Λόγοι που αξίζει να επενδύσω σε ένα Headset VR:
- Αν έχω βαρεθεί τα AAA sequels που βομβαρδιζόμαστε συνέχεια και την έλλειψη ρίσκου στο σχεδιασμό των παιχνιδιών. Πολλά παιχνίδια VR κοιτάνε απλά τη διασκέδαση όσο απλά και να είναι και όντας νέα πλατφόρμα παίρνονται κάποια ρίσκα. Επειδή είναι νέα και ανερχόμενη αγορά το budget που υπάρχει και “πέφτει” στα παιχνίδια δεν είναι μεγάλο και άρα οι developers δε δοκιμάζουν τις ίδιες συνταγές για να πάρουν τα υπέρογκα ποσά επένδυσης πίσω.
- Αν προφανώς έχω τα αρκετά χρήματα να επενδύσω αρχικά (350 ευρώ μπορούμε να βρούμε το headset + 50 ευρώ η κάμερα + 70 ευρώ περίπου τα moves) καθώς μετά τα παιχνίδια είναι αρκετά φθηνά με τιμές 10 – 40 ευρώ και την πλειοψηφία να έχει 20 ευρώ.Οι ψηφιακές εκπτώσεις είναι συχνές άρα μιλάμε για κάτω από 20 ευρώ πολλές φορές.
- Αν δεν έχω χρόνο πλέον να παίζω πολύ με τις ώρες ή βρίσκω πλέον τα παιχνίδια πολύ μεγάλα αλλά τεχνητά μεγάλα (με collectibles, οpen world, farming) για να ασχοληθώ και χάνω το ενδιαφέρον και πολλές φορές παίζω μηχανικά. Τα πιο πολλά παιχνίδια VR έχουν σχετικά μικρή διάρκεια και δε κουράζουν με farming, επαναλήψεις.
- Αν νιώθω ότι πλέον τα παιχνίδια είναι όλα ίδια αλλά θέλω να συνεχίσω να είμαι gamer.
- Αν εκτιμώ πολύ το immersion. Mε 3D οπτική και 3D ήχο τίποτα δεν έρχεται καν αισθητηριακά κοντά (εκτός από το Immersion μιας καλής ιστορίας φυσικά αλλά αυτό είναι νοητικό και όχι αισθητηριακό) σε ένα καλό τίτλο VR. Η θυσία στα γραφικά αξίζει με το παραπάνω για το immesion που κερδίζουμε.
- Επειδή το community είναι ακόμα αρκετά φιλικό, ενθουσιώδης, χωρίς τοξικότητα, άσχημη γλώσσα, hating κτλ.
- Γιατί αν περιμένω το “επόμενο Headset που θα είναι καλύτερο” τότε θα πρέπει να περιμένω και το επόμενο κινητό, την επόμενη κάρτα γραφικών κτλ. Τώρα είναι η ώρα να “ορμίσουμε” στο VR που ήδη υπάρχουν πολλοί τίτλοι να διαλέξουμε. Ακόμα και να μην συνεχιστεί στην επόμενη γενεά, πράγμα δύσκολο μιας και υπάρχει κοινό που αυξάνεται σιγά σιγά (1.5 εκατομμύριο τουλάχιστον στο psvr που έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής και παρόλο που κοστίζει παραπάνω από την κονσόλα), πρόκειται για κάτι καινοτόμο που όλοι είναι χαρούμενοι που το έζησαν ομολογουμένως. Οι κυκλοφορίες των νέων παιχνιδιών είναι πολλές και δεν υπάρχει καμία πτώση στο ρυθμό που βγαίνουν. Υπάρχουν πάνω από 100 παιχνίδια στη πλειοψηφία τους ψηφιακά .
- Γιατί υπάρχουν παιχνίδια που δεν έχω ξαναδεί και ακόμη παιχνίδια που είναι κοινά σε VR και μη, δεν αξίζει να τα παίξω σε τηλεόραση. Το Resident Evil 7 είναι κυριολεκτικά ένα εύθυμο καρτούν στη τηλεόραση σε σχέση με το VR. To Bound δεν έχει καμία σχέση. Η μετάβαση μετά από κάποιες ώρες από VR σε μεγάλη τηλεόραση θα με κάνει να νιώσω ότι ακόμα και η 55άρα τηλεόρασή μου είναι μικρή.
- Αν θέλω να αποκτήσω μία δεύτερη πλατφόρμα – κονσόλα να παίζω. Το VR δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό gaming αλλά σίγουρα θα ασχοληθώ. Ενδεικτικά με επίσημα στοιχεία έχουν πωληθεί πάνω από 10 εκατομμύρια παιχνίδια PSVR στο περίπου 1.5 εκατομμύριο χρήστες σε διάστημα περίπου 11 μηνών. Αυτό δείχνει την δυναμική του VR κοινού να αγοράζει πολλά παιχνίδια. Προσωπικά έχω πάνω από 13 όντας 3 μήνες κάτοχος (!) και θα συνεχίζω να αγοράζω.
- Αν μου αρέσουν πολύ τα horror παιχνίδια. Μονόδρομος. Δεν έχω παίξει ποτέ horror αν δε τα έχω βιώσει σε VR και αυτό είναι αλήθεια.
- Αν με εξιτάρει η ιδέα των παιχνιδιών να είναι πιο φυσικά – ρεαλιστικά σε κίνηση με το σώμα μας. Παιχνίδια όπως το sparc, superhot, farpoint, holoball, to ερχόμενο Multiplayer only Bravo team, κοκ απαιτούν να κινούμαστε και αν και ακούγεται κουραστικό δεν είναι.
- Fun fact: πολλοί που μπήκαν στο χώρο του VR αγοράζουν σχεδόν μόνο παιχνίδια VR. Προσωπικά τείνω προς αυτή τη κατεύθυνση επίσης.
Λόγοι να μην επενδύσω:
- Aν δεν έχω τα ομολογουμένως πολλά χρήματα για να το αποκτήσω.
- Αν δεν έχω χώρο. Τα παιχνίδια του PlayStation VR απαιτούν τουλάχιστον 1,5 μέτρο μακριά από την κάμερα και κάποιες φορές θέλουμε να παίζουμε όρθιοι η να επεκτείνουμε τα χέρια μας.
- Αν δεν έχω καθόλου χώρο να τοποθετήσω τα έξτρα καλώδια, χειριστήρια, headset κτλ.
- Αν ήδη είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν και δε θέλω κάτι διαφορετικό. Το gaming είναι ακριβό σχετικά, ας μην το κάνουμε πιο ακριβό.
- Αν βρίσκω ένα παιχνίδι και “κολλάω” και το παίζω συνέχεια π.χ. multiplayer games 24/24, αν αγοράζω παιχνίδια σπάνια. Το VR έχει προς το παρόν μια νοοτροπία ευελιξίας στα παιχνίδια. Σήμερα παίζω το τάδε, αύριο ίσως παίξω κάτι άλλο. Προσωπικά δε το έκανα αυτό πριν αλλά έμαθα με το VR να το κάνω.
- Αν δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από εκπληκτικά γραφικά. Το Playstation VR όπως και ο συναγωνισμός του έχουν οθόνες ανάλυσης το πολύ 1920×1080 (To PlayStation VR έχει 960×1080 ανά μάτι). Υπάρχει πιξέλιασμα σε παιχνίδια και allising και είναι πολύ λίγα τα παιχνίδια ΑΑΑ, (λογικό γιατί θέλουν χρόνια να φτιαχτούν καθώς το PSVR έχει 11 μήνες ζωής). Εν τούτοις υπάρχουν παιχνίδια με πολύ καλά γραφικά αλλά ποτέ δε θα πλησιάσουν 4K HDR στη παρούσα γενιά. Το PS4 Pro είναι μονόδρομος για τα καλά γραφικά αλλά φυσικά και με το origina PS4 θα είμαι μια χαρά.
- Αν θέλω να παίζω μεγάλα παιχνίδια σε μέγεθος και διάρκεια. Στον αντίποδα το skyrim είναι προ των πυλών για να κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου 2017 και είναι το μόνο μεγάλο παιχνίδι προς το παρόν. Σχεδόν όλα τα άλλα έχουν μικρή διάρκεια, μόλις κάποιων ωρών.
Άντε και είμαι έτοιμος να αγοράσω! Υπάρχει κάτι που κάνω; Τι μου συστήνεις; Καμία συμβουλή; Τίποτα άλλο;
- Πρώτο και κυριότερο είναι να δοκιμάσω ένα headset, αν βρω κάπου. Το πιο πιθανό είναι να τρέξω για αγορά μετά. Seeing is believing. Οι πιο πολλές αγορές έγιναν ομολογουμένως μετά από προσωπική επαφή με το headset από κάποιον γνωστό ή από κάποια επίδειξη/κατάστημα.
- Δε προτιμώ μεταχειρισμένο headset καθώς είναι κάτι που φοριέται και άρα πρόκειται για προσωπικό αντικείμενο.
- Αγοράζω τα Moves μιας και θα τα χρειαστώ αργά η γρήγορα. Πολλά must play παιχνίδια παίζονται με αυτά όπως : superhot, until dawn, solus project και άλλα πολλά.
- Πριν αγοράσω παιχνίδι πρώτα κατεβάζω ότι Demo υπάρχει και ότι free υπάρχει καθώς και το μεγάλο VR Demo 35 gigabytes όπου ουσιαστικά είναι μία συλλογή demo. Το δισκάκι που περιέχεται μέσα στο κουτί είναι περίπου το ίδιο αλλά με λιγότερα demo.Παίζω τα demo για να δω τι μου αρέσει, γιατί διαρκεί ώρες η και μέρες, γιατί θα συνηθίσω σιγά σιγά τα VR περιβάλλοντα. Από τα demo προτιμώ παιχνίδια στατικά όπως: VR worlds, wayward sky, Job simulator, bound με static camera από τα options , Statik:image of retention και μετά δοκιμάζω τα Eve Valkyrie, Here They Lie και Driveclub VR. Πέρα από τα demo που είναι μαζεμένα υπάρχουν και άλλα μεμονωμένα στο psn store. Τέλος, κατεβάζω το Playroom VR που έχει συλλογή mini games και είναι πολύ καλή παραγωγή και χαρίζει άφθονο γέλιο με παρέα.
- Aν ζαλιστώ η νίωσω συμπτώματα ζάλης, νιώθω παράξενα το στομάχι μου, ανεβαίνει η θερμοκρασία ξαφνικά σταματάω ακαριαία και κάνω ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Δε το παίζω ήρωας και δεν πιέζομαι γιατί η ναυτία μπορεί να κρατήσει μία μέρα άμα μας πιάσει καλά και θα μας πιάσει για τα καλά άμα πιεστούμε. Δεν είναι όλοι επιρρεπής στη ναυτία, δε ζαλίζονται όλοι στα ίδια παιχνίδια, δε παίζει ρόλο και πιλότος/αστροναύτης/οδηγός φόρμουλα 1 να είμαι. Το πιο πιθανό είναι να ζαλιστώ τις πρώτες ώρες σε κάποιο παιχνίδι.
- Η ναυτία (motion sickness) φεύγει χωρίς να το καταλάβω παίζοντας σιγά σιγά. Όσο πιο πολύ χρόνο περνάω σε VR περιβάλλοντα τόσο πιο γρήγορα θα συνηθίσω. Τις πρώτες δεκάδες ώρες παίζω με διαλείμματα ανά μισή ώρα ή 15 λεπτά ή ακόμα και πιο σύντομα ανάλογα με το πως αισθάνομαι.
- Δεν αγοράζω απευθείας τα δημοφιλή : Resident evil 7, Farpoint, Dirt Rally γιατί αυτά είναι από τα βαριά παιχνίδια από άποψη κίνησης και πρέπει πρώτα να συνηθίσουμε και να μην πάθουμε ναυτία. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όλοι είναι να ορμήξουν κατευθείαν στο Resident Evil 7 και να νιώσουν άσχημα. Η ναυτία πέρα από τη ζαλάδα που διαρκεί ώρες ψυχολογικά μας κάνει να μη θέλουμε να βάλουμε καν το Headset από φόβο ζαλάδας .
- Αντιθέτως πολύ ωραία παιχνίδια για αρχάριους (και ομολογουμένως καλά σαν παιχνίδια) μετά τα Demo είναι : Until Dawn (οπωσδήποτε), VR Worlds (το Heist και το Descent , τα άλλα είναι όταν συνηθίσουμε καλύτερα), bound, Batman Arkham VR, Wayward sky, Statik, Superhot (από τα καλύτερα VR), Don’t knock twice, archangel και γενικά παρόμοια. Δεν κρίνω παιχνίδια από το πως φαίνονται τα γραφικά στα trailer/screenshots γιατί η πραγματικότητα είναι πάντα πιο εντυπωσιακή
- Σιγά σιγά θα καταλάβω από μόνος μου ότι είμαι εντάξει από αντοχές μετά από κάποιες ώρες, θα μπορώ να παίζω αρκετή ώρα με κάποιο διάλειμμα ενδεχομένως τα επόμενα παιχνίδια τύπου here they lie, resident evil 7, project solus. Προσωπικά το here they lie ήταν αυτό που έπαιξα μετά από to Bound και τα demo και παρόλο που έκανα συχνά διαλείμματα ανά 20 – 30 λεπτά μέχρι να το τελειώσω (5 ώρες) είχα ξεπεράσει το Motion Sickness. Μιλάω για διάστημα κάτω από μήνα με περίπου ένα 2ωρο session τη μέρα.
- Μαζεύω χρήματα και αγοράζω οπωσδήποτε το aim controller και το Farpoint. Το farpoint είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι και το aim controller θα μου χρειαστεί και για άλλα παιχνίδια και είναι προσωπικά η επιτομή του PlayStation VR.
- Θα ανακαλύψω ότι στο VR θα μου αρέσουν είδη παιχνιδιών που δε θα έπαιζα άμα δεν ήταν VR. Το προσωπικό γούστο μου θα πάρει μία νέα στρέψη.
- Aν και δεν είναι απαραίτητο ,το PS4 Pro βοηθάει πολύ στη παρουσίαση των παιχνιδιών. Κάποια όπως resident evil – farpoint – eve valkyrie έχουν πολύ αισθητή διαφορά. Άλλα όχι τόσο. Εν τούτοις και με το PS4 παίζω μία χαρά.
- Συνεχίζω και επισκέπτομαι το Busted.gr για προσεχή reviews, νέα, άρθρα και φυσικά την παρέα μας.
Τι γνώμη έχετε για το VR; Πόσο επιφυλακτικοί είστε να κάνετε το βήμα στον κόσμο του VR; Αφήστε το σχόλιό σας.
Μεγαλώστε την Busted παρέα σας ακολουθώντας μας στα παρακάτω Social Media.
- Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
- Κάντε μας follow στο Twitter | Instagram
- Κάντε μία εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!