Παιχνίδια
Και για το τέλος άφησα το μεγαλύτερο κομμάτι μιας κονσόλας: τα παιχνίδια. Γιατί όσο καινοτόμα, όσο καλοσχεδιασμένη, όσο δυνατή κι αν είναι μια κονσόλα, αν δεν έχει παιχνίδια που θες να παίξεις, τότε δεν θα ασχοληθείς μαζί της. Το Nintendo Switch κυκλοφόρησε με μόλις τέσσερα retail παιχνίδια στην χώρα μας: The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Bomberman R, 1-2 Switch και Just Dance 2017. Στην πλευρά του eShop μια χούφτα Neo Geo τίτλοι και κάποια indies, όπως τα Fast RMX, I Am Setsuna, Shovel Knight, Snipperclips και άλλα.
Από άποψη αριθμού, είναι ένα φτωχό launch lineup, αν και όχι δίχως προηγούμενο στην ιστορία του gaming, κι όμως κατάφερε να προσφέρει αρκετή ποικιλία καλύπτοντας διάφορους τύπους παίκτη: racing με το Fast RMX, local party game με το 1-2 Switch, online/local party game με το Super Bomberman R, διάφορα fighting με Neo Geo τίτλους, platformer με το Shovel Knight, rhythm με το Voez, και φυσικά, το απόλυτο system seller με το The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Είχε κάτι για όλους, και το πρόβλημα ήταν αν οι παίκτες θα ένιωθαν καλυμμένοι για τις πρώτες εβδομάδες, έως ότου περισσότεροι τίτλοι έρχονταν και με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτή τη στιγμή, το αριστουργηματικό Breath of the Wild είναι αρκετό για να πουλήσει κονσόλες — και τα charts έδειξαν πως το έκανε σε τεράστιο βαθμό, με κάποιες χώρες να έχουν σχεδόν ισόποσες πωλήσεις Breath of the Wild και κονσολών! (πηγή: GamaSutra.com)
Η απουσία Virtual Console, τα ρετρό παιχνίδια από παλιές κονσόλες της Nintendo, είναι επίσης ένα πλήγμα για την βιβλιοθήκη τίτλων στο λανσάρισμα, καθώς πολλά παιχνίδια όπως Super Metroid και παρόμοιά του θα ήταν στην λίστα αγορών μου από την πρώτη ημέρα. Με χαροποιεί το γεγονός ότι πλέον μιλάμε για μια κονσόλα αρκετά ικανή από άποψη specs, οπότε η αναμονή μας ίσως ανταμειφθεί με GameCube Virtual Console για πρώτη φορά – ίσως και Wii, μιας και οι τεχνολογίες και ο σχεδιασμός των Joy-Cons δείχνουν πως (θεωρητικά) μπορεί να υποστηριχθεί.
Πέραν των παραπάνω τίτλων, η Nintendo παρουσίασε ένα πλάνο κυκλοφοριών που αργά αλλά σταθερά θα μας δίνει νέα first party (σ.σ.: ανεπτυγμένα από studio της Nintendo) παιχνίδια σχεδόν μηνιαίως, με την E3 στον ορίζοντα και την Χριστουγεννιάτικη περίοδο να αναμένεται «καυτή». Τίτλοι όπως Fire Emblem Warriors, Super Mario Odyssey, Xenoblade Chronicles 2, Splatoon 2, Mario Kart 8 Deluxe και άλλοι είναι στον δρόμο προς τα ράφια φέτος, με third party τίτλους να έρχονται ενδιάμεσα για να γεμίζουν το lineup. Αντί, λοιπόν, για ένα μπαράζ τίτλων στο λανσάρισμα και μια επικείμενη ξηρασία μηνών, η Nintendo υιοθέτησε την παραπάνω στρατηγική, που για εμένα είναι απολύτως λογική και θα φροντίσει να υπάρχει μια ροή παιχνιδιών, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με το Wii U.
Το κύριο πρόβλημά μου είναι το εξής: θα καταφέρει να «αιχμαλωτίσει» τους third party (σ.σ.: χωρίς χρηματοδότηση από την Nintendo) developers; Το Wii U υπέφερε πολύ στο κομμάτι αυτό, ενώ αντίθετα το 3DS απολαμβάνει μια τεράστια και πολυποίκιλη βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Το Switch «παντρεύει» τα δύο παραπάνω, και θεωρητικά μπορεί να προσφέρει το σύνολο των δύο βιβλιοθηκών, όμως πρακτικά, είναι εξοπλισμένο με (ισχυρό) mobile επεξεργαστή και, αναμφίβολα, όχι τόσο εύκολη αρχιτεκτονική που ίσως οδηγήσει σε δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα ανάπτυξη για κάθε παιχνίδι. Ευελπιστώ πως η Nintendo θα φροντίσει οι third party devs να έχουν όσα χρειαστούν για να γίνεται η δουλειά τους ευκολότερη, ώστε παιχνίδια όπως FIFA, NBA 2K και άλλα παρόμοιου ύφους και μεγέθους να εμφανίζονται και στο Switch – η ιδέα του να παίζω Rocket League, NBA 2K ή Final Fantasy επί ποδός με ποιότητα «σαλονιού», είναι άπειρα γοητευτική.
Εισαγωγή | Σχεδίαση | Hardware | Χειριστήρια | Software (Λειτουργικό σύστημα) | Nintendo Network/eShop | Παιχνίδια | Σύνοψη & κλείσιμο
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!