Το ετήσιο συνέδριο της Microsoft, Build, έληξε πριν λίγα εικοσιτετράωρα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Build είναι μια διοργάνωση της αμερικάνικης Microsoft που λαμβάνει τόπο κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και παρουσιάζονται οι νέες τεχνολογίες που αφορούν τα προϊόντα της και θα δούμε μέσα στο έτος. Μαζέψαμε τα κυριότερα σημεία που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και τα παρουσιάζουμε συνοπτικά στο παρόν άρθρο.
Αρχικά, το καλοκαίρι η Microsoft θα κυκλοφορήσει το Anniversary Update, επετειακή αναβάθμιση δηλαδή. Θα είναι δωρεάν για όλους τους χρήστες που διαθέτουν Windows 10, ενώ τα μέλη του Insider προγράμματος θα μπορούν να τα δοκιμάσουν από σήμερα. Περιέχει πολλές σημαντικές βελτιώσεις, κάποιες από αυτές θα αναλύσουμε πιο κάτω. Πρώτα πρώτα, οι εφαρμογές των Windows 10 Θα υποστηρίζουν βιομετρική αναγνώριση. Πολλές mobile συσκευές διαθέτουν έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και ήδη με το Windows Hello μπορείτε να εισέλθετε στον λογαριασμό σας με ασφάλεια. Η Microsoft το πάει ένα βήμα παραπέρα και σας επιτρέπει να κάνετε login, στα email σας λόγου χάρη, μέσα από τον αισθητήρα, χωρίς την χρήση κωδικού. Μόνη προϋπόθεση είναι ο developer να υποστηρίζει το Windows Hello και να διαθέτετε τον ανάλογο αισθητήρα, φυσικά.
Ακόμα, η Anniversary Update θα ρίξει περισσότερο βάρος τα stylus. Πολλές συσκευές ενσωματώνουν πενάκια και γραφίδες για να διευκολύνουν την πλοήγηση της συσκευής, όμως δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για να τα αξιοποιήσουν πλήρως. Με το Windows Ink θα μπορείτε να δημιουργήσετε σχέδια και σημειώσεις, να σχολιάσετε screenshots και να βρείτε εφαρμογές που υποστηρίζουν γραφίδες. Παράλληλα, η εταιρία θα δώσει τα κατάλληλα API στους δημιουργούς, ώστε να βελτιώσουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το πενάκι στις εφαρμογές τους. Για παράδειγμα, ψηφιακούς χάρακες για να διευκολύνουν την σχεδίαση και εργαλεία στοίχισης ώστε να έρχονται σε αρμονία με το κείμενο.

Η Microsoft συνεργάστηκε με την Canonical, την εταιρία που διαχειρίζεται το Ubuntu για να φέρει το Bash στα Widnows. Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τον μέσο χρήστη, όμως για τους developers και αυτούς που χρησιμοποιούν πολλές πλατφόρμες, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Οι ίδιες εντολές που χρησιμοποιούνται στα OS X και τα Linux μπορούν να υλοποιηθούν στα Windows 10 και περιλαμβάνουν τα πάντα, από διαχείριση αρχείων μέχρι ανάπτυξη και εγκατάσταση εφαρμογών.

Μέχρι τώρα, το Store δεν περιέχει πολλές εφαρμογές, μόνο τις κυριότερες. Πολλοί δημιουργοί έχουν τα προϊόντα τους στην κλασσική win32 μορφή. Πλέον, η Microsoft έχει αναπτύξει έναν μετατροπέα που μπορεί να κάνει τις εφαρμογές συμβατές με το Windows Store πολύ εύκολα. Για αναπαράσταση, η Microsoft “πέρασε” από τον μετατροπέα το Age of Empires II, ένα κλασσικό RTS, και έτρεχε σαν κανονική Windows 10 εφαρμογή. Να σημειώσουμε, το Age of Empires II ήταν το ίδιο με αυτό που βρίσκεται στο Steam. Στην συνέχεια μας παρουσίασε το The Witcher 3, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, να τρέχει full screen σαν app των Windows 10.
Όπως είχαμε προαναφέρει, το Store των Windows 10 θα ενοποιηθεί με αυτό του Xbox One, πράγμα που μεταφράζεται ως περισσότερες δυνατότητες στο Xbox One. Αν η εφαρμογή υποστηρίζεται, μπορεί να τρέξει στο Xbox One, ενώ μάλιστα το κάθε Xbox One μπορεί να γίνει dev kit με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους developers που θέλουν να βελτιώσουν τις εφαρμογές τους στο Xbox One, όχι μόνο τα παιχνίδια, αλλά κάθε συμβατή εφαρμογή.

Επιπλέον, η Cortana θα γίνει πιο “έξυπνη”. Θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε από την οθόνη του login, χωρίς βέβαια να το personalization και θα ενσωματώνει όλα όσα ξέρει για τα προϊόντα της Microsoft. Ταυτόχρονα, θα είναι “ανοιχτή” για τους δημιουργούς, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν χαρακτηριστικά που θα ενσωματωθούν στην βοηθό. Όπως είναι λογικό, δεν θα αποστέλλει πληροφορίες σχετικά με εσάς, εκτός και αν το επιλέξετε.

Όμως, τα σχέδια περί τεχνητής νοημοσύνης, δεν τελειώνουν εδώ. Ο αμερικάνικος κολοσσός παρουσίασε εργαλεία που θα επιτρέψουν πολλούς developers να δημιουργήσουν chat bots. Όπως θα δείτε και στην παραπάνω εικόνα, το bot λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την παραγγελία της πίτσας και την αποστέλλει στο κοντινότερο κατάστημα. Το καλύτερο είναι πως τα bot μπορούν να “συνομιλήσουν” με την Cortana. Σε μια συνομιλία στο Skype, η Cortana ανέπτυξε διάλογο με third-party bot και ρώτησε για συγκεκριμένες πληροφορίες. Σε ένα παρόμοιο παράδειγμα, είπαν στην Cortana να προσθέσει ένα γεγονός στο ημερολόγιο. Η ψηφιακή βοηθός ρώτησε αν θέλει ο χρήστης να κλείσει και κάποιο ξενοδοχείο και ζητάει άδεια να προσθέσει ένα third-party bot στην συνομιλία. Αν η απάντηση είναι θετική, στην προκειμένη περίπτωση ήταν, ανέλαβε ο Westin, ένα bot που βοήθησε στην ανεύρεση και κράτηση ξενοδοχείου. Αυτό που προβληματίσει τους περισσότερους είναι τι προσωπικά δεδομένα θα μοιράζονται μεταξύ τους οι ψηφιακοί συνομιλητές, έτσι θα πρέπει να το δούμε στην πράξη και από κοντά.
Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψουμε. Πως σας φάνηκαν τα παραπάνω νέα χαρακτηριστικά που περιμένουμε να δούμε; Ξεχωρίσατε κάποιο συγκεκριμένο;
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα.
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!