Busted.gr

Uncharted: The Lost Legacy

Uncharted: The Lost Legacy

Σε ελεύθερη μετάφραση, Uncharted: Αναζητώντας τον Χαμένο Θρύλο.


Ένα χρόνο και κάτι έπειτα από την κυκλοφορία του εξαιρετικού Uncharted 4: A Thief’s End, για το οποίο δεν ντράπηκα στιγμή να το βαθμολογήσω με το απόλυτο δέκα, η Naughty Dog, έχοντας εν τω μεταξύ ανακοινώσει στο μεσοδιάστημα ότι εργάζεται πάνω στη συνέχεια του The Last of Us: Part 2 και εξοικονομώντας τους απαραίτητους πόρους από το δυναμικό της, κυκλοφορεί ένα expansion το οποίο στέκεται αυτόνομο ή όπως συνηθίζεται πλέον να χαρακτηρίζεται ως standalone DLC χωρίς να απαιτεί προηγουμένως την κατοχή και εγκατάσταση του Uncharted 4: A Thief’s End. Το Uncharted: The Lost Legacy λοιπόν, όπου ο τίτλος μεταφρασμένος στα ελληνικά απομακρύνεται λίγο από την έννοια του αγγλικού εντούτοις το “ατόπημα” θεωρείται πταίσμα για λόγους καλαισθησίας, μας βάζει στα παπούτσια της Chloe Fraser αντί για του Nathan Drake, όπου ο κύκλος του στη σειρά φαινομενικά έχει κλείσει και προσπαθεί να μας συμπαρασύρει σε νέες περιπέτειες… ή μήπως όχι;

Αναλαμβάνοντας λοιπόν στο Uncharted: The Lost Legacy την Chloe, που πρωτογνωρίσαμε στο Uncharted 2: Among Thieves, δεν αργούμε να συναντήσουμε τη συνοδοιπόρο μας στο περιπετειώδες ταξίδι μας, Nadine Ross, την οποία δεν γίνεται να μην θυμόσαστε από το Uncharted 4: A Thief’s End και πόσο μάλλον ο αγαπητός Nathan που άρπαξε ένα καλό ξυλίκι από την εν λόγω κυρία. Οι περιπέτειες του ντουέτου μας πλέον, λαμβάνουν τόπο στην Ινδία, με την Naughty Dog να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αποτυπώνοντας την ομορφιά και την αίσθηση της περιοχής στον υπέρτατο βαθμό. Άλλωστε και η ίδια η εταιρεία φροντίζει να μας μαγεύει χτυπώντας μας από πολύ νωρίς στα μούτρα με σκηνές και πλάνα από πανέμορφα τοπία και περιβάλλοντα καταφέρνοντας να μας βάλει στο πετσί του ρόλου. Από εκεί και πέρα η περιπετειώδης αναζήτησή μας έχει να κάνει με τον Χαυλιόδοντα του Ganesha που φημολογείται ότι βρίσκεται στα Δυτικά όρη της Ινδίας. Έλα όμως που το συγκεκριμένο κειμήλιο δεν το ψάχνουμε μόνο εμείς αλλά και ο, ολίγον τι κλισέ κακός, Asav που έχει στις εντολές του έναν ολόκληρο στρατό, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει εξυπηρετώντας δικούς του “σκοτεινούς” σκοπούς. Οπότε καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει πέρα από το μυαλό μας για να λύσουμε αρχαίους γρίφους θα χρειαστούμε και όποια δύναμη πυρός συλλέξουμε για να ανοίξει ο δρόμος μας.

Τώρα όμως θέλω να περάσω στα του gameplay και η αλήθεια είναι πως όσο πληκτρολογούσα τις παραπάνω παραγράφους είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τη στιγμή που θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Όσοι έχετε παίξει το Uncharted 4: A Thief’s End γνωρίζετε πάνω κάτω τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί και πως συμπεριφέρεται ο παίκτης στις διάφορες ενέργειες. Στο Uncharted: The Lost Legacy λοιπόν παρατηρείται μία ατολμία από μεριάς Naughty Dog να δώσει το κάτι διαφορετικό και γιατί όχι να πάρει και ένα ρίσκο παραπάνω. Το μέγεθος και η δημοτικότητα της εταιρείας θεωρώ ότι το επιτρέπουν. Από εκεί και πέρα είναι δύο σημεία στα οποία θέλω να σταθώ γιατί θα ήμουν άδικος αν ήμουν απόλυτος στη θέση αυτή. Πρώτον, η Naughty Dog δίνει ή καλύτερα προσπαθεί να δώσει για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού την αίσθηση του open world. Εντάξει δεν έγινε Assassin’s Creed σε αυτό το τομέα αλλά θυμόσαστε τον Nathan Drake να σουλατσάρει με ένα τζιπάκι; Τοποθετείστε στο ίδιο τζιπάκι της Chloe και Nadine και με οδηγό ένα χάρτη μπορούμε να οδηγήσουμε σε μία σχετικά μεγάλη έκταση ολοκληρώνοντας τα διάφορα tasks. Βέβαια απέχει πολύ από αυτό που γνωρίζουμε ως open world γιατί δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνουμε επιπλέον πέρα από την εύρεση των καθιερωμένων πλέον θησαυρών ενώ υπάρχουν και διάφορες πλαγιές που ενώ φαινομενικά μπορούμε εύκολα να σκαρφαλώσουμε, η πρωταγωνίστρια μας αρνείται πεισματικά, όχι γιατί υπάρχει κάποιο bug στο παιχνίδι απλά γιατί οι δημιουργοί δεν θέλουν να πάμε από εκεί. Δεύτερον, μπορεί οι μηχανισμοί gameplay να μην διαφοροποιούνται στο The Lost Legacy αλλά ποιος είπε ότι στο A Thief’s End ήταν κακοί; Δεν είχα βάλει τυχαία άριστα δέκα σε εκείνο το review. Ένα ακόμη σχεδόν ανεξάρτητο στοιχείο που θέλω να σταθώ είναι αυτό του Photo Mode. Οι άνθρωποι της Naughty Dog το πήγαν σε άλλο επίπεδο, όχι γιατί πρόσθεσαν κάποια φαντασμαγορικά φίλτρα αλλά γιατί μπορούμε να παγώσουμε το παιχνίδι οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και σε δραματικούς διαλόγους και να αλλάξουμε για τη φωτογραφία την έκφραση της Chloe, από γκρρρρ μέχρι ντακφέις! Πραγματικά απολαυστική εμπειρία και διασκέδασα αρκετά μαζί με το συγκεκριμένο mode.

Τεχνικά το Uncharted: The Lost Legacy βαδίζει στο δρόμο της αρτιότητας που χάραξε το A Thief’s End και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσους θα ασχοληθούν με τη σειρά. Είχα την τύχη να απολαύσω το παιχνίδι στο PS4 Pro και πραγματικά στεκόμουν για να θαυμάσω τη λεπτομέρεια των μοντέλων και τα μαγευτικά τοπία που συμπλήρωναν το φόντο. Για να μην κρυβόμαστε όμως, με την Naughty Dog και τα σημάδια δουλειάς που έχει δείξει μέχρι τώρα στη βιομηχανία που έχουμε την τύχη να υπηρετεί δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο εντυπωσιακό. Σε θέμα απόδοσης δεν υπήρξε το παραμικρό σκαμπανέβασμα που θα χαλούσε την εμπειρία ενώ για να μην στεκόμαστε μόνο στον οπτικό τομέα, το Uncharted: The Lost Legacy διαπρέπει και στον ακουστικό και σίγουρα θα σας πρότεινα να το απολαύσετε με ένα καλό headset προκειμένου να αντιληφθείτε την ακουστική πανδαισία στο μέγεθος που της αναλογεί. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου του The Lost Legacy κυκλοφορεί ως standalone παιχνίδι που θα συμπληρώσει όμορφα λίγο κάτω από 10 ώρες ενασχόλησης ενώ κυκλοφορεί και σε budget τιμή που μεταφράζεται σε 39,90€. Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι περιλαμβάνει ολόκληρο τη Multiplayer κομμάτι από το A Thief’s End, Multiplayer που δεν υπάρχει μόνο για να δικαιολογεί την αυξημένη τιμή αλλά είναι αρκετά ποιοτικό, διασκεδαστικό και το βασικότερο με πολύ υλικό, modes και online κόσμο που το απολαμβάνει.

Για να συνοψίσουμε, το Uncharted: The Lost Legacy δεν απαιτεί να έχετε παίξει τα προηγούμενα Uncharted, τα οποία κάλλιστα μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν όλα στο PS4, για να το απολαύσετε αλλά θα ήταν κατά τη γνώμη “έγκλημα” εάν δεν το έχετε κάνει. Στο Uncharted: The Lost Legacy  δεν έχω να του προσάψω κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται, αποτελεί έναν άρτιο τίτλο, άξιο εκπρόσωπο της σειράς Uncharted που έχει μία πολύ όμορφη ιστορία να μας διηγηθεί με κινηματογραφικό τρόπο. Στα της ατολμίας που αναφέρθηκα λίγο πιο πάνω από μεριάς Naughty Dog δεν αποτελεί κάτι που πρέπει να “πληγώσει” σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το παιχνίδι και θα είναι κρίμα να μπω σε διαδικασία να κρίνω αρνητικά κάτι που στην τελική είναι για πολλούς άριστο.  Δεν πρέπει να παραλείψω ακόμη την προσπάθεια της Sony να συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει ελληνικούς υπότιτλους σε first party τίτλους καθώς ακόμα και για εμάς που μπορεί να το κατέχουμε με την αγγλική γλώσσα είναι ένα nice to have χαρακτηριστικό που δείχνει ότι υπολογίζεται μία αγορά ακόμα κι αν είναι σχετικά μικρή σαν την ελληνική. Τώρα, στο ερώτημα για το αν σας προτείνω τον τίτλο, η απάντηση θεωρώ πως είναι προφανής και το Uncharted: The Lost Legacy θα πρέπει να μπει στη λίστα με τα επόμενα παιχνίδια που θα παίξετε.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Adventure, Action
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4 
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23/08/2017
Εκδότρια εταιρία: Sony Interactive Entertainment
Εταιρία ανάπτυξης: Naughty Dog

Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για την έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review

Παρακολουθήστε το Special Unboxing του Press Kit του Uncharted: The Lost Legacy που ετοιμάσαμε για εσάς.

9.2 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

  • Εκπληκτικός τεχνικός τομέας
  • Ενδιαφέρουσα πλοκή και ανάπτυξη χαρακτήρων
  • Εξαιρετικοί μηχανισμοί gameplay
  • Αίσθηση πως θέλεις κι άλλο

The Bad

  • Τύπου Open World κομμάτι του τίτλου
  • Μία από τα ίδια (με την σχετικά καλή όμως έννοια)
9.2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr