Pokémon Sword and Shield

Δια σπαθιού και ασπίδας

Release Date
15/11/2019
Platform
Nintendo Switch
Developer
Game Freak
Publisher
Nintendo

«Κάτσε ρε Δημήτρη, μου ήρθες μετά από σχεδόν δύο μήνες να μου γράψεις την άποψή σου για τα Pokémon Sword and Shield; Λες και άμα το ήθελα, θα περίμενα τόσο καιρό για να μου το προτείνεις ή όχι.» Αυτές οι γραμμές αυτούσιες ή παραφρασμένες αντήχησαν στο κεφάλι μου, πριν ξεκινήσω τη σύνταξη του κειμένου, ότι μπορεί να εμφανιστούν στο μυαλό κάποιου φίλου αναγνώστη, όχι από κακία αλλά από την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού που θα μονοπωλήσει το σημερινό μας ενδιαφέρον. Ένας τίτλος Pokémon έχει πολλά αλλά δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, ξέρουμε σχεδόν όλοι τι αφορά ένας τέτοιος τίτλος και τι πάνω κάτω θα συναντήσουμε και δεύτερον, η τιμή πώλησης είναι ανελαστική, οπότε δεν μπορώ να προτείνω για παράδειγμα αναμονή για να πέσει η τιμή, γιατί πολύ απλά, δεν πέφτει. Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι για την καθυστέρηση δεν φταίω αποκλειστικά εγώ καθώς υπήρχαν και αρκετές ημέρες διακοπών. Πάμε στο δια ταύτα όμως. Ανήκω σε αυτή τη γενιά, που τα εφηβικά της χρόνια σημαδεύτηκαν, σαν από πυρωμένο σίδερο, από τη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Pokémon στο Star Channel και τις ατελείωτες ώρες με το γκρι ασπρόμαυρο Gameboy στα χέρια και την κόκκινη (ή μπλε ή κίτρινη) κασέτα Pokémon στην υποδοχή του. Το επόμενο στάδιο ήταν, ίδια στάση σώματος αλλά με Gameboy Color στα χέρια και ασημένια (ή χρυσή) κασέτα Pokémon στην υποδοχή. Από εκεί και πέρα μάλλον θα με πλάκωσαν οι υποχρεώσεις γιατί απώλεσα την επαφή μου με τη σειρά μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που μάλλον άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι μεγαλώνω και θέλω να αναπολήσω ξέγνοιαστες στιγμές, σε συνδυασμό με την επιθυμία μου για Nintendo Switch αλλά και την κυκλοφορία των Pokémon Let’s Gο Picachu/Eevee δεν άργησα να επιστρέψω. Επομένως, λογική συνέχεια ήταν να πιάσω στα χέρια μου το Pokémon Sword, το οποίο προτίμησα έναντι του Shield, χωρίς προφανή λόγο.

Το Pokémon Sword and Shield λοιπόν της Game Freak, η οποία έχει βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και δεν λέει να της αλλάξει κόκκορα αλλά θα τα πούμε αργότερα αυτά, αποτελεί το δεύτερο αλλά μεγαλύτερο τίτλο Pokémon για το Nintendo Switch. Όπως και σε προηγούμενους τίτλους, δημιουργούμε τον χαρακτήρα μας και σκοπός μας είναι να γίνουμε ο μεγαλύτερος εκπαιδευτής που υπάρχει και να στεφθούμε πρωταθλητής. Μαζί με τον φίλο μας Hop επιλέγουμε ένα από τα τρία αρχικά Pokémon που μας γίνονται διαθέσιμα και ξεκινάμε το ταξίδι μας στην περιοχή που ονομάζεται Galar. Μία περιοχή που είναι εμπνευσμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο και για τίτλο Pokémon είναι ιδιαίτερα επιβλητική, τόσο σε έκταση όσο και σε ομορφιά και ποικιλομορφία. Από εκεί και πέρα στον πυρήνα του παραμένει ένα ατόφιο παιχνίδι Pokémon που περιλαμβάνει, ευτυχώς ξανά, γυμναστήρια, αρκετούς εκπαιδευτές στο δρόμο να αντιμετωπίσουμε, Pokémon για να πιάσουμε και εδώ θέλω να σταθώ γιατί πρώτον, ακολουθεί την προοπτική των Let’s Go τίτλων, που βλέπουμε τα Pokémon να περιφέρονται στις διάφορες περιοχές ενώ ευτυχώς και πάλι επιστρέφει στη λογική του ότι για να πιάσεις ένα Pokémon πρέπει να παλέψεις πρώτα μαζί του για να το αποδυναμώσεις. Υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές για εξερεύνηση και αναζήτηση διαφορετικών Pokémon, όπου εδώ αξίζει να σημειώσω ότι ο νέος τίτλος διαθέτει πάνω από έξι ντουζίνες νέα Pokémon και κάποιες διαφοροποιήσεις των ήδη γνωστών, φτάνοντας συνολικά τα τετρακόσια ενώ μας συστήνονται για πρώτη φορά και τα χαρακτηριστικά του Dynamaxing, που αυξάνει δραματικά το μέγεθος και τις δυνατότητες ενός Pokémon κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και του Gigantamaxing που συν τοις άλλοις αλλάζει και τη μορφή του Pokémon. Πολύ μεγάλο σουξέ και δικαιολογημένα έχει η Wild Area, όπου είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή ελεύθερης πλοήγησης με δυναμική αλλαγή καιρού και την εμφάνιση διαφορετικών Pokémon ανά περίοδο. Σουξέ έχουν όμως, και δικαιολογημένα, οι συνεργατικές raid αναμετρήσεις που συστήνονται για πρώτη φορά σε τίτλο Pokémon. Η Wild Area είναι και το hot spot των raid μονομαχιών, σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτές, Dynamaxed Pokémon, δίνοντας μας την ευκαιρία να τα πιάσουμε κιόλας.

Η Game Freak, παρά τις προ αρκετών μηνών διαμαρτυρίες για τις περικοπές Pokémon από το PokéDex της Galar Region, φαίνεται να ακούει τους οπαδούς της και να φέρνει νέα πράγματα αλλά και να επαναφέρει άλλα που κακώς είχε περικόψει από προηγούμενους τίτλους της. Το παράπονό μου όμως ως προς τη Game Freak είναι ως προς την μη εξέλιξη του production value των παιχνιδιών Pokémon και εξηγούμαι αμέσως. Πλέον κυκλοφορεί τους τίτλους Pokémon στη «μεγάλη» κονσόλα της Nintendo (σ.σ. Switch) επομένως δεν δικαιολογείται να υπάρχουν ελλείψεις που θα μπορούσαν να απογειώσουν την εμπειρία καθώς και να δώσει το έναυσμα σε μη μυημένους στον κόσμο των Pokémon να εισέλθουν ευχάριστα. Για παράδειγμα η απουσία voice overs με ξένισε περισσότερο από κάθε φορά ενώ τα λιγοστά animation των χαρακτήρων με ενοχλούσαν κάθε φορά που αντιλαμβανόμουν την επανάληψή τους. Τα καρτουνίστικα γραφικά δεν με ενοχλούν καθόλου, ίσως όμως αν πήγαιναν σε μία πλήρως τρισδιάστατη προσαρμογή με φωτορεαλιστικά γραφικά να ήταν το αποτέλεσμα ανεπανάληπτο αλλά ας προχωρήσουμε στο δρόμο της εξέλιξης με baby steps. Το ότι ένας τίτλος απευθύνεται περισσότερο σε παιδιά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με απλοϊκότητα όσον αφορά τις επιλογές που κάνει η ομάδα ανάπτυξης, με τη δικαιολογία της «ταυτότητας». Δεν λείπει ευτυχώς ούτε η επιτυχία αλλά ούτε τα τεράστια έσοδα από την κυκλοφορία παιχνιδιών Pokémon. Αν κάποιες «απλοϊκές» σχεδιαστικές επιλογές δικαιολογούνταν γιατί η Game Freak κυκλοφορούσε τα παιχνίδια στις φορητές, αδύναμες, κονσόλες της Nintendo, πλέον που παίζει μπάλα στη μεγάλη κατηγορία, κατά την άποψή μου δεν δικαιολογείται να μην ανεβάσει το production value, στο βαθμό που προστάζει η τεράστια αποδοχή και επιτυχία των παιχνιδιών της σε αυτό το franchise.

Το Pokémon Sword and Shield είναι αντικειμενικά ο μεγαλύτερος, ο πιο όμορφος και πιο φιλόδοξος τίτλος Pokémon που έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα, χωρίς να αναιρώ σε καμία περίπτωση την προηγούμενη παράγραφο. Οι οπαδοί των Pokémon γενικά, προφανώς έχετε αγοράσει και πιθανότατα απολαύσει ήδη το Pokémon Sword and Shield, για τους νεοφερμένους όμως στην πλατφόρμα του Nintendo Switch, που καλοβλέπουν τα Pokémon και θέλουν να πάρουν μια γεύση, θα τους πρότεινα να ξεκινήσουν με τα Let’s Go Picachu/Eevee πριν αποφασίσουν να εισχωρήσουν στην περιοχή της Galar. Πριν ολοκληρώσω την άποψή μου η Nintendo με πρόλαβε και ανακοίνωσε δύο expansion packs, με το πρώτο να τιτλοφορείται The Isle of Armor και να κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2020 και το δεύτερο, The Crown Tunda να κυκλοφορεί προς το τέλος του ίδιου έτους. Σαν γενική αποτύπωση τις στιγμές που μου πρόσφερε το Pokémon Sword σε συνδυασμό με τη φορητότητα του Nintendo Switch, σε μέρη που απλά ήμουν ξαπλωμένος χωρίς να είμαι καν συνδεδεμένος στο διαδίκτυο οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάρα πολύ ευχάριστες. Απλά πλέον από τη Game Freak περιμένω πολλά περισσότερα πράγματα γιατί πολύ απλά μπορεί, το θέμα είναι να το θέλει.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Όμορφος σχεδιασμός Pokémon
Επιβλητική περιοχή Galar
Απολαυστικές μάχες Pokémon
Σε γενικές γραμμές η γνωστή εμπειρία Pokémon
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Συνολική ποιότητα γραφικών, animations κ.λ.π.
Η μουσική υπόκρουση κατά διαστήματα περιήγησης
8
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!