Σχεδίαση
Το Nintendo Switch είναι, ουσιαστικά, μια φορητή μονάδα με οθόνη αφής 6.2”, με θύρα USB-C στο κάτω μέρος και το πλήθος των υπολοίπων συνδέσεων και πλήκτρων στο επάνω μέρος της συσκευής. Εκεί βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης, θύρα ακουστικών, θύρα για κάρτες παιχνιδιού, και τέλος μια θύρα καρτών microSD κρυμμένη κάτω από το πτυσσόμενο πόδι στο πίσω μέρος, όπου επίσης βρίσκονται τα δύο ηχεία του – όλος ο «εγκέφαλος» κρύβεται μέσα σε αυτό το (χοντρικά) handheld τύπου tablet.
Έπειτα, υπάρχουν τα Joy-Cons, το δεξί και το αριστερό χειριστήριο που κουμπώνουν στο Switch για να παίζεις, ή αποσπώνται για χρήση της κονσόλας στην τηλεόραση ή σε tabletop mode, όπου το πτυσσόμενο πίσω ποδαράκι του Switch το κάνει να στέκεται όρθιο για να παίζεις. Τα δύο Joy-Cons χρησιμοποιούνται ως ένα χειριστήριο είτε απευθείας όταν τα βγάλεις από την κονσόλα, είτε όταν τα κουμπώσεις στο παρεχόμενο Controller Grip για να πάρουν την μορφή ενός πιο παραδοσιακού χειριστηρίου – ή σε συμβατά παιχνίδια, το κάθε ένα χρησιμοποιείται ως ένα χειριστήριο.
Πως όμως συνδέεται στην τηλεόραση; Το πακέτο, πέραν των παραπάνω, περιέχει το περίφημο Dock, στο οποίο κουμπώνει το Switch και, εφόσον τα καλώδια HDMI και ρεύματος είναι συνδεδεμένα στο Dock και σε τηλεόραση και πρίζα αντίστοιχα, η εικόνα κι ο ήχος που μόλις έβλεπες στην οθόνη τού Switch μεταφέρονται σε κλάσματα δευτερολέπτου στην τηλεόρασή σου. Ακόμη και τώρα, περίπου 3 εβδομάδες αργότερα, με εντυπωσιάζει η αμεσότητα και η απλότητα της διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Dock παρότι κομψό και πρακτικά σχεδιασμένο, είναι ουσιαστικά μια πλαστική βάση που διαθέτει δύο ενσωματωμένες θύρες στο πίσω μέρος (HDMI και USB-C ) και δύο επιπλέον USB θύρες στην αριστερή μεριά για αξεσουάρ – κάτι πάρα πολύ απλό στο άκουσμα, το οποίο όμως απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα στην χρήση, διότι υπάρχει κίνδυνος η κονσόλα να γρατζουνιστεί στην απλή διαδικασία τοποθέτησης στο κι αφαίρεσης από το Dock, αφού οι πλαστικοί οδηγοί που βρίσκονται στο εσωτερικό και κατευθύνουν την κονσόλα σωστά προς το βύσμα USB-C, δεν είναι επενδυμένοι με κάποιο μαλακό υλικό, με αποτέλεσμα την πιθανή ζημιά στην κονσόλα. Δεν είναι εύκολο να συμβεί, και για την ακρίβεια απαιτεί δύναμη και απροσεξία για να γίνει, όμως είναι πιθανό. Από προσωπική χρήση, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα πλην μιας μικρής γρατζουνιάς στο πίσω μέρος, κι αυτό διότι αρχικά προσπάθησα να βάλω την κονσόλα ανάποδα στην βάση από αφηρημάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν στενοχωρήθηκα-εκνευρίστηκα…
Ακούγονται πολλά όλα αυτά; Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο πρωτοποριακό design δεν έχει υπάρξει ξανά, κι έτσι δημιουργείται η ανάγκη της επεξήγησης, όμως στην πράξη είναι όλα πολύ απλά, λογικά και εύχρηστα. Περιληπτικά, και με ορολογίες, μιλάμε για τα:
- Handheld mode: Με κουμπωμένα τα Joy-Cons και μακριά από το Dock, η κονσόλα χρησιμοποιείται ως handheld, κι ενεργοποιείται η οθόνη αφής.
- Tabletop mode: Μακριά από το Dock και με τα Joy-Cons στα χέρια μας αντί στην κονσόλα, λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε στην τηλεόραση, δίχως την τηλεόραση, αντ’ αυτού στηριζόμενο στο πίσω πόδι του.
- TV mode: Τοποθετημένο στο Dock, αυτόματα μεταδίδει στην συνδεδεμένη τηλεόραση, και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε με τα Joy-Cons, είτε με το Pro Controller.
Προφανώς, δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για το mode που θέλεις να λειτουργήσεις την κονσόλα – απλά, το κάνεις! – και η λέξη mode χρησιμοποιείται αποκλειστικά χάριν επίσημης ορολογίας. Ακόμα κι η μετάβαση από Handheld σε TV mode και τούμπαλιν γίνεται απλώς με την προσθαφαίρεση της κονσόλας από το Dock και τίποτα παραπάνω, ακόμη και στην μέση ενός παιχνιδιού. Μέχρι στιγμής, ένα παιχνίδι (Voez) λειτουργεί αποκλειστικά σε Handheld mode, και όλα τα υπόλοιπα υποστηρίζουν τον υβριδικό σχεδιασμό της κονσόλας και τις παροχές του κάθε mode.
Έχοντας κάνει τα παραπάνω, είμαστε έτοιμοι για χρήση της κονσόλας, οπότε και προχωράμε στα… άδυτα του hardware.
Εισαγωγή | Σχεδίαση | Hardware | Χειριστήρια | Software (Λειτουργικό σύστημα) | Nintendo Network/eShop | Παιχνίδια | Σύνοψη & κλείσιμο
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!