Η Epic συνεχίζει να χάνει χρήματα στη μάχη της με τη Valve

Η Εpic φτιάχνοντας την πλατφόρμα της Epic Games Store, με την τεράστια εμπορική επιτυχία του Fortnite προσπαθεί εδώ και δυο χρόνια να κάνει το (μέχρι ώρας) ακατόρθωτο.
Να πάρει μερίδιο από το μεγαθήριο της Valve, Steam. To Steam είναι πρώτη πλατφόρμα που έφερε τα live updates και σιγά σιγά εξελίχθητε σε social platform. Βασικά είναι η πρώτη gaming πλατφόρμα, τελεία. Πριν το Steam αν ένα παιχνίδι είχε update έπρεπε να τσεκάρεις το site του παιχνιδιού (ή σε κάποιες περιπτώσεις ερχόταν ειδοποίηση στο mail σου) και να δεις αν υπάρχει update και να το κατεβάσεις χειροκίνητα.

Οπότε καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο το Steam είναι τόσο διαδομένο στο PC gaming community. Παράλληλα με το social aspect του, το οποίο περιέχει forums, ομάδες και σε αρκετές περιπτώσεις μέσω της πλατφόρμας του καταστήματος υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τους Developers και ένα πάρα πολύ δυνατό anti cheat σύστημα ονόματι VAC.

Το θέμα είναι, ότι το Steam για να συντηρεί αυτές τις υπηρεσίες στους παίκτες παράλληλα με τα cloud saves ζητά από τους developers και publishers 20%-30% επί της τιμής πρό φόρων για κάθε πώληση ανάλογα με τον τζίρο (20% για πωλήσεις άνω των 50εκ,  25% για πωλήσεις κάτω των 50εκ και πάνω από 10εκ και 30% για κάτω από 10εκ) με την Epic να κρατάει μόλις ένα 12%.

Η Epic games έχει ξεκινήσει μια πολύ επιθετική τακτική που στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα εβδομαδιαία free games και ο δεύτερος είναι τα exclusives. Το backlash από την gaming κοινότητα ήταν τεράστιο μιας και η πρακτική των exclusive ήταν κάτι που πάντα ενοχλούσε τους PC gamers. Και είναι κάτι που ενοχλεί ακόμη κι εμένα.

Εγώ ας πούμε, το steam το προτιμώ για τρεις βασικούς λόγους, αρχικά, είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιώ από πάντα  και είναι εκεί όλη η συλλογή μου. Το UI του μου είναι γνωστό και μου φαίνεται παναπλο να κάνω το οτιδήποτε. Συμμετέχω σε αρκετές κοινότητες ενεργά και χρησημοποιώ το social μέρος του για να μιλάω με παίκτες που έχω γνωρίσει απ όλο τον κόσμο. Όχι μόνο πάνω στο gaming αλλά με αρκετούς από αυτούς και σε κοινωνικό επίπεδο. Τέλος το Workshop, που εγκαθιστά επιτόπου mods σε όσα παιχνίδια το στηρίζουν είναι αφάνταστα εύχρηστο.

Πιστεύω λοιπόν μέχρι η Epic να δώσει ουσιαστικά features στους gamers το store της θα συνεχίσει να είναι δεύτερη επιλογή. Ενώ η κίνηση των αποκλειστικών έχει ουσία μόνο όταν μιλάμε για τεράστιους τίτλους που έχει αρκετούς gamers που θέλουν να παίξουν κάτι “ΤΩΡΑ“. Μιας και οι PC gamers έχουν συνήθως τεράστιο backlog που προκύπτει από τα steam sales  και από αγορές bundles σε προνομιακές τιμές.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Eurogamer, η Epic χάνει τεράστια ποσά κάθε χρόνο με τα free games και αυτές της πρακτικές. Ενώ παράλληλα έχει και ένα ανοιχτό μέτωπο με την Apple στο ευρύτερο αντάρτικο αυτονόμησης που έχει στήσει.  Αξιοσημείωτο σε όλη την ιστορία είναι ότι η ενώ η epic games πήγε να παρακάμψει το AppStore για να γλυτώνει τις προμήθειες της Apple η κατάληξη που είχε η εταιρία ήταν να χάνει τουλάχιστον 20εκ δολλάρια κάθε μήνα από τις μειωμένες της πωλήσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη της μάλιστα, όλη αυτή η ιστορία θα αρχίσει να έχει θετικό αποτέλεσμα μετά το 2027 αλλά προς το παρόν φαίνεται να χάνει χρήματα.

 

 

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social MediaBusted είστε!

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!