Λίγο πριν την Ε3 2016 υπήρχαν φήμες για αναβίωση του παιχνιδιού Crash Bandicoot. Κατά την Ε3 ανακοινώθηκε ένα remaster των αρχικών τίτλων. Τα σκηνικά των δύο ανταγωνιστών επίσης σε φόντο πράσινο και μπλε κυριαρχούσαν. Παίρνοντας αφορμή από τα παραπάνω κυρίως αλλά και από κάποιες σκόρπιες νοσταλγικές σκέψεις μου, πήρα το θάρρος να θίξω ένα θεματάκι σχετικό με τις μασκότ που υπήρξαν αλλά και το πλαίσιο γύρω από αυτές.
Υπήρχαν εποχές παλιότερα όπου οι πρωτοεμφανιζόμενες εταιρίες στο παγκόσμιο σκηνικό των βίντεο παιχνιδιών έψαχναν την ταυτότητά τους. Έψαχναν έναν χαρακτήρα ειδικότερα έτσι ώστε να βασίσουν πάνω του την εταιρεία τους και να τους δώσει μια ταυτότητα. Έναν χαρακτήρα που θα ονομαζόταν μασκότ και που ο κόσμος θα τον βλέπει και αμέσως θα σκέφτεται την κάθε εταιρεία με τη μία. Έναν χαρακτήρα σύμβολο που θα συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα καλά χαρακτηριστικά της εταιρίας, όπως τη δημιουργικότητα της, την ποιότητά της αλλά και ταυτόχρονα να είναι απλός και ευχάριστος και αρεστός στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα τη δεκαετία του ’90 γίνανε πολλές προσπάθειες από τις τότε εταιρίες που μεσουρανούσανε και κονταροχτυπιώντουσαν στα βίντεο παιχνίδια. Οι μάχες στις τότε Ε3, και όχι μόνο, ήταν επικές.
Μετά τα πρώτα δειλά βήματα στον τομέα της οικιακής διασκέδασης οι εταιρείες, κυρίως η Nintendo και η Sega παλιότερα στα 8bit/16bit συστήματά τους, αλλά και η νεοεισερχόμενη λίγο αργότερα Sony με το playstation 1, δώσανε επικές μάχες με τις τότε μασκότ τους. Η Nintendo προσπάθησε και κατάφερε να συσχετίσει το όνομά της με τον διάσημο υδραυλικό της τον Super Mario βάζοντας δίπλα του και τον αδερφό του, Luigi. Εκδίδοντας μια σειρά παιχνιδιών έδωσε πολύ προσοχή στην μορφή του Mario και τον χαρακτήρα του. Τέτοιες σειρές παιχνιδιών βγάζει η Nintendo μέχρι και τις μέρες μας. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη σειρά platform του Super Mario, του Super Mario Bros αρχικά αλλά και τα περίφημα Super Mario 64, Super Mario Galaxy, Super Mario 3D Land, Super Mario 3D World και άλλα πολλά μέχρι τις μέρες μας. Ενδεικτικά γύρω από τον Mario υπήρχαν και υπάρχουν τίτλοι όπως Paper Mario, Mario paint, Mario Kart, Mario party, Mario tennis, Mario golf και άλλοι. Στην προσπάθεια της αυτή η Nintendo εισήγαγε και άλλους χαρακτήρες, ώστε να δημιουργήσει στο τέλος μια δυνατή ομάδα από χαρακτήρες όπως τον Donkey Kong, τον Link μέσα από τα παιχνίδια Zelda και τη Samus μέσα από το περίφημο Metroid, τον Kirby, τον Yoshi, τον Wario και άλλους αρκετούς από τις ιστορίες του κάθε παιχνιδιού, οι οποίοι πλαισιώνανε τον Mario. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έχει πετύχει η Nintendo μέχρι τις ημέρες μας καθώς ακόμα και όταν δεν πάει καλά στον τομέα πωλήσεων μπορεί ακόμα και μόνη της να “στέκεται”, βασιζόμενη στους παραπάνω ήρωες και πατώντας μόνο στα πόδια της, απέναντι σε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών. Τα παιχνίδια platform Super Mario λάμβαναν και λαμβάνουν μέχρι σήμερα εξαιρετικότατες θετικές κριτικές, όπως επίσης και των άλλων βασικών της ηρώων, επιτυγχάνοντας εξαιρετικότατες πωλήσεις και κάνοντας στον κόσμο βίωμα πλέον ότι Super Mario ίσον Nintendo. Στις μέρες μας που το θέμα μασκότ έχει χαλαρώσει η Nintendo είναι η μόνη εταιρεία που έχει μια ομάδα πλέον δυνατών χαρακτήρων που έχει συσχετίσει άμεσα με το όνομά της και όσα συνεπάγεται αυτό.
Η Sega αποτέλεσε τη δεκαετία του 90 τον κύριο μεγάλο αντίπαλο της Nintendo. Η Sega, κολοσσός τότε, είχε επενδύσει πολλά στον διάσημο σε όλους μας μπλε ταχύτατο σκαντζόχοιρο, τον διάσημο Sonic. Είχε καταφέρει να συσχετίσει το όνομά της με τον Sonic και πιστέψτε με τα παιχνίδια τότε του Sonic ήταν εξαιρετικά, τόσο σε γραφικά όσο και σε ποιότητα. Προσπάθησε να δημιουργήσει και εδώ μια ομάδα ηρώων γύρω από τον Sonic , όπως η Knuckles, Charmy, Tails, Espio, Rouge, Vector, Blaze, Amy, Cheese, Cream και άλλους. Στα αρχικά της βήματα η Sega είχε επιτύχει ότι ακριβώς και η Nintendo. Είχε ταυτιστεί με τον περίφημο Sonic τον οποίο διαφήμιζε όπου της δινόταν η ευκαιρία. Σειρές τίτλων που έβγαλε ήταν τα Sonic the hedgehog, Sonic and Knuckles, Sonic 3D και άλλα πολλά. Μετά την αποτυχία της Sega, κυρίως βάσει του χειρισμού της κατά τη γνώμη μου, με τα Sega Saturn και Sega Dreamcast η Sega περιορίστηκε σε ρόλο πλέον τρίτου κατασκευαστή, παραιτούμενη από τον τομέα κατασκευής κονσολών, ενώ η ποιότητά της και αυτή δέχτηκε και δέχεται κλυδωνισμούς κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έτσι ο Sonic παραμένει ένας δυνατός χαρακτήρας με ιστορία αλλά πλέον τα παιχνίδια του εμφανίζονται παντού σε κονσόλες και κινητά και πολλά από αυτά έχουν σίγουρα θέματα ποιότητας. Ελπίζω κάποια στιγμή να σταματήσει η κατρακύλα και να σταματήσουν να βγάζουν παιχνίδια Sonic το ένα πίσω από το άλλο με ταχύτατο ρυθμό χωρίς να κοιτάνε την ποιότητα γιατί πραγματικά δεν αρμόζει στο Sonic αυτό. Ευτυχώς τώρα τελευταία βγήκαν κάποιοι ποιοτικοί τίτλοι αλλά πλέον η Sega έχει χάσει την αίγλη της πλέον, άλλα είναι στο χέρι της να την ξανακερδίσει.
Φτάνοντας στην εποχή του Playstation 1, η νέα στον κλάδο αυτό Sony, προσπάθησε με τη σειρά της να εισάγει τη δική της ποιοτική μασκότ γύρω από τη διάσημη αλεπού της, τον Crash. Με μια σειρά, εξαιρετικών για την εποχή, παιχνιδιών των Crash Bandicoot αλλά και του πανέμορφου Crash team racing έδωσε πνοή στη μασκότ της και σιγά σιγά ο κόσμος είχε αρχίσει να τον συσχετίζει με το Sony PlayStation. Πάλι υπήρξαν και άλλοι χαρακτήρες που πλαισιώνανε ως ομάδα τον Crash. Οι εποχές όμως με τις μασκότ είχανε αρχίσει να ξεθωριάζουν την αποχή των 32bit, η Sony είχε αργήσει, οπότε δε κατάφερε να κρατηθεί γύρω από το χαρακτήρα του Crash και μάλιστα τα δικαιώματα του από τη Naughty Dog έχουν πλέον πουληθεί στην Activision και ο Crash αγνοείται και έχει παραμεληθεί και σχεδόν ξεχαστεί, αφού οι νεότεροι δεν έχουν καν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν. Είναι πράγματι κρίμα για εμένα να μην δίνεται η ανάλογη προσοχή σε ένα τέτοιο όνομα.
Σίγουρα υπήρξαν και άλλες προσπάθειες και από άλλες εταιρίες αλλά και πολλούς άλλους χαρακτήρες που δεν αναφέρω. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις ιστορικές παλιές Ε3 όπου δεσπόζανε το κόκκινο με τον Super Mario και τη Nintendo, το μπλε με τον Sonic και τη Sega και λίγο αργότερα το πορτοκαλί με τον Crash και τη Sony σε φόντο γκρι. Δε θα ξεχάσω τους ανθρώπους που δίνανε ζωή σε αυτές τις μασκότ με τις υπέροχες μεταμφιέσεις τους. Υπήρχαν και αντίστοιχες σειρές κινουμένων σχεδίων με το δίδυμο των υδραυλικών αλλά και τον Sonic. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις φιγούρες των ηρώων αυτών μέσα στα περιοδικά που διάβαζα τότε όπως το GamePro και το Games. Δε θα ξεχάσω ποτέ τον ντόρο του κόσμου στο άκουσμα ανακοίνωσης νέου παιχνιδιού με τους παραπάνω ήρωες αλλά ούτε και το χαμόγελό μου και το καρδιοχτύπι μου από την αγωνία μου για να δω πότε θα κυκλοφορήσει και πως θα είναι.
Οι παραπάνω εποχές περάσανε δυστυχώς ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχει πλέον μία μασκότ αλλά αρκετοί χαρακτήρες που βασίζονται κυρίως σε κάποιες αποκλειστικότητες . Η μοναδική εταιρία που συνεχίζει από τότε ακάθεκτη και που έχει το δικαίωμα να πει ότι έχει πετύχει αυτό το θέμα με τη μασκότ είναι, η ιστορική για εμένα, Nintendo η οποία παρά τα λάθη της, κατά την ταπεινή μου άποψη, πάντα θα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Ποιες φιγούρες αποτελούν τις δικές σας αγαπημένες Μασκότ στα Video Games; Αφήστε το σχόλιό σας με την άποψή σας.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα
- Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
- Ακολουθήστε μας επίσης στα Instagram | Twitter
- Κάντε μία εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!