PlayStation VR
Είδος Παιχνιδιού: Puzzle  
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 09/11/2018
Κυκλοφορεί για: PS4, PlayStation VR 
Εταιρεία Ανάπτυξης: Enhance Games
Εκδότρια Εταιρεία: Sony Interactive entertainment 

Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

[/vc_column][/vc_row]
More Stories
Μεγάλες εκπτώσεις στο Xbox Live