
Το Darksiders είναι μια σειρά που ανά τα χρόνια, αγαπήθηκε από όλο και περισσότερους. Με την επιτυχία των δύο πρώτων τίτλων, το αβέβαιο μέλλον ενός τρίτου μέρους λόγω της χρεοκοπίας της THQ ανησύχησε πολλούς, με την τότε Nordic Games (πλέον THQ Nordic) να είναι αυτή που αγόρασε τα δικαιώματα όπως και το studio ανάπτυξης. Από τότε, η THQ Nordic μας έδωσε να καταλάβουμε πως έχουν μεγάλα σχέδια για τη σειρά, καθώς έναν χρόνο μετά το Darksiders III, έχουμε στα χέρια μας το Darksiders Genesis, έναν spin-off τίτλο της Airship Syndicate (που ιδρύθηκε από τέσσερα άτομα της Vigil Games) που είναι και prequel της σειράς. Πώς τα πάει όμως αυτό το πείραμα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη σειρά; Είναι κάτι που αξίζει τον χρόνο σας; Θα το δούμε αναλυτικά παρακάτω.
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, τα γεγονότα του Darksiders Genesis εξελίσσονται πριν από τον πρώτο τίτλο (όπου είδαμε τον War) και μετά τον πόλεμο της Eden. Κύρια αποστολή μας είναι να σταματήσουμε τα σχέδια του Lucifer που για ακόμη μια φορά, προσπαθεί να παρέχει δυνάμεις σε Master Demons της Κόλασης ώστε να καταστρέψει την ισορροπία του The Council. Έτσι, εμείς παίρνουμε τον έλεγχο των War και Strife ώστε να βρούμε αυτούς τους δαίμονες και να βάλουμε ένα τέλος στην αναστάτωση αυτή. Στο ταξίδι μας, θα βρούμε αρκετούς γνώριμους χαρακτήρες από τα προηγούμενα παιχνίδια, όπως τους Vulgrim και Samael, ενώ δε λείπουν και νέες προσθήκες στον κόσμο της σειράς.
Και μιας και αναφέραμε τον κόσμο, χωρίζεται ανά κεφάλαια, με το καθένα να μας δίνει κάτι διαφορετικό τόσο από εχθρούς, όσο και από το περιβάλλον που θα εξερευνήσουμε. Μετά την ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου, επιστρέφουμε σε μια κεντρική περιοχή (hub area) όπου μπορούμε να κάνουμε αναβαθμίσεις στους χαρακτήρες μας ή να αγοράσουμε πολύτιμα αντικείμενα για την εξερεύνηση του κόσμου. Κάθε κεφάλαιο μπορούμε να το παίξουμε όσες φορές θέλουμε, ενώ αφού τα ολοκληρώσουμε όλα, μας ξεκλειδώνεται η Apocalyptic δυσκολία που λειτουργεί ως NewGame+. Μπορεί να ακούγεται κάπως μονότονο, αλλά με τις νέες δυνάμεις που αποκτούμε, θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε νέες περιοχές στις οποίες δεν είχαμε πρόσβαση.
Οποιαδήποτε στιγμή, μπορούμε να αλλάξουμε μεταξύ των War και Strife, με τον καθένα να παρέχει διαφορετικό gameplay: ο War θα σας φανεί πολύ γνώριμος, καθώς ότι combos είχε στο Darksiders, τα ίδια θα βρείτε εδώ (με κύρια διαφορά την κάμερα), ενώ ο Strife είναι πιο σβέλτος και βασίζεται πιο πολύ στα όπλα του για απομακρυσμένη μάχη. Βέβαια αν έχετε κάποιον φίλο, μπορείτε να το παίξετε co-op είτε online είτε μέσω split-screen για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση. Και μιας και αναφερθήκαμε στην κάμερα, αυτή είναι η βασικότερη διαφορά μεταξύ του Genesis και των τριών κύριων τίτλων, η αλλαγή κάμερας. Το gameplay δεν είναι στο στυλ του Diablo που πολλοί υπέθεσαν. Αντιθέτως, παραμένει πιστό στη σειρά απλά με διαφορετική προοπτική: γρήγορη μάχη με πολλά combos και special κινήσεις που καταναλώνουν Wrath.
Το upgrade system είναι ένα μέρος που θα επενδύσετε αρκετό χρόνο, καθώς είναι ξεκλείδωτο από την αρχή και μπορείτε να τοποθετείτε Creature Cores τα οποία πέφτουν από εχθρούς, με πιο δυνατά Cores να δίνονται από Boss Fights. Φυσικά, κάθε Core δίνει διαφορετικά στατιστικά και αναλόγως τη θέση που θα τα βάλετε, δίνει το ανάλογο boost στατιστικών (attack, wrath ή health). Ακούγεται περίπλοκο, ειδικά στο tutorial, αλλά μόλις το δοκιμάσετε θα καταλάβετε πόσο απλό είναι. Βέβαια δε λείπουν και ειδικές κινήσεις για τον κάθε χαρακτήρα και τύποι ammo για τον Strife, τα οποία βρίσκετε όσο προχωράτε στην ιστορία, η οποία περιέχει κύρια Quests αλλά και δευτερεύων Quests ανά κεφάλαιο, με τις ανάλογες αμοιβές για την ολοκλήρωσή τους (Souls, Cores και Coins). Φυσικά όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον Vulgrim για αναβάθμιση ζωής, Wrath, αναβάθμιση βασικών κινήσεων και διάφορα άλλα χρήσιμα αντικείμενα.
Στα τεχνικά ζητήματα τώρα. Ο τίτλος αναπτύχθηκε με την Unreal Engine 4 και φαίνεται αρκετά ποιοτικός για αυτό που είναι, καθώς τα μοντελάκια χαρακτήρων, εχθρών αλλά και ο κόσμος είναι πολύ προσεγμένα. Το ίδιο προσεγμένο είναι και το voice acting, καθώς οι ηθοποιοί που είδαμε στα υπόλοιπα μέρη της σειράς, επιστρέφουν για να δώσουν μια αυθεντική Darksiders εμπειρία, παρόλο που πρόκειται για spin-off. Όσον αφορά την απόδοση, ο τίτλος έτρεχε στο σύστημά μας (αποτελούμενο από επεξεργαστή AMD FX 8350, κάρτα γραφικών RX 470 Nitro+ της Sapphire με 8GB VRAM και 8GB RAM) με πάνω από 60 καρέ σε ανάλυση 1080p με όλες τις γραφικές επιλογές στο μέγιστο. Βέβαια υπήρχαν μικρές πτώσεις όταν είχαμε πολλούς εχθρούς και εφέ/particles στην οθόνη, αλλά δεν ενοχλούσαν την εμπειρία. Οι γραφικές επιλογές δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένες (Anti-Aliasing, Texture Quality, Post Processing, Shadow Quality, FX Quality) και δεν είδαμε κάποια μεγάλη διαφορά απόδοσης μεταξύ των preset, κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει στο μέλλον, αν και απίθανο μιας και το studio θα επικεντρωθεί στην έκδοση κονσολών.
Κλείνοντας, έχουμε έναν τίτλο που φτιάχτηκε με μεράκι από άτομα που γέννησαν τη σειρά και ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν. Μπορεί να μην είναι το Diablo-style spin-off που πολλοί περίμεναν, αλλά σίγουρα θα προσφέρει αρκετές ώρες απόλαυσης σε φίλους της σειράς και μη, ενώ με την co-op προσθήκη γίνεται ακόμη πιο προσιτό. Και ποιος ξέρει; Ίσως στο μέλλον δούμε κάποιο mod που θα προσθέσει επιλογή third-person κάμερα και να το φέρει πιο κοντά στα πρότυπα των βασικών Darksiders.
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!