It’s-a-me, Masterpiece! Ίσως το καλύτερο fighting παιχνίδι της γενιάς να ακούει στο ιστορικό όνομα Super Smash Bros.!
Μερικές εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του Super Smash Bros. for Nintendo 3DS, έρχεται η έκδοση που όλοι περιμέναμε: αυτή της κονσόλας. Λόγω του αναλυτικότατου review μας (πατήστε εδώ) για τον φορητό τίτλο, δεν θα σταθούμε πάρα πολύ στα βασικά αλλά θα συγκρίνουμε τις διαφορές των δύο κυκλοφοριών.
Η βασική φιλοσοφία του έξυπνου αλλά προσβάσιμου fighting παιχνιδιού, με το πλήκτρο της δεξιάς τετράδας να ορίζει την πράξη σε συνεργασία με την κατεύθυνση του μαχητή σας. Στόχος είναι να κάνετε ζημιά στον αντίπαλο, η οποία συγκεντρώνεται και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο πιο εύκολα “πετάει” ο αντίπαλος με smash επιθέσεις, που είναι οι βασικότερες κινήσεις για να ρίξεις τον εχθρό εκτός πίστας — ο τελικός σκοπός σου.
Το ρόστερ των περίπου 50 χαρακτήρων είναι ολόιδιο ανάμεσα στις εκδόσεις, κι αυτό που αλλάζει αρκετά είναι οι πίστες. Με την αυξημένη δύναμη, χωρητικότητα κι ευκρίνεια του Wii U ενάντια στο 3DS καταφέρνουμε να έχουμε 47 πίστες (34 στο 3DS για σύγκριση) οι οποίες προσθέτουν κι επιπλέον διαστάσεις — συχνά μπορείς να μεταφέρεσαι από και προς το παρασκήνιο, δίνοντας στην ήδη ξέφρενη δράση άλλο ένα στρώμα πολυπλοκότητας και διασκέδασης!
Αντίστοιχα, στα modes έχουμε μερικές αλλαγές που ταιριάζουν στην κονσόλα και τον απόλυτα διαφορετικό σχεδιασμό. Η πιο σημαντική προσθήκη ίσως είναι η δυνατότητα παιχνιδιού με 8 παίχτες ταυτόχρονα (μόνο τοπικά), που κάνει τις γρήγορες κι ασταμάτητες μάχες ακόμα πιο χαοτικές. Η δυνατότητα να υπάρχει ένα “περίβλημα” γύρω από τους χαρακτήρες, όπως στο φορητό “ξαδερφάκι” χάνεται εδώ, όμως δικαιολογείται λόγω της μεγαλύτερης και καθαρότερης οθόνης. Ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν, αφού το παιχνίδι είναι καθαρότατο και ποτέ δεν σε μπερδεύει.
Γενικότερα, τα modes παραμένουν ίδια με μόνες διαφορές τα Classic Mode, Smash Tour, Event Mode και το Photo Mode. Στο Classic Mode του 3DS ο παίχτης διάλεγε ένα μονοπάτι από 2-3 σε κάθε διασταύρωση, με τυχαίους εχθρούς και προσαρμοζόμενη δυσκολία — στο Wii U η βασική ιδέα είναι ίδια, όμως αλλάζει η εκτέλεση, καθώς τώρα υπάρχει ένα τουρνουά που ο επόμενος αντίπαλος καθορίζεται από την απόδοσή σου στον τελευταίο αγώνα.
Το Smash Tour — το αποκλειστικό mode για το Wii U, αντίστοιχο του Smash Run στο 3DS — το οποίο θυμίζει επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου ως 4 παίχτες προχωρούν σε έναν πίνακα συλλέγοντας αντικείμενα, μπόνους στατιστικών και μαχητές στην πορεία εν αναμονή της μεγάλης τελικής σύγκρουσης μεταξύ τους στο τέλος. Αν έχετε φίλους που αγαπούν party παιχνίδια ή fighting παιχνίδια (ή ακόμα καλύτερα και τα δύο) είναι σίγουρο πως θα παίζετε για ώρες. Και πως δεν θα έχετε φίλους μετά, αφού συνήθως αυτά καταλήγουν άσχημα.
Το Event Mode επιστρέφει σαν αποκλειστικότητα της έκδοσης και καλείστε να ολοκληρώσετε 55 προκλήσεις (σόλο) ή 25 (2+ παίχτες) που θα σας “τεστάρουν” και θα σας διδάξουν το παιχνίδι, θέλετε δεν θέλετε. Μιλάμε για ένα από τα πιο βαθιά και πολύπλοκα fighting παιχνίδια όλων των εποχών, και ταυτόχρονα για ένα από τα πιο προσβάσιμα και διασκεδαστικά παιχνίδια της αγοράς. “Ξεκλειδώνοντας” τα μυστικά του Smash Bros. θα δείτε πως το παιχνίδι “αλλάζει” ριζικά, οπότε μην διστάσετε να το δοκιμάσετε — είναι ίσως το καλύτερο tutorial, καθώς σε μαθαίνει ουσιαστικά πράγματα χωρίς να σε “μπουχτίζει”.
Τελευταίο άφησα το Photo Mode, που σε αφήνει να “παίζεις” με την συλλογή από Trophies σου, στήνοντάς τα σε παράταξη και στάση που θες για να τραβήξεις φωτογραφίες που είτε μπορείς να αποθηκεύσεις τοπικά είτε μπορείς να μοιραστείς με τον εύχρηστο Wii U Image Share ιστότοπο, που δουλεύει σε όλα τα παιχνίδια της κονσόλας.
Αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού (κι απ’ ότι φαίνεται, της Nintendo) αποτελεί η νέα σειρά amiibo, έξυπνων φιγουρών δηλαδή που αποθηκεύουν δεδομένα στις βάσεις τους όταν τα ακουμπάς στο GamePad. Το κάθε amiibo μπορεί να εκπαιδευτεί διαφορετικά και να αναπτύξει μερικά στατιστικά περισσότερο από κάποια άλλα. Για παράδειγμα, ο Donkey Kong μου δίνει περισσότερη έμφαση στην άμυνα και τις ξαφνικές επιθέσεις, κι έτσι έχει πολλή περισσότερη δύναμη στην άμυνά του απ’ ότι στην ταχύτητα. Αφού συνδέσεις το amiibo σου μια φορά με το παιχνίδι, μπορείς να το βάζεις να προπονείται μόνο του ενάντια στο μηχάνημα ή σαν αντίπαλος στα ματς που διοργανώνεις, ανεβάζοντας level (με ταβάνι τα 50) και στατιστικά. Δεν φτάνει αυτό; Τα amiibo μαθαίνουν από την κάθε μάχη, και μαθαίνουν να αντικρούουν τακτικές αντιπάλων που αποδίδουν καλά απέναντί τους. Το γεγονός πως τα amiibo συνεργάζονται με παιχνίδια της Nintendo ήδη (Hyrule Warriors, Mario Kart 8 , Captain Toad: Treasure Tracker) και μελλοντικοί τίτλοι θα τα χρησιμοποιούν είναι ένα τεράστιο κίνητρο, όμως εμένα αυτό που με έπεισε ήταν η άψογη ποιότητα της κάθε φιγούρας — οι Link και Donkey Kong μου είναι στολίδια στο ράφι!
Από τον οπτικοακουστικό τομέα, τι να πρωτοπιάσεις. Από τους λίγους 1080p/60fps τίτλους της νέας γενιάς (παρά τις πολλές υποσχέσεις) με ζωηρά χρώματα και animations που επιδεικνύουν την υψηλή ποιότητα παραγωγής. Είναι από τους πιο όμορφους τίτλους της πλατφόρμας (μαζί με το Mario Kart 8) και — ευτυχώς, δεδομένου του είδους του — τρέχει πολύ σταθερά στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η παραμικρή καθυστέρηση ή μη αναγνώριση πλήκτρου στο παιχνίδι μπορεί να χαλάσει ένα ολόκληρο ματς ή μια ευκαιρία να τελειώσεις το παιχνίδι νικητής. Και ο ήχος… αυτό το τραγούδι του Smash Bros. έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων, κι οι νέες προσθήκες που συνοδεύουν τους νέους μαχητές/πίστες είναι παραπάνω από άξια να βρίσκονται εκεί. Η πίστα του αγαπημένου Sonic, ας πούμε, συνοδεύεται από εξαιρετική μουσική που δένει τέλεια με τα πολλά εφέ που ακούγονται σε μια μάχη. Από τις Pokeball και τους αυθεντικούς ήχους των Pokemon ως τον ιστορικό ήχο του Pac Man να μασάει, η προσοχή στην λεπτομέρεια και την ποιότητα είναι δίχως προηγούμενο. Παράδειγμα προς μίμηση θα έλεγα για πολλούς μοντέρνους developers και εκδότες, των οποίων τα παιχνίδια δεν λειτουργούν καν.
Κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους παλιούς παίχτες είναι η υποστήριξη χειριστηρίου GameCube! Η Nintendo κυκλοφόρησε επίσημο αντάπτορα και καινούριο χειριστήριο (σε περίπτωση που κάποιος βλάσφημος πέταξε τα παλιά του) προς ανακούφιση πολλών που το χαρακτηρίζουν το βολικότερο για την σειρά. Το Nintendo 3DS σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν χειριστήριο (εφόσον έχετε ένα αντίτυπο του φορητού τίτλου), όπως και το WiiMote, το Wii U Pro Controller (η προτίμησή μου), και φυσικά το GamePad, το οποίο υποστηρίζει off-screen play με μηδενική καθυστέρηση στην εικόνα, ξανά αποδεικνύοντας πόση έμφαση έχει δοθεί στο να μην αντιμετωπίζει κανένα τεχνικό πρόβλημα το παιχνίδι.
Φτάσαμε στο κλείσιμο, και ας συνοψίσουμε. Το Super Smash Bros. for Wii U είναι από τα καλύτερα fighting παιχνίδια της εποχής μας, άλλο ένα διαμάντι για το Wii U που ανεβάζει ρυθμό στις πωλήσεις σταθερά, και γενικότερα ένα παιχνίδι με άφθονο υλικό για όλους και την κορυφαία εγγύηση ποιότητας της Nintendo. Είτε το δεις σαν απλός, περιστασιακός παίχτης, είτε σαν αποφασισμένος επαγγελματίας, είτε σαν ένας από το κουαρτέτο φίλων που μαζεύτηκαν για διασκέδαση. Οποιοσδήποτε ο λόγος σου να ακουμπήσεις το Super Smash Bros., ο σκοπός παραμένει ίδιος: να διασκεδάσεις. Κι όχι απλά δεν απογοητεύεσαι — φεύγεις με περισσότερα από όσα περίμενες.
[wp-review]
Ταυτότητα παιχνιδιού
Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για review: Nintendo Wii U
Είδος: Mascot Fighter
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/11/2014
Κυκλοφορεί για: Wii U
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sora Ltd., Bandai Namco Games
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.smashbros.com/
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!