The Evil Within 2

“What the… “


Οκτώβριος ήταν και τότε, όταν το The Evil Within μας πρωτοσυστήθηκε ως νέο IP στη τωρινή γενιά κονσολών χωρίς όμως να αφήνει απαγκιστρωμένο το κοντινό παρελθόν, κυκλοφορώντας μεταξύ άλλων και για τα PS3 και Xbox 360. Το μεγαλύτερό του χαρτί άκουγε στο όνομα του σκηνοθέτη του παιχνιδιού και ιδρυτή της Tango Gameworks, Shinji Mikami, με πλούσιο βιογραφικό και αποκορύφωμα αυτού τη σκηνοθεσία στο αρχικό Resident Evil. Την άποψή μας για το The Evil Within την εκφράσαμε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, δεν μας πέρασε αδιάφορο παρά τα όποια προβλήματα του. Προσωπικά, ως λάτρης των Survival Horror τρίτου προσώπου και γαλουχημένος με παιχνίδια όπως τα Silent Hill και Resident Evil δεν γινόταν να αφήσω το The Evil Within να προσπεράσει χωρίς να του ρίξω έστω μία ματιά. Για να μην σας τα πολυλογώ το παιχνίδι με κέρδισε, σε βαθμό να ασχοληθώ και με τα story DLCs που ακολούθησαν στη συνέχεια φτάνοντας τελικά στο σήμερα, τρία χρόνια μετά, να έχω στα χέρια μου το The Evil Within 2, με τον Shinji Mikami πλέον σε ρόλο παραγωγού και αφιερωμένο αποκλειστικά στη τωρινή γενιά κονσολών.

Στη δεύτερη συνέχεια του The Evil Within, έχουμε και πάλι στο έλεγχό μας τον Sebastian Castellanos, πρώην αστυνομικό, με τα γεγονότα να τοποθετούνται χρονικά τρία χρόνια μετά το περιστατικό στο Beacon Mental Hospital που έμελλε να τον στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Και να ήταν μόνο αυτό! Ο άμοιρος Castellanos, με την ιδιότητα του πατέρα αυτή τη φορά, είχε χάσει και την κόρη του, Lily, στο παρελθόν μέσα σε ένα ολοκαύτωμα. Ξαφνικά όμως μαθαίνει από ένα πρόσωπο, γνωστό για όσους παίξανε το πρώτο παιχνίδι, ότι η κόρη του είναι ζωντανή και πως απαιτείται η βοήθειά του για να τη βρει κι αυτός αλλά κι αυτοί που την… χάσανε! Με τα πολλά ή τα λίγα καταλήγει στη Mobius και βρίσκεται πάλι μέσα στο STEM! Τι είναι το STEM; Καλό ερώτημα και θα προσπαθήσω να το απλοποιήσω ευθύς αμέσως με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια. Το STEM λοιπόν αποτελεί μία διαφορετική πραγματικότητα που δημιουργεί ο νους και ο χρήστης που εισέρχεται σε αυτό συνδέεται μέσω ενός καθίσματος που μοιάζει με μπανιέρα. Ο παραλληλισμός πάντως με το σύστημα Animus των Assassin’s Creed θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του. Μέσα στο STEM λοιπόν έχει δημιουργηθεί μία πόλη με το όνομα Union, που θα αποτελέσει κατά κύριο λόγο το πεδίο δράσης μας όπου θα αναζητήσουμε την κόρη μας, που επιλέχτηκε από την Mobius να είναι ο πυρήνας του συστήματος μετά το στήσιμο του θανάτου της, μαζί με κάποια χαμένα μέλη της εταιρείας που στάλθηκαν πριν από μας για τον ίδιο σκοπό, την ανάκτηση της Lily και την επαναφορά του πυρήνα. Απ’ ότι φαίνεται όμως καταλήγει για δουλειά ενός άνδρα, βαρύ και ασήκωτου, του Sebastian Castellanos, που σαν χαρακτήρας είναι λίγο κυνικός και μονόπλευρος. Αν κάτι θα ήθελα από την πλοκή και το σενάριο, είναι λίγο βάθος και συναισθηματική σύνδεση παραπάνω με αυτόν τον έρμο το Castellanos, κατά τα άλλα ο συγκεκριμένος τομέας κινείται σαφώς σε πολύ καλά επίπεδα.

Το The Evil Within 2 συνεχίζει, όπως και ο προκάτοχός του, να αποτελεί ένα Survival Horror παιχνίδι σε προοπτική τρίτου προσώπου, αν και μερικά τζιμάνια εντόπισαν έναν εύκολο σχετικά τρόπο να μετατρέψουν την έκδοση για PC σε πρώτου προσώπου, εγώ θα επιμείνω στο τρίτο πρόσωπο που είναι και το αγαπημένο μου. Επίσης, διαθέτει τρεις βαθμίδες δυσκολίας, Casual για αυτούς που κοιμούνται με το φως ανοιχτό, Survival για αυτούς με φωτάκι και Nightmare γι’ αυτούς που κλείνουν και τα παντζούρια. Ο παραγωγός πλέον, Shinji Mikami προτείνει πάντως να επιλέξουμε τις δύο τελευταίες. Εγώ προτείνω όποια γουστάρετε γιατί σκοπός κάθε παιχνιδιού είναι να το απολαμβάνουμε είτε το παίζουμε στο εύκολο είτε στο τέρμα δύσκολο, γούστα είναι αυτά και δεν αλλάζουν. Το The Evil Within 2 παρουσιάζεται όμως αρκετά διαφορετικό από τον προκάτοχό του με τις αλλαγές να αφορούν την πιο “open world” φύση του, ξεφεύγοντας από το σχεδόν απόλυτα γραμμικό του πρώτου. Γενικά η περιήγησή μου στη Union μου έφερε μνήμες από παιχνίδια Silent Hill κάτι που μόνο ως θετικό μπορώ να το εκλάβω. Στο κόσμο που περιηγούμαστε λοιπόν συγκεντρώνουμε πόρους καθώς το παιχνίδι δίνει μεγάλη βαρύτητα σε ένα πολύ καλό αλλά σχετικά περιορισμένο σύστημα crafting που διαθέτει. Crafting που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή αλλά όταν βρισκόμαστε σε πάγκους εργασίας καταναλώνονται αισθητά λιγότεροι πόροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας καθώς σφαίρες και άλλα υλικά όπως ενέσεις για την υγεία μας υπάρχουν και έτοιμα στον κόσμο για να συλλέξουμε αλλά σε μικρότερο βαθμό από διάφορους πόρους. Ακόμη, συλλέγοντας weapon parts μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον οπλισμό που έχουμε στην κατοχή μας. Το Green Gel από τα πτώματα των οχθρών μας, τα οποία σημειωτέον δεν χρειάζεται πλέον να τα καίμε με σπίρτα, βρίσκεται και πάλι εδώ βοηθώντας μας στη συνέχεια να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες του Sebastian. Σαν collectibles συναντούμε και πάλι τα κλειδάκια που πέφτουν όταν σπάμε συγκεκριμένα αγαλματίδια, ανοίγοντας ντουλαπάκια που θα μας επιβραβεύσουν κυρίως τυχαία με διάφορα αντικείμενα και πόρους. Σημαντικό επίσης αντικείμενο που μας δίνεται από την αρχή σχεδόν του παιχνιδιού είναι το “The Communicator” που μας βοηθά να βρίσκουμε το επόμενό μας βήμα, εχθρούς και πόρους στον χάρτη μας.

The Evil Within® 2_20171022005706

Τεχνικά το The Evil Within 2, έχοντας αποσπαστεί από την ανάγκη να “τρέχει” έστω και τυπικά στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, κάνει χρήση της όχι και τόσο διάσημης STEM engine που αναπτύχθηκε από την id Tech. Η συγκεκριμένη μηχανή γραφικών λοιπόν του επιτρέπει να αναπαράγει γραφικά υψηλής ποιότητας, πανέμορφες φωτοσκιάσεις και αντανακλάσεις και λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων. Πραγματικά το ποιοτικό άλμα από το προηγούμενο The Evil Within κρίνεται τεράστιο με την απόδοση να παραμένει σταθερή στα 30fps αλλά χωρίς να υπάρχουν ειδικές βελτιώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, στο PS4 Pro όπου χρησιμοποιήθηκε για το παρών Review, έναντι του βασικού PS4. Αμφότερες οι εκδόσεις τρέχουν σε native “ανάλυση” 1080p με την γενικότερη αίσθηση που αποκόμισα να αποτελεί ότι έπαιζα έναν σύγχρονο τίτλο με πραγματικά εξαιρετικά γραφικά. Αξίζει να επισημάνω πως οι μαύρες μπάρες στο πάνω και κάτω μέρος που υπήρχαν στο πρώτο παιχνίδι, αποτελούν παρελθόν οριστικά. Ηχητικά δεν έχω να σχολιάσω κάτι ιδιαιτέρως, καθώς κι αυτός ο τομέας κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο στα εφέ που έχουν χρησιμοποιηθεί όσο και στη μουσική επένδυση και τα voice overs.

Συνοψίζοντας, το The Evil Within 2 αποτελεί ένα πανέμορφο, σωστά δομημένο και ισορροπημένο Survival Horror που δεν χρειάζεται την “ενίσχυση” της προοπτικής πρώτου προσώπου για να προκαλέσει αισθήματα φόβου και αγωνίας. Είτε επιλέξετε να κινηθείτε με απόλυτη μυστικότητα σε κατάσταση Stealth είτε σε πιο μαχητική στάση κάνοντας χρήση των πυροβόλων όπλων σας, εφόσον το επιτρέπουν οι πόροι σας, δύσκολα θα απογοητευτείτε από την εμπειρία. Ο μεγάλος κόσμος του και το πλούσιο περιεχόμενο θα σας ανταμείψουν ενώ αν η Tango Gameworks είχε καταφέρει να ενισχύσει λίγο την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή και ίσως λίγο την ιστορία τότε ίσως να μιλούσαμε για το απόλυτο παιχνίδι της κατηγορίας του τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το The Evil Within 2 αποτελεί ένα παιχνίδι που είτε είστε καινούριοι στα Survival Horror είτε παλαιότεροι θα σας ικανοποιήσει σχεδόν απόλυτα.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4 Pro
Είδος: Survival Horror
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13/10/2017
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One, PC
Διάθεση για την Ελλάδα: IGE S.A.
Εκδότρια Εταιρεία: Bethesda Softworks
Εταιρεία Ανάπτυξης: Tango Gameworks

[/vc_column][/vc_row] [review]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!